• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

birikim yapabilmenin yolları

Ohh bereketler bol olsun kızceler
İnsAllah istedigimiz hersey olur
Ben biraz tutunca idare edince olabilecegine inaniyorum herseyin.

Altinlarimi 1yil icinde aldim kendimden örnek verim size
Hic alabilcek bir durum ortam yoktu
Ustelik o donem borcda oduyoduk
Sonra ben gune girdim
O kıs zaruri alisveris(giysi,disarda yemek,kozmetik,gezme vs) yapnadım. Ve altinlarimi yaptim
Bir senede okadar alabildiysem neden dahasi olmasin diye hep gaz verdim kendime

Simdi tekrar gune girdim

Yazin tatil vs acildik malum
Simdide kurban var bi de oglumun dislerini yaptrdim dolgu falan orayada gitti
Beyaz esyami dgistim yazbasi yani bunlar cikmasa baya daha atardim kenara.

Birikimi nasil yapabiliriz?
Nelerden kısabiliriz?
Para nasıl birikir?
Evde nelerden artirabiliriz?

Bunlardan da bahsedelim

Yani birbirimize fikir alip vermis oluruz.

Bir ara 109.2 olmuştu da şimdi bilemiyorum artar mı iner mi.
Secin ustu dahada artar gibi dusunuyorum
Artmazsada sansima artik
Su gün parasi falanda gelince bozdurup toplu atarim bankaya ozaman
Dügünlerde ceyrek takmakda hayal olcak bu gidisle uctu altın yahu

Secin ustu dahada artar gibi dusunuyorum
Artmazsada sansima artik
Su gün parasi falanda gelince bozdurup toplu atarim bankaya ozaman
Dügünlerde ceyrek takmakda hayal olcak bu gidisle uctu altın yahu

Aynen baya uçtu. Bende dolar iki lirayken az daha duşsun de aşırı diyordu. Keşke alsaydım o zaman. Dolar da 3 lira şu sıra :/

Bazı yontemler buldum para biriktirmek için...
Para Biriktirme Yöntemleri

1. Kahve ve çaydan vazgeç

Starbucks? Kahve dünyası? Kahve diyarı? Bunların hepsi parana bayılan kuruluşlar. Kahve ve çay; özellikle de bu mekanlarda içilenler, sen farkında olmadan aslında hesabından epey bir paranı götürüyor. Örneğin her gün Starbucks’ta içtiğin bir kahvenin 8 lira olduğunu varsayalım, aylık 240 Lira, yıllık ise 2880 Lira ediyor. Bu para da 1-2 aylık bir Asya seyahatini karşılamaya yetebilir. Tayland’da bir sahilde uzanmak mı isterdin yoksa her gün bir kahve içmek mi? Kahve ve çaydan vazgeç, bunun yerine evinde bir şeyler hazırla ve termosla yanında taşı.

2. Yemek pişirmeyi öğren

Hepimizin yemek yemeye ihtiyacı var ve öğrenciyken yemek yeme olayının ne kadar zor olabildiğini bir öğrenci kardeşin olarak çok iyi biliyorum. Üstelik restoranlar her gün daha da pahalılaşırken bu ihtiyaç yerini çileye bırakıyor. Her restorana gidişimde bir makarnanın en az 10 lira olduğunu görmek çığlık atma sebebi olabiliyor. Belki her gün olmasa da haftada en az 4-5 kez evde yemek yapmaya özen göster. Üniversiteye kadar iki yumurta bile kıramamış biri olarak üniversitede çok az dışarıda yemek yemeyi öğrendim ve ilk seyahatlerime de yine üniversite yıllarımda başladım. Dışarıda yemek yeme olayını haftada 3 keze indirdim. Evde yaptığım yemekleri de çokça yaparak ertesi gün öğle vakitlerinde hatta bazen kahvaltıda tekrar yedim. Mutfakta usta bir şef olmana gerek de yok, internet üzerinde milyonlarca site var; Oktay Usta‘nın tarifleriyle hızlı bir başlangıç yapabilirsin.

3. Ev arkadaşı bul

Eğer tek başına bir evde kalıyorsan ya da ev büyük ve bu evi 2-3 kişi ile paylaşıyorsan, bir ev arkadaşı daha bul. Evinize oda yoksa, salonu iki kişilik bir odaya çevirebilirsin. Göreceksin, bu masraflarını bir hayli azaltacak. Olmuyorsa da daha kötü, merkeze uzak ama yürüyerek ulaşabileceğin, düşük giderli bir eve geç. Mümkünse, ailenin yanına taşın ve bir süre seyahat için para biriktirene kadar tekrar onlarla yaşa. Bu sayede yıllık 3 bin lira dolaylarında bir para biriktirebilirsin.

