Bipolar hastaları ve Yakınları (Manik Depresifler)

Merhaba Vivianne

Bunu sana soylemek istemezdim ama Bipolar geride birakabilecegin bir hastalik degil maalesef.
Bir kere hastlandin mi bir daha gecmiyor...:KK50:
aynı fikirdeyim..
birkaç ataktan sonra ilaç tedavisini ömür boyu almaya razı oluyosun hatta...
benim için durum bu en azından:KK55:

peki ben her atak bi sonrakini daha da şiddetlendirir gibi bi şey duymuştum doğrumu acaba,yani geçirilen her atak hastalığı daha da ilerletiyomu

peki ben her atak bi sonrakini daha da şiddetlendirir gibi bi şey duymuştum doğrumu acaba,yani geçirilen her atak hastalığı daha da ilerletiyomu
belki olabilir..
ama benim ilk atağım şideetliydi 2. normaldi 3. çok şiddetliydi ne desem bilemedim şimdi..
tedaviye göre olabilir..
ilaçların yarılanma ömrüyle alakalı olabilir falan..
onu sormak lazım..
nörotransmiterleri dışardan verdiğin için vücudun o maddeyi üretimi azalıyor olabilir ve belki daha şiddetlenebilir. fizyolojisini sormak lazım..

risperdal iğneyle ilgili bilgisi olan var mı? erkek arkadaşım 15 günde bir bu iğneyi yaptırıyo şimdi bi daha atak geçirmesi ihtimalini önemli ölçüde azaltacakmış ben umutluyum bu konuda ama merak ettim varmı burda iğne kullanan ve bu sayede atak geçirmeyen ?

risperdal iğneyle ilgili bilgisi olan var mı? erkek arkadaşım 15 günde bir bu iğneyi yaptırıyo şimdi bi daha atak geçirmesi ihtimalini önemli ölçüde azaltacakmış ben umutluyum bu konuda ama merak ettim varmı burda iğne kullanan ve bu sayede atak geçirmeyen ?
canım mani geçirme ihtimali iğneyi kullansa da vardır çünkü sinir arası meddelerle ilgili bi hastalık bu.. o maddelerin düzene girmesinin çok bi ihtimali olduğunu sanmıyorum ben..
ha şu vardır mani geçirmesine engel olacaktır bir süre.. bu ilaçların yarılanma ömürleri var.. o ömrün sonunda vücutta aynı düzen devam eder...
ben doktor arkadaşıma sordum çünkü tamamen iyileşme ihtimali nedir diye.. o ihtimal pek yok gibi bişeymiş...
yine ilaç desteği alması gerekli olabilir..

Dip not: bipolar hastalığı kişilik bozukluğu değildir.. kişilik bozukluğu psikolojisi bozuk insan oluyor yani.. ama bipolar hastalığına sahip insanlar psikolojileri bozuk insanlardır denilemez.. normal insanlardan farkları vücutlarında bazı kimyaslların salgılanmamasıdır.. bu maddeler de vücuttaki sinirsel iletimi sağlayan maddelerdir...bu açıklamayı yapma ihtiyacı duydum nedense...

aurores cevap için tşkr şunu anlıyoruz ki ne yaparsan yap ne kadar dikkat edersen et mani atağı geçirecek er ya da geç sık yada seyrek bu atakları durduramıcaz bu da beni korkutuyo açıkçası erkek arkadaşımı seviyorum ama atak halini gördüm ve gözüm korktu onun için elimden geleni yapıyorum ama hayat zaten zor bi de bu ataklarla nasıl idame ettiricez düşünüyorum kara kara çünkü işinden fln da çıktı atak geçirdiği dönem e her atakta bi iş kaybedersek nasıl yaşıcz nasıl geçinicez bilmiyorum en azından hafif geçeceğini bilsem bundan sonra yada ne bileyim işte işine fln en azından zarar vermicek bilsem hiç düşünmicem ama dedim ya gözüm korktu çıkamadım ben bu işin içinden umutsuzum malesef...

