• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Bir gün derdim bebeğim olacakmış meğer..

Çok gecmiş olsun. Bende gebelik zehirlenmesinden 32.haftad (31.haftaya uyumlu) 1700gr doğum yaptım. Ödem gidince 1500 grama düştü. O düşüş normal. 1 ay yoğun bakımda kaldı. Şuan 1 yasında. Hatta o dönem kuvezde 25.haftada doğan 500 gr doğan bebek vardı. Bildiğin et parcası idi. Sonra doktorumuzdan duydum iyileşip taburcu olmuş. Korkma onlar çok güçlü.

Imzama göre hala hamileyim ama artık prematüre bebek annesiyim.
Yüksek tansiyon dolayısıyla gebelik zehirlenmesi ile acile kaldırıldım. 29+5 ken. Ciğerleri geliştirici iğne, magnezyum takviyesi vs. 2 gün daha bebeğimi benle tutup daha fazla risk almaya gerek yok diyerek tam 30 hafta bitti derken sezeryanla doğuma alındım.
Boyu 40 cm, kilosu 1440 gr olarak doğdu kızım.
Yoğun bakımda en az bir ay küvezde kalacak.
Ilk gün kilosu iyi dediler bir umutluydum ertesi gün görmeye gittiğimde sanki daha da küçüktü. Ödem falan atmıştır öyle oluyor üzülme diyorlar.
Ama gel de üzülme.
Sonuna kadar gebeliğim devam edecek iyiyiz sanıyordum 4 günde bir şokla planlarım hayatım tepetaklak oldu.
Hiç bir hazirligim yoktu bile.
O kadar bilgisizim ki süt çok önemli minicik de olsa sağ sakla diyorlar. Onun için yapabileceğim en iyi şey bu ve dua etmek..
Ilk sağmada bir çay kaşığı 2. De bir yemek kaşığı süt geldi ancak. Nasıl artacak yetecek mi çok kaygılıyim.
Bugün taburcu olacağım onu nasıl bırakıp gideceğim bilmiyorum.
Yol gösterirseniz, umut verirseniz neye dikkat etmeliyim söylerseniz ve dua ederseniz sevinirim.
Allah razı olsun kızlar..
Öncelikle geçmiş olsun.

Aynı sebeple 31. Haftada doğum yaptım.
1425 ve 1475 gr 40 cm iki bebek dünyaya getirdim ben de.
İkizlerim 1 buçuk ay kuvozde kaldı.
Bense 1 damla ile başlayarak süt sağdım ve dua ettim.
Günlerce ağladım. Bu tarifi olmayan hissi kimse yaşasın istemem ama oluyor işte.
Size sabır dilerim. Geçecek bu günler. Siz bol bol dinlenin, süt sağın, dua edin ve kendinize iyi bakın.
O emin ellerde...

Şimdi sağlıklı iki kızım var hamdolsun. Bu günleri hayal bile edemezdim, hep üzgün, hep ağlamaklıyken.
Ama geçiyor.
Allah sağlık versin. Hayırlı olsun analı babalı güle güle büyüsün kızınız.

Gerçekten bu soru soruldu mi, Anne mi bebek mi diye ? Çok şaşkınım.
evet çunku son dk ya kadar beklendi bebek icerde ne kadar durursa okadar iyi diye
bacaklarinda saniyeler icinde morarmalar başladi
çok agir duruma geldi biz ikiside olecek diye korktuk
dr doguma giderken sordu

Eşim de şikayet etcem diyor ölecektin nerdeyse diye.
Ben hala anlamaya çalışıyorum.
Aslında çok kızıyordum hep bu ne umursuzluk diye ama yine de hoşgörmeye çalıştım..
Tetanoz aşısı için biz hatırlattık öyle aradılar. Çalışan değişimi olmuş sanırım adapte sorunu oluyor 2. Aşı için aramadılar mesela. Sonra da geçti zamanı artık yapamayız dediler.

Bir kontrolde kiloma sağlık ocağı bakti tansiyona bakcak mısınız dedim kendini nasıl hissediyorsun sikayetin var mı dedi. Yok iyiyim deyince gerek yok o zaman demişti mesela..

