Birikimin altın anahtarı "İsraftan kaçınma!"

Maşallah ne güzel liste böyle. Ben her gün yemek yapmıyorum, iki kişi olunca hep kalıyor yemeğim bir sonraki güne. Haftada yemek yaptığım üçtür yani.

evet kızlar iktisat (ekonomi) bölümü okuyan biri oalrak ihtiyaçlarımızın hiç bitmediğinin en önemlisi zorunlu ihtiyaçların karşılanması gerektiğini söyleyebilirim...
ihtiyaçlarımız arasında zorunlu olandan lüx ihtiyaca kadar bir sıralama yapmak gerekiyor ...

mesela bi bilg var ve ben daha üst modelini istyiorum çünkü sahp oldugum bilg netbook küçük cd takılmıyor ve de pek bi yavaşladı ancak işlemlerimi yapabiliyorum birazcık zorlasa da ...şimdi ben borçlarımı ödemek dururken gidip bi bilg daha alırsam giderek artan bi borç yığının altında kalacağım galiba...

çalışıyorum aylık da güzel bi maaşım var fakat maaşımın yarısı sabit olarak borc aldığım kişiye yatıyor kalan yarı maaşımın da kredi kartı tel faturası yemek derkenn hooop bana kalan para şu an ayın 8 i ve ben maaşımı alalı 5 gün oldu cepte kalan para 115 tl ...

ay sonu gelir mi nasıl olur bilemem ..bunun yanında ek olarak ders veriyorum bi öğrencim var...aylık 100tl de ordan gelirim var...

ancak ben başka işler de yapmak istiyorum...hem zevk alacağım hem para kazanbileceğim ..nitelikli bi iş...serbest zamanlı ...öğrenci sayımı arttırabiklirim belki...

sizleirnde düşünceleriniz bekliyorum

Maşallah ne güzel liste böyle. Ben her gün yemek yapmıyorum, iki kişi olunca hep kalıyor yemeğim bir sonraki güne. Haftada yemek yaptığım üçtür yani.

Tesekkur ederim Lavincim
Benim esim yemek konusunda biraz tuhaf maalesef,ayni yemegi ertesi gun yemek pek istemiyor
Ben de gunluk ama cok az miktarlarda yapiyorum.Mesela az once corba yapim ama sut kaynatilan celik sutlukler var ya onun icinde
Daha fazlasi yenmiyor..
Yarinki kuru fasulyeyi de 1 buyuk cay bardagi yapicam ki artmasin.Bu aralar ne oluyor bilmiyorum cok yemek atmak zorunda kaliyorum.Birseyler ziyan okunca kahroluyorum resmen

canım eğer bi fikrim olsa söylerdim.
ama ben kendi maaşım haricinde gelir getirecek hiç bi iş yapamıyorum.
madem yapamıyorum diyor, elime geçen paradan gereksizleri kısıp tasarruf etme yoluna gidiyorum

Son düzenleme:
canım eğer bi fikrim olsa söylerdim.
ama ben kendi maaşım haricinde gelir getirecek hiç bi iş yapamıyorum.
madem yapamıyorum diyor, elime geçen paradan gereksizleri kısıp tasarruf etme yoluna gidiyorum
Nelerden tasarruflu ediyorsun peki...yada benim icin tasarruf tavsiyesi ne verebikirsin tatlimmm

ben de bugün yemek listemi yaptım yarın pazara çıkacağım gireyim de kızlarla listemi paylaşayım diyordum kiii sizler de liste yapmışsınız

pazartesi:tarhana çorbası,pırasa
salı: kalan çorba, kıymalı kuru bamya, makarna
çarşamba: tavuk haşlama, suyuna hamur çorbası, brokoli salatası
perşembe:karnabahar yemeği, peynirli erişte
cuma:mercimek çorbası, hamsi
cumartesi:kalan çorba, zeytinyağlı barbunya, fırında patates-köfte

yarın da belirlediğim sebzeleri, 2-3 çeşit meyve, roka turp limon vs..almayı planlıyorum

tasarruf yarını garanti altına alma çabasından doğuyor. hele ki çocukların varsa, ilerde onlara bir dikili ağaç bırakma endişesi taşıyorsun ister istemez. kendi geleceğini de düşünüyorsun. ya da yakın zaman(2-3sene) da bir ev almayı planlıyorsundur ya da hayalinde bir araba vardır. ya da 100tl arttırsam da çocuğa okul eşofmanı alsam diyorsundur.