aurores cevap için tşkr şunu anlıyoruz ki ne yaparsan yap ne kadar dikkat edersen et mani atağı geçirecek er ya da geç sık yada seyrek bu atakları durduramıcaz bu da beni korkutuyo açıkçası erkek arkadaşımı seviyorum ama atak halini gördüm ve gözüm korktu onun için elimden geleni yapıyorum ama hayat zaten zor bi de bu ataklarla nasıl idame ettiricez düşünüyorum kara kara çünkü işinden fln da çıktı atak geçirdiği dönem e her atakta bi iş kaybedersek nasıl yaşıcz nasıl geçinicez bilmiyorum en azından hafif geçeceğini bilsem bundan sonra yada ne bileyim işte işine fln en azından zarar vermicek bilsem hiç düşünmicem ama dedim ya gözüm korktu çıkamadım ben bu işin içinden umutsuzum malesef...
canım ilaçlarını bırakmazsa kontrollerine düzenli giderse atak geçirme ihtimali düşer.. o kadar korkmana gerek yok..

Kızlar yazdığınızı yeni gördüm. Depakin kullanan var mı bana iyi geldi sanırım dr bu ilacı başladı 1 aydır kullanıyorum. Bana kendimi daha iyi mantıklı ve güçlü hissettiriyor. Hatta öyle bir noktaya geldim ki, çoğu insan bana ben nişanlanmadan önce nişanlımla benim yapamayacağımızı farklı olduğumuzu söylerdi ben dinlemezdim. İLaçtan sonra yavaş yavaş düşünsel seanslarım oldu resmen kendimle ve Allah'ın izniyle bu nişanlılığı da evliliğe varmadan sonlandıracağım.

Bunun dışında hiç şiddetli atak yaşamadım ben. Gün içinde dalgalanmalarım sık oluyor sadece. 15 günde bir defresif dönemim yanıı benimki hızlı döngülü bayağı. Bilmiyorum Allah hepimize acil şifalar versin inş.

Kızlar yazdığınızı yeni gördüm. Depakin kullanan var mı bana iyi geldi sanırım dr bu ilacı başladı 1 aydır kullanıyorum. Bana kendimi daha iyi mantıklı ve güçlü hissettiriyor. Hatta öyle bir noktaya geldim ki, çoğu insan bana ben nişanlanmadan önce nişanlımla benim yapamayacağımızı farklı olduğumuzu söylerdi ben dinlemezdim. İLaçtan sonra yavaş yavaş düşünsel seanslarım oldu resmen kendimle ve Allah'ın izniyle bu nişanlılığı da evliliğe varmadan sonlandıracağım.

Bunun dışında hiç şiddetli atak yaşamadım ben. Gün içinde dalgalanmalarım sık oluyor sadece. 15 günde bir defresif dönemim yanıı benimki hızlı döngülü bayağı. Bilmiyorum Allah hepimize acil şifalar versin inş.
canım ben depakin kullandım.. doktorlar iyi diyor depakin ve lithium için ama ikisi de bende sersemlik yaptı bana en iyi gelen tegratol.. bu konuda şunu düşünüyorum ben : ilaç kişinin bünyesine göre bişey kimine iyi gelen kimine gelmiyor..
sadece canım kilo konusunda dikkatli ol.. yan etkisi olabilir.. olacak demiyorum çünkü depakin kullanan bi tanıdığım zapzayıftı..
geçmiş olsun sana da...

Sağol canım, depakin kilo aldırıyormuş galiba çünkü bana da etkisi oldu bu konuda keşke zayıflatsa... Düşüncelerim çok sık değişiyor çok sıkı gidip geliyorum konular arasında.. Lithuril bende hiç yaramadı, bunu da deneyerek göreceğiz. Bazen bir diyorum tamam iyileştim. Bazen de o kadar karışık oluyor ki fikirlerim anlayana aşk olsun.

