Özel sağlık sizi 45 yaşına kadar taşıyor. 45 i geçin bakın prim rakamlarınıza.
Sakın sakın aldanmayın bu tuzağa.
Kazen,10 yılda yetmiyormuş emekliliği beklemeliymişim ! veya ölürsem kesintisiz alıyormuşum.
- En az 3 yıl sistemde kalanlar devlet katkısı ve getirilerinin %15'ine,
- En az 6 yıl sistemde kalanlar %35'ine,
- En az 10 yıl sistemde kalanlar %60'ına,
- 10 yıl sistemde kaldıktan sonra 56 yaşını dolduranlar veya vefat/maluliyet nedeniyle sistemden ayrılanlar, getirileri dahil devlet katkısının tamamına hak kazanırlar.
Süpper ben öleyim : )
Bir de Gecici Saglık Sigortası (gss) var ki akıllara zarar. Adam zaten çalışmıyor bir de sen bundan para istiyon kaldı ki ödenmediginde faizleniyor. çalışmayan ssk sı bulunmayan herkes buna dikkat etsin. Eşinin üzerinden veya babasının üzerinden bakınanlar hariç.
Evet, lütfen bir ara bu konuya değin, gerçekten kimse re'sen GSS'li olduğunu bilmiyor, evlere kağıt gidince öğreniyorlar.Bunu cezalar geldikçe öğreniyor insanlar. Bu akla zarar bu konuda da bir yazım var yakında yazacağım. Böyle bir borcunuz varmı yok mu nasıl bakılır anlatacağım.
Bir de Gecici Saglık Sigortası (gss) var ki akıllara zarar. Adam zaten çalışmıyor bir de sen bundan para istiyon kaldı ki ödenmediginde faizleniyor. çalışmayan ssk sı bulunmayan herkes buna dikkat etsin. Eşinin üzerinden veya babasının üzerinden bakınanlar hariç.
Evet, lütfen bir ara bu konuya değin, gerçekten kimse re'sen GSS'li olduğunu bilmiyor, evlere kağıt gidince öğreniyorlar.
Ve gidip gelir tespiti yaptırmazsan seni en üst kademeden GSS'li sayıyorlar.
Kazen,
10 yıl beklesende birşey değişmiyor, ben BES mağduruyum, anlatayımda dinleyin, sene 89 çok övdüler ere yere koyamadılar diye babamla ben BES yaptırdık, hatta primlerde alt sınır şu onun altında yatırmayın yeter dediler vs 11 yıl ödemeli BES oldum mu ben, 3 ayda bir tıkır tıkır primleri yatırdım, ölürsem 5.000.000 kaza 3.000.000 TL falan bana süslü süslü ekstre geliyor böyle, 9 yıl sonra tabii ben o arada evlendim, 9 yıl sonra biz yatırım yapmak için eksik olan nakit kısım için ya dedik şu bizim BES'i bir arayalım, 9. yılda paramı istersem nakit alma hakkım var, aradık tabii dediler alabilirsiniz, aman bizde bir sevinç ölünce milyonlar veren BES sağken 200-300 bin verse daha ne olsun.
Anaaaaa demesinler mi Mune hanım alacağınız miktar 40 Lira, ne 40 Lira
İyi de ama ben alt sınırda ödemedim, ortalarda gezdi hep primlerim, işte Mune hanım ıgkkk pıkkk kemmm kümmm,
yemin ediyorum kan beynime öyle bir sıçradı ki sigorta şirketini bassam hıncımı alamam, ben o 40 lirayı aldım eşimle dışarda yemek yedim, şirket banka bünyesindeydi, banka sağlam bankaydı ama benimle aynı zamanda BES yaptıran babam, dedem, babannem hiçbiri emekli olamadı, ek prim ödettirdiler, o ek primlerle güç bela emekli olan babanne 3 aydan 3 aya 60 lira aldı, şimdi diyorlarki eski mağduriyetler giderildi artık öyle olmayacak, külahıma anlatsınlar benim.
He bu zorunlu BES'te söyleyeyim niyedir, emekli maaşları düştü, bu yıl emekli olan kişilerle ilgili haberi paylaştım işte açtığım topikte, adamlara 350-400 lira emekli maaşı bağlandı, duydum ki itirazlar sebebiyle iyileştirme yapılacakmış, al sana iyileştirme BES, primlerini beğenmezlerse emekli olamazsın, emekli olursanda 3 aydan 3 aya 50-100 liradan fazlasını beklemeyin.
