- Konu Sahibi hanxixmsultan
-
- #981
Ben her yazını satır satır okudum. Bu kadar kendini değersiz hissetme lütfen. Neler yaşadın ailende şiddet falnmı vardı kim seni bu hale getirdi canım ? Çok üzüldüm
Haklısın denge yi saglamak istiyorsun incinmemek İçinMerhaba;
Durumum tam olarak bu ne kadar da güzel anlatmışsınız. Boşandım, eşimin ısrarı sayesinde doktora gittik ve bipolar tedavisi görmeye başladım. Kötü kalpli ve ilgisiz ailem var. Eşim ilgileniyor evli olmadığımız halde, fakat ona da bugün bir geleceğimiz olamayacağını söyledim ve yok yere tartışma çıkardım her zamanki gibi. Bir insanı severken git dedim çünkü ona güvenmek istiyorum, yine eskisi gibi bağlanırsam onun için yaşamaya başlarsam ve yine bırakırsa diye korkuyorum( bu sebeple gitmesini istedim (
Benim de bir arkadaşım böyle. Gözlemlediğim kadarı ile anlatayım.Bir kere şahit oldum mani geçirdiğine. Kimseye zararı yok içine kapandı işe gidip geliyor. Hobisi gezmesi tozması para harcaması filan pek yok çünkü görüştüğümüzde hep aynı kıyafetler var sanki. Hafta içi yoğun çalışıyorum hafta sonu evde dinleniyorum diyor. Durumunu çok kafaya takıyor sırf bu yüzden evlenmedi. Son olarak da biraz alıngan görüyorum hastalığına yoruyorum açıkçası. Zor bir hastalık benim gördüğüm benimle paylaştığı bu. Şimdi sınavlara hazırlanıyor.merhabalar........
ben de bir manik depresif yakınıyım.eğer bu hastalığa sahipseniz veya bir yakınınız bu rahatsızlıktan muzdaripse deneyimlerimizi paylaşalım istiyorum.a.s.
Ablam bipolar hastası yıllardır manik dönemlerinde ne çektiğimizi bir ben bir Allah bilir. Dertleşebiliriz istersenmerhabalar........
ben de bir manik depresif yakınıyım.eğer bu hastalığa sahipseniz veya bir yakınınız bu rahatsızlıktan muzdaripse deneyimlerimizi paylaşalım istiyorum.a.s.
Bende aşık oldum sonra geçtiarkadaşlar merhaba, bu hastalığı yaşayan ve yakınlarından tecrübesi olanlardan yardım rica ediyorum.
kardeşimin eşi bipolar. manik dönemde başka birine aşık oldu.
doktor manik dönem olduğunu boşanmaması gerektiğini tedaviyle eski duygu durumuna döneceğini söylemiş. ama bir aşk ilişkisi olunca arada nasıl sonuçlanır bilemiyoruz. manik dönem yaşayanlar yada buna şahit olanlar bu konuyla ilgili fikirlerini paylaşabilir mi acaba?
Ben hem lityum hem anksıyete ılacı hemde antıdepresan kullanıyorum 3 ü birlikte 10 gün içinde etkısını gösteriyor. ayrıca bende etki etmediğini düşündüğümde doktor kanımda lityum içeren ilacın oranına baktı az buldu 60-100 arası olmak gerekır dedı ve 1 ıctıgım ılacı 1.5 cıkardı. yanı ılacınız yetersız olabılırMerhaba
Depresyon döneminiz ilaç tedavisiyle kaç ayda geçiyor sizlerin ben suan o dönemdeyim ilaç kullanıyorum lityumla birlikte. 2 ay oldu başlayalı ama tam düzelme henüz olmadı
bipolar olmak yani manik depresif olmak daha uzun süren depresyon ve mani dönemlerine sahip olmak demek. aylarca süren mani aylarca süren depresyon şeklinde giden bir döngü var. hızlı olan değişimler borderlinea daha yakın. ancak bence terapist ile görüşmeniz gerekli.Merhaba,
Sanırım bende de bu rahatsızlık var ama emin değilim.
Annemden bana geçtiğinu düşünüyorum.
Annem hiçbir zaman psikologa gitmedi, dolayısıyla teshis de koyulamadi. Ben bazen çok mutlyken, bir saat sonra çok mutsuz oluyorum. Ayrılık acısı çekiyorum mesela , saatlerce ağlıyorum, sonra bir anda enerji geliyor ing çalışıyorum. Ancak benim sinirimi bozan çok şey oldu.. küçüklüğümden beri annemle mücadele ediyorum. Gerçekten çok yıprandım ve ekonomik özgürlüğümü elime geç aldım.
