• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

BES denen zırvalık ! Bireysel Emeklilik Hakkında bilmediklerimiz

herkese merhabalar
sakın bireysel emeklilik yaptırmayın!!!
bireysel emeklilik mağdurlarından biri de benim.BİREYSEL EMEKLİLİK ŞİRKETİM AVİVASA..hikayemi herkesle paylaşmak istiyorumki benim yaşadığımı yaşamasınlar..2014 de bireysel emeklilik yaptırdım..önce 100 tl ile başladım sonra rakamı 1000 tl olarak yükselttim.nerden bileyim başıma gelecekleri..baktım getiri yok.aradım beyefendi dedim getiri gözüküyor mu..yok efendim gözükmüyor..1,5 yıl para yatırıyorum.bir getirisi yok..temmuz sonu itibariyle yatırdığım para 9.036 TL fon varlık değerim 9.017 TL yatırdığım paradan birde zarar etmişim.soruyorum ne diye attıkları mail aynen kopyalıyorum.."28.02.2002 tarihli Emeklilik Yatırım Fonlarının Kuruluş ve Faaliyetlerine İlişkin Esaslar Hakkında Yönetmeliğin 20. maddesinde yer alan Fon portföyünün önceden saptanmış belirli bir getiri sağlayacağına dair yazılı veya sözlü bir garanti verilemez. Hükmü gereği bireysel emeklilik sisteminde katılımcılara herhangi bir getiri garantisi verilememektedir."getiri garantisi vermiyormuş..ben niye yatırıyorum.hayrına mı yatırıyorum...fonlarınızı değiştirelim diyor bayan.madem öyle sen benim temsil etmiyor musun..ne diye zarar eden fona koyuyorsun..değiştir o zaman..fon değişikliği için ayrılmam mı gerekiyor..ki koysalar da ben yine zarar edeceğim biliyorum.sonraki şook şu:baştan 117 tl giriş aidatı aldılar..çıkışta ödeme yapmamak için... bir de bakın ki 696 TL çıkış aidatı kesintisi yapıyorlar.neyin kesintisi..kanunda yazıyor diyor..çıldırmamak elde değil.BÖYLE BİR KESİNTİYİ NE HAKKA ALIYORSUN..BURDAN söylüyorum..kredi kartı borcumuzu yatırmazsak faizi çatırt diye işletiyorsun. ama benim parama gelince zarar ettirtiyorsun..yetmiyor üstüne çıkış aidatı altında para kesiyorsun..iyki şimdi çıkmışım.ZARARIN NERESİNDEN DÖNERSEK KAR'DIR diyorum..ve herkese sesleniyorum..BES YAPTIRIP MAĞDUR OLMAYIN..

Bir ben seviyorum bu sistemi heralde. Para biriktirebilen bir insan değilim farkına varmadan orda birşkiyor işte. Çok acil bir ihtiyaç söz konusu olmadığı takdirde de çekmeyi düşünmüyorum. 3 senede 9000'e yakın para birikti, ki benim için mucize.

Ama şöyle bir fark var, fonumu onların eline bırakmıyorum. her ay ne gelmiş ne gitmiş kontrol ediyorum. Ara sıra aldığım fonları değiştiriyorm. Ne daha çok getirir takip ediyorum. Bazen küçük risklere giriyorum. Ben her ay belli miktar yatırayım, hiç takip etmeyeyim ama param da artsın derseniz olmuyor o iş.

bu ülkedeki bu tür kurumsal hizmetlerin hiç birisi vatandaşın hayrına değil bunu bilin .
emeklilik filan hikaye .
o kadar cüzzi rakamlar ödüyorlar ki inanın değmez .

2009da eşimin zoruyla başladım 2012ye kadar yatırdım eşimin aklına girenler senin parandan kar yapıyorlar deli misin sen demişler bizde güya oraya yatırdığımız kadar her ay altın alacağız ama nerdeee.1 çeyrek altın bile alamadık ama bayağı toplu bir para çektik 300 tl kesinti olmuştu sadece çektiğimiz toplu parada car cur oldu gitti elimizde.1 sene önce emniyetin ziraatle yaptığı anlaşmalı emeklilikle giriş ve çıkış aidatı olmayan kampanya oldu.eşler de faydalaninca fırsattan istifade bende girdim her ay yatıyor şimdiden bayağı birikti.gecen gün arayıp deneme yaptım çekilmek istiyorum diye kesintisiz yaptırdığım paranın hepsini yatırıyorlar 1 hafta içinde.3 sene olmadığı için devlet katkısı yok sadece.benim gibi para biriktiremeyenler için çok iyi birşey bence.kumbarayi bile delip içinden para alan insanım nasıl biriktiricem ben:confused:

Şimdi yeniden yazıyorum portföyümü ben yöneteceksem bankaya neden para kazandırayım ?

Sizden ricam bugün ki şartlarda ödemeye devam edersem emekli olduğumda ne kadar alacağım diye sorun !

"ayda 100 TL" ödüyor iseniz inanın asla 101 TL alamayacaksınız.

Banka sizden her halukarda kendi parasını alıyor maks. yatırırsanız sadece işletim giderlerini almıyor.

Bana söylenen toplu parayı alırsam emekli olduğumda bugün ki şartlarda elime X TL geçecekmiş. E be finans danışmanım X yatırıp nasıl 2X alırsın ?

Sabahın köründe Assos'tan Kazen bildirdi !

Her ay 100 dolar alıp kenara atsan daha mantıklı. Ben günlerce besi anlamak para bağlamak için okudum okudum. Bir halt anlamadım. Kafam çok karıştı. Benim zekam yetmiyor fon işlerne diye bulaşmadım. Altın dolar candır.