Yani ben anlamıyorum iki dk lik iş eline mi yapışır. Benim o gün de şikayetim yoktu yürüyüş yapacak kadar iyi geldim ama 20 ye 10 tansiyon çıktı. Demek oluyormuş.
Acilde şok olmuşum ama ben iyi hissediyorum diyorum dr diyorki senin nasıl hissettiğinin hiç önemi yok tansiyonun yüksekse bitmiştir.

Ee o zaman bana neden nasıl hissediyorsun deyip geçildi bunca zaman?
Her kontrolde rutin baksana.
Gerçekten aklım almadı bu işi..
Sen olayın şokundasındır hala... Eşin gerekli yerlere yazsın, şikayetçi olsun kesinlikle... Bu ne iş bilmezliktir... Orada bir anne ve bebeğin canı söz konusu... Sağlık takibini yapmayacaklarsa doktora gitmenin ne anlamı var ki...

Benim doktorda rutin kontrolde çıktı tansiyonumun yükseldiği, ben heyecanlıyım ondandır desem de hemen kardiyolojiye yönlendirmişti doktorum. Sonra holter takıldı ve taşikardi de görüldü, tansiyon ve kalp ilaçları kullandım kaç hafta... Sonunda da acil sezeryana alındım zaten. Doğru takip yapılsa belki siz de ileri haftaları görecektiniz... Doktorun bilmiyor mu bunun ne kadar riskli olduğunu, ne demek nasılsın diye sorup geçiştirmek ya tansiyon ölçmek kadar rutin ve zaruri bir işlemi nasıl es geçerler...

Eşim de şikayet etcem diyor ölecektin nerdeyse diye.
Ben hala anlamaya çalışıyorum.
Aslında çok kızıyordum hep bu ne umursuzluk diye ama yine de hoşgörmeye çalıştım..
Tetanoz aşısı için biz hatırlattık öyle aradılar. Çalışan değişimi olmuş sanırım adapte sorunu oluyor 2. Aşı için aramadılar mesela. Sonra da geçti zamanı artık yapamayız dediler.

Bir kontrolde kiloma sağlık ocağı bakti tansiyona bakcak mısınız dedim kendini nasıl hissediyorsun sikayetin var mı dedi. Yok iyiyim deyince gerek yok o zaman demişti mesela..

Yani ben anlamıyorum iki dk lik iş eline mi yapışır. Benim o gün de şikayetim yoktu yürüyüş yapacak kadar iyi geldim ama 20 ye 10 tansiyon çıktı. Demek oluyormuş.
Acilde şok olmuşum ama ben iyi hissediyorum diyorum dr diyorki senin nasıl hissettiğinin hiç önemi yok tansiyonun yüksekse bitmiştir.

Ee o zaman bana neden nasıl hissediyorsun deyip geçildi bunca zaman?
Her kontrolde rutin baksana.
Gerçekten aklım almadı bu işi..
Sen olayın şokundasındır hala... Eşin gerekli yerlere yazsın, şikayetçi olsun kesinlikle... Bu ne iş bilmezliktir... Orada bir anne ve bebeğin canı söz konusu... Sağlık takibini yapmayacaklarsa doktora gitmenin ne anlamı var ki...

Benim doktorda rutin kontrolde çıktı tansiyonumun yükseldiği, ben heyecanlıyım ondandır desem de hemen kardiyolojiye yönlendirmişti doktorum. Sonra holter takıldı ve taşikardi de görüldü, tansiyon ve kalp ilaçları kullandım kaç hafta... Sonunda da acil sezeryana alındım zaten. Doğru takip yapılsa belki siz de ileri haftaları görecektiniz... Doktorun bilmiyor mu bunun ne kadar riskli olduğunu, ne demek nasılsın diye sorup geçiştirmek ya tansiyon ölçmek kadar rutin ve zaruri bir işlemi nasıl es geçerler...

