Bir okb günlüğü

ilhamperisii

Üye
Kayıtlı Üye
9 Şubat 2013
20
1
18
Böyle bir başlık açtım çünkü OKB(Obsesif kompulsif bozukluk)li olup çeşitli takıntılara sahip yüzlerce kişi olduğunu düşünüyorum. Ve bazı filmlerde görüyoruz, aynı hastalığa sahip bireyler daire şeklinde toplanıp,sorunlarını anlatıp bunu bir terapi olarak değerlendiriyorlar. Peki biz neden bunu yapmayalım? Herkes bu konu başlığı altında, geçmişte yaşadığı takıntıları,yada o an içinde buraya yazsın. Belki bir çıkış yolu bulunabilir. Herşeyin bir çözümü vardır umudunuzu asla yitirmeyin !

Öncelikle OKB nin ne olduğunu açıklayayım.

OKB (Obsesif kompulsif bozukluk): OKB, obsesyon adı verilen takıntılı düşünce, fikir ve dürtüler ile kompulsiyon adı verilen yineleyici davranışlar ve zihinsel eylemlerden oluşan bir ruhsal hastalıktır.

Obsesyon (takıntı): kişinin kontrolü dışında tekrarlayan düşünce ve uyaranlardır.Hastalar bunun çok anlamsız olduğunu, kendilerini çok rahatsız ettiğini ancak bu düşüncelerden kurtulamadıklarını belirtirler.Bu takıntılar hastada iğrenme, korkma, şüphelenme veya anksiyete gibi duyguları da beraberinde getirir

Kompulsiyon (tekrarlayan davranışlar): Hastalar takıntılı düşüncelerden kurtulmak için akıllarına başka düşünceleri getirirler veya bazı davranışlarda bulunurlar bu tür düşünce ve davranışlara kompulsiyon denir.Takıntılı düşünceler anksiyete artışına neden olurken kompulsiyonlar anksiyeteyi azaltır.Ağır OKB hastalarında bazen bu kompulsiyonlar tüm günü alabilir

FAKAT şunu unutmamak gerekir ki herkes OKB li DEĞİLDİR.
-Uzman yardımı almadan kendinize direk bu tanıyı koymanız doğru değildir.
- Takıntılar gunde bir saatten daha fazla suruyorsa ya da ciddi boyutta sikintiya ve yasamin degisik boyutlarinda bozulmaya neden oluyorsa OKB li olabilirsiniz.
NOT: BİLGİLER ÇEŞİTLİ KAYNAKLARDAN ALINTIDIR. Psikolog falan da değilim yalnızca bir OKB liyim.

canım senin okb ne yöndeydi acaba şu an nasılsın..

buyrun benim

Okb nin alasi var bende

Psikolog + psikiyatr a gorunuyorum

Onlar koydu teshisi ben kendi kendime koymadim yani :)

Son düzenleme:
ne gibi aşabileceyini düşünüyormusun

agir okb vardi bende hafifledi ilaclar ve terapi sayesinde

Henuz tamamen kurtulamadim

Bende okb, kaygi bozuklugu, akil karisikligi da var

İki rahatsizligim daha da var da onlari soylemek istemiyorum :)

Okb ile ilgili, her seyi sayiyorum bu beni deli ediyor hoca ders anlatirken kac kere "ondan sonra" dedigini sayiyorum mesela

Biseyler yazarken kac kelime yazdigimi sayiyorum hep ne lazimsa sankii

Temizlik konusunda da takintiliyim

Bussuru sey var ya su an hepsi aklima gelmedi

Bir seye taktiysam onu yapmam tum gunumu alacaksa alir

Mesela orgu orcem diyelim o orgu bitmeden baska is yapamiyorum

Yemek bile yemem illa o orgu bitecek once

Son düzenleme:
canımm çok geçmiş olsun tez zamanda iyileşirsin inşallah..