Belki de bundandır..ama kendimde farkediyorum, terk edilme anında, yada sevgilimle bir hesaplaama anında ben öfke patlaması yaşıyorum..
Ve en önemlisi içimde hep bir boşluk... Hep bir üretme isteği.. internette bipolari sanata yatkinlikla ozdeslestirmisler ve ben sanatla da ilgileniyorum... Hem de ilerliyorum , üretiyorum.
Bir türlü coo mutlu olamıyorum.icimde hep bir kayg ve boşluk hissi. Sanki başka kişiliklerim var bazen tam bir ev hanımıyım evcimenim bazen ele avuca sığmaz eve uğramayan eğlence düşkünü biri .. kim olduğumu bilmiyorum..
Ben kimim ve nasıl bir hayat istiyorum bilmiyorum..
Kafamda o an o insanla ilgili bir düşünce oluyor ve ben buna inanıyorum.. ancak şu var ki çevremdeki dostalrima anlattığımda ,şöyle şöyle oldu da sen bu yüzden böyle düşünüyorsun diyorlar...boşuna değil diyorlar..
Annemle ilgili sorunlarımdan dolayo terapiye başlamistim.. bağımlı kişilik denildi.bana bipolar yada borderline denilmedi..hatta ben kendim sordum internetteki tanımlar ve belirtiler bana uyuyor diye..belki denkendimi psikologa tam anlatamadim çünkü hep annemle olan sorunlar üzerinden ilerledik, ve bilissel davranışçı terapiler ile şemalar üzerinde calistik.ben terapiyi yarım bırakmak zorunda kaldım. Ben bipolar miyim diye soramam elbette size , psikologa git diyeceksiniz..
Ama duygu değişimlerim o kadar hızlı oluyor ki korkuyorum kendimden ve niye böyleyom diye ağlıyorum.. hayatımı keyifli geciremiyorum..uzun süre psikologa da gidemeyecegim..
Lütfen beni anladiysaniz bir yorumda bulunun
Bana lityum bulunmadigi icin depakine baslatti doktorum tedirginim birazBipolar bozukluk - hasta ve yakınlarına yönelik bilgiler
Her insan, yaşamı boyunca olaylara karşı küçük iniş çıkışlar gösterir ve bu, insan hayatının doğal bir parçasıdır. Doğal olmayan ise, üzüntü, keder veya sevinç durumlarının aşırı ve sürekli olması, kişinin aile, sosyal ve iş yaşantısını önemli ölçüde bozmasıdır.
BİPOLAR (İKİ UÇLU) HASTALIK NEDİR ?
Manik-depresif hastalık olarak da bilinen, temelde duygusal yaşamı etkileyen düşünce, davranışları bozan bir hastalıktır. Hastalığın temel bir özelliği, nöbetler (dönemler) halinde gelen manik devrelerdir. Bu hastalık, muhtemelen sinir iletimini bozan bazı maddelerde ki değişikliklerle ilişkilidir.
MANİK NÖBET NASIL TANINIR?
Genelde manik nöbeti tanımak, hekimler için kolaydır. Manik hastalarda başlıca şu belirtiler gözlenir.
Kendisini çok iyi hisseder, mutlu ve keyiflidir, gücünün yetmediği işleri yapmaya yeltenir. Olmadık yerlerde şarkı türkü söyleyip, oynayabilir. Bazen büyük güçleri olduğunu ve yeni icatlar yaptığını iddia edebilir. Bazen de kendisini evliya, peygamber veya çok yüksek biri gibi düşünebilir. Bencilliği artar, hafızası güçlenmiştir.
Aşırı neşelidir, etrafını da güldürür, olmadık yerde açık-saçık şakalar yapabilir. Kolayca dostluk kurar, fakat bunlar yüzeysel dostluklardır.
Taşkınlık, aşırı sinirlilik, özellikle karşı çıkılırsa saldırgan davranışlar gösterebilir.
Çok fazla konuşur. Susturulma çabalarına karşı susmaz. Yüksek sesle konuşur.
Dikkati dağınıktır. Konuşması kolayca çelinir.
Düşünceleri hızlıdır, bir konudan alakasız bir diğerine atlar.
Toplumsal yönden kötü sonuçlar doğuran işlere girebilir. Bazen tüm parasını dağıtabilir. Olmadık kişileri, resmi makamları telefonla arayabilir. Ülke sorunlarını çözme iddiaları olabilir.
Uygunsuz cinsel davranışlar gösterebilir.
Uykusu azalmıştır, günlerce bir-iki saatlik uykuyla idare edebilir, buna rağmen kendisini dinç hisseder.
