Birikim

MONNA

Dilini ısır dilini :)
Pro Üye
Bayanlar gelir-gider dengenizi nasıl sağlıyorsunuz? En çok nerelere harcıyor nelerden tasarruf etmeye çalışıyorsunuz?Birikim yapanlar nasıl beceriyor ? o_OPaylaşırsak hepimize yardımı olur diye düşündüm:KK66: Bu konuda eşimle bazı anlaşmazlıklarımız var.Sorun bende mi hemcinslerimle kıyaslamam lazım:KK50:

Bayanlar gelir-gider dengenizi nasıl sağlıyorsunuz? En çok nerelere harcıyor nelerden tasarruf etmeye çalışıyorsunuz?Birikim yapanlar nasıl beceriyor ? o_OPaylaşırsak hepimize yardımı olur diye düşündüm:KK66:
Benım anladıgım az cok kazanıyorum demeden bu parayla bırıkım mı olur demeden bırıktırenler genel anlamda herseyınden kısarak yasayanlar basarıyor bu ısı .Önceleri çok zor oluyor ama sonradan acı acı alısıyorsunuz.:D:D

İşe önce çok fazla gezip tozmamakla başlamak gerekiyor diye duşünüyorum şahsen öyle de yapıyorum. Dışarda yemek yesemde daha uygun fiyata şeyler almayı tercih ediyorum.
Alışveriş bir de. Bütçwyi en çok sarsan şeylerden biri. Her beğendiğimi almıyorum. Ayda bir yada 2 ayda bir kere alışverişe çıkıyorum 150 lirayı geçmemeye çalışıyorum.
21 yaşındayım ama çok tutumluyumdur, cimri değil :) üniveraiteue giderken 10 lirayla hafta geçirdiğimi bilirim.
Bazi şeylerden az miktarda yaparak para biriktiriliceğini çok iyi biliyorum biriktirdim de.

Bayanlar gelir-gider dengenizi nasıl sağlıyorsunuz? En çok nerelere harcıyor nelerden tasarruf etmeye çalışıyorsunuz?Birikim yapanlar nasıl beceriyor ? o_OPaylaşırsak hepimize yardımı olur diye düşündüm:KK66: Bu konuda eşimle bazı anlaşmazlıklarımız var.Sorun bende mi hemcinslerimle kıyaslamam lazım:KK50:
Valla hiç tasarruf edemiyoruz:-( ancak döndürüyoruz evi:-D ama bildiğim bişey varsa o da niyet. Misal kurban bayramınfa birdahaki kurbanda bende kesicem dedim bir kumbara yaptım. İçinden almak yok die şart koştum. Elimde kalan bir litaları ve 5lik onluk atıorum. Şimdiden 200 lira olmuş şaşırdık geçen gün. Yokluğunu hissetmediğimiz ama biriken bir 200lira:-D:-D:-D galiba niyet çok önemli gerçekten:-D

Harcama kalemlerini yazarak baslayabilirsin bu kalemleri birincil ve ikincil ihtiyaclarin olarak ayir birincil ihtiyaclarini en ekonomik sekilde nasil cozebilirsin market indirimlerini takip ederek, pazardan alisveris yaparak gibi

örneğin tek yerden alısverıs yapmayıp ındırımlerı takıp edıp mutfagından baslayarak yapıyorsun bır cok seyı.Mesela atıyorum yağ..Iyı kalıte olmak zorunda..Iyı kalıte olmadıgı zaman o yemek çöpte oluyor mecburen.Bu yuzden bazı kalemler harıcınde mutfak harcamanı stabıl tutman gerekıyor.Pıyasa durumuna gore 20-30 fark edebılıyor bu kalemler aya vurdugunda..Alısverıslerde de ındırımlerı takıp etmek bır sey cok gerekmedıkce almamayı alıskanlık halıne getırmek bıle benım cuzdanımın durumunu fazla fazla ıyılestırdı

Ben eşime dedim ki maaşları birleştirelim ortak harcama yapalım.(yani daha net olarak parayı bana ver dedim:KK75:) o da olmaz dedi.o mutfak alışverişlerini yapar,faturayı öder benzini falan alır.ama bunlar 2300 lira tutacak şeyler değil.arttıralım diyorum ayda 150 falan veriyor ancak.bense bi sürü ödememin dışında 300 400 koymaya çalışıyorum.burda sıkıntı yaşıyoruz:63:

Yaptığınız harcamaları not tutun nereye ne harcanıyor diye,market alışverişini toplu yapın,en büyük boylarını alın,deterjanların,bakliyatların eğer küçük boylarını alırsanız pahalı olur büyük boylar ucuza geliyor,dışarıda yemek yiyorsanız her hafta mesela onu azaltabilirsiniz dışarıda yemek gerçekten çok tuzlu oluyor.