Yüksek tansiyon dolayısıyla gebelik zehirlenmesi ile acile kaldırıldım. 29+5 ken. Ciğerleri geliştirici iğne, magnezyum takviyesi vs. 2 gün daha bebeğimi benle tutup daha fazla risk almaya gerek yok diyerek tam 30 hafta bitti derken sezeryanla doğuma alındım.
Ilk gün kilosu iyi dediler bir umutluydum ertesi gün görmeye gittiğimde sanki daha da küçüktü. Ödem falan atmıştır öyle oluyor üzülme diyorlar.
Ama gel de üzülme.
Sonuna kadar gebeliğim devam edecek iyiyiz sanıyordum 4 günde bir şokla planlarım hayatım tepetaklak oldu.
O kadar bilgisizim ki süt çok önemli minicik de olsa sağ sakla diyorlar. Onun için yapabileceğim en iyi şey bu ve dua etmek..
Ilk sağmada bir çay kaşığı 2. De bir yemek kaşığı süt geldi ancak. Nasıl artacak yetecek mi çok kaygılıyim.
Yol gösterirseniz, umut verirseniz neye dikkat etmeliyim söylerseniz ve dua ederseniz sevinirim.
Yengemin bebegide ayni kiloda o haftalarda dogdu kuvezde kaldi yengem bol bol su ile artırdı sutu sagip bebegine gonderdi hastabeye ve şuan 5 yaşında kocaman oldu allah bağışlasın yeterki üzülme sakin

Geçmiş olsun bebeğinize de size de.

Kuzenim sizinkinden de küçük doğdu 😅 26 haftalık, 950-1000 gram arasındaydı. Eve bir kilo kıyma vs et alındığında bakardım kuzenim bu kadarcık mıymış diye. Babam parmak kız diyordu. Ben fotoğraflarını gördüm sadece o dönem.

Yengemin tansiyonundan dolayı erken doğdu o da. 1 ay kadar hastanede kaldı sonra eve geldi. Şimdi 4 yaşını yeni doldurdu bıcır bıcır. Gelişimi de normal seyretti. Konuşmada problemleri var sadece, ben çok yakınında değilim ama gözlemlediğim canı istememe ve tembellik durumu gibi duruyor gelişimsel bir sorundan daha çok. Uzmana da gideceklerdi ama güncel durumu bilmiyorum.

O dönem okuduğum birçok araştırma her geçen gün prematüre bebeklerin arttığını gösteriyordu. Belki de yavaş yavaş insanların hamilelik süresi kısalıyordur. 😊

32 haftalikken kanamam oldu diye akciger gelistirirci igne yapip bebegi almaya kalktilar..ben risk alacagim, takipte kalacagim dedim. gunde 2 defa nstye girdim, her gun serum taktirdim 39+5te dogurdum. asla doktorlara guvenim yok. sadece konunuz bana bunu hatirlattigi icin yazdim. 25haftalik dogum yapan ve gecen gunlerde kizinin 1. dogumgununu kutlayan arkadasim var. dilerim.siz de en kisa zamanda bu gunleri atlatirsiniz.

Ben de 30 haftam doldugunda doğmuşum. Bir ay kuvozde kalmisim. Annemin o zamanlar bulunduğu ulkede kurallar o kadar sıkıymış ki beni gostermemisler bile. Hep seni baskasiyla karistirmis olmasinlar diye takilirdi babam ve ablamlar. Eve seni hastanede birakip dondum cok agladim diyor. Cok sukur hicbir saglik sorunum olmadi. Annemin de manuel bir sagma aleti varmis. Hic durmamis hep sagip sutunu bana gondermis. 2 bucuk kilo cikmisim hastaneden. Ikinizin de iyi olmasina cok sevindim. Her sey daha da iyi olacak hayirlisiyla. Gonlunuzu ferah tutun, kiziniza inanin.

32 haftalikken kanamam oldu diye akciger gelistirirci igne yapip bebegi almaya kalktilar..ben risk alacagim, takipte kalacagim dedim. gunde 2 defa nstye girdim, her gun serum taktirdim 39+5te dogurdum. asla doktorlara guvenim yok. sadece konunuz bana bunu hatirlattigi icin yazdim. 25haftalik dogum yapan ve gecen gunlerde kizinin 1. dogumgununu kutlayan arkadasim var. dilerim.siz de en kisa zamanda bu gunleri atlatirsiniz.

Kanama gibi bir sebep olsaydı ben de risk alırdım belki ama zehirlenme dediler. Ani ölüm riski var dediler.
Korktum açıkçası.
Bilgisizlik insanı korkutuyor.
Kendimi başından beri işin uzmanlarına bıraktım.
Allah'a emanet diyerek.
Inşallah hayırlısı olmuştur.

