• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Bir yıl sonu gösterisi meselesi

Arkadaşlarının aralarında olmaması sebebiyle kendini daha kötü hissedebilir.
Belli etmese bile bu onu daha çok üzebilir. Bence hiç gitmemek daha iyi olur.

Bu konuda sorumlu olan okul. Çocuğunuzun gösteriye katılmaması gerektiği en son çare olmalıydı. Gerek kendileri teşvik etmelilerdi, gerek size teşvik etmeniz için ricada bulunmaları gerekirdi diye düşünüyorum. Bizim üçüncü senemiz, geçen sene ufak toplu dans gösterileri oldu ama daha çok şenlik yaptılar anne baba katılımlı. Fakat ilk sene yapacakları gösteriyi velilere de gösterip, evde çalıştırmamızı rica ettiler. Bu sene de 23 Nisan konseptli gösteri yaptılar ve aylar öncesinde flash bellek istediler gönderdik, şarkıları yüklediler ve evde de çalıştık. Açtım videoları kardeşi ile yeri geldi beraber dans ettik. Ek olarak bale gösterileri de vardı ve çocuğum ayaktan ampute yani protez kullanıyor.

Özellikle bunu belirtiyorum ki neden okulun sorumlu olduğunu daha açık anlatayım. Engeli olduğu için bale yapmak benim kızım için çok zor. Fakat bu sene ki bale dersleri vardı, kızımı sürekli teşvik ettiler. Yapamıyor, dikkati dağılıyor, dikkat dağıtıyor diye bir şey yok. Önemli olan çocuğu kazandırmak zaten. Bana öyle bir şey söylemediler ama gösteri de fark ettim ki yaptıkları hareketler, kızımın rahatça yapabildiği ve yapabileceği hareketlerdi. Sanırım yapacakları gösteriyi biraz da çocuğumun uyum sağlayabileceği hareketler seçerek hazırlamışlar.

Lütfen kusura bakmayın ama kurumun yaptığı çok kötü bir şey. Sanırım sınıflarında otizmli bir çocuk da varmış. Karıştırmadım inşaallah. Dediğim gibi önemli olan çocuğu kazanmak ve kazandırmaktır. O öyle, bu böyle, şu şöyle katılmasın diyen bir kurum benim açımdan çocuk merkezli bir eğitim kurumu değil, para merkezli bir kurumdur.

Arkadaşlarını sahnede izlemek kötü etkileyebilir. Yerinizde olsam, hayır çocuğumla gerekirse ben de çalışacağım ama çocuğum o sahnede olacak derdim. Gösteriyi izlemeye gitmese bile arkadaşlarından duyacaktır. Yaptınız mı bilmiyorum. Ben çocuğumu teşvik ederim. Anneceğim yıl donu gösterisi yapacaksınız, geleceğim ve seni izleyeceğim. Ne yapacaksın çok merak ediyorum vb. heyecanlı cümleler kurarak onu da heyecanlandırırdım. Son olarak büyük ihtimalle dans vs yapacaklar ve kimse çocuklardan mükemmel performans beklemiyor. Yapabildikleri kadar. Bu sene bile sahnede donup kalan, ayak uydurmakta zorlanan, hareketleri yanlış yapan çocuklar oldu. Hepsi gözümüze sevimli geldi. Birçoğu hateketleri yapmaya çalışırken bir yandan gözleri ile anne babalarını aradıkları için hareketleri şaşırdı. Kızım da dahil buna -ki 4-5 yaş grubunda. Yapamıyor diye bir şey yok. Otizmli çocuğa ayrıca üzüldüm.

Merhaba hatunlar
Başlığı okuyup "aman bu da dert mi ne dertler var dünyada" diye dert edecek arkadaşları başka büyük dertlerim de var diyerek rahatlatmak isterim. Kimse benim yüzümden rahatsız olmasın, üzülürüm.

Önceki konularımdan bilenler vardır, bilmeyenler için de özet geçecek olursam, dürtü kontrol bozukluğu yaşayan ve bu durumunu zor mizacı ile birleştirip bana dünyayı dar eden bir sıpam var. Yarım gün kreşe gidiyor ve ciddi ilerleme sağladık kreş sayesinde.

