• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Bir ev meselesi

ERSGY

Guru
Kayıtlı Üye
21 Mart 2013
363
682
303
Ankara
Arkadaslar merhaba konu benim konum değil ben zaten kiracıyim ve ev alacak durumum yok:) arkadaşım sordu sizin de fikirlerinizi almak isterim. Eşinin maaşı 80, kendisinin 75. Cocuk kolejde okuyor tek cocuk yillik 300 bin okula veriyorlar diger giderler haric. Evin kirası 22. Ankaranin uzak bir ilçesinde evleri var ev max 2m eder, birikmiş 1m var. Şu an oturdukları yerde evler 30 senelik fiyatı 3.5m. Yeni evler ve tabi ki beğendikleri evler 5.5m Falan. Toplamda yani o evi de satsalar ellerinde max 3m olacak. 2.5m .kredi çıksa bile ki ilk evim değil, 1maas gidecek,1 maaş kalacak onun da yarısı çocuğun okul masrafları. Eski bir arabaları var ordan da bisey çıkmıyor. Biriktirmeye biriktiriyorlar ama ne çıkar yani para faizde. Gün geçtikçe ev alınmıyor ne yapsın bu kadıncağız?

Arkadaslar merhaba konu benim konum değil ben zaten kiracıyim ve ev alacak durumum yok:) arkadaşım sordu sizin de fikirlerinizi almak isterim. Eşinin maaşı 80, kendisinin 75. Cocuk kolejde okuyor tek cocuk yillik 300 bin okula veriyorlar diger giderler haric. Evin kirası 22. Ankaranin uzak bir ilçesinde evleri var ev max 2m eder, birikmiş 1m var. Şu an oturdukları yerde evler 30 senelik fiyatı 3.5m. Yeni evler ve tabi ki beğendikleri evler 5.5m Falan. Toplamda yani o evi de satsalar ellerinde max 3m olacak. 2.5m .kredi çıksa bile ki ilk evim değil, 1maas gidecek,1 maaş kalacak onun da yarısı çocuğun okul masrafları. Eski bir arabaları var ordan da bisey çıkmıyor. Biriktirmeye biriktiriyorlar ama ne çıkar yani para faizde. Gün geçtikçe ev alınmıyor ne yapsın bu kadıncağız?
2+1 5-10 yaşında daire alsın önce. Biriktirmekle ev alınmaz. Kredi aynı kalirken maaş artacak zaten bunu da dusunsunler

2+1 5-10 yaşında daire alsın önce. Biriktirmekle ev alınmaz. Kredi aynı kalirken maaş artacak zaten bunu da dusunsunler
Oturduklari yerde ya 1+1 var ya 3+1 var 2+1 5-10 yasinda daire yok maalesef. Çocuğun okulu var başka bir yere tasinamiyorlar

Kardeşime tek maaş baya bi kredi çıktı, 2.5 olur mu bilemem ama bi konuşup şanslarını denesinler. Evleri nerde yapracık falan mi, kolay satılır mı? Kolay satilir yerdeyse bi yandan ev baksınlar ilana koyup. Eminevim falan saçma sapan şeylere buluşmasınlar çünkü matematik olarak çok zarar edilecek bir sistem o. Şu an en güzeli krediyle ev almak. Herkes gibi önce kredi çıkacak miktar kadar ev alıp bi 5 sene sonra imkan olursa onu büyütmeleri lazım. Ytd

Krediye bulaşmasınlar 2,5 milyonun ödemesi bugün 5-6milyonu bulur. Bi ev parası da bankaya vermesinler.
Cebıne göre yüksek krediye girmeyecegı bi eve baksın sıfır olacağına 10 yıllık olsun .
O ev de zaten o fiyata gelir . Ben 2021de 450 bin TL ( iskanı olmadığı için piyasası 700ken almstm) şimdi 5 milyon oldu.

O da geldi aklıma da güvenemiyor onlara medyada çıkan haberlerden sonra
BDDK ya bağlandı, ben bir tanesiyle çalışıyorum, bilerek firma adı vermedim çıkar için söylediğim düşünülmesin, gitsin istediğiyle görüşsün, güvenir güvenmez tercih kendisinin. Ama ben iki teslimat aldım, ankaradayım.
Burası türkiye tek günde banka bile kapanıyor. O risk apayrı, ama parayı faizde değerlendirdiklerine göre (ki eminim özel bankada tutuyorlar) BDDK güvencesine güveniyorlar demektir. E aynı BDDK evim firmalarına da güvence vermiş, neden güvenmiyor ki? Eski haberlere bakıyorsa 2000 li yılların banka hortumlamaları sebebiyle bankalara da güvenmiyor olması gerek.