Sağol canım, depakin kilo aldırıyormuş galiba çünkü bana da etkisi oldu bu konuda keşke zayıflatsa... Düşüncelerim çok sık değişiyor çok sıkı gidip geliyorum konular arasında.. Lithuril bende hiç yaramadı, bunu da deneyerek göreceğiz. Bazen bir diyorum tamam iyileştim. Bazen de o kadar karışık oluyor ki fikirlerim anlayana aşk olsun.
sana yaptığım en büyük hatayı söyleyeyim mi?
iyileştim diye ilacı bırakmak...
2 kez bu yüzden atak yaşadım...
iyileşme ihtimali için imkansız desek yeridir...
o yüzden düzenli olarak paşa paşa ilaçlarımızı içicez : D
düşüncelerin bir süre sonra düzene girer.. yanında antipsikotik ilaç kullanıyor musun? merak ettim sadece..
bipolarda psikotik ataklar olabiliyor.. bazen olmayadabiliyormuş.. olmayanı nasıl olur merak ediyorum da..:KK55:

ben eski bir manik depresif hastasıyım 4 yıl tedavi oldum şuan sağlığım gayet iyi
yalnız yan etkileri oldu ilaçların tabiki yani bu hastalığı sadece yaşayan bilir ve etrafında
onunla birlikte yaşayanlar eğer yenme konusunda sorusu olan arkadaşlar varsa elimden geldiği kadar
yardımcı olurum
ayrıca benimki genetik değildi çocukluk ve ergenlik döneminde geçirdiğim travmalar
yüzündendi.

benim abim 6 yıl tedavi gördü ama henüz tam iyileşemedi. istanbulda özel doktoru vardı tedavi ettiriyorduk. babamın olmayan sevgisi yüzünden travma yaşadığını düşünüyoruz. risperdal ve lithuril kullandı.şimdi ilaçları kesildi ama hepyalnız takılıyor abim. çok konuşuyor ama çevresinde kimse yok. babamdan nefret ediyor. çünkü hiç sevgi göstermedi abime. biz bu durumu nasıl yenebiliriz. aynı evdeyiz ve annem emek verirken gerçekten çokyıprandı çok üzülüyor. ağlamadığı günü olmuyor:KK43:(

slm.ben manik depresifim.deneyimleri merak ediyosun..hmm..şimdi bu hastalık nadir görülen bi hastalık ve ben nerde nadir görülen hastalık var, gidip buluyorum:) bu hastalıga üniversite yılımın 2. yılında zemin hazırladım farketmeden de olsa. en basta yogun bir depresyon yasadım yani sadece hastalıgım depresyondu.iki yıl sonra ise bir mani atagı geçirdim ki allah düşmanımın basına vermesin.resmen akli dengemi kaybetmiştim, resmen bir deli gibi davranıyordum.bir kaç ay böyle delirmiş vaziyette gezdim.annem hep yanımdaydı,okul vardı ama derslere gidemiyordum her gün hastaneye gidip çare arıyorduk annemle.mani dönemimde kendimi çok üstün bir insan olarak görüyordum, yüzlerce km yürüsem yorulmam gibi geliyodu.aşırı hiperaktiftim.bir hafta uyumadıgım ve yemek yemedigim oldu.bir haftada 10 kilo verdim.dini yönden de acaip düşüncelere sahiptim.kendimi bu arada asker sanıyodum.tv izlerken mesela vj ler, dizilerdeki insanlar bana mesaj veriyomuş gibi geliyodu.her cümleden her bakıştan mesaj, gizli bir anlam çıkarıyorum.çok konusuyordum.daldan dala atlıyordum.annem bizi öldürdün diyodu ben gercekten onları öldürgümü sanıyordum.daha neler neler..hatırlamak bile istemiyorum.yemin ederim allah düşmanımın basına vermesin.manik bir dönem yaşamaktansa depresif bir dönem yaşamayı tercih ederim.ama tabi depresyon da çok kötü bir şey.aylarca yatagıma yapışık vaziyette yaşamama neden oluyor.depresyon deneyimlerimi anlatmam gerekirse aylarca yataktan çıkmamak, güneşten, gündüzden nefret etmek, gece sabaha kadar tv izleyip akşam olana kadar uyumak,dogru düzgün yememek,içmemek, yıkanmak istememek,intiharı düşünmek, intihar planları yapmak, aglamak, aglamak,aglamak..
allaha çok şükür aylardır ilaç kullanmadıgım halde psikolojik sorun yaşamıyorum.yaşadıklarım sadece moral bozuklugu oluyo, bir iki gün içinde geçiyo.ilaçlarımı hayatım boyunca kullanmam gerekiyo fakat karacigerim şimdiye kadar binlerce ilaç kullandıgım için sanırım kötü durumda.sadece acil durumlarda yani depresyona girecegimi anladıgım zamanlarda baslıyorum tedaviye.tabi doktoruma gidip durumu anlatarak..
ismini unuttum bu konu hakkında soru soran arkadasın bunları yazarken ama, hayrola, sorun nedir? deneyimlerim belki yardımcı olmuştur..kendine iyi bak..

