Bir sergi kararsızlığı: Yerimde olsanız ne yapardınız?

Salıncakta sallanan kıza bayıldım. Resimler harika. Bir konu mu işlendi? Neden resimlerde kadın, nehir, balık vb görüyorum?

Serbest çalışma bunlar. Tabi eğitim amaçlı ödevler oluyor, onların dışındakiler, buraya eklediklerim.

Edit: Pardon bi tanesi ödevmiş, şu iki anime benzeri kız olan bi taraf soğuk, bi taraf sıcak renkler çalışması ödevdi.

Son düzenleme:
Ya delimisin farkli zevkleri olan insanlar mutlaka vardır.
Sanat bu zaten .
Bi standardı yokki .
Emek vermissiniz tabiiki katılin .Durun resminizin başında gerilin ben yaptım diye
Ayyy bizde gecen sene gümüs takı sergisi yaptık .İşi biliyoruz hatalarıda gorüyoruz ama hepsi muhteşemdi .Her gelen ağzı açık döndü döndü baktı .
Birde çalacaklar diye tetikteyiz .:KK70:

Resimleri verip direkt ortadan kaybolsam iyi olurdu da sanırım beklememiz de gerekecek bir zarar gelmesin diye evet.
Hataların hepsini görüyorum, üstelik birini düzeltsem diğerini düzeltecek zaman da kalmadı, hoş, zoraki yeniden kurcalarken daha beter de edebiliritem mevcut.

Sonuçta sergi kişisel serginiz değil, kursun sergisi. Önemli olan ders için neler yaptığınızı toplu olarak paylaşmak. Sınıftaki herkesin benzer şekilde tatmin olmayıp resim göndermediğini düşünün. Hocanız için ne kadar üzücü olurdu. Bütün sene sınıf boş boş oturmuş gibi. Ben de resim yaptığım için tatmin olmama konusunu anlıyorum ama o his geçmeyecek. Zaten geçerse resim yapmayı da bırakırsınız muhtemelen, daha iyisini yapmaya çalışmanın bir anlamı kalmaz çünkü.

Sonuçta sergi kişisel serginiz değil, kursun sergisi. Önemli olan ders için neler yaptığınızı toplu olarak paylaşmak. Sınıftaki herkesin benzer şekilde tatmin olmayıp resim göndermediğini düşünün. Hocanız için ne kadar üzücü olurdu. Bütün sene sınıf boş boş oturmuş gibi. Ben de resim yaptığım için tatmin olmama konusunu anlıyorum ama o his geçmeyecek. Zaten geçerse resim yapmayı da bırakırsınız muhtemelen, daha iyisini yapmaya çalışmanın bir anlamı kalmaz çünkü.

Resimlerim bu senenin resimleri ve ödevlerden ibaret değil, baştan sona kendi kendime çalıştıklarım da dahil istiyor hoca. Aralarından bir ikisini seçer tamamdır diyordum, hepsini sergide görmek istediğini söyledi, bu beni daha çok gerdi. Hocanın istedikleri sadece kurs içinde yaptığım klasik ödevler olsaydı, bu kadar dert haline getirmezdim, şunlar değil yani konu:

Eklentiler

• 4d26859f-01de-4055-8889-66585486b44a.jpg
    4d26859f-01de-4055-8889-66585486b44a.jpg
    66,9 KB · Görüntüleme: 113
  • 1698bcaf-f82d-49ad-a967-ae207e6ce027.jpg
    1698bcaf-f82d-49ad-a967-ae207e6ce027.jpg
    62,9 KB · Görüntüleme: 108
  • 8990b83c-6728-4ac0-8d13-6e60d9c6ae3f.jpg
    8990b83c-6728-4ac0-8d13-6e60d9c6ae3f.jpg
    52,6 KB · Görüntüleme: 121
  • a8cbaaed-70a1-4cc6-a917-2a2eb972ab27.jpg
    a8cbaaed-70a1-4cc6-a917-2a2eb972ab27.jpg
    58,8 KB · Görüntüleme: 126
  • c66cf171-cced-488e-926a-f56f04979bab.jpg
    c66cf171-cced-488e-926a-f56f04979bab.jpg
    143,2 KB · Görüntüleme: 117
  • 2f29b14c-9015-4d76-bc4b-9e2cbd149a01.jpg
    2f29b14c-9015-4d76-bc4b-9e2cbd149a01.jpg
    148,2 KB · Görüntüleme: 118
  • d5442d98-18b6-4968-953a-663b4e7232f6.jpg
    d5442d98-18b6-4968-953a-663b4e7232f6.jpg
    136,7 KB · Görüntüleme: 121
Diğer resimler, biraz daha özel alanım oluyor; hatasıyla, sıkılganlığıyla, her şeyiyle ortada. Karakterime kadar çıkarırlar yani bakıp inceleyip :) Her açıdan çekiniyorum itiraf etmem gerekirse; gerek basit hataları-acemi görünüşü ve yetersizlikleri ile, gerek anlayan birinin baktığında resmi yapan üzerine yorum getirebilecek olmasıyla. Savunmasız kalmak gibi. Belki biraz daha basit görmeliyim, yani millet resimlerim önüne toplaşıp saatlerce eleştirmeyecek-süzmeyecek neticede. Ben, resim konusunda diğerlerini de kendim gibi düşündüğüm için de geriliyorum; hani bir resmi incelerken çok çıkarımda bulunurum, resmi yapanı çözmeye çalışırım; ondan biraz da.

Diğer resimler, biraz daha özel alanım oluyor; hatasıyla, sıkılganlığıyla, her şeyiyle ortada. Karakterime kadar çıkarırlar yani bakıp inceleyip :) Her açıdan çekiniyorum itiraf etmem gerekirse; gerek basit hataları-acemi görünüşü ve yetersizlikleri ile, gerek anlayan birinin baktığında resmi yapan üzerine yorum getirebilecek olmasıyla.
Resim sanatından anlayabilecek bir gözüm yok acıkcası ama paylasmaktan cekinmeyin. Ancak bu sekilde kendimizi daha fazla geliştirebiliriz.En fazla ne olabilir ki öle düşünün...

Diğer resimler, biraz daha özel alanım oluyor; hatasıyla, sıkılganlığıyla, her şeyiyle ortada. Karakterime kadar çıkarırlar yani bakıp inceleyip :) Her açıdan çekiniyorum itiraf etmem gerekirse; gerek basit hataları-acemi görünüşü ve yetersizlikleri ile, gerek anlayan birinin baktığında resmi yapan üzerine yorum getirebilecek olmasıyla. Savunmasız kalmak gibi. Belki biraz daha basit görmeliyim, yani millet resimlerim önüne toplaşıp saatlerce eleştirmeyecek-süzmeyecek neticede. Ben, resim konusunda diğerlerini de kendim gibi düşündüğüm için de geriliyorum; hani bir resmi incelerken çok çıkarımda bulunurum, resmi yapanı çözmeye çalışırım; ondan biraz da.
resimlere baktığımda bu aklıma geldi bak.
bunları sergilemek çıplak kalmak gibi, kişinin ruh dünyası ortada diye düşündüm. 🙄
hiç tanımasam, düşüncelerini az çok bilmesem böyle der miydim bilmiyorum ama.
gelenlere sorarsın 😅

resimlere baktığımda bu aklıma geldi bak.
bunları sergilemek çıplak kalmak gibi, kişinin ruh dünyası ortada diye düşündüm. 🙄
hiç tanımasam, düşüncelerini az çok bilmesem böyle der miydim bilmiyorum ama.
gelenlere sorarsın 😅

Muhtemelen bol bol çay sigara molasına kaçacağım o gün. :))

Fantastik-sürrealist çalışan ressamların eserlerini incelemenizi öneriyorum.anime tarzı resimlerden kaçının.Resimlerinizde genel olarak çok fazla detay var, bütüne odaklanın öncelikle. Yeteneklisiniz, ama teknik anlamda eksikleriniz var.Fovist ressamlara bakınız(kullandığınız renklerle ilgili)Henri matisse, Gustav klimt ve Andre Drain gibi ressamların eserlerini ve eserlerinde kullandığı renkleri inceleyin.umarım yardımcı olmuşumdur.