4. TV’den vazgeç

Televizyon mu? Bir an önce vazgeç. Satılık medyamızdan kurtulmak ve bir hayli para biriktirmek için oldukça güzel bir yöntem. Hele ki evinde Digiturk kullanıyorsan ve aylık ortalama 50 lira buna veriyorsan, çok yanlış yoldasın. Elinin altında görüyorum ki internet var. Daha çok film, daha çok makale, daha çok haber. Emin ol, Digiturk izlemekten daha keyifli.

5. Ev telefonunu kapat

Türk Telekom sağolsun her yerden belimizi büküyor. Aylık saçma sapan telefon masrafları, hiç bir yeri aramasan bile ödenen vergiler bir hayli para ediyor aslında. Eğer bu tuzağın içindeysen, bir an önce vazgeç. Hem cep telefonu, hem ev telefonu oldukça gereksiz. Eğer sadece internet için telefon sahibiysen, yalın interneti araştır.

6. Telefonunun modelini düşür

Akıllı telefonlar çok yararlı, evet bunu inkar etmiyoruz ancak seyahat etmek ve para biriktirmek istiyorsan çok güzel bir yöntem daha. Akıllı telefonların aylık ortalama masrafı; internetiydi, aramasıydı, smsiydi günümüzde 50 lirayı bulabiliyor. Sadece arama yapan ve mesaj atabilen sıradan sade bir telefonla belki otobüste facebook’a bakarken sıkılabilirsin ama yıllık 500-600 lira para biriktirebilirsin. Bu parayla da Avrupa’da 1-2 hafta daha fazla seyahat edebilir ya da Fiji adasında dalış yapabilirsin.

7. Couchsurfingle tanış

Couchsurfing‘te güzel bir ağ oluşturarak seyahatlerinde konaklama masraflarını azaltarak bir hayli para biriktirebilirsin. Eğer ilk kez kullanacaksan konaklama için diğer kullanıcılardan cevap alamayabilirsin ama etkinliklere katılarak referans problemini atlatabilirsin. İyi bir Couchsurfer olmak için Couchsurfing nedir, nasıl kullanılır? yazımızı da mutlaka oku.

8. 2. el takıl

Bir şeyi yarı fiyatına alabilecekken neden tam para ödüyorsun ki? Sahibinden, gittigidiyor gibi internet sitelerini kullanarak alışveriş masraflarını bir hayli azaltabilir, indirimli fiyatlar sayesinde bir hayli para tasarruf edebilirsin.

9. Gereksiz eşyaları sat

Seyahet etmeden önce seyahatine kaynak hazırlamanın bir diğer güzel yolu da evde gereksiz ne varsa satmak. Televizyon, koltuk, müzik seti ya da aklına başka ne geliyorsa. Bunların bir çoğunu depoda tutmaktan ve yalnızlığa terketmektense sahibinden ya da gittigidiyor tarzı sitelerde satışa sunmak çok daha mantıklı. Eğer acele etmek istiyorsan, bunları 2. el eşya satın alan dükkanlara da satabilirsin. Ne de olsa Napoli’de pizza yerken televizyonuna ihtiyacın olmayacak!

10. Sinemanın en büyük destekçisi olmana gerek yok

Seni bilmiyorum ama ben sinemaları inanılmaz gereksiz pahalı buluyorum. Sanata saygılıyım, ancak sanattan alınan Eğlence Vergisi tarzında vergilere karşı en ufak tahammülüm yok. En son gititğim Avengers Ultron Çağı filmine 20 lira bayıldım örneğin. Bunun yerine DVD kiralamak ya da filmleri internet üzerinden izlemek çok daha mantıklı.

11. Alkolü bırak

Ne kadar alkoliksin ya da alkol tüketiyorsun bilmiyorum ama ülkemizde alkol pahalı. Bunu kesmek ya da minimum düzeyde azaltmak bütçeye inanılmaz katkıda bulunuyor. Her ne kadar bu herkese göre olmasa da en azından haftada sadece bir kaç kez içmek ya da sosyal içici olabilmek bizce herkese göre. Dışarı çıkmadan önce evde iç ya da direk hiç içme, tercih sana kalmış.