Borsa son on senedir deli bir yukseliste idi. Her cikisin bir inisi vardir. Hele ki senin gibi borsa tavsiye edenler cogalmaya basladiysa. Borsayi sakin kimseye tavsiye etme, vebal altinda kalirsin, dusus basladiginda o dipsiz bir kuyudur. 1986-87 senelerinde ben bu filmin kisa bir versiyonunu gordum, once zirve, sonra tavsiyeler, sonra cokus, pesinden gelen intiharlar.. 120 liralik senedin bir ay icinde 30 liralara dusmesini gordum, 5 ev kaybedenleri tanidim. Amerika bugunlerde kendi petrolunu cikartip cikartmamayi tartisiyor. Bugune kadar dolari bilincli olarak asagida tutmus Amerika, faizlerde 1-2 puan yukseltme yapmaya kalksa Turkiyedeki sicak para aninda buhar olur ucar, senin 104 liralik kagidi 10 liradan alacak adam bulamazsin, aman diyeyim...2005 yılından beri meslektaşlarımın her türlü ısrarına rağmen bana mantıklı gelmedi ve hiç bulaşmadım BES denen sisteme. Ben onlara "yönetim parası", "fon işletim ücreti" adıyla paramdan ödün vercem, sonra yıllarca beklicem, param artsında ben tasarruf etmiş olayım ! Bana hiç uymaz.
Ben her zaman, her halükarda düzenli, ufak meblağlar biriktirerek menkul kıymete yatırım yapmanın çok daha karlı olduğunu keşfedeli bayağı zaman oldu.
Örneğin 2012 yılında oluşturduğum portföyüm 2014 yılına geldiğimde bedelsizler/temettüler hariç ciddi bir getiri sağladı.
BES 1 veriyorsa, borsa 50 verdi diyebilirim.
Tabi At hırsızı gibi (bu bir borsacılık deyimidir!) "alayım, satayım, voleyi vurayım" şeklinde değil, "sağlam hisse alayım, temettüsünden faydalanayım bide bedelsiz potansiyeli olsun aliyyül ala" şeklinde yatırımlarıma devam ediyorum.
Ayrıca 2010 yılında THYAO dan kazandığım parayla ev peşinatı ödemiş biri olarak herkesede tavsiye ediyorum borsada "Yatırımcı" olmayı. Kurumsal bir aracı kurum, işinde profesyonel bir uzman çok yardımcı olur size. Ufak birikimlerle seçeceğiniz sağlam senetler her zaman daha fazla getirir. Çocuğunuz varsa hele uzun vadede mükemmel bir yatırım aracı olur size.
(Konuyla ilgili olanlar için yazıyorum. Mesela 2012 de oluşturduğum portföye göre;
OTKAR maliyetim 35 tl, kağıt olmuş 104 tl,
FROTO maliyet 18 tl, kağıt olmuş 32 tl)
Dediğim gibi bu hisselere ait temettüleri, bedelsizleri saymıyorum bile.
BES faso fiso kısaca..
Borsa son on senedir deli bir yukseliste idi. Her cikisin bir inisi vardir. Hele ki senin gibi borsa tavsiye edenler cogalmaya basladiysa. Borsayi sakin kimseye tavsiye etme, vebal altinda kalirsin, dusus basladiginda o dipsiz bir kuyudur. 1986-87 senelerinde ben bu filmin kisa bir versiyonunu gordum, once zirve, sonra tavsiyeler, sonra cokus, pesinden gelen intiharlar.. 120 liralik senedin bir ay icinde 30 liralara dusmesini gordum, 5 ev kaybedenleri tanidim. Amerika bugunlerde kendi petrolunu cikartip cikartmamayi tartisiyor. Bugune kadar dolari bilincli olarak asagida tutmus Amerika, faizlerde 1-2 puan yukseltme yapmaya kalksa Turkiyedeki sicak para aninda buhar olur ucar, senin 104 liralik kagidi 10 liradan alacak adam bulamazsin, aman diyeyim...
Borsa zaten 2000li senelerin basindan beri yukseliste, hisselerden en az 5 katina cikmamis olani hisse senedinden saymiyorlar bugun..Bana verdiğin tavsiyeler için teşekkür ederimde ben zaten 40 binlerden yatırım yapmaya başlamışım ortada BES çiler dolaşırken. Yani benim için havalar çok hoş.. Çünkü ben beklemeyide öğrendim. Dipleride çook gördüm, çalkantılarıda. Aylarca hesabıma bakmadığımda oldu. Vebali niye bana olsun milletin yatırım tercihinin? Ben fikrimi söylerim, düşünme kabiliyeti olan açar bakar donelere verir kararını.