Tüm bu belirtilerin hepsinin bir arada görülmesi gerekmez. Fakat birkaç tanesinin bir arada görülmesi ve bu belirtilerin bir haftadan uzun sürmesi hastalık teşhisi için yeterlidir.
UYARI:
Bu hastalık, kişi hayatını oldukça olumsuz etkiler. Tüm yaşantısını ve uyumunu bozar. Bu belirtiler, hastalık öncesi durumla uyumsuzdur. Aile fertleri ve hastanın çevresi bu duruma anlam veremez. Hastalık olduğunu düşünmedikleri için hastayla mücadele ederler. Oysa tüm bunlar, daha kötü sonuçlar doğurur. Bu durumda, vakit geçirmeden hastayı bir psikiyatri uzmanına götürmek gerekir. Hasta, hastalığını ve ilaç almayı kabul etmeyebilir. Bu durumda hasta nazikçe ikna edilmeye çalışılmalı eğer ikna olmazsa ve çevresine zarar verme eğilimi varsa ısrarla hekime götürülmelidir.
BİPOLAR HASTALIĞIN DEPRESYONLA NASIL BİR İLİŞKİSİ VARDIR?
Hayat boyu geçirilen tek bir manik nöbetle dahi BİPOLAR HASTALIK tanısı konur. Bazen de manik ataklara benzeyen fakat onun kadar ağır olmayan HİPOMANİ durumu görülebilir. Bazen de hastalarda, kendini sürekli üzgün hissetme, enerji azalması, yorgunluk isteksizlik, durgunluk, uykusuzluk, iştahsızlık, suçluluk gibi belirtilerle seyreden manik dönemin tam tersi; DEPRESYON ( ÇÖKÜNTÜ ) dönemleri olabilir.
BİPOLAR HASTALIK KİMLERDE/ NE SIKLIKTA GÖRÜLÜR ?
Her 100 kişiden 1 kişi, ömründe en az bir kez manik nöbet geçirir. 20-25 yaşları arasında en sıktır. Kadın ve erkeklerde aynı oranda rastlanır.
TEDAVİ:
Hastalığın ağır olduğu ilk dönemlerde, hastanın doktor gözetimine alınması ve hastaneye yatırılması şarttır. Bu dönemde, tüm sorumluluk doktora bırakılmalıdır. Hasta sakinleştirildikten sonra Bipolar Hastalığın asıl tedavisi olan LİTYUM’a başlanır. Ayrıca yatıştırıcı başka ilaçlar da verilir. Hastaların yaklaşık 1-2 hafta içinde belirtileri yatışır. Daha sonra ayaktan tedavi edilmek üzere, hasta taburcu edilir.
KORUYUCU TEDAVİ:
Genel de BİPOLAR HASTALIK tekrarlayıcı bir hastalıktır. Hasta düzelse bile, hastalığın tekrarlamasını önlemek için LİTYUM kullanılması sürdürülür. Hastalarda LİTYUM dışında KARBAMAZEPİN ve VALPROAT kullanılabilir.
LİTYUM TEDAVİSİNE NE KADAR DEVAM EDİLEBİLİR ?
Tekrarlayan nöbetler söz konusu ise, bu tedavi birkaç yıl, bazen yıllarca sürmelidir.
LİTYUM’UN YAN ETKİLERİ NELERDİR?
Lityum uyuşturucu bir ilaç değildir. Alışkanlık yapmaz. Sıklıkla; bulantı, kusma, ishal, çok su içme, sık idrara çıkma, ellerde titreme, guatr, kilo alma gibi tehlikeli olmayan yan etkiler görülebilir. Bu yan etkiler kontrol edilebilir.
UYARILAR :
Hastaneden taburcu edilen hastanın dikkat etmesi gereken durumlar vardır. Bunlar;
Hasta Lityum tedavisine devam etmeli. Doktordan habersiz ilacı kesmemeli, ya da dozu değiştirmemelidir.
Ani uyku değişikliklerinden sakınılmalıdır. Uykusuz kalmamaya dikkat etmelidir.
Doktor kontrollerini aksatmamalıdır.
Lityumun yan etkilerine karşı aşırı susuz kalmaktan ve az tuzlu yemekten kaçınmalıdır. Aşırı kusma, ishal gibi durumlarda da hekime başvurulmalıdır. Hekim uygun gördükçe, Lityum’un kan düzeyine baktırılabilir.
Alkolden uzak kalınmalıdır.
Hamilelerde kullanılmamalıdır.
Uzun süren uykusuzluk, sinirlilik, hızlı konuşma gibi belirtiler hastalığın tekrarlama işaretleri olabilir. Bu durumda hemen doktorunuza başvurunuz
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?