12. Sigarayı bırak

Sigara mı? Hala içeni kaldı mı bu illetin? Sigara içmek sadece sağlığına değil, seyahatlerine de olumsuz yansıyor. Günlük 6-10 lira arasındaki bir sigara maliyetinin aylık hesabını yaptığında önemli, yıllık hesabını yaptığında ise inanılmaz önemli bir miktar ediyor. Eğer sağlığın için sigaradan vazgeçemiyorsan, hayalindeki seyahatler için vazgeçmelisin. Üstelik, sigaranın Avrupa’da Türkiye’deki fiyatının neredeyse iki katı olduğunu hatırlatmakta fayda var.

13. Abur cuburu kes

Orada burada bir abur cubur atıştırmak kalori açısından sadece sağlığını değil cüzdanını da olumsuz etkiliyor – hayalet harcamalara bir başka ilave daha. Bunları çok küçük miktarlar olduğu için göz önünde bulundurmuyorsun ama her gün bir cips, bir çikolata, bir su, bir kola, bir soda tükettiğini göz önünde bulundurursan bu da aylık ve yıllık bir hayli para ediyor.

14. Bir şekilde ekstra para kazanmaya bak

Harcamaları azaltmak güzel bir yöntem ancak bunlara ek olarak kendi kendine ufak işler oluşturabilirsin. Örneğin evindeki bir boş odayı ya da direk kendi odanı AirBnb üzerinden kiraya vermek, özel ders vermek, EatWith ile konuklarına yemek pişirmek, ya da Vayable ile turistlere ilgi çekici tur düzenlemek. Tüm bunları daha rahat seyahat etmek ve planlamak için kullanabilirsin.

15. Matara al

Sadece seyahatlerinde değil, günlük yaşamında da kullanmak için kendine bir metal su matarası al. Şişe suyun en ucuz olduğu ülkelerden birinde yaşıyoruz ancak aynı zamanda da en sağlıksız olduğu ülkelerden birindeyiz. Bu yüzden hem sağlığını hem de cüzdanını korumak için kendine bir ya da iki tane metal matara satın al ve günlük su tüketimini bu yolla sağla. Her gün dışarıda içeceğin 3-4 şişe suyun bedeli en az 2 lira, aylık ortalama 60 lira, yıllık ise 730 lira eder. Bu parayla rahatlıkla Avrupa’ya uçabilirsin!

Birde arkadaşlar bazı forumlarda öğrenciler konuşurken gordum birisi ailenden arkadaşlarla gezicez diye para al ama parka git yazıyordu. Bu öğrenciler için iyi fikir olabilir. :)

Yukaridaki yontemlerin cogu bende mevcut

Hic disarida kahve vs icmeye ozellikle gitmiyorum
Sinemaya kısın gidiyoruz en az 6-7filme
Malum cocukda olunca mecbur
Genelde evde yemek yiyoruz
Calısmıyorum ama calıssam birikimin gözüne vururdum.
Tv pek izlemen 2dizim var okadar
İnterneti ortak kullaniyoruz
Dijiturk vs zaten yok
Boyle bakinca yeterince kısmısım gibi
Fakat ben sigara kullanmiyorum esim kullaniyo
Arabanin bakimi vergisi muayinesi vs vs
Bunlar hep para malesef

Her ay sabit

Telefonlar,elektik fatr., su fatrs, dogalgaz ödeniyo
Mutfak gıda gideri oluyo
Deterjan gideri oluyo
Benzin oluyo
Herseyden kıssak bile bunlardan kısamıyoruz malesef.

Bu arada nasıl olduysa bozuk kumbarama 3 lira attım :KK70: arkadaşlar bir önerim var. Herkes biriktirdiği parayı her ayın birinde sayıp buraya yazsın. Ne diyosunuz.
Ben kumbarada bozuk seklinde biriktiremiyorum esim biriktirdiginden
Ama kenarda kiyida zula yapabildigini yazarim aylık.
Bana uyar

Yukaridaki yontemlerin cogu bende mevcut

Hic disarida kahve vs icmeye ozellikle gitmiyorum
Sinemaya kısın gidiyoruz en az 6-7filme
Malum cocukda olunca mecbur
Genelde evde yemek yiyoruz
Calısmıyorum ama calıssam birikimin gözüne vururdum.
Tv pek izlemen 2dizim var okadar
İnterneti ortak kullaniyoruz
Dijiturk vs zaten yok
Boyle bakinca yeterince kısmısım gibi
Fakat ben sigara kullanmiyorum esim kullaniyo
Arabanin bakimi vergisi muayinesi vs vs
Bunlar hep para malesef