Önyargılı olmasın şahsi fikrim, o devran geçti, kurumlar 5 e düştü, denetimsiz açık kalan yok

5 sene sonra daha iyi bir hale gelip gelişebileceğine güvenilen bir lokasyondan orta halli bir daire alsınlar önce.
Krediye girmeden, mevcut para ile. Belki biraz da elden borç. Taşınsınlar, kira da ceplerine kalsın.
5 sene şu yüzden, 5 sene geçince artık satarken gayrimenkul değer artış vergisi ödemezler.
5 sene sonra o evi satsınlar, 5 senede biriktirdiklerini de ekleyip gerekirse biraz da kredi alıp, gönüllerine göre bir yer alsınlar.

BDDK ya bağlandı, ben bir tanesiyle çalışıyorum, bilerek firma adı vermedim çıkar için söylediğim düşünülmesin, gitsin istediğiyle görüşsün, güvenir güvenmez tercih kendisinin. Ama ben iki teslimat aldım, ankaradayım.
Burası türkiye tek günde banka bile kapanıyor. O risk apayrı, ama parayı faizde değerlendirdiklerine göre (ki eminim özel bankada tutuyorlar) BDDK güvencesine güveniyorlar demektir. E aynı BDDK evim firmalarına da güvence vermiş, neden güvenmiyor ki? Eski haberlere bakıyorsa 2000 li yılların banka hortumlamaları sebebiyle bankalara da güvenmiyor olması gerek.

Önyargılı olmasın şahsi fikrim, o devran geçti, kurumlar 5 e düştü, denetimsiz açık kalan yok
Olay sadece güven değil. İnsanlar gidip x miktar için anlaşıyor, ilk çıkanlar şanslı, gidip x miktara ev alıyor. Sona kalanlar x miktarı aldığında evin değeri çoktan 2x olmuş oluyor. Enflasyon ortamında bu tarz alışverişler yapılamaz.

O da geldi aklıma da güvenemiyor onlara medyada çıkan haberlerden sonra
Birevim artık devlet destekli yani dolandırmazlar ama
5,5 milyonluk bi ev içinde 400 bin katılım payı alır yazık oraya bu parayı vermek saçma olur şuan elinde hazır toplu parası varken ben yiyemedim sen ye der gibi .
toplu parası olmasaydı hadi neyse gider yazılırdı ama şuan elinde parası mevcut bu benım şahsi düşüncem .

Olay sadece güven değil. İnsanlar gidip x miktar için anlaşıyor, ilk çıkanlar şanslı, gidip x miktara ev alıyor. Sona kalanlar x miktarı aldığında evin değeri çoktan 2x olmuş oluyor. Enflasyon ortamında bu tarz alışverişler yapılamaz.
Çok haklsnz. YouTube cihat e. Çiçek beyefendi var kendisini izlerken ev sahibi oldum ben korkusuzca takip edin

Kesinlikle eski evlere o paraları bağlamasınlar. Bina yaşı küçük olsun gerekirse 2+1 bakabilirler. Zaten diğer evde oturmuyolar önce satsınlar evi, evlerde hemen satılmıyo şuan piyasa çok durgun.
Elindeki para üstüne kredi ile güzel ev alsınlar. Eski geniş evdense yeni küçük evi tercih ederim. Her zaman ev alma ev değişme imkanı olmuyor 22bin kirada az değil.
4-4,5 bandında bulursalar 1-1,5 mil kredi ile alabilirler

Hanımefendi tek tarafını biliyorsunuz sistemin, bilmediğiniz bir sistem için niçin yorum yapıyorsunuz, ben çekilişli yöntemleri değil kurasız yöntemleri tercih ettim, iki teslimatımdan bir tanesini 4 bir tanesini 9 ayda aldım. İlk çıkan yoktu, son çıkan yoktu, neye anlaştıysam onu aldım.
Kendi karıma baktım, 5 ayda faizsiz olarak %40 ını biriktirdiğim parayı %100 olarak teslim aldım. Bütçeme daha uygun bir sistem TR şartlarında ne yazık ki yok.

Yanlış anlamayın, tabi ki tercih meselesi. Şahsi doğrum bu.

Benim abim şuan lojmanda oturuyor o da ev bakıyor. 1+1 tarzı bir şey alacak kiraya verip 5 senede ödemeyi düşünüyor. 35 bin 1 milyona galiba çıkan ödeme. Kredi sabit kalıyor ama kira en az %50 artacak maaşlara gelen zamlara da güvenilmiyor ama. Eldeki para üstüne tekrar çekip alınabilir bence. Genelde böyle ev satıp tekrar alanlar pişman oluyor hep. Yine kirada da kalınabilir gerekirse

Back