Bende senin dediğin senelerde elinde 1 adet MİGROS unu tutup, 15 - 20 sene sonra paraya çevirip Etilerden daire alanı tanıyorum. Böylede çok örnekler var piyasada.
Senin bahsettiğin evini, arabasını satıp anlamadığı bir kuyuya salakça atlayanlar, kısa sürede zengin olma heveslerinde olan "At hırsızı" tarzı sözde borsacılardır ki tavsiye edilen bu değil !
2000 li yıllarda ben "yatırımcı" olmayı salık verirken herkese bir çoğu senin şimdi bana söylediklerini söylüyorlardı. Sene 2000 di sene oldu 2015 ! Zaten riski göze alıp kazanan akıllı yatırımcı kazandı kazanacağını.
Yine yazayım ben "uzun vadeli yatırımcı" olmayı tavsiye ediyorum. Ayrıca hisse senedi piyasasında yabancı yatırımcı oranı %65 lerde iken adamlar kolay kolay kendi bacaklarına kurşun sıkmaz merak etme.
Emeklilik kapsamındaydı Med, evet hayat ama içinde emeklilikte vardı, 11 yıl ödemeli yaptım ben, o zaman 17-18 yaşındaydım, taş çatlasın 30'umda emekli olurum, akmasa damlar dedim ama bırak damlamayı, musluk tıkanmışMüdürüm bireysel emeklilik sistemi 2001 de 11 banka aracılığıyla yapılmaya başlandı..
Senin bahsettiğin muhtemelen hayat sigortası. Hayat sigortasında bir çok mağdur oldu maalesef..İnsanları kesintiler hakkında zerre bilgilendirmiyorlar..Adı üstünde hayat sigortası..Allah korusun öldüğünde bir işe yarıyor. Bir birikim sistemi değil.
Bireysel sistemi hakkında ise kazenin yazdığı tüm bilgiler doğru, lakin emeklilik ya da toplu para için 10 sene ve 56 yaş şartını söylemeleri mecburidir..Böyle bir bilgiyi vermeden bu sisteme dahil edemezler kimseyi.
Fonların yönetimini ise finansal danışmanlar yapmak ve sizi bu konuda yönlendirmek zorunda.."Fonlarınız yanlış yönetilmiş" diye bir zırvalık olamaz..Hangi bankaymış bu cidden merak ettim.
Benim tavsiyem 10 seneyi doldurduysanız sistemi dondurup 56 yaşına kadar beklemeniz.
Borsa zaten 2000li senelerin basindan beri yukseliste, hisselerden en az 5 katina cikmamis olani hisse senedinden saymiyorlar bugun..Boga piyasasinda kaybetmek icin ozel caba harcamak gerekir, ya da cok aptal olmak... Artik buna siz at hirsizi mi dersiniz, ne dersiniz sizin bileceginiz is.. Saydiginiz dususleri ben dususten saymiyorum. Borsada son 13 yildir var iseniz daha dusus gormediniz demektir. 40000 lerden baslamissiniz yatirim yapmaya oyledir de zaten, cunki 2002 de bile 25000 hayal idi borsada, buyuk cikisi yakaladiniz, keyfini cikartin ama "tatli tatlli yemenin aci aci micmasi vardir" lafini da unutmayin, temkinli olun, borsa akla zekaya aldirmaz. Son 15 yil yukselis degil dusus ve yerinde sayis yillari da olabilirdi, 87-2000 arasi gibi..
