birikim yapabilmenin yolları

Dün annemlere gittim. Baktım yan apartmanda en alt kat satılık. Anneme ne kadar istiyor diye sordum. Annem 2 yıl önce o daireyi 55 bin liraya alan adamın daire için 120 bin istediğini söyledi. Daire küçük, bina eski ama neticede ne kadar değerlenmiş bir daire. Annem o daireyi asgari ücretle çalışan ve üç çocukla kirada oturan bir ailenin almak istediğini söyledi. Para biriktiriyorlarmış uzun zamandır ve annem kadının ne tutumlu olduğunu anlata anlata bitiremedi. Helal olsun dedim.

günaydın hanımlar, yeni başlayan hafta hayırlı ve bereketli olsun hepimiz için :)

bugün tadilat başladı. kolay olur inşallah.

galiba bu sene hiç birikim yapamayacağız. 2 düğün, 2 bayram, 1 tadilat, 2 borcumuz var. ayrıca gitmek istediğimiz bir tatilimiz var. düğünlerde toplamda 2500 liralık takı takacağız, şehir dışı olduğu için yol parası da var. bayramlarda da şehir dışına çıkacağımız için yol parası var. 2 bayramda da 9 günlük tatil var. bir de 9 gün orada harcayacaklarımız var. kurban bayramında kurban var. tadilat 7000'e mal olacak. toplamı 10000 eden 2 borcumuz var. galiba bu yıl bunları halletsem yetecek bana.

Fazla fazla yaptığım birşey yok... Ay başında abimden aldığım 100 liradan 20 lira kenara koymuştum. Bozuk kumbarasını da yapalı bir hafta oldu. Yine az çok demeden attım bişeyler. Ay sonuna kadar yine az çok birşeyler atmam lazım. Malum ramazan geliyor. Pazar günleri sabah kahvaltılarına ekmeği ben aldığım için (genelde fırına gonderirler ama ben şoka bime filan giderim) aradaki farkı alıyorum kumbarama atıyorum. Ayrıyeten bozukluklar (5-10 kuruşlar) varsa alıyorum. Ramazanda çıkamam. Ütülere devam ediyorum abim pantolonlarını da ütületmeye başladı ona da para alıyorum artık. 100 lirayı geçecek gibi bu ay.

Cok iyi yapiyorsun :)

Saripisisi dedigi gibi bayramlarda cok para harcaniyor ozellikle yol parasi napcaz bilmiyorum. Simdi onumuzde ramazan mutfak alisverisi katlanacak hayirlisi artk

olsun canım, ramazanda masraf olacak diye düşünmüyorum ben. bereketiyle geliyor gerçekten. bir de kalabalık olacağız evde(inşallah). daha da bereketli olur :)

dün evdeki ustanın tavsiye ettiği fayansçıya gittik. daha önce de baktığımız yerdi. fiyatlarını filan beğenmiştik. tüm fayanslar + yerler + kalekim filan toplamda 2300 tl tuttu. bunu duyunca benim de kalbim tuttu biz 1700-1800'e çıkarız diye düşünüyorduk.

her şeye %18 kdv koydu. bize söylediği fiyatlar kdv'siz fiyatlarmış. keşke baştan tam fiyatı söyleseydi, pahalı da olsa beğenmiştik, alırdık. ama böyle yapınca vazgeçtik. bir de kasıtlı ya da kasıtsız bilemeyeceğim yanlış hesap yapmış. 320 lira fazla olmuş toplam fiyat, evde kontrol ederken farkettik. bunlar yüzünden vazgeçtik oradan. sadece beğendiğim tezgah arasını oradan alabiliriz. aynısını başka yerde bulursam onu da almam.

sonra yine daha önce gittiğimiz fiyatları uygun ama 1-2 yıl öncenin modası olan fayansların olduğu yere gittik. orada çıkan hesap 1400. ve fiyatlarına kdv dahil.

sonuçta ben bu evde en fazla 3 yıl oturacağım. satarken yapılı olsun hem de 3 yıl boyunca temiz temiz, içime sine sine oturayım istediğim için bu işe giriştik. bu yüzden eski moda fayansları seçeceğim. (eski moda dediğim de kötü değil inanın, çok güzel modeller var.)
aradaki 900 tl farkla da klozet ve banyo dolabını alırım.

ayrıca daha tuvalet taşı, lavabo, köşe küvet, bataryalar, tezgah alınacak. 1000 liradan fazla da bunlar tutacak.

dün hesabı kontrol etmesek, üstüne düşünmesek, başka yerleri araştırmamış olsak durduk yere kazıklanıyorduk.

kızım olmadan önce böyle şeyleri hiç düşünmezdim. fayans mı lazım beğenirdim, fiyatı neyse verirdim. hiç düşünmezdim bile. ama kızım olduktan sonra sonuçta onunla geçireceğim zamandan çalıp işe geliyorum para kazanmak için. yani artık para kazanmak için benim için çok önemli bir şeyden vazgeçiyorum. o yüzden artık daha değerli olan parayı da daha dikkatli harcıyorum ve harcatıyorum.