Harcama kalemlerini yazarak baslayabilirsin bu kalemleri birincil ve ikincil ihtiyaclarin olarak ayir birincil ihtiyaclarini en ekonomik sekilde nasil cozebilirsin market indirimlerini takip ederek, pazardan alisveris yaparak gibi

Eşime bu görevi verdim.mesela dedim ki yazmaya üşeniyosan 10 liranın üstündeki fişleri getir koy kutuya.ne harcadığımızı bilelim.bazen yapıyor bazen yapmıyor.benimse bütün ödemelerim belli. babamın kredisi,kardeşimin dersane taksidi,öğrenim kredim,kredi kartım.hepsini her ay kuruşu kuruşuna hesaplarım

Ben eşime dedim ki maaşları birleştirelim ortak harcama yapalım.(yani daha net olarak parayı bana ver dedim:KK75:) o da olmaz dedi.o mutfak alışverişlerini yapar,faturayı öder benzini falan alır.ama bunlar 2300 lira tutacak şeyler değil.arttıralım diyorum ayda 150 falan veriyor ancak.bense bi sürü ödememin dışında 300 400 koymaya çalışıyorum.burda sıkıntı yaşıyoruz:63:
ıste kafakafaya verılmezse eşler , ısterse ayda 10 mılyar kazanın bırsey olmuyor.. Kendı aılemden bılıyorum bunu.
Sanırım rahat ıstanbulun kucuk bır ılcesındekı tum mulklerı babam alabılecek gucteyken ,sonrasını demıyım ..yanı esler kafa kafaya verıcek yoksa olmuyor benım esım ayda 1300 tl ve ek ufak tefek ıslerle bır yılda ıyı syılacak bır bırıkım yaptı tek basına ben den kurus almadan ..eve aıt kurus harcama yapmam bu arada ben.Ama ona yuk olacak kucucuk bır tel toka da almadım bu arada.
yanı meblag onemlı degıl onu anlatmaya calısıyorum.babam esımden 15 kat fazla para kazanır ama ceketınden baska bırseyı yok maalesef babamın hala

Yaptığınız harcamaları not tutun nereye ne harcanıyor diye,market alışverişini toplu yapın,en büyük boylarını alın,deterjanların,bakliyatların eğer küçük boylarını alırsanız pahalı olur büyük boylar ucuza geliyor,dışarıda yemek yiyorsanız her hafta mesela onu azaltabilirsiniz dışarıda yemek gerçekten çok tuzlu oluyor.
Ben yiyeceklerin hep küçük boylarını alıyorum çünkü bozuluyor:KK43: çünkü 2 kişiyiz.dışarıda yemek harbiden de çok masraflı.ama bunu haftada bi mutlaka yapıyoruz ondan kısmam sanırım:KK66:

Ben yiyeceklerin hep küçük boylarını alıyorum çünkü bozuluyor:KK43: çünkü 2 kişiyiz.dışarıda yemek harbiden de çok masraflı.ama bunu haftada bi mutlaka yapıyoruz ondan kısmam sanırım:KK66:
Küçük boylarını aldığınız için daha çok para gidiyor,artık havalar soğudu bozulmazlar.

ıste kafakafaya verılmezse eşler , ısterse ayda 10 mılyar kazanın bırsey olmuyor.. Kendı aılemden bılıyorum bunu.
Sanırım rahat ıstanbulun kucuk bır ılcesındekı tum mulklerı babam alabılecek gucteyken ,sonrasını demıyım ..yanı esler kafa kafaya verıcek yoksa olmuyor benım esım ayda 1300 tl ve ek ufak tefek ıslerle bır yılda ıyı syılacak bır bırıkım yaptı tek basına ben den kurus almadan ..eve aıt kurus harcama yapmam bu arada ben.Ama ona yuk olacak kucucuk bır tel toka da almadım bu arada.
yanı meblag onemlı degıl onu anlatmaya calısıyorum.babam esımden 15 kat fazla para kazanır ama ceketınden baska bırseyı yok maalesef babamın hala
eşinin aylığı mı 1300 yoksa aylık birikimi mi onu anlamadım?dediğin çok doğru.baba evinde varlıktan yokluğa düştüm babamın savurganlığı yüzünden o yüzden çok iyi anlıyorum seni.ama eşim ben harçlıkla mı dolaşayım diyor

Eşime bu görevi verdim.mesela dedim ki yazmaya üşeniyosan 10 liranın üstündeki fişleri getir koy kutuya.ne harcadığımızı bilelim.bazen yapıyor bazen yapmıyor.benimse bütün ödemelerim belli. babamın kredisi,kardeşimin dersane taksidi,öğrenim kredim,kredi kartım.hepsini her ay kuruşu kuruşuna hesaplarım
Soyle yapin esinin maasi belli dimi
İse gidip geliyorsa yol parasi arabaniz varsa aylik benzin mazot malum surekli zamlaniyor ay basi maasi alinca fulleyin
Aylik mutfak ihtiyaci her marketin beosurleri geliyor onlardan isaretle indirim gunlerini takip edip aylik alisverisi yapin haftada bir gun pazara cikin taze sebze alin

