• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Benim derdim takıntı sağlıklı beslenme takıntısı [ortoreksiya nervoza]

Aysar_

İçim Garip, Sıfır Huşu
Kayıtlı Üye
30 Ağustos 2014
1.195
5.176
158
Shire 💙
Herkese Merhaba. :KK3:

Nerden başlasam bilemiyorum. Konu açmaya mecbur kaldım, forumda buna benzer bir konuya rastlamadım.

Evet sağlıklı beslenmeye karşı fazla takıntılıyım.

Bundan iki üç sene önce bir hastalığım için diyetisyene danışmıştım. İlk o farketmişti bende zaten ondan duymuştum. Daha sonra tekrar gittiğimde ortoreksiya testi uygulamıştı. (6-7 soruluk birşeydi) Sonuç olarak belirtilerini gösterdiğim ortaya çıktı. Hiç unutmam 'arkadaşlarınla çıktığın bir yemekte kırk yılda bir yediğin patates kızartmasını vücudun tolere eder zaten' diyordu. Ama ben ikna olamıyordum.

Benim için bir yiyeceğin veya içeceğin; görüntüsü,tadı,lezzetinden ziyade sağlıklı olup olmadığı, vücuda yararı var mı bunlar çok önemlidir. Tabi yerken içerken keyifte alayım ama evvela sağlıklı olsun isterim.

Yemek yapmayı severim. Eskiden beri kendi yemeğimi kendim pişiririm. Yalnız haftalık olarak ne yiyeceğimi mutlaka bilmem lazım. Bir aksama olduysa o gün yemeğim yoksa strese giriyorum.

Örneğin; geçenlerde bir alışveriş merkezine gitmek durumunda kaldım. Akşam yemeği saatine denk geldi. Yemek katına çıktım onlarca yemek yenilecek yer var ama ben hepsine bir kulp buldum bir tanesine bile oturup yemek yiyemedim. Marketten muz aldım onu yedim. Aç kalayım ama sağlıksız birşey vücuduma girmesin düşüncesindeyim.

Bu arada marketlerde mutfak alışverişi yaparken ince eleyip sık dokumadan birşey almam. Etiketleri dikkatle incelerim. Bu yüzden bazen marketlerde gereksiz zaman kaybettiğimde oluyor. Ayrıca sağlıklı ve spesifik gıdalar hangi markette varsa ben ordayım. Macro Center yaşadığım şehirde yok mesela. Neden yok diye buna da dertlenmişliğim vardır. :KK51:

Bir yiyecek veya içecek sağlıklıysa ben onu ne yapar eder yerim ya da içerim. Kefir mesela herkesin pek sevmediği bir içecektir. Sağlık için içeyim diye diye başlarda tadını sevmememe rağmen damak tadını eğittim şimdi severek içiyorum. Yine yulaf ezmesi ve enginar için aynı şey geçerli oldu. Biri lif ve protein deposu diğeri karaciğer dostu. Başka bir örnek ise avokado.

Bu durum sosyal hayatımı etkiliyor tabi. Mesela en son ne zaman sinemaya gidip kola içip patlamış mısır yediğimi hatırlamıyorum bile. Dediğim gibi dışarda zaten yemek yiyemiyorum. Ve titiz biriyim. Hijyene önem veririm. Bu da tuz biber oluyor.

Genelde bayramlarda ya da misafirliklerde verilen ikramları geri çevirmek durumunda kalıyorum. Hamurişi yemem, tatlı yemem. Benim standartlarıma uygun değilse sırf hatır gönül içinde yiyemiyorum. Klasik 'bir kerecikten birşey olmaz' lafı bende etki etmiyor. Sağlığım daha önemli diyorum.


Bu konuyu açmamı tetikleyen ufak birşey oldu. Sabah markete gitmiştim. Pek tükettiğim birşey değildir ama canım ay çekirdeği istedi. Önce tuzsuz olanını alayım dedim sonra etiketindeki yağ oranına baktım. Sonuç; almaktan vazgeçtim.

Sizde ya da çevrenizde bu takıntıdan muzdarip birileri var mı? Yalnız olmadığımı bilmek beni sevindirecek. :) Paylaşmak bile bir nebze iyi geldi. Bu durumu nasıl aşabilirim fikirlerinizi rica ediyorum.