Allah kolaylıklar versin canım Saripisisi...
Dediğin gibi her şey evlatlarımız için zaten...
Daha da büyüdüklerinde bu sefer onların gelecek kaygısı da başlıyor...o yüzden vakitlice kazanımlar yapılmalı, yatırımlar yapılmalı ve para çar çur edilmemeli...

Kredi kartlarımı ödedim.
Her defasında öderken zor geliyor daha az harcayacağım diyorum..ekstre bir geliyor önceki aydan fazla yine...
Ama bu ay ekstra şeyler de vardı...
Allah ödeme kolaylığı versin de hepsi olur.
Ben de beklediğim bir param var uzun zaman önce yatması gereken...onu bekliyorum...hemen badana boya işlerini başlatmam lazım...
Bir de illaki birşeyler koymam lazım kenara...yoksa çok mutsuz oluyorum...çalıştığımın karşılığını görmem, emeğimin karşılığını almam ve evlatlarımın geleceği için birşeyler yapmam lazım..çok fazla motive ettim sanırım kendimi...bu birkaç yıl böyle olmak zorunda...

Günaydın kızlarcım.

Bu ay hediye amaçlı alacağım 3 çeyrek bizi biraz zorlayacak gibi, annemlere de 300 tl göndereceğim önümüzdeki ay ödeyecekler. Biriktirdiğim kumbaradan göndericem. Feda olsun onlara, ihtiyacım olmasa hiç almam.

Haziran'da toparlanacağız Allah'ın izniyle.

Klima alacağım bu yaz gerçi. Olsun, her şey olur. Rabbim ödeme kolaylığı versin hepimize.

Konu dışı olcak ama burada paylaşıyoruz zaman zaman mutluluğumuzu , sıkıntılarımızı.

Çok moda girmedim ama bugün regl günüm hala olmadım. Yarın da olmazsam kan testine gideceğim.

Hepinize sevgiler.

Teşekkür ederim canım :)

Eşim aradı az önce. Ustayla o pahalı fayansçıya tekrar gidip durumu anlatacaklardı. Adam fayanslardan 50 kuruş kazanıyorum demiş. İyice sinirlendim. Sanki bakkal işletiyor da çikolata satıyor. 50 kuruş kazanması imkansız. Göz göre göre yalan söylüyor. Zaten fayansların fiyatı konusunda da yalan söylemişti.

Eski moda fayansları olan yere de gitmişler. Ordaki toplam hesap 1300. 1000 tl fark var arada. Burdan seçecez fayansları akşama.

İnanır mısın eşin tıpkı ben :)
Bende öyleydim son 1 aya kadar..
Elim zaten bol, birde marka takıntısı,
kıyafet düşkünlüğü, oğlum var 3 yaşında onun için
moda takibi falan.. Bildiğin bu dünyaya israf için yaratılmış gibiydim.
Bir yerde tak ediyor işte.
Eşinde de sanırım o uyanış gerçekleşmiş :)

Burada aktif olan arkadaşlar az çok biliyor yazdıklarımdan.
Ciddi anlamda shapes napıyorsun sen moduna girdim ve
dikkat ediyorum artık.
Hatta 2 gr altın aldım. Pet şişeden kumbara yaptım.
İş yerinde bırakıyorum bu kumbarayı, hergün çantamdaki
bozukları ve 5 liraları atıyorum içine.
Harcamalarımı düzenledim.
Hatta inanılır gibi değil dün köfte yapıp buzluğa attım,
kendime şok oluyorum.
Yani ben bile adam olduysam herkes olur diye düşünüyorum artık bu ekonomi konusunda

vay gelişme var oldu diyorusn :)
birikim, israftan kaçınma vs :) köfte bile buzlukta iseeee senin maşaallah ın var

darısı eşcazıma : dün akşam baya kötü oldu yahu ''ben iyi bir ev reisi değilim, layık değilim size '' diye hallere girdi..
ne demek o nasıl laf , maddiyatla ev reisliği olmuyor sevgin merhametin yeter dedim :)

ama gözlerim doldu inan..
ve bu defa çok kararlı gördüm beyimizi :)

Gelişmenin alası var :)
Sende desteklersen eşini kesin o da başarı gösterir

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…