• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Ben neden harcama yapamıyorum!

Yani bilmiyorum ki geçmişinizle mi alakalı ama şu ekonomide çok absürt bulmadım. Özellikle kahvaltıya verilen para bana da çok saçma gelmeye başladı son dönemde. Evde alasını hazırlarsın ve o paraya gittiğin o yerde yemek değmez falan. Ben de düşünüyorum böyle zaman zaman. Ama sizde hep mi böyle? Her şey için mi böyle? Bunun ayırdına varmak lazım sanırım.
Çünkü bazen parayı hiç umursamadan keyfince bir şey yapmak isteyebiliyo insan (kültürel sosyal faaliyetler de dahil mesela) acaba o konularda da mi aynısınız? Yoksa sadece yeme içme mutfak meselesi mi?
Gerektiği kadar ve mantıklı harcama yapıyorum tasarrufluyum derseniz garipsemem ben açıkçası. Ama bu yazdıklarınızda hiç tolere sağlamıyorsanız kendinize belki geçmişle bağlantısından dolayı destek almanız gerekebilir.
Benim bu konuda psikolojik çözümüm:
Ölmücez mi beee deyip canımın her istediğini yemek içmek almak 😂😂 (bazen.)
Benimki sadece yeme icmede. Hatta sadece kendime yeme icmede. Esim çocuğum gider yer içer harcar düşünmem. Ama ben o karla gideyim yerken bir bardak az çay iceyim, şu cantamda olsun para vermeyeyim diye düşünüyorum.
Bir tafaftan da çok afedersiniz işletmelerin bizi bu denli soymasina sinirleniyorum. Pandemiden sonra ben de bu durum arttı. Önceden çok daha fazla çıkardık dışarıya, iyi para ödedik ama karnım doydu derdim. Şimdi gittiğim yerde doymuyorum ama tonla para ödüyorum. Örneğin markette 1 şişe su 5 TL gittiğim kebapcida 50 TL. Yap onu 20 TL benim de aklım kalmasın 🙈

Dışarıda yemek içmek çoğu zaman bana da gereksiz geliyor, hayır bir de yiyeceklerin kalitesi o kadar düştü ki, harcadığına değmiyor gibi hissettiriyor çoğu zaman. Ben de dışarıda çok yiyip içmiyorum hem sağlıksız oluyor genelde hem de enayi gibi hissetmekten sıkıldım. Çünkü Türkiye'de özellikle yiyecek sektörü pahalılığı abarttı.

Fakat onun dışında kıyafet, ev eşyası ve aletleri, teknolojik ürünler, gezme tozma, hediyeler, ziynet eşyası gibi canımın istediği ve mantıklı gelen şeylere para harcarken çok rahatım. Bu durumda kendimi kıtlık bilincinde değil de aksine harcamanın bilincinde gibi hissediyorum.
Hah işte ben de tam olarak böyleyim.

gerçekten ihtiyacım olan
hiç bisey için paraya acımam
keza öyle de bi eşim vardır
bu konuda aynı kafadayız
Ama şu gördüğümüz
domuz eti tek tırnaklı falan
olaylarından sonra dışarda
yemeyi bıraktık mesela 6 ayda
iki kez eşim dısardan güvendiğim
yerden aldım geldım dedi ben hastaydım
öylelıkle yedik . Bence bu konuda
doğru yapıyorsunuz arada
kahvaltı molaları verebilirsiniz
bu size kendınızı iyi hissettirir hayatınıza
mola vermiş gibi düşünün 🌺
Ahh evet bir de o şaibeli durumlar da var. Her yerde yenmiyor.
😪

Hah işte ben de tam olarak böyleyim.
Ya mesela bir su ya 50 tl vermeyin tamam ama,
Kendimden örnek vereyim.
Bugun arkadaşımla pazara gittik.
Balık,meyve vs aldık.
Dönüş yolunda da yürümek istedik.
Oturduk tantuni yedik.
310 tl gibi bir hesap ödedik,ki gayet makuldu.
Evde de yemek vardı üstelik,
Ama hoşluk olsun,hemde muhabbet güzel diye yaptık.
Gelişigüzel gelişti hemde olay.
Çokda memnun kaldık, soba falan vardı mekanda...
Böyle küçük şeylerle şımarın arada.