Okulun yıl sonu gösterisi var haziranda. Kendim de okul öncesi öğretmeni olduğum için, bu gösteri hazırlık sürecini çok iyi biliyorum. Çok da gerekli olmadığını, potansiyel müşteri çekme aracı olarak fazlaca abartıldığını düşünüyorum hatta. Lakin şöyle bir durum var. Özellikle son iki ayda gösteri provalarına ağırlık verilir ve çocuklar neredeyse günün büyük bir kısmında hazırlık yaparlar.

Bugün müdüre hanım benimle konuşmak istedi. Bir aydır oğlumu hazırlamaya çalıştıklarını, ancak ilgisiz olduğunu ve dikkatini vermediğini, hiçbir şekilde aktif olarak katılım sağlamadığını, grup halinde sergilenen oyunlar seçtikleri için, bir çocuğun uyum sağlamaması durumunda oyunun bozulduğunu, buna rağmen oğlum biraz istekli olsa yine de katılmasını sağlayacağını, ancak bu yıl katılmamasının daha iyi olacağını söyledi.

Buraya kadar sıkıntı yok. Oğlunu sahnede görmek için can atan, gösteriye adeta uluslararası müsabaka muamelesi yapan, sahneye bakıp "bunu ben yaptım" diye duygulanma potansiyeli olan bir anne değilim. Kaldı ki oğlumun sahnedeki halini düşününce "aslında çok zeki" ile başlayan savunma cümlelerine ihtiyaç duyabilirim :)

Müdürümüz mutlaka gösteriyi izlemeye gitmemiz gerektiğini söyledi. Ortamı görür ve tanırsa seneye hazırlık aşamasında daha istekli olur dedi. Bu noktada ben onunla aynı fikirde değilim. Gösteri umurumda olmasa da, oğlumun bu durumdan kötü etkilenmesini asla istemiyorum. Gösteriyi izlemeye gidersek, oğlumun kötü hissetmesinden endişe ediyorum. Kendini dışlanmış hisseder mi, ben neden sahnede değilim diye düşünür mü bilemiyorum. Bu noktada fikirlerinizi merak ediyorum.

Oğlumu dışarıdan gözlemleyen kişiler rahatlıkla "asla etkilenmez hatta o kalabalık ve koşturmanın içinde olmadığı için mutlu olur" derler. Lakin ben incinmesinden korkuyorum. Üzülmesinden korkuyorum. Çok fazla çabalıyorum oğlum için ve herhangi bir eylemin onu geriye götürmesini istemiyorum.

Okuyup fikir verecek olanlara şimdiden teşekkür ederim. Sizce bu hususta nasıl bir yol izlemeliyim? @derin sularda özellikle sizin fikrinizi merak ediyorum.
Bence bunu bizlere değil, kesinlikle bir pedagoga danışmalısınız...
Yani bu öyle bir konu ki belki iyi gelecek, belki de bir çocukluk travması olacak.
Bu riski almayın. Bir uzmana danışın derim.
Burada her kafadan bir ses çıkar açıkçası.
En doğrusu uzman görüşü ve sizin annelik içgüdülerinizi değerlendirmeniz olur.

Çocuğum yok anne değilim yani :)
Bizde de var bi sıpa. Okul etkinliklerine katılmak istemiyor her halinden belli yani. :)
Hatta yengem bugün bi resim paylaştı görmenizi isterdim (:
Saten kıyafet bağrı açık ve elinde ponponları var. Halinden o kadar keyifsiz ki :D Alsak çocuğu o gösteriden dünyanın en mutlusu olacak o derece :)
Bizim ki de içine kapanık istemiyor öyle insanların onunla ilgilenmesini. Hatta sen ne tatlısın deseler utanır kaçar gider.
Düşünün doğum günü pastası görüp kaçıyordu.

Bence sizde çocuğunuzla bi konuşun etkinliklere katılmak istiyor mu, belki zorla gidiyordur, ilgi alanı başkadır.

Topluca cevap vereyim yazan herkese teşekkür ederim. Ben tabi ki dayanamadım ve bugün müdürle görüşmeye gittim. Açıkcası biraz gergindim. Sakin kalmaya çabaladım.

