Bir garip seven amcalar

TheQueeninthenorth

Guru
Kayıtlı Üye
22 Kasım 2010
11.125
19.566
498
Baslik garip ama baska nasil ifade etsem bilemedim. 28 ayini doldurmus bir oglum var. Iki amcasi var ve pandemiden dolayi bir araya gelemedikleri icin her gun babasi goruntulu konusturuyor. Iki amcasinin da oglumu sevme sekli oldukca garip ve artik benim icin rahatsiz edici olmaya basladi. Aslinda ikisi de eglenceli tipler ve severim normalde ancak cocuga yaklasimdan zerre anlamiyorlar. Cocuga surekli "ş...siz, p..şt" vs diyorlar. Anlamsiz bir sekilde inatlasiyorlar. Mesela arkandaki oyuncagi goster vs diyorlar oglum bazen anlamiyor bile baska bir seyle ilgileniyor oluyor. "Iyi o zaman ben de sana gelirken yeni oyuncak almayacagim " vs hep boyle anlamsiz diyaloglar. Oglum sayelerinde her seye olumsuz cevap vermeyi ogrendi. Garip cumleler kurdurmaya calisiyorlar mesela "baba boş yapma " de diye iki saat soyletmeye calisiyorlar bazen soyluyor bizimki de o zaman kahkaha tufani gelemeyecegimizi bildikleri halde hadi annene soyle seni giydirsin bize gelin veya simdi ben seni parka goturmeye geleyim vs diyorlar oglum kapiya kosuyor ve gercek olmadigini anlayinca aglamaya basliyor ve bu durum ne hikmetse onlarin cok hosuna gidiyor. Bir kac kez saka yollu uyardim ama ciddiye almadilar . Cocuk da degiller yani biri 36 biri 41 yasinda koca adamlar, esimin abileri. Ama cocukla nasil iletisim kurulur bir haberler. Esime gore bir problem yok, zaten ona gore gayet normal bir iletisim sekli. Onun da abileriyle iliskisi surekli bir yaris, rekabet, takilmaca vs oldugu icin bu konuda onlari uyarmaz bile. Yegenlerine takiliyorlar ne var modunda. Ama her gun, hatta gunde bir kac kez konusma oluyor ve oglumun resmen huyu suyu degisiyor gozlemliyorum. Onlarin kullandigi argo kelimeleri kullanir oldu. Ne yapmak gerek sizce?

Şaka yollu değil ciddi söylemeniz gerek.
Kayınvalidem bir kaç kere ‘hadi parka götüreyim seni’ diyip durduk yere çocuğu heveslendirdi. En sonunda giydirdim, hadi gidin dedim kahvesi de elindeydi . Şok oldu.
Yapmayacağımız şeyi söylemiyoruz biz dedim.
Şimdi asla birşey demiyor .

Evet bnm de uyardigim nokta oydu. Ama simdi heveslenecek ve gelmedigini gorunce uzulecek dedim. " o istesin izin belgesini kapar gelirim" vs diye sacmaliyor bir ciddi konusulamiyor zaten. Konudan konuya atladigi icin kaynayip gittigini saniyor ama cocuk icin kalici olabilecegini dusunemiyorlar ikisi de.

Çocuğunuza karşı çok hatalı davranıyorlar. Şimdi hakaret etmesi hoşlarına gidiyor ama oğlunuz hep çocuk kalmayacak gün gelip yetişkin bir birey olduğu zaman bu lafları yeğenlerinden duyunca zorlarina gidecek ayrıca çocuğa umut verip sözlerini yerine getirmeyince çocukta güven sorunu başlayacak. Çocuklar küfürle yalanla sevilmez artık bunlar eskide kalsın bı zahmet.

İşte biraz sert söyleyin ya da eşinize söyletin. Ya sen söyle ya da ben söyleyeceğim gibi :)

günde 2-3 kere görüntülü mü konuşuyorlar onu anlamadım ? O kadar iyi değil telefonda konuşması diyin madem :)

Benim ablam annem 'kuserim ama' diye istediğini yaptırmak istediğinde bile (istediği de ananecim demesi) on saat nutuk çekmişti, çocuğa küserim ama diye istemediği bir şeyi yaptırmanızın yanlış olduğunu,birileri küsmesin diye istemediği şeyleri yapan bir insan olmasının kötü olduguna dair.
Çocuk yetiştirme ile ilgili istemediği her şeyi açık açık söyler. Mesela babam onlar bizdeyken sadece tvi açar,maça bakar ve geri kapatır. Çünkü annesi ekranın keyfini keşfetmesini,reklam görmesini faaln istemez. Ya da asla giderken çocuğa çikolata falan alamayiz , annesi izin vermez ...
Daha neler deler.
Ayrıca biz onlara gideceksek bir aksilik olur gelemeyiz,çocuk hayal kırıklığına uğramasin diye 'arabaya bindik' mesajı atana kadar çocuğuna haber vermez...

eminim ki Şu amcaların dediklerinin onda birini sadece bir defa yapsaydım ablam daha da çocuğa kamera açtırmazdi asla.
Siz de biraz dişli olun ve hoşunuza görmediğiniz NET bir şekilde söyleyin. Belki hassasiyetinizi anlamamislardir bile, sonuçta 'amcalara göster oglum' kuşağından gelmiş insanlar. Onlara normal geliyordur.