Size de göz aydınlığı dilerim.
Ben de sağlıkla kavuşurum yavruma ınsallah.

Cok gecmis olsun, ayrica gozun aydin. Minik savascini en kisa zamanda kucagina alacaksin İnsallah. Simdi sana dusen moralini yuksek tutmak annesi. Mucizeni kucaklamaya az kaldi. Dualarimiz seninle 💕💕💕

Oyy nomu dogurdun mu sen yavrum ya...
Kıyamam sana ve bebegine.
ALLAH saglıkla büyütmeyi nasip etsin.
Üzülme tez toparlanacak bebişin.
Kardeşim 6.5 aylıkken dogum yapmak zorunda kaldı.
Şükür yiğenim canavar gibi :)

Ama gel de üzülme.
Rabbim yardimciniz olsun sağlık versin ayni sebepten ve ayni yollardan gecmis biri olarak sizi iyi anliyorum,

sut sagma makineniz var ise 3 saate bir sagma yapin sut gelsede gelmesede cunku bebek emiyormuş gibi kanallari uyariyorsunuz makineniz yok ise muhakkak alın anne sütü aldıkca bebeginiz toparlanacak

ciger gelistirici yapmıslarmiydi onunda cok faydası oluyor bebege hamilelikte en onemlisi moraliniz iyi olsun bol bol dinlenin ve gunde 2.5 -3 litre su icin

eczanede anne sutu artirici caylar var onlardan kullanin sicak su ile duş alın hem rahatlatir sizi hemde sut dolmasina faydasi var göguslere, rezene cayi icin, damlalarda var anne sutunu arttirici onlardan da kullabilirsiniz, protein ve sebze agirlikli beslenin çorba muhakkak olsun oğunlérinizde, sıkmayin canınizi sakın anne sütü alınca hizli bir sekilde toparlayacak bebisiniz

hiç üzülme

sen neleri atlatırsın

sağlıkla kucağına alırsın umarım

kilosu vs de az değil hiç üzülme arkadaşımın 6 aylık doğan bebeği kocaman kız oldu

:))))

Böyle örnekler rahatlatıyor.
Allah razı olsun.
Bugün fotoğraf attılar hastaneden.
Yüzünde acı çeker gibi bir ifade vardı sanki.
O kadar üzüldüm ki.. :(
Annem saçmalama gülecek mıydı diyor karnında nasılsa öyle duruyo işte..
Ama gelin bana sorun.
Çok değişik bir duygu durumuymuş.

Cok gecmis olsun, ayrica gozun aydin. Minik savascini en kisa zamanda kucagina alacaksin İnsallah. Simdi sana dusen moralini yuksek tutmak annesi. Mucizeni kucaklamaya az kaldi. Dualarimiz seninle 💕💕💕

Allah razı olsun.
Vaktinde sağlıkla siz de kucaklayın ınsallah.
Hepimizin yavrusu iyi olsun.

Oyy nomu dogurdun mu sen yavrum ya...
Kıyamam sana ve bebegine.
ALLAH saglıkla büyütmeyi nasip etsin.
Üzülme tez toparlanacak bebişin.
Kardeşim 6.5 aylıkken dogum yapmak zorunda kaldı.
Şükür yiğenim canavar gibi :)

Doğurdum ya hem dokuz doğurdum.
Ne şok yaşadım anlatamam.
Inşallah benim bebeğim de sağlıkla tutunur yaşama.
Çok teşekkür ederim umut oluyorsunuz.

Rabbim yardimciniz olsun sağlık versin ayni sebepten ve ayni yollardan gecmis biri olarak sizi iyi anliyorum,

sut sagma makineniz var ise 3 saate bir sagma yapin sut gelsede gelmesede cunku bebek emiyormuş gibi kanallari uyariyorsunuz makineniz yok ise muhakkak alın anne sütü aldıkca bebeginiz toparlanacak

ciger gelistirici yapmıslarmiydi onunda cok faydası oluyor bebege hamilelikte en onemlisi moraliniz iyi olsun bol bol dinlenin ve gunde 2.5 -3 litre su icin

eczanede anne sutu artirici caylar var onlardan kullanin sicak su ile duş alın hem rahatlatir sizi hemde sut dolmasina faydasi var göguslere, rezene cayi icin, damlalarda var anne sutunu arttirici onlardan da kullabilirsiniz, protein ve sebze agirlikli beslenin çorba muhakkak olsun oğunlérinizde, sıkmayin canınizi sakın anne sütü alınca hizli bir sekilde toparlayacak bebisiniz

