uygulamayı düşünmüyorum ama ilginç geldi ve araştırdım belki bilmek istersiniz diye yazıyorum.
Idrarın içeriğinde hangi maddeler bulunur?
tubitak bilim ve teknik dergisi
idrarın içeriğinde normal olarak bol miktarda su (yaklaşık %95) ve vücudun metabolizma atıkları (yaklaşık %5) bulunur. Idrar, böbrekler tarafından üretilir ve böbreğin diğer bir önemli görevi de, vücut içerisindeki sıvı dengesini sağlamaktır. Böbrek kılcalları aracılığı ile, atılmak üzere stoklanan idrar ve kan arasında sodyum, potasyum, kalsiyum, karbonat ve klorit gibi çözünmüş tuzların (elektrolitlerin) çift taraflı geçişi sağlanır. Bu şekilde, böbrekteki kan damarlarında gerekli ve yeterli miktarda su ve elektrolit bulunması sağlanmış olur. Bu işlem sonrasında geride kalan tüm maddeler de idrarın içeriğini oluşturur. Yukarıda saydığımız çözünmüş tuzlara ilave olarak ayrıca vitaminler, amino asitler, antikorlar, enzimler, hormonlar, antijenler, çeşitli proteinler, tolerjen ve immünojenler, immünoglobülinler, üre, ürik asit ve gastrik sindirim depresanları gibi çok çeşitli (yaklaşık 200 kadar) maddeler de idrar içeriğini oluşturabilir.
Bu arada, normal idrar vücuttan çıktığı anda tamamen sterildir ve hiçbir bakteri içermez. Ayrıca idrarın anti-fungal, anti-bakteriyel, anti-viral özellikleri olduğu ve tüberküloza neden olan basillerin gelişimini engellediği de kanıtlanmıştır.
Deniz candaş