Faturayi oder dedigin ne?
Eve gelen tum faturalar mi?
Eger oyleyse ve tasarruf etmiyorsaniz yetirremiyor olabilir.
Ayni apartmanda
ayni metrekare evlerde yasayan komsularin
faturalarinin farklari cok dikkattimi ceker : D
biri elektrige 40tl oderken digeri 150
Kimi dogalgaza 100 oderken kimi 200 gibi.
Once ev icinde tasarruf
sonra dikkatli alisveris
sonra da gezme tozmaya ceki duzen verek gerekiyor.
Disari, hele de arabayla disari cikmak
gercekten luks oldu artik.

Soyle yapin esinin maasi belli dimi
İse gidip geliyorsa yol parasi arabaniz varsa aylik benzin mazot malum surekli zamlaniyor ay basi maasi alinca fulleyin
Aylik mutfak ihtiyaci her marketin beosurleri geliyor onlardan isaretle indirim gunlerini takip edip aylik alisverisi yapin haftada bir gun pazara cikin taze sebze alin
Eşimin maaşı belli.diyorum ki para ben de dursun sen gerektikçe al ama olmaz diyor.ve ben her ay hesaplarıma göre bana daha az para verdiğini hissediyorum.yani bana dediysem birikimime

• Alışverişe çıkarken neye ihtiyacınız varsa onlara yönelin. Ayrıca, çok kullandığınız bir üründe iyi bir indirim varsa ondan alın.
  • Kıyafet/kozmetik alışverişine çıktıysanız evdeki ürünlerinizi düşünün, gerçekten ihtiyacınız varsa alın. Benim mesela hep 1 tane rimelim olmuştur, bitince yenisini alırım.
  • Kredi kartı kullanmamaya özen gösteririm. Bir ara ciddi anlamda borcu olmuştu ve parça parça ödüyorduk, her ay ekstra faiz ödemekten bıkmıştık. Şimdi borcu sıfırladık bankaya 5 lira yedirmiyorum.
  • Dışarda yemek gerçekten sürekli olursa pahalı oluyor. Aza indirmek hem bütçe açısından hem sağlık açısından iyi.
  • Yazın sebze meyve pazarda ucuz oluyor da, kışın pek farketmiyor. Marketten pişireceğim kadar alıyorum.
  • Bunlarla da bitmiyor. Evde gereksiz yanan ışıkları söndürürüm. Hatta musluktan akan suya bile titiz davranırım, hem fatura hemde çevre açısından. Bazen eşime de söylerim, çok su akıtıyorsun diye, :)
  • Onun dışında şuanda arabamız yok ama önceden arabam varken heryere arabayla gitmezdim. Mesela 1 kişiysem ve otobüsle gitmemde zorluk yoksa otobüse binerdim. Eğer gideceğim yerde park parası vereceksem düşünüp öyle giderdim.
Ben şuanda çalışmıyorum ama sağolsun eşim maaşını getirip verir. Kendisi birikim yapmakta başarılı değil. Markete gidince fiyatına bakmadan alırdı, benimle gidip gele artık öğrendi fiyata bakılır, alternatifi ve daha uygunu ya da indirimde olanı varsa o alınır :)

eşinin aylığı mı 1300 yoksa aylık birikimi mi onu anlamadım?dediğin çok doğru.baba evinde varlıktan yokluğa düştüm babamın savurganlığı yüzünden o yüzden çok iyi anlıyorum seni.ama eşim ben harçlıkla mı dolaşayım diyor
ıste bende varlıktan yokluga dustum..ama goruyorum kı onun dunyası boyle.aynı senın gıbı her kalemın fısını saklar bılır yapar eder borcsuz olcam dıye ölur bu arada ayda 300 gbıı bır parada bana verır benım bekarken gunde harcadıgım paraydı bu..ona gore cok para:D
evet aylıgı 1300 tl maası bu kadar.extra 250-300 cıvarı da aldıgı var her ay olmasa da bende nasıl oluyor merak edıyorum cunku benı de alıstırdı bu duruma artık koymuyor canım benım oyle alısverısler yapamamak vs..cımrı degıl ama cok hesaplı kıtaplı..elınde avucunda bu hesaba kıtaba ragmen bısey olmasa sımdı evı terketmıstım herhalde..o derece alıskın olmadıgım bır yasam tarzı ama..goruyorum kı bırseyler yapıyor bırseylerın pesınde..bende ses etmıyorum
ılk ev alısverısımızı hatırlamak bıle ıstemıyorum onunla...hayal kırıklıgıydı...alıstım sımdı ama napalım.:KK64:

Back
Yukarı