Muhtemelen bol bol çay sigara molasına kaçacağım o gün. :))

gangsta ben sanatçı olsam geleni durdurup
bak bunu ben yaptım. BEN. ben yaptım 🕺🏻 🕺🏻
anlıyor musunuz? benim resmim 🤣falan derdim. hiç mütevazı olamiciiiiim.

ay neyse ki sanatçı olmamışım 🤣 nasıl itici olurmuşum kim bilir 🤣

gangsta ben sanatçı olsam geleni durdurup
bak bunu ben yaptım. BEN. ben yaptım 🕺🏻🕺🏻
anlıyor musunuz? benim resmim 🤣falan derdim. hiç mütevazı olamiciiiiim.

ay neyse ki sanatçı olmamışım 🤣 nasıl itici olurmuşum kim bilir 🤣

Ya o his oluyor, hem delice herkese göstermek istiyorsun hem de kimse görmesin istiyorsun (Ya da manyak olduğum için bende böyle oluyor)... Biraz da babamdan bulaştı bu huy, daha önceki bir konumda üzerinden detay vermeden geçtim ama altı çok derin ve benim için oldukça kırılgan bir konu. Senelerce babamı bir sergiye ikna etmek için çabaladım, benim bu yaptıklarım filan sıfır onunkilerin yanında; çünkü yaşının ve yaşadıklarının bir tecrübesi olarak ağır bir sabredebilme yeteneğini de taşıyor. İnce ince işler, sıfır fırçayı keser, tek kıl ile çalışır gerekirse, bu kadar detay bir adam. Onda da kendini saklama olayı çok var, evin her yeri resimleri ile doludur ama senelerdir her türlü teklifi reddedip yok sayıyor bu yönünü. Bana da geçti mi artık, bilinçaltıma mı işledi bilmiyorum; sergileme-gösterme-fikir alma olayını çok seviyorum, cidden hani bi iltifat aldığımda hem utanıyorum, hem sıkılıyorum hem de hoşuma gidiyor-azim geliyor ama bir o kadar da geri basıyorum, saklanmak, silmek istiyorum. Aklımdakini yapamadıkça hele kaldırıp atasım geliyor (Ki bazılarını parçalayıp attım öyle).

Ya o his oluyor, hem delice herkese göstermek istiyorsun hem de kimse görmesin istiyorsun (Ya da manyak olduğum için bende böyle oluyor)... Biraz da babamdan bulaştı bu huy, daha önceki bir konumda üzerinden detay vermeden geçtim ama altı çok derin ve benim için oldukça kırılgan bir konu. Senelerce babamı bir sergiye ikna etmek için çabaladım, benim bu yaptıklarım filan sıfır onunkilerin yanında; çünkü yaşının ve yaşadıklarının bir tecrübesi olarak ağır bir sabredebilme yeteneğini de taşıyor. İnce ince işler, sıfır fırçayı keser, tek kıl ile çalışır gerekirse, bu kadar detay bir adam. Onda da kendini saklama olayı çok var, evin her yeri resimleri ile doludur ama senelerdir her türlü teklifi reddedip yok sayıyor bu yönünü. Bana da geçti mi artık, bilinçaltıma mı işledi bilmiyorum; sergileme-gösterme-fikir alma olayını çok seviyorum, cidden hani bi iltifat aldığımda hem utanıyorum, hem sıkılıyorum hem de hoşuma gidiyor-azim geliyor ama bir o kadar da geri basıyorum, saklanmak, silmek istiyorum. Aklımdakini yapamadıkça hele kaldırıp atasım geliyor (Ki bazılarını parçalayıp attım öyle).

aklındakini yapamamaktan kastın teknik anlamda ise bilemem. ama kendini başka bir şey yaparken buluyorsan, aklınla düşünür, bilinçaltınla işlersin diyorum :) demekki oymuş ortaya çıkacak olan.

‘Beni bende demen, bende değilim
Bir ben vardır bende, benden içeru’

her zaman sen, sen değilsin. insanın her bir zerresinin kendi cumhuriyetini ilan etmesi bence olağan. bir yanın sarıya boya derken bir yanının mor diye bağırması, bir yanının merakla kendini ortaya koyarken, diğer yanının saklambaç oynaması bence olağan.

kesin yunus emre bunu demek istemedi, bu sözün de tasavvuf yönü falan var ve çok derin ama ben bu sözü böyle yorumlayıp üzerine saatlerce konuşabilecek kadar seviyorum ☺️
çünkü içimde beni zaman zaman durduran, zaman zaman gaza getiren, zaman zaman iyiliğimi isterken bazı zaman sen bir rezil ol da gör gününü diyen, elimde olmayan, kontrol edemediğim bir ben var.
ve ben onun bilinçaltımın bir algoritması ile işlediğini/şekillendiğini düşünüyorum.
neyse mevzu derin 😅🤦🏻‍♀️ böyle işte.