ben şahsen bindiğim dolmuştan,yaptığım yemeğe,aldığım sebzeye kadar hesaplıyorum. ne muhtaç bırakacak kadar az ne de çöpe girecek kadar çok olmalı.eşim çeşit yemeyi sever çocuk da var. yemekten çok kısmayız güzelini alırız. stok yaparız aylık alışveriş yaparız. evime çok çok para girmez ama hesabımı bilirim herkes söyler evimin bereketi de çoktur. elektrik,su kullanırken de açık bırakırsam sayaç işliyor diye düşünürüm. o sayaç 2 dakika fazla yazsa bilmem kaç kuruş cebimden çıkacak diye düşünürüm. israf edemem. yoğurdu sütten kendim yaparım. evde ıvır zıvır pek yoktur ben kek,simit,poğaça kendim yaparım benim kız da pek sever. evde yiyecek yoksa hemen bir kısır yaparım, kurularım çoktur kuru biber yoğurtlarım. yazdan bol bol bezelye,fasülye,barbunya koyarım. masraf etmeyiz dışardan pek yemeyiz. yesek de abartmayız çok aç gitmeyiz çünkü. dışardan yemek bereketi götürür.vişne suyu yaptım yazdan kavanozlara. 1 kavanozu sulandırsan 3-4 kavanoz çıkıyor.meyve suyu almayız hazırdan. bu bile aylık belki 10-15 tlyi cebe atar. kışın hamsi balık ucuz bol bol yaparız doya doya yeriz.protein deposu:) pirinç az bulguru daha sık yaparız. çünkü köyden bedavaya geliyor. kıyafeti de muntazam kullanırız çok almayız ama mesela kışlık ayakkabı palto çok sık yenilenmez de kazak,penyeler daha sık alınır. dedim ya müsrüflüğe giren her alışverişi kısarız. genelde uygun fiyatlı yerlerden alırız.gereksizse yani ihtiyaçtan değilse almam ben. içimden gelmez içim rahat etmez. gece gece yazasım geldi kızlar aklıma geldikçe yazarım

krof '' ne güzel bunu yaşamına oturtmuş olman ve dayanabilmen i,sraftan kaçınabilmen mükemmel:))

verdiğin püf noktaların devmını istiyorum :)))

vişne mantıklı ..peki, nasıl yapıyorsun :)
ay bayıldım senin tarzınaaaa

Krofcum tebrik ederim,ne guzel yontemler bunlar boyle
Soylediklerinin bir coguunu ben de yapiyorum.Konservelerim,kurutmaliklarim pek coktur Konsantre visne suyunu ben de yapiyorum,kisin cok guzel oluyor.Canimiz ferah ferah bir icecek cekti mi hemen sulandiriveririm pek guzel olur Aynisini erikten de yaptim.
Bu sene tam bezelye zamaninda mayis gibi esimin tayini cikti,dolaba cok fazla sebze koyamadim,her sene koyardim halbuki..bunun eksikligini cok fazla hissediyorum

Kızlar evden çıkmamak en iyisimi ne?

Dün evin eksikleri için çıktım( pazar, promosyonlarıyla marketler,bim vs) domates,salatalık,kestane,mandaline,portakal,muz,elma,1 tane süt,ekmek,1kiloda istavrit.(meyveler 4er 5er tane haftalık alıyorum çünkü çürümesinler diye) azıcık peynir ve azıcık zeytin(bunlarda haftalık) oğluma abur-cubur(okul için) 80 tl ne ara gitti
Eve geldim ortada hiç bişi yok
Bu ne ya resmen soyuyolar bizi hani kiloyla felan alsam demekki 120-130 tl ancak çıkardım
Daha da alıncaklar var taşıyamadığımdan okadar aldım..

Aylık almıyoruz(hem 3 kişiyiz kalıyo hemde malum aldığımız para -maaşı aldığımız gün borçlara gittiğinden eşim avans çekiyo ara ara )

Asgari ücretle çalışıp hem kira verip hemde borç ödeyenler napıyo şaşıyorum. Allah yar ve yardımcıları olsun.

