Bence en sağlıklısı %100 pamuk olanıdır(üstünde %100 pamuk ya da cotton yazar), bunun dışında ister saten olsun ister düz dokuma olsun bunlar tercih meselesi. Kimi düz dokuma klasik çarşafa dokunmayı sever, kimi saten parlaklığına:)
Pamuk doğal olması nedeniyle tercih sebebidir, zaten çoğu nevresimler bu bilinerek pamuktan üretilir. Satenin parlaklığını,kayganlığını sevenler pamuğun saten türünü alır, sevmeyenler pamuğun düz dokunmuşunu alır.
Nevresimde bir de boya akma durumu var. Ucuz nevresimlerin boyası akabiliyor,herşeyi boyuyor,kendi renkleri karışıyor vb. Ya da yıkayınca kırış kırış oluyor ne kadar ütülerseniz ütüleyin kırışığı açılmıyor. Tabii sağlığa zararlı kanserojen madde içeren boyalarla üretilmiş de olabilyor
Bunu anlamak biraz zor tabii,ucuz diye kanıp alıyoruz halbuki en dandik malzemeyle, en zararlısıyla ucuza üretilmiş oluyor.
Ben tektil mühendisiyim ama açıkçası birşey alırken içeriğine,boyasına vs.sine pek bakmam. Yine de tavsiyem tanınmış markaların nevresimlerini almaya çalışın. Büyük firmalar insan sağlığını ve rahatlığını önemsiyor ve en kullanışlı ürünleri yapıyorlar.
Mesela geçtğimiz aylarda ucuz diye BİM'den saten olmayan normal nevresim aldım. %100 pamuk değildi içinde sentetik de vardı. Yıkamadan bir çıktı ki hem çekmiş, hem kırış buruş olmuş. Ütüle ütüle geçmedi kırışıklar. Kullanmak gelmiyor içimden
Ama İstikbal'in sırf pamuk bir nevresimi var ki bende yıllardır yumuşacık kullanıyorum,ne eskidi ne soldu ne kırıştı. Adamlar bilmiş ona göre uğraşmış yapmış, tabi daha pahalı,emek var üstünde ama o bir kadar da uzun ömürlü. English Home de gayet güzel ürünler üretiyor; onların ürünü de yıkayınca çok kırışıyor ama ütüyle hemen yok oluyor.
Yazıklarımı ukalalık olarak lütfen algılamayın, yukarıda bir arkadaşımız pamuk-saten'i karışık zannedip
daha pahalıya sadece saten yazanı almış; o yüzden açıklama yaptım. Aslında ikisi arasında fiyat dışında bir fark olmadığını anlatmak istedim.