Doğuma almadan ciger geliştirici iğne yapmışlardı.
Iki gece bekleme şansım oldu sadece.
Inşallah faydası olmuştur.
Süt sağmaya başladım şimdilik manuel makine ile.
Duruma gore otomatiğe geçeceğim.
Çay da aldirdim eczaneden. Su da içmeye çalışıyorum.
Işte fotoğraf görünce üzüldüm bir elimde değil.
Inşallah iyiye gittiğini gördükçe toparlarım.
Fiziksel olsun duygusal olsun acılar içindeyim yalan değil..

Hepiniz sağolun.
Sayenizde geçecek bugünler umarım.

sen içini ferah tut

canı yanmıyor, sana öyle geliyor

büyüyecek, güzel günler göreceğiz diye düşün

evet o henüz dışarıya uyum sağlayamadı ama cidden büyüyen o kadar çok prematüre var ki

kötülerden anlatmak istemiyorum ama ikizler vardı akrabamız

biri iyi ama diğeri .... deyip susuyordu insanlar

şimdi ikisi de canavar sağlıkları da genel gelişimleri de yerinde

sen hiç kötüyü düşünme

Meraba 17 subatta 36+6 dogum yaptim. Ama bebegimin ciğeri gelismemisti. Bastan 2 saat sorunsuz denilip yanima verdiler. Sonra solunum değişince biz cagirdik ve kuvoze alindi. Baştan gozlemlenecek dendi 6 saat ama 2. Gün ciğer gelisimi tamamlanmadigi ve enfeksiyon oldugu soylendi. İlk gun gelen damla damla sut bir anda yok oldu... Hep sagdim. 1.5 2 saatte bir. Eve gelince sicak duş aldim, sagarken meme masaji cok onemli. Mutlaka arastirin. Hep masaj yaptik. Yememe içmeme cok dikkat ettim. 1.5 lt siseyi bittikce doldurdum. Hâla daha 4 5 lt su iciyorum. Evet sutum azdi. Hastanede serum mama ve sut verildi. Bir hafta sonra bebek cikarken hemsire biliyosun sutun az mama 3 saatte bir ver dedi. Ayni sekilde dr da. Bebegim 3355 dogdu, 3180 hastaneden cikti. Eve geldikten sonra 2 gun de az gr almisti. Dr yine mama dedi. Ama ben az da olsa aldigi icin vermedim. Cunku bebek sarilikti zorla emziriyodum surekli uyuyordu. 2 saatte bir surekli durt durte, soyarak anca emiyodu ve az emdigi belliydi. 2. Haftalikken dogum kgsuna yaklasti. Sonra da uyaniklik arttikca sutum de artti, bebekde guzel kg aldi. Taa ki nisan da covit olduk. O zaman biraz azaldi. Yemeye abandim bende kg aldim. Ama sutum gitmedi. Yani asil stres uzuntu sutu azaltan. Sizin icin kolau değildir. Orda birakip eve gelmek ne zor biliyorum. Ama dirayetli olun. Sütünüz bebeginiz icin aglayip uzulmeyin. Bol bol sivi tuketip guzel beslenin

Böyle örnekler rahatlatıyor.
Allah razı olsun.
Bugün fotoğraf attılar hastaneden.
Yüzünde acı çeker gibi bir ifade vardı sanki.
O kadar üzüldüm ki.. :KK43:
Annem saçmalama gülecek mıydı diyor karnında nasılsa öyle duruyo işte..
Ama gelin bana sorun.
Çok değişik bir duygu durumuymuş.

Allah razı olsun.
Vaktinde sağlıkla siz de kucaklayın ınsallah.
Hepimizin yavrusu iyi olsun.

Doğurdum ya hem dokuz doğurdum.
Ne şok yaşadım anlatamam.
Inşallah benim bebeğim de sağlıkla tutunur yaşama.
Çok teşekkür ederim umut oluyorsunuz.