peki bu dönmlerde sevdiğine hakaretler ve hayatından çıkmasını istediği oluyormu benimde sevgilim manik depresif bana bazen hakaret ediyor ve gitmemi istiyor sonra bazen ertesi gün bazende 2 gün sonra hiçbirşey olmamış gibi davranıyor.

sana yaptığım en büyük hatayı söyleyeyim mi?
iyileştim diye ilacı bırakmak...
2 kez bu yüzden atak yaşadım...
iyileşme ihtimali için imkansız desek yeridir...
o yüzden düzenli olarak paşa paşa ilaçlarımızı içicez : D
düşüncelerin bir süre sonra düzene girer.. yanında antipsikotik ilaç kullanıyor musun? merak ettim sadece..
bipolarda psikotik ataklar olabiliyor.. bazen olmayadabiliyormuş.. olmayanı nasıl olur merak ediyorum da..:KK55:

Tekrardan merhaba maalesef mesaj hakkım olmadığı için size cevap yazamadım msn adresinizi özel mesaj olarak atarsanız size sormak istediklerim var çok rica ediyorum. ilginize şimdiden teşekkür ederim.

benim abim 6 yıl tedavi gördü ama henüz tam iyileşemedi. istanbulda özel doktoru vardı tedavi ettiriyorduk. babamın olmayan sevgisi yüzünden travma yaşadığını düşünüyoruz. risperdal ve lithuril kullandı.şimdi ilaçları kesildi ama hepyalnız takılıyor abim. çok konuşuyor ama çevresinde kimse yok. babamdan nefret ediyor. çünkü hiç sevgi göstermedi abime. biz bu durumu nasıl yenebiliriz. aynı evdeyiz ve annem emek verirken gerçekten çokyıprandı çok üzülüyor. ağlamadığı günü olmuyor:KK43:(

hastalığı yenmesi için sevgilime ne gibi bir yol izlemeliyim bana çok üstüme geliyorsun beni boğuyorsun diyor ilgilendiğimde bunları duyuyorum kendi haline bıraktığımda sevmiyorsun beni diyip yine saldırıyor bazen şefkatli bazen saldırgan kötümser. ne yapmam lazım nasıl bir yol izlemeliyim lütfen yardımcı olun.

hastalığı yenmesi için sevgilime ne gibi bir yol izlemeliyim bana çok üstüme geliyorsun beni boğuyorsun diyor ilgilendiğimde bunları duyuyorum kendi haline bıraktığımda sevmiyorsun beni diyip yine saldırıyor bazen şefkatli bazen saldırgan kötümser. ne yapmam lazım nasıl bir yol izlemeliyim lütfen yardımcı olun.

canım doktora yönlendirilmeli bence bu durumda sende bişey yapamazsın ailenin bişeyler yapması gerek... yanlışsam forumdaki arkadaşlar düzeltirlerse çok sevinirim.yanlış bilgide aktarmak istemem.çok geçmiş olsun.

canım doktora yönlendirilmeli bence bu durumda sende bişey yapamazsın ailenin bişeyler yapması gerek... yanlışsam forumdaki arkadaşlar düzeltirlerse çok sevinirim.yanlış bilgide aktarmak istemem.çok geçmiş olsun.
ben de şunu ekleyeyim..
ilaçlarını kullanacak aksatmadan..
aile ve yakınların desteği çok önemli..
en önemli katkın bu olur sanırım..
bi de şuna açıklık getirelim bipolar insanlar sürekli çılgınca (kişilik bozukluğu yoksa) etrafa korku saçar gibi dolaşan insanlar değillerdir..
eğer öylelerse ataktadırlar..
atakta olan kişi de ilaçlarını alır ve bi süre sonra normaline döner..
hergün bi ağlayan bi gülen bi insan demek değildir bipolar..
şu vardır evet gün içi döngülü bipolar hastaları.. ama ilaç kullanırsa yatışır.. ve muhtemelen o onun normali değildir..
bunu o insanı tanıyanlar anlar..
eğer normalinde bi öyle bi böylelik varsa bunu bipolarlığa bağlamayın bence...
kişiliği de öyle olabilir...
atak halinde bir insanı görmeden atağın ne olduğunu anlayamazsınız.. görürseniz de unutamazsınız:KK14:
Atak hali günlük yaşama benzemez...