Obsesif-Kompulsif Kişilik Bozukluğunun tanı kriterleri nelerdir?
Hastalar, yapılan iş ve ya etkinliğin geneline ve asıl amacına değil ayrıntılarına takılırlar. Aşırı derecede katı, sabit, kuralcı, değişmez, düzenli ve rahatsız edecek derecede titizdirler. Kurallar, listeler, sıralamalar, ayrıntılar hayatlarını yönlendirir. Cimri, mükemmeliyetçi, katı ölçü ve sınırlarda yaşayan, belli hareketleri belli zamanlarda ve belli şekilde asla şaşmaksızın yapar, yapmadıkları zaman rahatsız olur ve ya bu durumu uğursuz bulurlar. Eski ve değersiz şeyleri dahi atmazlar. Resmidirler ve mizah duyarlılıkları yoktur. Onlara göre hayat ya siyah ya beyazdır. Tekrarcıdırlar, kurallarının bozulmasında toleransları yoktur. Eleştiricidirler. Titizlikleri günde 35 - 40 kere el yıkamaya gidecek kadar rahatsız edicidir.

Cimrilik haricinde beni anlatiyor

Cimri birisi degilim

Cok elestirici oldugum icin de sknti cekiyorum

Hatta sevdicegimle su an darginiz birbirimize benim elestrilerim yuzunden

Komedi dizilerini sevmem, ciddiyeti severim her zaman

Tesekkur ederimm

Hayatimi surekli planlarim ve bu planda bi aksaklik olursa resmen cildiririm

Her sey mukemmel olacak

Bu da beni cok yoruyor tabi

yorucu olduğunu biliyorum canım sende bir kaç şey var hayatın ne kadar zordur kimbilir..

merhaba bende okb hastasıyım.bende temizlik düzen takıntısı var.yıllarca tedavi oldum geçmedi.psikoterapi almadım.psikoterapiler çok pahalı.3 ay oldu evleneli ilaçlarıda bıraktım.bu takıntılardam muzdarip olanlar gelin konuşalım.neden böyle hissediyoruz.mesela ben sürekli düşünme ihtiyacı duyuyorum.neden böyleyim nasıl çıkarım bu işin içinden diye düşündükçe iyice kafam karışıyor.bu hastalıkta farkındalık kazanmak lazım.ben bazı şeylerin farkına varmak istedikçe daha çok çıkmaza giriyorum.bilmiyorum anlatabildimmi böyle şeyler yaşayan varmı acaba?

mizah duygusu yok diyor ama sen gayet espirili bir bayansın canım. takip ettiğim kadarı ile söylüyorum

Kızlar bende herşeyi kafaya çok takıyodum sürekli elim ayağım titriyodu sıcak olunca midem bulanıyodu aradada hızlı kalp çarpıntılarım oluyodu bende bide piskiyatra gidiyim dedim gittim 3 gün önce kaygı bozukulğu dediler ve selectra diye bi hap verdiler onu kullanıcam ordan pisikiyatır psikoloğa yönlendirdi onla konuştum 1 ay sonra hap bitince gel dediler hastalık olduğunu bilebilmiyodum şanss eseri öğrendim nası geçer bu arkadaşlar

mizah duygusu yok diyor ama sen gayet espirili bir bayansın canım. takip ettiğim kadarı ile söylüyorum

Tesekkur ederim canım sevgilimle tanısmadan once oyleydim

espri yapılmasını istemezdim hep herkes ciddi olsun böyle asker gibi olalım isterdim

sevgilim sağolsun onun sayesinde espri yapan bi insan oldumm

Bir okb de benden

Gerçi ben 5 senedir tedavi oluyorum ama ya yok bu hayat şarrtlarında kafayı oynatmayan yok zaten. Ah bir de bruksizm hastasıyım sormayın gitsin. Berceste bende ilk başlarda çok takıntılıydım ama psikolog+psikyatrist bir gidildimi baya iyi sonuç alınıyor ama geçecek diye sakın bekleme. çünkü okb öyle illet bişeyki ufak bir üzüntünde baş gösteriyor. mesela benim baya baya geçmişti fakat derslere olan sinirim ve mükemmelliyetçiliğim yüzünden yeniden artış gösterdi. Gerçekten de ya siyah ya beyaz diyenlerdenim hastalığım azalsada aynı düşünüyorum. Önceden benimde simetri takıntım vardı hatta gittiğim psiko odasında kocaman yamuk mantar pano asmıştı :111: sonrasında tedavim ilerledikçe oda düzene girdi. ama diyorum ya ufak bir şeye sinirlendiğim anda ortaya çıkıyor özellikle sayma ve simetri..