Yerinde olsam ne yapardim soyleyeyim; resimlerim arasinda en begendiklerimden 5ini verirdim sergiye. Hepsini degil icime en cok sinenleri.. 😊
Bu arada resimlerin cok guzel. bazilari anatomik olarak rahatsiz ediyor bu da gelisiminin bir parcasi. Bundan sonrakileri daha oranli olculu yaparsin. 😇 Mitolojiye ilgi duyuyorsun anladigim kadariyla. Simurg'lu resme bayildim sanki kanatlarindan altin tozu sacarak ucmus gibi. Her resminin bir hikayesi var gibi. Bir yandan da huznu anlatiyor gibi. Karamsar denmis ama her ressam mutlulugu resmedecek diye bir kural yok ki.
Ben cok begendim ozellikle sacinda cicek olan kadini, daha cok cicek gormek istedim, dallarinda kupe cicegi gibi olan agac ta cok guzel, daha cok var kesinlikle sergilemeye deger 😻

Gangsta kendi adıma ben resimleri beğendim
Resimlerinde yazıların gibi renkli
4. Resimi çok beğendim mesela bütünden detaya güzel bir çalışma olmuş

owww resimler harika ben cok begendim yani yeteneklisiniz
yorumlarinizdan bir de bir iki destansi konunuzdan biliyorum sizi :) bence resimler sizin ruhunuz yansitmis sizi ve siz de ablam gibisiniz ona da cok söylüyorum size de soyleyeyim aşın artik bu sizsiniz ve eminim birazcik daha kendinize guvenseniz cok daha ilerlersiniz verin resimleri sergiye begenmeyen bakmasin :)

Teşekkür ederim hanımlar, yorumlarınız moral destek oldu.
Genel olarak yazayım ve sonra konumu kapattırayım:

Resim konusunda maalesef, başka hiçbir konuda olmadığım kadar ayrıntıcı, mükemmeliyetçi, tatminsiz ve bunlara ek olarak da bir o kadar aceleci, yer yer sabırsız-sıkılgan ve huzursuzum. Bu sebeple, bir söylediğim diğerine ters düşebilir, resim benim dengesizlik alanım. Hem şikayet ederim, hem severim; hem istemem hem isterim vb. Kendimin de bu konuda farkındayım. Bazen enerjik hissediyor "Tamam, süper olacak bu kez" diyorum, bazen ise kendi kendimi, gereksiz sabote ediyorum. Bazen başına oturunca haftalarca ayrılmak istemiyorum, bazen 3-4 ay fırçaya-boyaya dokunmuyorum. Yani gelişim yolunda kendimi aynı eşikte köreltip duruyorum. Hatalarımdan ders çıkarmak yerine, ısrarla o hata üzerinden oldurmaya çalışıyorum.

Bazı huylarımı aştım ama bazıları için hala uğraşıyorum fark ettiğiniz gibi. :)

Sonuç itibariyle sergiye katılıyorum; hocam tüm resimlerimi istiyor uzun bir övgü-ikna mesajı yollamış sağ olsun. Şunun da farkındayım hani resimlerim çok şahane süper olduğu için değil, O da bu konudaki kaçma-pes etme-görünmez olmaya çalışma huyumu kırmamı istediği için. Diğer arkadaşlar da resimlerimi getirmezsem gelip beni ıslak odunla döveceklerini belirtmişler. :) Tamam dedim, kusura bakmayın da dedim, sanki nazlanır gibi bir görüntü verdim istemsizce çünkü. Her ne ise, sergi gününden önce resimleri teslim edeceğim ve gerisini düşünmeyeceğim. Neticede kimse benim büyüttüğüm kadar büyütmüyor, sallamıyor, sallamayacaktır yani. İnsanlar "Güzel, şurası olmuş-olmamış, beğ, aa" vb. deyip gezip gidecekler ve unutacaklar. Ben de bir huyumu sayelerinde aşmış olacağım.

Tekrar, yorumlayan, vakit ayıran, dil döken herkese teşekkür ederim. :*

Mune Mune Müdürüm, konum kapanabilir.

X