Benim problemim sadece dışarıda yemek yemek veya içmek. Diğer türlü eve, üst başa, mutfağa en kalitelisinden en güzelinden almaya çalışırım. Eksik etmem.
E o zaman yemek olayında haklısınpz bence. Ben dışarda yemeğe paraya takılmam şahsen. Ama düzgün yapan yer o kadar azki bı serpme kahvaltıya gittik geçen sene binden almıslar herşeyi bence çoğunun tarihi gecmiş. Reçel reçel gibi değil patates hakeza. Bir ton da para verdik o paraya kahvaltılık al evde mis gibi yap temiz temiz dedim yani. Diğer şeylerde sorun yoksa takılmayın bence. Mekan olarak kaliteli mekan arayın. Ve evde yapılmayan özel yemekler giyim o şekilde olunca dert etmiyorum ben.

İnşallah çok özel bir günde hakkını verip kullanırsınız.
İndirimde diye alıp dolaba tikistirdigim ve suratına bakmadigim o kadar çok şeyim var ki. Benim ruhum fakirlikten kurtulamamış 🙈🤣
yalnız indirimde diye alıp kullanmadığıız şeyleriniz varsa demek ki gayet de alabiliyorsunuz
demek ki kılık kıyafeti alabiliyorsunuz, dışarıda yemekte sorun var?

Artık dışarda yemeyi ben de sevmiyorum. Sadece pahalı olması değil, porsiyonlar küçük, doyurmuyor. Yediğimiz şeylerin lezzeti yok, kullanılan malzeme kalitesiz. Ortamlar nezih değil. Güzel ve doyuran bir yemeğe verdiğim paraya üzülmem ama yok malesef.
ha benim için de böyle mesela
normalde denemeyi severim, bi yere gitsem bişeyi meşhursa onu yemek isterim en basiti, güzel butik yerleri denemek isterim

ama en azından benim bulunduğum çevrede pek güzel bişey yapan, fiyatı makul ya da über süper güzel olup fiyatına da değecek yer yok
en azından bi 80 100 km gitmem lazım, giderim ama ona da sürekli gidemem
bir de dışarıda çay kahve içmenin benim için bir olayı yok -anca arkadaşla filan içmek lazım
benim yaşadığım yerde yaşayan arkadaşlarım da sürekli dışarıda çay kahve içen, yemek yiyen insanlar değil :D
hatta sık sık bunun konusu açılıyor eskiden ne yerdik dışarda şimdi yiyecek şey bulamıyoruz diye...
Birebir beni anlattınız. Esim de benim tam tersim hiç bir seye bakmaz. Bu defa ay sonu denk getiremiyoruz hesabı. Nakit avans çekmek durumunda kalıyoruz. O süreç daha sıkıntılı oluyor benim için.

Hayatımda en çok istediğim şeylerden birisidir etikete bakmadan bir şey almak 😟

siz bu kadar dikkat ediyorum derken 2 memur, ev de sizinkinken avans çekiyorsanız ya eşiniz harcamayı abartıyor (o abartıyor diye siz mi dengeliyorsunuz acaba?)
ya da siz yemekte kısıp başka şeylerde pek de kısmıyorsunuz?

bir de dışarıda çay kahve içmenin benim için bir olayı yok -anca arkadaşla filan içmek lazım
benim yaşadığım yerde yaşayan arkadaşlarım da sürekli dışarıda çay kahve içen, yemek yiyen insanlar değil :D
Belli bir yaştan sonra da kafelerde oturmanın bir anlamı cazibesi olmuyor. Genelde öğrenciler dolduruyor o mekanları, gürültü de cabası.
Yine de dışarıda parasını hak eden tek şey zincir kahvecilerin kahveleri. En azından içinde kahve var, vaad ettiğini yapıyor 😂

Yemek dışında böyle değilimdir. En iyisini alırım en güzelini seçerim. 1 tane olsun en iyisi olsun maddi kısmını zorlarim. Ev eşyası vb. Ama ne oluyorsa o yemeği çok görüyorum kendime. Dediğiniz gibi yer etmiş.
Geçer. Üstüne düşünün. Fiyatlar da kafa karıştırdı, dışarsı hem pis, hem lezzetsiz, hem pahalı, ama herkesin kötü olması mümkün değil. Bulursunuz o yüzden iyi yer. Sizden değerlisi mi var.

yalnız indirimde diye alıp kullanmadığıız şeyleriniz varsa demek ki gayet de alabiliyorsunuz
demek ki kılık kıyafeti alabiliyorsunuz, dışarıda yemekte sorun var?

ha benim için de böyle mesela
normalde denemeyi severim, bi yere gitsem bişeyi meşhursa onu yemek isterim en basiti, güzel butik yerleri denemek isterim

ama en azından benim bulunduğum çevrede pek güzel bişey yapan, fiyatı makul ya da über süper güzel olup fiyatına da değecek yer yok
en azından bi 80 100 km gitmem lazım, giderim ama ona da sürekli gidemem
hatta sık sık bunun konusu açılıyor eskiden ne yerdik dışarda şimdi yiyecek şey bulamıyoruz diye...

