Bir yıl sonu gösterisi meselesi

Beni ilkokulda aylarca devam ettiğim folklor grubundan tam da 23 nisan oncesi kovmuslardi. Tabii tam olarak kovuldun demedi kimse ama onca zaman hazirlanip 23 nisanda oynamadiysam kovulmusumdur heralde:)
Ortaokulda da bando grubunsaydim. Senkronizasyon yetenegim yok diye bana trampet degil zil vermislerdi. 23 nisan gösterisinden once bilin bakalim ne oldu?
Yerime baskasini aldilar
Ama ben yilmadim sonraki senelerde de çeşitli gösterilerde yer almaya devam ettim...
Sahsen beni cok da kötü etkilemedi. Simdi de her firsatta anlatip dalgasini geciyorum.
Oyle travmalara zerk edecek bir olay değil benim icin.
siz de çocuğunuza sorun , ister misin diye. Yuksek ihtimalle istemeyecektir. Hatta mizirdanacaktir. Eger boyle olacagini düşünüyorsanız , "tamam ogretmeninle konusacagim. Sen bu sene degil de seneye oyna" diyin. Bunun kendi secimi oldugunu zannetsin.

Sorsam da cevap vermiyor ki :) yani böyle çetrefilli sorulardan kaçıyor. Onun için o an ne eylem varsa o konu hakkında konuşur, cevap verir. Gösteriye katılmak ister misin sorusu benim oğlum için fazlaca soyut bir soru. Soruyu değiştirip "arkadaşlarınla dans edeceksiniz gitmek ister misin" desem, alacağım cevap belli. "arkadaşlarla dans etmem, arkadaşlar ağlasın. Anneyle parka gidelim. Markete gidelim"

Pimi çekilmiş el bombası gibi benim sıpa. Anlık düşünür anlık karar verir. Sabretmez, beklemez. Herhangi bir konunun üzerinde uzun uzun düşünmez.

Okul öncesi çocuklar ne öğrenirse kardır. Oynasın, kessin, biçsin ancak bütün saatlerini 3 5 dk sürecek bir gösteriye harcamasinlar. Ilk okuldan zaten defalarca yapılacak.

Şiddetle karşı olduğum için ne katılmasını istedim ne de izlemeye gittim. ( 23 nisan gosterisiydi ) Bir ay evde tatil yaptı.

ben bu yıl sonu gösteri olayının bu boyutta olmasina çok karşıyım. çocuklarin hiç bir kazanımı yok bu durumdan hatta bir cok kayıpları var. hap kadar yavru bunlar, neden aylarca prova yapıp veli eğliyorlar.
ilgisizmiş, uyumsuzmuş ee? bu yaşta çocuk böyle disiplinli bir çalışmaya, anlamsız hareket ve söz öbeklerini ezberlemeye neden ilgili olsun ki?
ilgili görünen çocuklarin motivasyonu, yetişkinlerden onay beğeni almak zaten. çocuğun ne faydasına bu olay? başlarım onların veliye şov yapmasına.
kusura bakmayin valla çok sinirlendim.
bence de götürüp izletmeyin hatta mümkünse yıl sonu gösterisi işlerine girişmeyen, bu konuda bilinçli bir okula geçis yapın.
bir de görünce özenir seneye yapar demiş ba ba! yapsın da sen de bol bol foto video cek, müşteri kazanmak için kullan.
ayy siz gazıma gelmeyin nolur.

Onu özelikle sordum. Gün içinde ne kadar zaman prova yapılıyor. Çok fazla ise alayım okuldan dedim. Eğer doğruysa 24 dakika çalışılıyormuş her gün o da oğlum gitmeden önce sabah saatlerinde oluyormuş çoğu zaman. Çünkü gösteriden ziyade prova esnasında oğlumun ne yaptığı önemliydi. Orada öylece beklemesi için göndermiyorum okula.

Ben öğretmenlik yaparken de dönemin son iki ayından nedret ederdim. Hala nefret ediyorum. Mayıs ayına kadar mis gibi ilerleyen okul son iki ayda çileye dönüşüyor.

Götürme bence. Çocuğunun vurdumduymaz umursamaz bi çocuk olduğunu değil tam aksine çok içli ve duygusal olduğunu düşünüyorum. Bütün arkadaşları sahnedeyken neden orada olmadığını sorgulayacaktır kendinin farklı olduğunu düşünecektir bence.