Bir eğitimcinin her ne olursa olsun herhangi bir çocuğu dışlamaması gerektiğini, gösteri zor gerekçesinin tarafımdan asla kabul edilemeyeceğini, her çocuğa uygun olan ufak bir gösteri veya şarkı planlamayı düşünememiş olmalarının beni şaşırttığını, en azından bir gösteriye katılmayacak ise asla o gösteriye gitmeyeceğimi ve hatta gösterinin olduğu ay oğlumu okula göndermeyeceğimi söyledim.

Tamam siz istiyor iseniz katılsın madem ama aktif olmaz dedi. Ben de en az sizin kadar çocuklar konusunda tecrübem var. Provalarda müthiş performans gösteren çocuk veya çocukların o sahnede donup kalmayacaklarının garantisi mi var? Bunlar çocuk. Sanmıyorum ki anne babalar kusursuz gösteri umut etsin. He böyle bir temennileri varsa da bu benim sorunum değil. Sonuç olarak oğlum eşit haklara sahip diğer çocuklarla dedim. Niye bu kadar gerildiniz dedi. Ben de hayatım boyunca çocuğumun durumu ne olursa olsun, asla dışlanmasına ve farklı hissetmesine müsaade etmeyeceğim. Gerginliğimin sebebi budur dedim. Dışlanma mevzusunu asla kabul etmiyorum. Gösteriye çıkması onun için de uygun değildi dedi. Neden peki dedim. İsteksiz olduğu için mi gösteriyi bozduğu için mi? Hiçbir şey yapmasın. Öylece sahnede dursun. Zaten tek gösteriye katılsın istiyorum hepsine değil. Benim için sıkıntı değil aktif olmaması. Ancak bütün yıl beraber olduğu çocukları koltukta oturarak izlemesi, velilerin neden sizin çocuğunuz katılmadı soruları, oğluma karşı değişen bakış açıları bunlar sorun işte dedim.

Tek gösteriye katılacak ama tam para alacağız dedi :) sonuçta mekan spiker CD paraları dahil dedi. Hiç sorun değil tam para öderim. Kurumların aksine paraya çocuğun ruh sağlığından daha az önem veriyorum dedim ve çıktım. Gergin bir konuşma oldu ama oğlum gösteriye katılacak. Sadece bir gösteri ve karne törenine katılacak.

Dünden beri ara ara ağlayıp kendimi yiyip bitirmeme sebep olan problem çözüldü. İnanın mevzu gösteri değil benim için. Ben bugün bu dışlanmaya, bu ayrıştırmaya müsaade etseydim ömür boyu kendimi affetmezdim.

Topluca cevap vereyim yazan herkese teşekkür ederim. Ben tabi ki dayanamadım ve bugün müdürle görüşmeye gittim. Açıkcası biraz gergindim. Sakin kalmaya çabaladım.

Bir eğitimcinin her ne olursa olsun herhangi bir çocuğu dışlamaması gerektiğini, gösteri zor gerekçesinin tarafımdan asla kabul edilemeyeceğini, her çocuğa uygun olan ufak bir gösteri veya şarkı planlamayı düşünememiş olmalarının beni şaşırttığını, en azından bir gösteriye katılmayacak ise asla o gösteriye gitmeyeceğimi ve hatta gösterinin olduğu ay oğlumu okula göndermeyeceğimi söyledim.