Bu arada biz karadenizliyiz, Bizim oranın insani da puşt diye sever, zeki çocuğun esprisine gülüp 'sen de az puşt degilsin,itogluit' derler . Ama puşt kesinlikle kötü bir anlamda değildir. Rahmetli dedecigim de bana zorla 'lan deme lan,babam kızıyor lan' dedirtirdi ne zaman cümle içinde lan kelimesi duysam 'lan deme lan babam kızıyor lan' derdim, yerlere yatardı gülmekten. Misafirlerine falan lan'li cümle kurdururdu ... Kıyamam ya:) şaka için olduğunu bilirdim ama ben.
Yani dayilar da eminim ki sevdiklerinden diyorlardır. Belki kendi çocuklarını da öyle büyütmüşlerdir. Kötü niyetleri olmadığına eminim. Sadece çocuğun annesi tarafından net bir şekilde uyarılmayi bekliyorlar

Cok iticiler.

Yapman gereken çok basit açık ve net bir dil ile uyarman lazım. Tabi şimdi ilk etapda sen direk söyleyebilirsin ama eşinin kardeşleri olmasından dolayı öncelikle eşine söyleyip uyarmasını isteyebilirsin. Sonrasında durum devam ederse direk kendin bu şekilde çocuğun ile konuşulmasını istemediğini söylemen en doğal hakkın.

Cocugunuza yapmak istemedıgı birşeyi kim ne derse desin istemezse yapmayacagını ögretin. Telefonda uzaklastırmaya calısın onlar aradıgında farklı etkinlikler falan bulun cocugunuzla ıkı dakika görseler yeter sonucta sınırlarınıda asmazlar. Baktınız hala olmuyor bu sefer sert bir şekilde uyarın.

ablan çok abartmıyor mu sence?
hayatı boyunca çocuğu akvaryumda beslemeyi duşunmuyorsa biraz doğal hayatın akışına bırakması gerekmiyor mu?

ablan çok abartmıyor mu sence?
hayatı boyunca çocuğu akvaryumda beslemeyi duşunmuyorsa biraz doğal hayatın akışına bırakması gerekmiyor mu?
Biz de ailecek abarttigini düşünüyoruz.
Ama bu konuda düşüncem; her annenin kendi cocugunu gönlünden geçtiği gibi yetiştirmesi. Belki de ömründe bir tane çocuk yetiştirecek, neden onu kardesinin,annesinin,kaynanasının, dostunun telkinleriyle istediği gibi yetiştiremesin ki?
O yüzden onun yapma dediği şeyleri yapmıyorum,saçma da gelse saygı duyuyorum. Aynı hesapta yakın bir kız arkadaşımin iki yaşında çocuğu dolabı açıp cips yiyor,cips bitiyor bisküvi yiyor,o bitiyor çikolata yiyor,kola içiyor. Arkadaşım da diyor ki; "hahaha maşallah, iştahlı bugün" . Onların evinde de kriz basıyor Bana, gerçekten üzülüyorum ama kendimce bir uyardım zararlarından,rahatsız oldu. Daha da bir şey demiyorum, acamadiysa bana getiriyor cocuk,cips paketini açıyorum yanlış ama ben dırdır yapsam orada ne değişecek ki? Annesi öyle uygun görmüş demek ki.
Mesela özgürlüğüne çok düşkün bir insanim, kendi çocuğum da çok gözükara olsun, 23 nisanlarda Türkiye'ye gelen Japon cocuklar gibi küçük yaşta yaşından büyük maceralara atılsin,sokaktaki tüm kedileri beslesin ve tüm sokak köpeklerine sarıldın isterim. Beni eleştiren insanların da konuşup beni germesine asla izin vermem, benim çocuğum benim kurallarım...
Genel olarak bakışım bu:) herkesin anneligi kendine

ne gıcık oldum yavruya da üzüldüm
ben olsam sert çıkar "lütfen çocuğumu boş yere heveslendirmeyin.. sonra uyuturken sayıklıyor park park diye ağlıyor" vs derdim
eşime de çekerim fırçayı hiç mi üzülmüyorsun çocuğun iç çekerek ağlıyor derdim
uyardın kardeşlerini

Bu tipler ve onlara maruz kalan çocuklar yüzunden bencil, yalan konuşmayı adet edinmis, empatiden yoksun toplumlar oluşyor. Çocuğuma bu sekilde davranılmasına izin vermem, vermiyorum. Ister aile içi ister park ister okul tepkimi veririm. Burada bence asıl sorun eşler aynı düşünce ve bakıs açısında değil. Eşinizi bu durumlar hakkında bilgilendirmek için uzman yorumları, çeşiyli kitaplar, sebep sonuç videolarını gösterip bilinçlenmesini sağlayabilirsiniz belki.

Benim de oğlum olacak bir amcası ve bir dayısı var. Ve hiç güvenmediğim tip ikisi de. Eşim ve benden o kadar farklılar ki. Allahtan ikisi de uzakta.
Görüntülü konuşturtmayın. Puşt şerefsiz falan diyemezler çocuğunuza. Bu kadar normalleşmemeli. Okula gittiğinde arkadaşına falan dediğini düşünsenize. Off rezillik yani.
Park sözü verme olayı zaten çok travmatik. Ay bilmiyorum eşle çözülmesi gerekir bu konunun sanırım.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…