Son düzenleme:
aradan zaman geçmiş konunun yoğun olarak konuşulmasının üzerinden ama ben de kendimden bahsetmek istedim. ben de okb ve anksiyeteden muzdaribim.kesinlikle toplumun büyük bir kısmında olduğunu düşünüyorum bu tür davranışların ama önemli olan farkında olabilmek.ben geç kaldığım için bayağı şiddetli bir durumdayken farkettim.eğer takıntı ya da sürekli olarak bir şeylerin başınıza geleceğinden tedirginlik duyma gibi bir durumunuz varsa şüphelenmelisiniz.yoksa benim gibi geç kalabilirsiniz.tek çocuk olduğum için üstüme çok fazla titrenerek büyütüldüm.bu da beni çevreme ve hayatıma karsı güvensiz kıldı.her taşın altından bir kötülük çıkacak korkusuyla düşüne düşüne ağlama krizlerinden çıkamaz oldum.kesinlikle tek başına psikolog faydasızdır.iyice beter olursuznuz.bu hasatlıkta ilaçsız tedavi diye bir şey yok.ben bir senedir cipralex kullanıyorum ve çok memnunum.ilaç etkisini 2 ay içinde gösterir.sakın hemen etki beklemeyin sabredin düzelmeye başlayınca da dr dan habersiz ilacı bırakmayın sürekli pskiyatrınızın gözetimi altında bulunun ve boşlukta kalmayın sizlere önerilierim bunlar hanımlar :)

Merhaba arkadaslar bendede var bu illet ilk baslarda disariya cikamazdim tam hazirlandim cikicam icime kotu bir his dolar vazgecer otururdum Aglardim biye boyle oluyo diye tek basima bi yerde oturamam mesela herkes bana bakiyo gibi gelir Eskiyen bir esyayi kiyafet parfum kutusu vb. Seyleri atamam hep dururlar oyle annem benden Habersiz atarsa cok sinirlenirim biseyi kafama takar gunlerce haftalarca hayati kendime zindan ederim surekli insanlae bana kotuluk yapacak givi geliyor bazen en yakin arkadaslarim bile bazen benden biktiklarini bile dusunuyorum kimseye derdimi tam anlatamam psikolaga bile Nezaman yolunda gitmeyen birseyler olsa butun olumsuzluklari birbirone baglar iyice dibe vururum o onlarda kimseyle konusmak istemem kendimi kapatirim bulundugum yeri biranda terk edrsem huzursuz olurum mesela evden aniden cikarsam huzursuz olurum bisey unuttum mu diye isten cikarkende oluyor bi bisey acik kaldimi acaba diyorum bilgisayar vs acik kalsa ne olur ama simi ama olmuyor iste oraya geri donene kadar huzursuzumdur ne gittigim yerden zevk alirim ne.yedigim yemekten Surekli korkularla yasamak cok zor kimseyi bir.yere davet edemem mesela ya yolda gelirken basina bisey gelirse benim yuzumden diye yiyecek yada ilac ismi onermem bisey olur diye onerirsem eger gunlerce korkarim bisey olacak diye İnsanlarin basina benim yuzumden bisey gelicek diye odum kopar Ne huzurlu bir.uyku uyurum nede birgun rahat gecer Ani tepkilerim vardir birden gulerken aklima bisey gelir ve moralim cok bozulur ama gecmez olaylara ani tepkiler veririm ve bazen arkadaslar cok buyuttugumu soylerler ama ne yapayim ben boyleyim birsey alirlen kolay karar veremem saatlerce dusunurum p yuzden kimse benimle alisverise gelmez:) eger buyuk bisey aliyprsam aldiktan sonra izdirap olur icime niye almasamiydim diye kendimi yer dururum bazen cok korkutugum anlar oluyor messela onlara sure koyuyprum garip ama evet diyorum ki 3 gun gecse rahatlicam 5 gun gecse rahatlicam gibi Boyle iste bende anlatmak istedim cunku boyle olmayan kimse beni anlamiyor be israrla basarabilirsin sacmalama dedikleri zaman daha kotu oluyorum(
ALLAH Yardimcimiz olsun cumlemizin

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…