Son düzenleme:

Aynen canım, ben de evin eksiklerinden bazılarını karşılayayım dedim, az bir meyve-sebze,yumurta, peynir, zeytin, ıslak mendil falan derken 80 tl harcamışım. Daha almadıklarım vardı:26:

vişneleri bir gece öncesinden çekirdeklerini çıkarıp şekere yatırıyorum büyük tencerede şeker ve suyla kaynatıyoruz pişmesine yakın limon sıkıyoruz. arkadaşlar bana ne kadar kaç bardak diye sormayın benim hiçbirşeyim ölçülü değildir göz kararı yapıyorum zaten böyle büyük işlerde annemi çağırıyorum ona danışıp yapıyorm. bir de vişnelerin bir kısmını buzluğa kaldırdım bazen de kompostolara katıyorum. kaynayıp aynen melemen gibi sıcakken sıktırıyorum

ne kadar güzel yazmışsın canım. bayıldım her şey tam kararınca.
menün harika olmuş.
et-karbonhidrat ve sebze dengesi çok güzel
afiyet şifa olsun inşallah.
Nelerden tasarruflu ediyorsun peki...yada benim icin tasarruf tavsiyesi ne verebikirsin tatlimmm
bizler en çok parayı giyim (yani fazladan ayakkabı çanta kaban) gibi şeylere harcarız kadınlar olarak.
erkekler ise markete girdiklerinde abur cubur çikolataya harcarlar.
oysa ki çanta ve ayakkabılarımızı sağlamından ve her renge gidebilecek türlerden alsak bunlara parayı çok az harcarız.
erkekleri de kesinlikle markete aç götürmemek gerek.
dışarda yeme işi ise en pahalıya mal olanı. bir sınır getirilmeli mesela ayda bir defa gibi.
aklıma geldikçe yazarım canım. çünkü tasarruf bir alanı değil her alanı kapsar krof bu konuda çok güzel örnekler vermiş.

dün biz de alış veriş yaptık.
bim, nargross, ve beğendik ten ayrı ayrı şeyler aldık. hepsinde ucuz olan farklı şeylerdi.
toplamda 2,5 kg çay, 2 topurcuk çayı, 1 kg kaşar peynir, ve traj jeli hepsi 53 tl tuttu

aslında markete gitme işini olabildiğince seyreltmek gerekli.
benim eşimin bim çikolata hastalığı var. nerdeyse her akşam çayın yanında bi tane yer.
neyse şu sıralar bi söz verdi bana
kilosu 10 tl ye kuru incir alyorum. yaklaşık 1,5 hafta gidiyor.
çayın yanına ondan koyuyorum. çikkolatan ne farkı var diyorum evet doğru diyorsun diyor. şu sıralar bu anlaşma üzerine bıraktı. inşallah hortlamaz.
ilk yıllarımızda kola tüketirdi su gibi çok şükür onu bıraktı inşallah sıra çikolatada.

herkese iyi akşamlar...
teşekkür ederim kızlar hayat bu insanı düzenli ve tertipli olmaya itiyor mecburen. ama benim de bazı israflarım olmuyor değil. mesela bulaşık akıtırken bulaşık sabunuyla sanki elde yıkar gibi akıtıyorum içim rahat etmiyor.bence bu israf. ya da çamaşırları çok kirletip yıkamam.1 kez giyilsin kirli sepetini boylarlar. bir de özellikle dışarda giydiğimiz herşeyimizi kazaklar,yelekler çoraplar dahil ütülerim. çocuğunkini de aynen. ama kıyafetler böyle daha yeni duruyor bence. bunlar da benim israf noktalarım.

bir de aklıma gelmişken sevimsiz-25 arkadaşım geçen gün bebeğinden dolayı bunaldığını uykusuzluk çektiğini yazmış.
çocuğun kaç yaşında olursa olsun artık eskisi gibi gamsız dertsiz uyuyamayacağız bir kere bunu kabul etmek lazım. kabul ettiğin zaman daha kolay geçecek bu günlerin bence. koca koca çocuklar da olsalar bir çıt sesine uyanıp kalkıp kontrol edeceğiz:)
dün gece 3.30 da kızım uyandı süt istedi çişim geldi dedi vs vs beni bir türlü uyutmadı. ortamıza geldi yattı şarkı söylemeye başladı:) uykusu iyice kaçtı tabi. ben de sus uyu hadi diye kızdım.ne yaptı dersin sarıldı boynuma, kafasını yumdu göğsüme anne şeni şevyom dedi ve uyudu kaldı. işte sen de bu anlar için bu zor günleri sabırlı sabırlı çekeceksin. daha güzel günler için.