Tamam siz istiyor iseniz katılsın madem ama aktif olmaz dedi. Ben de en az sizin kadar çocuklar konusunda tecrübem var. Provalarda müthiş performans gösteren çocuk veya çocukların o sahnede donup kalmayacaklarının garantisi mi var? Bunlar çocuk. Sanmıyorum ki anne babalar kusursuz gösteri umut etsin. He böyle bir temennileri varsa da bu benim sorunum değil. Sonuç olarak oğlum eşit haklara sahip diğer çocuklarla dedim. Niye bu kadar gerildiniz dedi. Ben de hayatım boyunca çocuğumun durumu ne olursa olsun, asla dışlanmasına ve farklı hissetmesine müsaade etmeyeceğim. Gerginliğimin sebebi budur dedim. Dışlanma mevzusunu asla kabul etmiyorum. Gösteriye çıkması onun için de uygun değildi dedi. Neden peki dedim. İsteksiz olduğu için mi gösteriyi bozduğu için mi? Hiçbir şey yapmasın. Öylece sahnede dursun. Zaten tek gösteriye katılsın istiyorum hepsine değil. Benim için sıkıntı değil aktif olmaması. Ancak bütün yıl beraber olduğu çocukları koltukta oturarak izlemesi, velilerin neden sizin çocuğunuz katılmadı soruları, oğluma karşı değişen bakış açıları bunlar sorun işte dedim.

Tek gösteriye katılacak ama tam para alacağız dedi :) sonuçta mekan spiker CD paraları dahil dedi. Hiç sorun değil tam para öderim. Kurumların aksine paraya çocuğun ruh sağlığından daha az önem veriyorum dedim ve çıktım. Gergin bir konuşma oldu ama oğlum gösteriye katılacak. Sadece bir gösteri ve karne törenine katılacak.

Dünden beri ara ara ağlayıp kendimi yiyip bitirmeme sebep olan problem çözüldü. İnanın mevzu gösteri değil benim için. Ben bugün bu dışlanmaya, bu ayrıştırmaya müsaade etseydim ömür boyu kendimi affetmezdim.
Okul müdürü bir gerizekalı.
Net.

Çok güzel konuşmuşsun İdrak tebrik ederim; gayet yerinde, olması gerektiği gibi.
Ama işte anlayacak vicdan ve kafa lazım; dini imanı para olana da tesiri olmaz pek.
En azından olayın yönünü değiştirip istediğin sonucu almışsın, sevindim.

Çok güzel konuşmuşsun İdrak tebrik ederim; gayet yerinde, olması gerektiği gibi.
Ama işte anlayacak vicdan ve kafa lazım; dini imanı para olana da tesiri olmaz pek.
En azından olayın yönünü değiştirip istediğin sonucu almışsın, sevindim.

Sağol gangsta. Inşallah doğru bir karar vermişimdir. Ne bileyim oğlum sıkılır mı sahnede kötü hisseder mi diye düşünüyorum bir yandan. Ne zormuş annelik yahu. Ne yapsan tam olmuyor.

Sağol gangsta. Inşallah doğru bir karar vermişimdir. Ne bileyim oğlum sıkılır mı sahnede kötü hisseder mi diye düşünüyorum bir yandan. Ne zormuş annelik yahu. Ne yapsan tam olmuyor.

O an duruma göre bakarsın kuzum, sahneden inmek isterse alırsın. Bence doğru bir karar.
Ya arkadaşlarıyla bir arada, en az bir gösteriye dahil olarak orada bulunmalı ya katılmayacaksa gösteriyi izlemeye bile gitmemeli.

Böyle soruları insanlar size soruyor göreviniz gereği.

Yok tam olarak öyle değil.
Çocuk psikolojisi ile ilgili tam donanıma sahip değiliz. Yüzeysel bilgimiz elbette var ama uzman değiliz bu konuda. Çocuk gelişimi-okul öncesi mezunları bir pedagog ve psikolog kadar donanımlı değildir. Bizler de uzman yardımı alıyoruz çocuklarımızla ilgili. Elbette velileri yönlendirecek, bilgi verecek donanıma sahibim lakin ortada sorunlu kabul edilecek bir çocuk varsa geri çekilir, uzmana yönlendiririm. Olması gereken de bu.

Hepsini geçtim aynı zamanda bir anneyim. Olaya objektif bakabilmek pek mümkün olmuyor bu durumda. Annelik içgüdülerim ve eğitmen yanım çarpışıyor çoğu zaman. Bu yüzden de fikir alıyorum.

Bu kararina sevindim. Cocugunu sen ayristirirsan herkes ayristirir. Bu sefer ilgisini cekmez, obur sefer cekmez, sonra yavas yavas katilir.
Onemli olan dahil etmek. Dahil olmazsa nasil ogrenecek?

Back