Kazen,
10 yıl beklesende birşey değişmiyor, ben BES mağduruyum, anlatayımda dinleyin, sene 89 çok övdüler ere yere koyamadılar diye babamla ben BES yaptırdık, hatta primlerde alt sınır şu onun altında yatırmayın yeter dediler vs 11 yıl ödemeli BES oldum mu ben, 3 ayda bir tıkır tıkır primleri yatırdım, ölürsem 5.000.000 kaza 3.000.000 TL falan bana süslü süslü ekstre geliyor böyle, 9 yıl sonra tabii ben o arada evlendim, 9 yıl sonra biz yatırım yapmak için eksik olan nakit kısım için ya dedik şu bizim BES'i bir arayalım, 9. yılda paramı istersem nakit alma hakkım var, aradık tabii dediler alabilirsiniz, aman bizde bir sevinç ölünce milyonlar veren BES sağken 200-300 bin verse daha ne olsun.
Anaaaaa demesinler mi Mune hanım alacağınız miktar 40 Lira, ne 40 Lira:KK57::KK57:

İyi de ama ben alt sınırda ödemedim, ortalarda gezdi hep primlerim, işte Mune hanım ıgkkk pıkkk kemmm kümmm,
yemin ediyorum kan beynime öyle bir sıçradı ki sigorta şirketini bassam hıncımı alamam, ben o 40 lirayı aldım eşimle dışarda yemek yedim, şirket banka bünyesindeydi, banka sağlam bankaydı ama benimle aynı zamanda BES yaptıran babam, dedem, babannem hiçbiri emekli olamadı, ek prim ödettirdiler, o ek primlerle güç bela emekli olan babanne 3 aydan 3 aya 60 lira aldı, şimdi diyorlarki eski mağduriyetler giderildi artık öyle olmayacak, külahıma anlatsınlar benim.

He bu zorunlu BES'te söyleyeyim niyedir, emekli maaşları düştü, bu yıl emekli olan kişilerle ilgili haberi paylaştım işte açtığım topikte, adamlara 350-400 lira emekli maaşı bağlandı, duydum ki itirazlar sebebiyle iyileştirme yapılacakmış, al sana iyileştirme BES, primlerini beğenmezlerse emekli olamazsın, emekli olursanda 3 aydan 3 aya 50-100 liradan fazlasını beklemeyin.

Ben BES e gireli 2 yıl olacak neredeyse 2500tl fln oldu
Aylık 100 tl sizce ne yapsam ayrilmalimiyim

Müdürüm bireysel emeklilik sistemi 2001 de 11 banka aracılığıyla yapılmaya başlandı..
Senin bahsettiğin muhtemelen hayat sigortası. Hayat sigortasında bir çok mağdur oldu maalesef..İnsanları kesintiler hakkında zerre bilgilendirmiyorlar..Adı üstünde hayat sigortası..Allah korusun öldüğünde bir işe yarıyor. Bir birikim sistemi değil.

Bireysel sistemi hakkında ise kazenin yazdığı tüm bilgiler doğru, lakin emeklilik ya da toplu para için 10 sene ve 56 yaş şartını söylemeleri mecburidir..Böyle bir bilgiyi vermeden bu sisteme dahil edemezler kimseyi.

Fonların yönetimini ise finansal danışmanlar yapmak ve sizi bu konuda yönlendirmek zorunda.."Fonlarınız yanlış yönetilmiş" diye bir zırvalık olamaz..Hangi bankaymış bu cidden merak ettim.

Benim tavsiyem 10 seneyi doldurduysanız sistemi dondurup 56 yaşına kadar beklemeniz.

Ben BES e gireli 2 yıl olacak neredeyse
2500 tl oldu
Aylık 100 tl oduyorum
Direkt kesiliyor ve unuttuğum bir para o
Sizce ne yapmalıyım ayrilmalimiyim

yaş dolduğunda kesinti çok küçük oluyo.
babamınkini bugün aldık toplanan para 60bin kesinti 700 küsür lira.

banada 18e girdiğimde doğum günü hediyesi olarak yapmıştı tabiki yıl dolup yaşım dolmadan alırsam %15 kesinti olacak . tek dezavantajı garantinin durup durup bana açtığı kredi kartları oldu. ben kapattım onlar açtı sonunda pes ettiler.

sözleşmeyi okursanız saçma değil

Bugün ayrılmak için dilekçemi verdim...

yaş dolduğunda kesinti çok küçük oluyo.
babamınkini bugün aldık toplanan para 60bin kesinti 700 küsür lira.

banada 18e girdiğimde doğum günü hediyesi olarak yapmıştı tabiki yıl dolup yaşım dolmadan alırsam %15 kesinti olacak . tek dezavantajı garantinin durup durup bana açtığı kredi kartları oldu. ben kapattım onlar açtı sonunda pes ettiler.

sözleşmeyi okursanız saçma değil

Ne kadar yatiriyordu babanız
Yaş dolana kadar yatirdimi yoksa 10 yıl yatırıp dondurdumu

Ne kadar yatiriyordu babanız
Yaş dolana kadar yatirdimi yoksa 10 yıl yatırıp dondurdumu

babam 56 yaşında ilk 2 yıl aylık ödeme yaptı sonraki yıllar yıllık ödeme toplamda nekadar yatırdı bilmiyorum
ama getirisini aldı 10 yılı doldu evet.

annemin 8 yıl oldu onunkide yıllık ödeme aylık değil o 50 yaşında bozmak istiyorum dediğinde 5,5 kesinti oluyo

Back