siz bu kadar dikkat ediyorum derken 2 memur, ev de sizinkinken avans çekiyorsanız ya eşiniz harcamayı abartıyor (o abartıyor diye siz mi dengeliyorsunuz acaba?)
ya da siz yemekte kısıp başka şeylerde pek de kısmıyorsunuz?
Kendime dışarıda yiyeceğimiz şeylerde harcamak istemiyorum. Kısmaya calisiyorum. Üst baş teknolojik eşyalar bunların en iyisini alırım hep. Almışken iyi olsun isterim. Dışarıda yemek yeme kısmında kendime pintiyim. Halbuki çok afedersiniz it gibi çalışıyorum paşalar gibi yesene ve kadin. 🤕
Eşime, çocuğuma kismam. Karışmam. Esimi biraksam 1 domatese 100 TL verir gelir haberi olmaz. Ay sonu da para para diye beynimi yer tabii o da ayrı bir garabet 🙈🤒

İndirimden 5 parça alacağınıza, kaliteli 1 şey alın bence. İndirimler cidden tuzak oluyor
Markaların indirimlerini takip ederim. Bir söz vardı ucuz alacak kadar zengin değilim diye (tam olarak böyle olmayabilir cümle).
Örneğin yaza girer girmez gidip t-shirt almam yaz ortası indiriminden aynı markayı alırım gibi. Her zaman değil çok beğendiğim olursa alırım. Ayakkabı ve çantada bunlara bakmam begenmissem alırım.

Hanımlar merhaba, hızlıca kendimden bahsedeyim. Kendi ekonomik özgürlüğü olan 40 a merdiven dayamış bir kadınım. Maddi olarak orta seviyeyim. Ben ve eşim çalışıyoruz devlet memuru başka bir gelirimiz yok. Ev araba var. Çocukluğumda yoksul bir ailede sevgisiz, ilgisiz bir yumurtanın bile hesabını yapan bir anne baba ile büyüdüm. Haliyle her zaman harcama yaparken dikkatli olmalıydım. Kendi ayaklarımın üzerinde durunca nasıl olsa kazanıyorum istediğim gibi harcayabilirim yapamıyorum. Özellikle beni rahatsız eden şöyle bir durum var. Dışarıda bir yemek yiyeceksek veya bir şey iceceksek hep maddi olarak boşa para harcayacagimi düşünüyorum. (Elim mükemmel lezzetlidir dışarıda ki en ala serpmeye evde 1000 başarım hem lezzet hem sunum hem yiyecek kalitesi) Benim beynimde bu düşünce olunca ben spontane gidip bir yerde bir şey yiyemiyorum. Yediğimde dışarıya yansitmiyorum ama içim içimi yiyor Allah bilir hesap kaç para gelecek vb. 100 TL bir fincan çaya verince için gidiyor mesela. Yeme içme konusunda böyle oluyorum. 2000 TL verip 1 kg et bile yiyemiyorum niye gideyim diye düşünüyorum. Oysa ortam, hazır her şey önüme geliyor, değişiklik vb keyif almalı bayıla bayıla gitmeliyim ama böyle saçma sapan bir düşünce beynime de içime de oturuyor. Benim gibi hisseden var mı?
Sizinki kadar abartı olmasa da benzer davranışlar bende de vardı. Sonra gördüm ki yemeyenin malini bir güzel yiyorlar hiç boğazlarına takılmıyor. Baktım ben sabahtan akşama kadar çalışırken karısı evde oturan kaynım beyaz eşya almak için bizden para istiyor kocam da param olsaydı yardım ederdim diyor.. hee o zaman yemek gerekiyormuş dedim oh çok da güzel yiyorum sefam olsun

Sizinki kadar abartı olmasa da benzer davranışlar bende de vardı. Sonra gördüm ki yemeyenin malini bir güzel yiyorlar hiç boğazlarına takılmıyor. Baktım ben sabahtan akşama kadar çalışırken karısı evde oturan kaynım beyaz eşya almak için bizden para istiyor kocam da param olsaydı yardım ederdim diyor.. hee o zaman yemek gerekiyormuş dedim oh çok da güzel yiyorum sefam olsun
Çok tatlısınız ☺️ gerçekten öyle yemeyenin malını yiyorlar..

