Topikteki video ve resimler hakkında giriş;
Sigaranın zararlarıyla ilgili resimler ve videolar tiryakileri bir süreliğine sigaradan alıkoyar; o süre de yarım ila bir saat arası bir zamandır. Sonra yaptıkları şeye ve kendilerine lanet ederek ve hatta kendilerinden iğrenerek, çökmüş bir psikolojiyle ve çoğunlukla depresyonla birlikte bir sigara daha yakarlar, sonra bir daha, sonra bir..
Bir tiryakiyi bu tip videolar asla ve kata olumlu yönde etkilemez. Olumsuz yönde etkiler çünkü yaptığından utansa da, tiksinse de içmeye devam eder. Olumsuz yönde etkiler çünkü kendine güveni kalmamıştır, morali çöker ve bir süre sonra başka kılıflar aramaya başlar. Çevresindeki örneklerden yola çıkar filanca teyze de içiyo hem de kaç senedir, daha bişey olmadı, eee ....'nın babası ağzına sigara sürmemiş adam kanserden öldü gitti.. Amaaannn boşver nasıl olsa ölücez haa ölee haa böleee diyerek daha önce tiksinerek ve kendinden nefret ederek içtiği sigara artık O'nun için meşru hale gelir ve sizi temin ederim ki sabıkalı bir tiryaki olarak, böyle bir video hiç izlenmemiş sayılarak, gündelik yaşantıya elinde sigarayla geri dönülür...
Bazıları da benim gibi o kadar korkaktırlar ki böyle bir video nun varlığını yok sayarlar, öyle ki bakmazlar bile..Velhasılı ben öyle yapmıştım. Bırakamayacağımı bildiğim bişeyin zaten bildiğim zararlarını izleyip neden yersiz strese gireyim ki??
Kurtuluş..
Ama şimdi izleyebiliyorum, çünkü 3 gündür sigara içmiyorum arkadaşlar. Daha önceki bırakma girişimlerimde en fazla 2 gün dayanabildim ve ondan bundan az da olsa bir fırt derken otlayarak bi süre daha devam ettim ve malumdur ki sonucu; bıraktığım yerden devam etmek oldu, hem de daha hızlı bir şekilde.
Sigarayı Allen Carr ın şu hep duyduğum ama kulaklarımı tıkadığım meşhur sigarayı bırakmanın kolay yolu isimli kitabıyla (fiyatı 10TL.) aniden, zevkle, kesinlikle sinir stress olmadan, keyifle bıraktım arkadaşlar!!
Hiç inanmayarak büyük bir önyargıyla okuduğum bu kitabın içinde, bana sigarayı nasıl bıraktıracağının anahtarını arayarak bir çoğu bölümü anlamayarak atlayarak okudum. Aslında kitap kurdu biriyimdir, okumayı çok severim ama öyle iddialı bir kitabın kurtuluş neresinde saklıydı hemen öğrenmek istedim ve kitabın ortalarına kadar geldiğimde hala bana verilmiş bir öğüt, bir tavsiye yoktu sigarayı bırakmam için, fakat yavaş yavaş farkına vardım ki sigarayı ciddi bir düşman gibi görmeye başlamışım? Ve birden kendimi içimden şunu söylerken buldum; kitap bitse de sigarayı bıraksam!! Sabırsızlanıyordum sigarayı bırakmak için, cidden yerimde duramıyordum, çevir çevir sayfaları 260 sayfalık kitap bitmek bilmiyordu sanki. Gerisini sonra okurum daha fazla sigaralı yaşama tahammül etmek istemiyorum deyip, kitapta adı geçen ve yazarın sona gelmeden asla bırakmayın dediği son sigara ritüelini de erkenden yapıp, sigara ile geçen 11 senelik kayıp yaşamımı geride bıraktım pat diye!
Kitabı okurken dikkat etmeniz gereken bir kaç ufak şey var;
Sigarayı bırakmayı gerçekten istemek (hoş istemeyene bile istetiyor)
Kitabı okurken sigarayı bırakmamak veya azaltmamak
Kişisel kayıt tutmak
Süreç boyunca olumlu ruh hali içinde olmak
Bütün bu şartları yerine getirip cebinize de 10 TL.'yı koyup netten veya herhangi bir kitapçıdan kitabınızı aldıktan sonra, tek iş; koltuğunuza oturup keyifle sigaranızı tüttürerek kitabınızı okumaya kalıyor. Veee sonrasında yeni hayat arkadaşlar!!
Yıllar önce lisedeyken Orhan Pamuk'un 'Yeni Hayat' isimli kitabını okuduğumu hatırlıyorum, ilk cümlesi aynen şöyleydi;
Bir gün bir kitap okudum ve bütün hayatım değişti.
...
Yıllarca hayatımı değiştirecek kitabı aradım fakat bulamadım. Hepsinden ayrı şeyler öğrendim, büyüdüm, geliştim, fikren ve zihnen zenginleştim ama dediğim gibi hayatımda çığır açacak bir kitap bulamadım ne yazık ki.
Şimdi diyorum ki arkadaşlar; işte hayatınızı değiştirecek kitap bu!
Lütfen deneyin ve bana olumlu-olumsuz deneyimlerinizi yazın. Yeni hayatımızı, heyecanımızı, mutluluklarımızı ve en önemlisi büyük başarımızı beraber paylaşalım.
Güzel haberlerinizi bekliyorum.. (aslında geleceğinden eminim) sengözlerimebaksanab