Kizlar mehabalar nasilsiniz
Buralarda bir haftadir kar var,yuruyus yapamiyorum..Yagmurlarda sikayet ederken simdi kar yagiyor ..
Kucuk bir miktar kiymam var,ne kofte olacak kadar cok buyuk ne de yemege konulacak kadar az.Bu ogleden sonra birazcik hamur yogurup onlari manti yapmayi planliyorum.En az 3 pisirimlik manti cikar.3 defa ogun savar.Biraz emek harcamak gerekiyor ama ben gocunmuyorum.3 ogunluk ev mantisi parasini da yastik altina attim mi,aybasinda alacagim altinlar icin katki da yapmis olurum
Dolapta sertliginden yiyemedigimiz 2 ayva var.Esim kompostoyu cok sever.Onlari komposto yaparsam bugun gazoz almaya gerek kalmayacak.Birkac gun bizi idare eder.

işte budur:) böle böyle çözümler üreteceğiz işte kafamız zehir gibi çalışıyor çok şükür
mandalina,elma,kuru kayısı vs..evde ne varsa kompostoya güzel gidiyor sadece suyunu içersen de olur. tanesini ben sevmiyorum. bazen havuç bile koyuyorum içine. ben olsam kıymayı soğan,domates,bezelye ile çoğaltıp makarna sosu yapardım. mantı aklıma gelmezdi sanırım. ama 3 öğünü savmak da süper beceri

Tesekkur ederim canim,cok para ve malzemeyle mutfak dondurmek her kisinin kari.İs,az melzemeyle besleyici ve lezzetli yemekler yapabilmekte
Biz,esim de ben de yemegin icinde kiyma yiyemiyoruz.Simdiye kadar hic kiymali patates veya kiymali makarna yaptigimi hatirlamiyorum.Biz kiymayi daha cok kofte seklinde veya pide-lahmacun yaparsam tuketebiliyoruz.Bunun icin manti yapmayi dusundum.Boyle boyle birikim yapabiliyoeum ne yapayim.Bu zamanda ev idare etmek gercekten hic kolay degil.Bazi arkadaslarimi goruyorum,marketi evlerine tasimakla ev idare edilir saniyorlar.Allah askina hazir patates,hazirmanti,hazir sutlac,hazir corba,hazir salata-makarna soslari,hazir mezeler..yok balik evi kkokutur,disarida yiyelimler..bu sekilde ev gecindirilmez.Hem de saglikli degil.Evet gazir dondurulmus gidalar artik cok ucuz ama sadece ucuz,bedava degil.Hazir gidalari cikar bakalim alisveris sepetinden odeme miktari ne kadar fark edecek.Bu kadar hazira ve rahata alismayi hic dogru bulmuyorum.Markette bir anneyle konustum,belki 5 kutu dondurulmus hamburger koftesi almis,sepette belki 50 tane top kek bir o kadar da kutu meyve suyuvardi.2 oglu varmis,cocuklarin beslenmesine her gun hamburger,kek meuve suyu falan koyuyormus.Allah askina bu anne beslenme hazirlamis mi oluyor,bu cocuk saglikli beslenmis mi oluyor?Hamburgerin ekmegi hazir,koftesi hazir,mayonez ketcabi hazir.Yaninda ictigi icecek hazir.topkek zaten hazir.Bir de hepsini kasada karttan gecirdi.Sonra kart borclari nicin patlior.Bir anne olarakk yarim kilo kiymadan en az 25 hamburger koftesi cikar.Her hafta cocuklar icin bir kek cirpip pisirmek bu kadar mi zor?bayanlar tembel ve istksiz olmayacak.İdare edip elimizdekini rutmazsak ne borcumuz biter ne paramiz birikir.

merhaba arkadaslar,ne guzel paylasimlar yapmissininiz oyle,tebrik ediyorum sizleri :)

Ben sozde haftalikyemek listesi yaptim ama,cogunlukla ya yerlerini degistiriyorum,yada ayni malzemeden baska bir yemek yapiyorum.
gecen hafta basi 40 lira harcamistik,oda ivir zivir,cikolata seker gibi seyleree gitti,coktandir almiyordum bu sefer sesimi cikarmadim ,esim istedigini aldi bu seferlik.benimde cebimde son kalan 15 liram vardi,dun sadece dolaptaki eksik acill olan seyleri aldim,sut yumurta ,peynir ekmek gibi.yazarak ciktigim icin tam da param yetti :)insalah cumartesiye kadar birsey almamamayi dusunuyorum,hafta boyu dolapta,kilerde olan seylerle idare edicem,cumarteside tamtakir olur cikar alirim birseyler.