Ahshjs gazlıyım yeterince zaten :)) tabi canım bir de şöyle diyor, geçen yıl o kadar mükemmel bir gösteri olmuş ki, gösteri CD sini kolejlerden istemişler :) örnek olmuş diğer okullara. Valla ben hiç yabancısı değilim bu tutumun. Şaşırmıyorum. Tek derdim oğlum yıpranmasın.

Yav şunu okuyunca bile gözlerim doluyor. Asla istemiyorum oğlumun hayatı boyunca farklı olduğunu düşünmesini. Ben onun için mesleğe dönmeyip kendimi paralarken, çok afedersiniz kıçı kırık bir gösteri için üzülmesine tahammül edemem.

Girmeyeceğiz o kesin zaten.

Ben de bir okul öncesi öğretmeni olarak aynı zamanda da yakin bir zaman diliminde anneler günü gösterisi hazırlamış biri olarak kesinlikle yazdığınız her cümleye sonuna kadar katılıyorum. Bu tarz gösteriler ilgi ve yeteneği olan cocuklar icin evet guzel olabilir fakat ilgisi olmayan cocuklar icin eziyetten başka bir şey değil. Çocuğunuz yapamıyorsa ya da yapmak istemiyorsa kesinlikle prova aşamasında zorlatilmasina izin vermeyiniz. Çocuğunuzla konuşun eğer oyunda yer almak istemediğini söylerse oynatmayın ve ayni zamanda da izlemeye de gitmeyin çünkü çocuğunuz bu durumdan yasi itibari ile etkilenebilir. Fakat burda onemli olan nokta çocuğunuz yapabildiği kadarı ile oynamak istiyor mu onemli olan bu bence. Çünkü çocukların yaşi itibari ile onlardan bir profosyonel bir beceri beklemek bence çok büyük bir yanlis o yuzden okul mudirenizin tutumunu da hic doğru bulmadım ne yazık ki.

aahaha afferin bravo! peki gerçek hayatta ne işimize yarıyacak bu?
sizin yavru yine şanslı, annesi bilinçli. yazık diger yavrulara. marifetmiş gibi..

Gösteriye uyum sağlayamamasını çok takma bence. O güne kadar başka fireler de olacak. Hatta sahneye ağlayıp çıkmayanlar olacak. Bi çoğu sahnedeyken hareketleri abuk subuk yapacak sözleri unutacak. Senin oğlanın hevesi yok yoksa itiraz et derdim.

Benim yegenim de kresten beri bu durum var.Dikkat bozuklugu,hiperaktivite oldugundan senelerdir gosterilerde oldugu yerde durur hep,hareketlere katilmaz.Bu sene 1. Sinif nasil olduysa ufaktan ufaktan koroda soyluyor,23 nisanda az da olsa katildi gosteriye.Sizi anliyorum.Bu kadar kusursuz bir gosteri mi istiyorlar? Cocuk bunlar varsin orda dursun yapmasin hareketleri..

Benim oğlanda katılmadı hiç bence katılmıyorsa izlemesine de gerek yok
Belki kalabalık onu rahatsız edecek ürkütecek ses fazla gelecek (biz böyle sıkıntılar yaşadık) bir de o kalabalıkta bir gösteri sunmak onu aksine korkutatabilir bence başka bir etkinlik bulun mutlu olun
Bizimki hala öyle ve götürmüyorum sınıf gösterilerine başka bir plan yapıyoruz

Bence de okul hatalı. kızımın gittiği okulda cok kücük yas grubu da vardı.2, 5 -3 yaş gibi.onda da ögretmenler yardimcı ablalar bazı çocukları kucaklarına alıp oynattılar.hı ben o kadar kücük yaş grubunun sahnede olmasına da karşıyim ama o ayrı...yani sonuçta anadolu ateşi gösterisi değilki bu.üc oyun varmış.birinde oynatılabilir.

3 yaşını biraz geçen bir kızım var. Parkta başta oynamak istemediği çocukların kurduğu oyunlara dahil olmadığında bile feci bozuluyor. Sonra gidip aralarına karışıyor. Yani dışlanmışlık hissinin farkındalar.