Her ay sabit

Telefonlar,elektik fatr., su fatrs, dogalgaz ödeniyo
Mutfak gıda gideri oluyo
Deterjan gideri oluyo
Benzin oluyo
Herseyden kıssak bile bunlardan kısamıyoruz malesef.
Mesela bizim evde de ne ev telefonu bağlı ne de internet. Abimin hattında da benim hattımda da internet mevcut. Ben hattımı vodafobe'a taşıttım bir kaç ay önce 500 dk bin sms 1 gb internet 18 tl oduyorum pakete. Evdekilere de siz paket yapmayın bi çaldırın ben ararım sizi. Ya da arayacağınız biri varsa benden arayın diyorum. Bende dışarda kahve çay içmem. Benim tek sıkıntım biriktirdiğim parayı birden kitaba harcarsam diye olacak. :D herşeye dayanıyorum da bir kitaba dayanamıyorum :D

Neye nekadar dikkat etsemde daha cok biriktirebilsem anlamında yaptiklarim yada dikkat ettiklerim.

*Deterjanlarimi genelde buyuk boy ve promosyondan aliyorum
*Buranin pazari oldugu gunler marketlerde mutis indirim oluyo pazar sonrasi bir de market geziyorum
*Marketlerin aktuel indirimlerini surekli int takip ediyorum
*yemeklerimi hep az az yapiyorum sukur hic dokmuyorum
*kullanmadigim seylerin fislerini cekiyorum
*bulasık mak,camasır mak, cok dolmadan calıstırmıyorum
*kıyafet ihtiyaclarımı en aza indirdim malum calismiyorumda outletleri takip edip 2parca bisi alip idare ediyorum
*kiyma, tavuk vs aldigimda onlari bir pisirimlik parcalar seklinde strecleyip buzlugumda sakliyorum
*kurabiye,pasta,kek,borek disardan hic almiyorum desem yeri evde yapiyorum
*taze meyve sebzemi pazardan aliyorum
*oglum buyume caginda yani aldigim hersey seneye olmuyo bir suru yerine isimize yarayan 2-3paca kiyafet alip seneye bedenine olanini aliyorum
*pizzamizi,hamburgerimizi evde yapip yiyoruz malum cocuklar istiyo disarda yedigimizde oluyo ama genelde evde
2pizza icecek vs derken 20-30tl
İnanin evde mis gibi azicik malzemeyle ne pizzalar dominoslar oluyo :)

Aklima gelen bunlar hanımlar.
Suan zulam 250tl esimin de haberi yok ;)

Bir de abim sürekli gömlek utulettirir. Bende akşam 10 dan sonra utuluyorum. Malum gece daha az yakıyor. Öğrenci akbilim var birde babamın haberi yok :D ona niye para vercen diyip duruyodu gizliden aldım. Çok binmesemde otobuslere bir şekilde lazım oluyor. O imkan varken niye kullanmayayım :D

Mesela bizim evde de ne ev telefonu bağlı ne de internet. Abimin hattında da benim hattımda da internet mevcut. Ben hattımı vodafobe'a taşıttım bir kaç ay önce 500 dk bin sms 1 gb internet 18 tl oduyorum pakete. Evdekilere de siz paket yapmayın bi çaldırın ben ararım sizi. Ya da arayacağınız biri varsa benden arayın diyorum. Bende dışarda kahve çay içmem. Benim tek sıkıntım biriktirdiğim parayı birden kitaba harcarsam diye olacak. :KK70: herşeye dayanıyorum da bir kitaba dayanamıyorum :KK70:
Bizse esimle kampanyali paket kullaniyoruz
Bedavalarini bitiremiyorum bile
Bide esimin sirket hatti var sirket oduyo ben arayinca o mesgule atip o ariyo beni ;)
Kitap bi ara bende cok okuyodum biraktim
D&R indirimleri oluyo evet
9.90falan aldiklarim olmustu
Kisin belki yine okumaya baslarim okullar acilinca bol vaktim olcak

Bir de abim sürekli gömlek utulettirir. Bende akşam 10 dan sonra utuluyorum. Malum gece daha az yakıyor. Öğrenci akbilim var birde babamın haberi yok :KK70: ona niye para vercen diyip duruyodu gizliden aldım. Çok binmesemde otobuslere bir şekilde lazım oluyor. O imkan varken niye kullanmayayım :KK70:
Akbil kesinlikle iyi ya
Metroda benimde isime cok yariyo
Bazi seyleri esler babalar bilmesin zaten ;)

Back
X