ben de şunu ekleyeyim..
ilaçlarını kullanacak aksatmadan..
aile ve yakınların desteği çok önemli..
en önemli katkın bu olur sanırım..
bi de şuna açıklık getirelim bipolar insanlar sürekli çılgınca (kişilik bozukluğu yoksa) etrafa korku saçar gibi dolaşan insanlar değillerdir..
eğer öylelerse ataktadırlar..
atakta olan kişi de ilaçlarını alır ve bi süre sonra normaline döner..
hergün bi ağlayan bi gülen bi insan demek değildir bipolar..
şu vardır evet gün içi döngülü bipolar hastaları.. ama ilaç kullanırsa yatışır.. ve muhtemelen o onun normali değildir..
bunu o insanı tanıyanlar anlar..
eğer normalinde bi öyle bi böylelik varsa bunu bipolarlığa bağlamayın bence...
kişiliği de öyle olabilir...
atak halinde bir insanı görmeden atağın ne olduğunu anlayamazsınız.. görürseniz de unutamazsınız:KK14:
Atak hali günlük yaşama benzemez...

aurares son cümlene kesinlikle katılıyorum ve ben de bir kaç şey eklemek istiyorum

yukarıda yazanların yanı sıra maddiyat ve aile desteyi kesinlikle çok çok önemli bipolar kişinin ailesi bu konuda bilinçsiz yada ilgisizse siz sevgili yada eş olarak çok zorlanırsınız hastalık kontrol edilip idare edilebilinir belki eğer sevgi varsa ama yanlız olmaz hasta yakınlarınında birbirine destek olması şart ve maddiyatta aynı şekilde önemli ailenin maddi manevi güçlü olması gerekiyo ki hasta atak sırasında çalışamaz hale gelirse o sıkıntıya bide geçim sıkıntısı eklenmesin :KK43:

deneyim yazılarak hiç bi yere ulaşamayız.umarım en kısa zamanda çözüm bulunur.etkili tedavi yöntemleri var.arkdasının esinin mutlaka tedavi olması lazım belki de oluyordur bilmiyorum. 2- 3 ay sonra düzenli kullanırsa ilaçlarını iyileşecektir.fakat adamcagız işe gidiyorsa tehlikeli.ya hastaneye yatırılmalı, ya da evde tedavi edilmeli iyileşene kadar.allah sabır versin..çok zor gercekten yaşamış biri olarak..
ayrıca bu dönemde bütün mal varlıgını akrabalarına, arkadaslarına devreden ve iyileştikten sonra çok pişman olmuş insanlar var..kesinlikle dikkat edilmeli.

merhaba defne hanım benim sevgilimde manik depresif :KK43:( maalesef dün itibari ile ayrıldık çok kötü durumdayım fazla üstüne gittim sanırım ama benim karakterimde böyle onun iyleşmesi için hayatını düzene sokmak istedim en basiti facebook şifresini istedim özel hayatıma kimse karışamaz dedi insanın direk aklına aldatıldığı geliyor ki gayet normal öyle düşünmem bundan sonrası nolur bilemem ama birdaha aramıycam gururumu ayaklar altına alıp ararmı bilmiyorum ama sizinle deneyimlerimi paylaşmak isterim tabi mesaj hakkım olmadığından size cevap yazamıycağımdan msn adresinizi özel mesaj olarak atarsanız sevinirim bu konuyla ilgili bilgisi bana yardımcı olacak arkadaşlarında aynı şekilde msn adreslerini özel mesaj olarak atmalarını rica ediyorum yardıma çoooooooook ihtiyacım var.

X