Mune, borsa kuruldugundan 2005 ortalarina kadar borsadaydim. Sirkecide, kucucuk bir salonda tek tek hisselerin anons edilerek satildigi gunleri bilirim, sokak tezgahlarindan Cukurova Elektrik almisligim vardir, elimizde senetler, altin almis gibi evimizde sakladigimiz gunlerden bahsediyorum ben.. borsa yillarca surundu, spekulatorlerin, kurtlarin sofrasi idi. Kazanan da oldu, kaybeden de, ama cogunluk kaybetti tabi o gunlerde.. 2000 den sonra hem icerde, hem de disarda baslayan ekonomik ve siyasi ruzgarin etkisi ile borsa cikisa gecti, hafif gerilemelerle bugunlere kadar geldi. Oyle ki 2003 ten 2005 ortalarina kadar benim elimdekiler de uc katina cikti, bayram seneleri gibiydi yillarin dususu ve bekleyisinden sonra.. Bugun o kadar yuksek ki fiyatlar, bir dusus baslarsa ben bunun dibini goremiyorum acikcasi. Istersen 20 sene bekle duzelsin diye sonra.. Arada sivrilen hisseler gene olacaktir, ama onlar da spekulatorlere para kazandiracaktir, eskisi gibi.. Bir de at hirsizlarina tabi, tuyolari herkesten once haberalma yetileri varsa.. Durgun piyasada veya ayi piyasasinda at hirsizi olmaktan baska secenek kalmaz, onu da herkes beceremez zaten..Emeklilik kapsamındaydı Med, evet hayat ama içinde emeklilikte vardı, 11 yıl ödemeli yaptım ben, o zaman 17-18 yaşındaydım, taş çatlasın 30'umda emekli olurum, akmasa damlar dedim ama bırak damlamayı, musluk tıkanmış
Hatta geçenlerde işim var dışardayım aynı banka ev kadınlarına bireysel emeklilik broşürünü okurken gördü beni, hemen eleman yolladılar yanıma, yok dedim ben sizden bir kere tatdım bunu, ikincisine karnım tok
Saraylım,
borsa da söylediğin kriz 1999'da da fena vurdu, bir gecede bazı kağıtlar piyasa diliyle yazayım tuvalet kağıdı olduKimi de aldı başını gitti, o sıra hissede olanların bir kısmı parayı vururken bir kısmının hayatı karardı.
Borsa güvenli limanlarda yüzersen ve elindeki sermayeyi topyekün bağlamazsan ve uzun vadeli yatırımcı olursan kötü bir yatırım aracı değildir, lakin beklentilerini de yüksek tutmayacaksın, bir gecede zengin olmak diye birşey yok, çok para kazanacağım deyip altındaki arabanı, evini borsaya yatırırsan ve kredili oynarsan kamikaze yatırımcısın demektir, herşeyin sıfırlanır.
Ve evet bilmeyen piyasaya girmemeli, zengin olacağım çok param olacak diye hayallenen girmemeli, az biraz analiz yapamayan girmemeli, her tüyoyu kazanca çevireceğini zanneden girmemeli, piyasa bu, önce küçük yatırımcıya gel gel yapar sonra bir anda kağıdı patlatıverirler çünkü büyük oynayanlar yüklü giriyor, bazen her kademeden alıp kağıt için çıkıyor algısı oluştururlar, merakı olan önce öğrensin, araştırsın sonra küçük meblağlarla başlasın, sonradan arkasından dövüneceği kadar sermayeyle yatırım yapmasın.
Haklısın söylediklerine katılıyorum, hatta piyasa şu anda olmaması gereken seviyelerde, yani normalde düşmesi lazım, epeydir düşmesi lazım hemde ama tutuyorlar, senin piyasanın içinde olduğun yılları biliyorumMune, borsa kuruldugundan 2005 ortalarina kadar borsadaydim. Sirkecide, kucucuk bir salonda tek tek hisselerin anons edilerek satildigi gunleri bilirim, sokak tezgahlarindan Cukurova Elektrik almisligim vardir, elimizde senetler, altin almis gibi evimizde sakladigimiz gunlerden bahsediyorum ben.. borsa yillarca surundu, spekulatorlerin, kurtlarin sofrasi idi. Kazanan da oldu, kaybeden de, ama cogunluk kaybetti tabi o gunlerde.. 2000 den sonra hem icerde, hem de disarda baslayan ekonomik ve siyasi ruzgarin etkisi ile borsa cikisa gecti, hafif gerilemelerle bugunlere kadar geldi. Oyle ki 2003 ten 2005 ortalarina kadar benim elimdekiler de uc katina cikti, bayram seneleri gibiydi yillarin dususu ve bekleyisinden sonra.. Bugun o kadar yuksek ki fiyatlar, bir dusus baslarsa ben bunun dibini goremiyorum acikcasi. Istersen 20 sene bekle duzelsin diye sonra.. Arada sivrilen hisseler gene olacaktir, ama onlar da spekulatorlere para kazandiracaktir, eskisi gibi.. Bir de at hirsizlarina tabi, tuyolari herkesten once haberalma yetileri varsa.. Durgun piyasada veya ayi piyasasinda at hirsizi olmaktan baska secenek kalmaz, onu da herkes beceremez zaten..
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?