Dipnot: Kronik bir hastalığım var zaten yediğime içtiğime dikkat etmem lazım. Belli yiyecek ve içeceklerden kaçınmam gerekiyor. Ayrıca fitness ile uğraşıyorum. Yağ oranımı daha da düşürüp kas oranımı yükseltmek hedefim. Gerçek manada fit bir görünümü önemsiyorum. Temiz beslenmeye gayret ediyorum. Sınırlandırılmış bir listem var onun dışına çıkamıyorum. Bu iki durumunda aslında ortoreksiyayı tetiklediğini düşünmeye başladım. :KK64:
 
Son düzenleme:
valla benim bir rahatsızlığım olmadığı halde bunları yapıyorum çoğunlukla, mesela avm de yemek yerine marketten badem alıp, yiye yiye gezmeye devam ediyorum ya da ayran alıyorum:KK53:
bence bunlar dert değil ya, hatta güzel alışkanlıklar, ama özel değilse, listeye bağlı beslenmene sebep olan hatalığı merak ettim, çölyak gibi bişey mi, ben de beslenme konusuna ilgi duyuyorumda
 
Amaan sal gitsin. Yiyen ölüyorda yemeyen ölmüyor mu? Bu kadar çok düşünmek vücuduna daha zararlı

İşte ilk cümleniz çevremden en çok aldığım cevaptır.

Ama günümüzde hastalıkların altında yatan sebeplerden biri beslenme tarzıdır.

Son cümlenize ise hak veriyorum. Çok düşünmek en basiti insanı yoruyor.

 
Valla çok özendim sana keşke bende senin gibi olsam. Ben tam aksine disarda yemeye bayılırım. Zararlı şeyleri daha çok severim. Bnce sen doğru yoldasın böyle devam et. En büyük hastalığın bu oldun yahu. Sevgilerimle
 
Neruda ben de tam tersiyim.
Karaciğer yağlanmam var mesela, 1. seviye.

Sağlıklı bir şey yememeye gayret ediyorum :D Enginar karaciğere iyi gelir ama sevmiyorum, bir-iki kere zorladım yedim "öeh" dedim bıraktım. Brokoli, lahana falan eve sokmam :D Kereviz diye bir şey var, kendini yemek sanıyor mesela.

Ben çok etçil besleniyorum. Kırmızı eti de az pişmiş severim. Bende de biraz sağlıklı beslenme yatkınlığı olsa fena olmazmış.
 
Off her şeye o kadar takıntılı değilim de ekmek konusunda takıntılıyım ben de. Daha doğrusu unlu mamüllere.
Zehir sanki asla yemek istemiyorum. Çevremdeki herkes az da olsa ye diyor ama, yok yani geçen gün bir dilim yesem mi dedim :KK53: Aldım elime, o bana baktı ben ona. Yiyemedim yine. :olamaz: Makarna bile yemiyorum.
Böyle bir şeyin adı olduğundan bile haberim yoktu.
 
Ayy darısı başıma valla :dua: keşke bu kadar dikkat edebilsem hastalık boyutunda olsada razıyım o derece:KK64:
 
Arada bir börek, baklava, pasta, kısır, dolma gömmem dışında aslında çok sağlıklı beslenirim..:KK53:
Mesela hayatımda kızartma neredeyse hiç yok, dışarıda yemek yemem pek mecburiyet hariç..
Her şeyi orantılı yemek gerek, dışarıda yemek konusu biraz tercih bence..
Kolalı içecekler zaten hayatımda hiç yok..
Yani sosyal hayatını etkilemiyorsa çokta takılma bence Neruda, çünkü beslenme alışkanlığı kişiseldir, bünye ile alakalıdır..
 
İşte ilk cümleniz çevremden en çok aldığım cevaptır.

Ama günümüzde hastalıkların altında yatan sebeplerden biri beslenme tarzıdır.

Son cümlenize ise hak veriyorum. Çok düşünmek en basiti insanı yoruyor.
2. Cumlenizdeki düşünce tarzınızı değiştirmezseniz duzelemezsiniz. Tabiki beslenme tarzı önemli ancak haftada 1 gün dışardan yemekle bir bardak gazlı icecekle patates kizartmasiyla birşey olmaz. Ha olacaksada zaten olacaktır
 
Vücut oranlarının nedir? Baßka bir sorun varmı? Ben de bir yıl kkadar a nti aging beslendim.paket ürün yok, çay- kahve yok, kızartma yok vs.devam etmeyi düşünüyordum fakat olumsuzluklarla karşılaştım.v ucüt kendikendine yabancılaşıyor,bazı bakteri ve mikroplara vucüdun iht. Var.yoksa savunma sistemi çöküyor.ş imdi arada çay kahve paket ürünler istemesemde yiyorum .yaşanılan çevreye uyumlu yaşanmalı. Not,paket ürün derken; yoğurt,tavuk,süt,yumurta ekmek vs kastediyorum.yoğurt ekmek kendim yapıyordum.
 
Aysar_ Aysar_
Selam yanlız değilsin bende varım
Et hiç yemedim
Cips vs yemiyorum
Brokoli brüksel lahanası favori yemeklerim
Su ayran bitki çayı dışında hiçbir içeceği içmem
Ben alıştım artık illaki zorlandığın zamanlar oluyor ama dert etmiyorum
Bizde eşim muzdarip bu konudan bazen :kızgın: bu moda geliyor sevdicek :KK70:
 
Back