Geçen sene kreşinin gösterisi vardı. Ben ilgi göstermeyeceğini düşündüğümden katılmasını istemedim ama sınıfta gösteri hazırlıklarına çok ilgi gösteriyor denince, izin verdim. Sahnede çoğu zaman kendi kareografisini yazsa da, eğlenmişti. Ama eğlenmeyenler, katılmak istemeyenler de vardı. Onlar sahnede kıpırdamadan durup arkadaşlarını izlediler. Hatta ağlayan bir minnoş vardı, öğretmeni onu kucağına aldı, öyle sakinleşti filan. Yani olacaksa böyle olmalı sanki. Anadolu Ateşi'ni izlemeye gitmiyoruz ya. Maksat çocuklar stres yapmadan değişik bir deneyim edinsinler. Öğretmenin uyum göstermiyor, katılmasın demesi bana saçma geldi. Sahnede kendi halinde takılsın o zaman, hatta son anda vazgeçsin, sadece selam verip kaçsın. İçinden nasıl geliyorsa onu yapsın.

Müdürün önerisine gelince, gösterisini izlemeye gittiğiniz çocuklar, tanımadığı çocuklar olsaydı, bence müdürün dediği geçerli olabilirdi. Ama onlar sınıf arkadaşları. Yani aralarında olmaya alışık aslında. Gösteriye katılmak istemeyebilir ama onları dışarıdan izlemek, ben neden buradayım şeklinde dışlanmış gibi düşündürtebilir. Ay tam da bilemem tabi, pedagojiden anladığım üç beş kitabi bilgi, biraz içgüdüsel bir cevap. Tüm sayfaları henüz okumadım, umarım konunun ehilleri cevap vermişlerdir.

Öncelikle durumu artık bellı olmus sanırım , ılac kullanıyor musunuz? Durtu bozuklugunun yanında dıkkat eksıklıgıde var mı?
Bunların dısında benım oglum bu sekılde bır gosterıden cıkarılmıstı 3. sınıfta , halk oyunlarında ele sıstemı var . Olmadı acıkcası hıcte ıstemedım halk oyunlarında oynamasını ama o cok cok uzulmustu . Bende ogrt rıca ettım en azından şiir okusun dedım , sagolsun benı kırmadı şiir okudu benım oglum anca bu yıl sonu gosterısı degıl 23 nısan okul genelınde oldu. Yıl sonu gosterısınde ıse butun sınıflar katılmıs olur tam olarak yanılmıyorsam, o yuzden kendı oglum gıbı dusunuyorum ben olsam ızlemeye gıtmezdım .

Bu kadar bıseyı dıger cocuklarda yapamaz kı , gorursunuz bak ızlemeye gıdersenız ortalık carna bosnaya doner

Açıkçası bu hazırlıklar sürerken oğlunuz halen okula gidecekse bu eylemin içerisinde olmaması onu kötü etkileyebilir diye düşünüyorum. Sonuçta daha küçük ve her ne kadar isteksiz olsa da herkesin katıldığı bir çalışmaya alınmamak onu kötü etkileyecektir.

Ben sene sonu gösterisinden değil önümüzdeki şu bir aydan en dişe duyardım. Sonuçta çocuklar çalışmalarda rol alacak ve sizin çocuğunuz kenarda oynayacak ya da başka bir şey yapacak. Çocuk bunlar diğerleri kendi rollerinden bahsedecek ve çocuğunuza sürekli onun neden katılmadığını soracaklar.

O öğretmen ya da müdürenin işi bu değil mi işlerini yapsınlar ve çocuğunuzu da o gösteriye katsınlar. Ben olsam asla kabul etmez ve oğlumunda katılacağını aksi halde gerekli yerlere şikayet edeceğimi bildirirdim.

Bu arada ben de öğretmenim.

Sahnede arkadaşlarını görüp neden onlar oradayken ben buradayım diye dusunebilir. Bu da içinde dışlanmışlık hissini yaşatabilir. Özellikle sosyal bir çocuksa bunu daha şiddetli yaşayabilir. Alışkın değildir çünkü. Bence gitmenizin pek faydası olmaz.

Burada okulun hassasiyeti önemliydi. Yani herkes başrol oynamaz. Alt roller de başrolleri tamamlayan etkenlerdir ve bir o kadar onemlidir bence. Cocuga göre rol yok diyene kadar alternatif sunabilirlerdi. Çocuklar bu tarz şeylerde küçük bir alkista bile mutlu olabiliyor. Yapamaz diye atılmalılar kesinlikle.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…