Bugun yumurtali,salcali makarna yaptim,canim corba istiyordu ama oyle uzun uzun ugrasmayayim dedim.makarnanin suyuna,yazdan yaptigim domates konservesini ekledim,yagini baharatini kizdiirp doktum ustune ve kaynattim cok lezzetli oldu,yaninada salata yaptim.cok sukur bugunde karnimiz doydu,birseyide atmamis oldum.

Bu sene biraz zorlu gecti bizim icin,tam bu ay rahatladik derken,gecen hafta arabayi carptim,yollar buzluydu,olan oldu maalesef,onun masrafi cikti,neyse bbize birsey olmadi ya,gerisi halleolur insallah.Bu ay uzun bir aradan sonra yonetimi ele aldim,son zamanlarda rahatsizdim ,ilgilenemeiyordum hic birseyle,sagolsun esim her ay bizi eksiye dusuruyordu,bu ay normalde bayagi bir ikramiye almisti,tabiki,gene eksilerde surundugumuz icin ,gelende borce gitti,ee birrde arabanin masrafi cikti.Bende aldimkartini ne yapayim,borclar kapandi,cok sukur bizi ay sonuna kadar goturecek mutfak masrafimm,elimde kaldi,birde bebegin son eksiklerini almistim,kalanida insallah biraz arttirabilirim.Benim ilk onceleigim suanda birikim degil,adagim var ve ayriyetten bir kurban kestirmek istiyorum,boyle eksilerde surunerek onu gerceklestiremeyecegimden cok korkuyorum.onun icin dikkat etmem lazim.Hayirlisi olsun insallah.
bir de su dondurulmus urun konusunda birsey demek istiyorum,hazir alinan dondurulmus urunler sanildigi kadar ucuz degil aslinda,gidip mevsiminde cikan sebzeyi ,meyveyi alirsan daha ucuz ve saglikli diye dusunuyorum ki zaten biz hanimlar zaten ,yazdan cogu seyi dondururuz.ozellikle cocugunu,hazir kek,meyve suyu ve hamburgerle besleyen bir anne,nasil olur aklim almiyor.onlarin icinde hep tat arttirici kimyasallar var,aromalar var.bir cocuk bastan boyle seyler yerse damak tadi asla gelismez,neyin ne oldugunu bilmez.Benim esimin aileside avruva gibi yerde,hep isin gucun pesinden kostuklari icin,hep hazir urunlerle buyutmusler onlari,ilk zamanlar ne zorluk cektim,resmen yaptigim yemkleri yemeiyordu,buzdolabimiz buzlugumuz hazir urunlerle doluydu,en sonunda isyan ettim bu ne diye,o gun bugundur hayatimizdan cogu seyi cikardim,simdi arada birseyler alirsa sesimi cikarmiyorum,onun yerine evde pudingimii,miss gibi turk usulu sutlu tatlilari yapiyorum,yemeklerimide cok sukur alisti,herseyi yemesede cogu seyi yiyor genede.Bu durumlar hep cocuklugundan kaynakli,cunku hazir bir kek ile evde yapilan kek arasinda daglar kadar fark var,hazir olan daha bir arolmali,buram buram aroma kokar,rengi,yumusakligi cok baskadir,ama ev yapimi olan lezzetli olsada yarisamyior iste bu aromali yiyeceklere karsi.ve bir insan bu duruma alisirsa dogalinin tadinin bilmedigi icin ona lezzetsiz ve tatsiz geldigi icin asla yemez.o cocuklara cok yazik gercektende,cok uzuldum.
Benim esimde vaz geciremedigim tek sey,kola,fanta,meyve suyu gibi urunleri cok tuketmesi,kac kere komposto yaptim ,hazirina bin ceker ama yok bir yudum alir birakir maalesef.onuda asariz insallah :)
Birde ev yapimi ekmegi yese tam olacak :)) hazir tost ekmeginden baskasini yemeiyor,ama soyle iyi bir zamanimda yufka ekmek ve pide deenmeyi dusunuyorum,onlari yer cunku.neyse ck uzun oldu, guzel paylasimlar olsun insallah :)

karanfilce sen gecen yıl balkabaklı kek yapmıştın ya kuzum, o beğenilmiş miydi denemek istiyorum tavsiye eder misin.
hepinize sevgiler ve saygılar
gonuşun kaynasın

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…