Doğuma almadan ciger geliştirici iğne yapmışlardı.
Iki gece bekleme şansım oldu sadece.
Inşallah faydası olmuştur.
Süt sağmaya başladım şimdilik manuel makine ile.
Duruma gore otomatiğe geçeceğim.
Çay da aldirdim eczaneden. Su da içmeye çalışıyorum.
Işte fotoğraf görünce üzüldüm bir elimde değil.
Inşallah iyiye gittiğini gördükçe toparlarım.
Fiziksel olsun duygusal olsun acılar içindeyim yalan değil..

Hepiniz sağolun.
Sayenizde geçecek bugünler umarım.
Allah sağlıkla analı babalı büyütmeyi nasip etsin inşaallah:nazar::dua: içini ferah tutmalısın nomu, bebekler bizim sandığımızdan çok daha güçlüler.

Hem artık tam teşekküllü hastaneler var, çok iyi ve tecrübeli sağlık çalışanları var, bundan 70 yıl önce bu kadar çok imkan yoktu, benim rahmetli babacığım kuvöz nedir bilinmeyen bir dönemde 7 aylık dünyaya gelmiş, ki 7 aylık mıydı ondan bile tam emin değilim artık, çünkü eski kadınlar gebelik haftası takibi bilmezmiş, tarlalara ekim zamanı hamile kaldım, hasat zamanı doğurdum diye söylerlermiş, babam o kadar minik doğmuş ki erkek mendilinden kundak yapıyorlarmış, rahmetli babaannem genç tecrübesiz, ilk çocuğu, o vakitler ne hastane ne kuvöz, evde doğmuş zaten babam, sarmışlar erkek mendiline, damlalıkla süt vermişler, üşümesin diye mendilin içini pamukla kaplıyorlarmış, düşün o kadar küçücük.

O minicik bebek büyüyüp benim babam oldu, senin yavrunda o kuvözden çıkacak, sarılıp kokusunu alacaksın, büyüteceksin, sonra gelip bize ay bu bebe ele avuca sığmıyor, çok hareketli, o kadar çok konuşuyor ki kafam şişti diyeceksin:)

Allah sağlıkla analı babalı büyütmeyi nasip etsin inşaallah:nazar::dua: içini ferah tutmalısın nomu, bebekler bizim sandığımızdan çok daha güçlüler.

Hem artık tam teşekküllü hastaneler var, çok iyi ve tecrübeli sağlık çalışanları var, bundan 70 yıl önce bu kadar çok imkan yoktu, benim rahmetli babacığım kuvöz nedir bilinmeyen bir dönemde 7 aylık dünyaya gelmiş, ki 7 aylık mıydı ondan bile tam emin değilim artık, çünkü eski kadınlar gebelik haftası takibi bilmezmiş, tarlalara ekim zamanı hamile kaldım, hasat zamanı doğurdum diye söylerlermiş, babam o kadar minik doğmuş ki erkek mendilinden kundak yapıyorlarmış, rahmetli babaannem genç tecrübesiz, ilk çocuğu, o vakitler ne hastane ne kuvöz, evde doğmuş zaten babam, sarmışlar erkek mendiline, damlalıkla süt vermişler, üşümesin diye mendilin içini pamukla kaplıyorlarmış, düşün o kadar küçücük.

O minicik bebek büyüyüp benim babam oldu, senin yavrunda o kuvözden çıkacak, sarılıp kokusunu alacaksın, büyüteceksin, sonra gelip bize ay bu bebe ele avuca sığmıyor, çok hareketli, o kadar çok konuşuyor ki kafam şişti diyeceksin:)
Abla ben 7 aylık 1050 gr olarak dünyaya gelmiş ve kuvöz nedir bilmeden zeytinyaglı pamuklar arasında büyümüşüm.
1 karıştan az fazla boyun vardı derdi annem.
Hamdolsun saglıgım sihhatim yerinde.

Ama gel de üzülme.

Canım kardeşim gözün binlerce kez aydın olsun bilmiyorum hiç çocuğum olmadı ama prematüre bebekler normalden çokk daha hızlı toparlıyor diyorlardı. İnşallah senin tosbik de hızlıca toparlanıp evine gelir hiç üzülme bol bol da et duana beni de kat 5 yıldır deniyoruz olmuyor bu yıl tüp bebek inşallah . Sütünün her damlası bol bol şifa olsun yavruna çarçabuk sağlıkla evinize dönün inşallah

Back