Size harcayan bşr arkadaş gerek 🤣🤣🤣 ben tek maaşlı bir anneyim. Ama muadil ürün almam hiç. İşte öğle araları gider kahve de içerim tatlı da yerim. Çocukların canı birşey istesin gece gündüz fark etmez çıkar yediririm. Bunun gelir giderle alakası yok karakter bence. Yanındaki eş, arkadaş herhangi aile bireyi seni değiştirirse değiştirir yoksa milyonların olsa böyle devam eder

İş arkadaşlarım hemen hemen her gün dışarıda yiyorlar. İçimden onlara gıpta ediyorum nasıl bir zenginlik diyorum (kıskançlık fesatlık olarak değil o ruh hallerinde ki zenginliğe heves ediyorum)
Maddi durumu orta gelirjn üzerinde bir aileden geliyorum ama ailecek dışarıda yediğimiz bir yemek anımız bir cafe bir pastane ye gitmsiligimiz yok. Aynı şekilde babam herşeyi gereksiz masraf olarak görürdü. Şu an eşimde bende memuruz ailemden çok daha az gelirimiz var ama yeri geldikçe iyi yerlere gitmeye iyi yerlerde vakit geçirmeye özen gösteriyor uz. Çocuğumda benim gibi olsun istemiyorum. Abartmamak kaydı ile ailecek geçirilen kaliteli zamanın değeri çok büyük. Çocuğunuzun yerine kendinizi koyun ne olursa mutlu olurdu öyle düşünün ve ona göre hareket edin. Birde zaten yasayamamisiniz bazı şeyleri şimdi yaşamanın vakti. Belki siz çok a harcadığınız için eşiniz çok rahat harcıyor. Denge kurulması içinde gerekli

Daha önceleri ekonomik açıdan sıkıntıda olduğumuz için harcamalara dikkat ediyorduk. Söz konusu çocuk ve eş olunca alıyordum ama kendime sıra gelince almıyordum birşey. Yada yemiyordum tabi çalışıyorum da. Eşimde hep kızardı kendine harca diye ama elim varmıyordu. İmkanlar düzeldi gene aynıyım. Sonra yavaş yavaş açıldım. Şimdi de gözüme gelmiyor aaa ne kadar uygunmuş diyorum. Kendinizi şımartın evet hepimiz evde yaparız birşeyler ama insan çalışarak kendine ödül vermesini de bilmeli.

Belli bir yaştan sonra da kafelerde oturmanın bir anlamı cazibesi olmuyor. Genelde öğrenciler dolduruyor o mekanları, gürültü de cabası.
Yine de dışarıda parasını hak eden tek şey zincir kahvecilerin kahveleri. En azından içinde kahve var, vaad ettiğini yapıyor 😂
ben öğrenci mahallesinde yaşadığım için konuda nirvanaya ulaştım sanırım. etrafımda her yer tıklım tıklım self-servis, tatlılar fabrikasyon zincir kafe. kalan 3 yer de bildiğiniz kahve. okey salonu.

mesela kebapçıya gideyim, o benim için tercih sebebi olur. evde döner ya da cağ, mangal vs. yapmıyorum. bunları şöyle güzel de yapan kebapçı iyidir.
ben kahveyi evde de sürekli yapıyorum ya gidip gürültüde tıklım tıklım içmenin olayını çözemedim. genç olmamaktan olabilir dediğinz gibi...
Kendime dışarıda yiyeceğimiz şeylerde harcamak istemiyorum. Kısmaya calisiyorum. Üst baş teknolojik eşyalar bunların en iyisini alırım hep. Almışken iyi olsun isterim. Dışarıda yemek yeme kısmında kendime pintiyim. Halbuki çok afedersiniz it gibi çalışıyorum paşalar gibi yesene ve kadin. 🤕
Eşime, çocuğuma kismam. Karışmam. Esimi biraksam 1 domatese 100 TL verir gelir haberi olmaz. Ay sonu da para para diye beynimi yer tabii o da ayrı bir garabet 🙈🤒
ben değeceğini düşünmüyorsam harcamam. yemek de kıyafet de olsa değecekse (bence) harcarım. benim yemeyeceğim/giymeyeceğim şeyi eşim dostum sevmişse onu da harcarım onun sevmesi önemli olan.

mesela dışarıda makarna yemem, senelerce gastronomide çalıştım (öğrenciyken). o mutfakları biliyorum. makarna aynı makarna. evde de haşlayıp yiyorum onu ben.
ama taş fırında hamuru güzel, içi kıvamında bir pide yerim, çünkü evde yapmıyorum onu (uğraşmıyorum, uğraşmam da kolay kolay, tek yaşıyorum) kebap türünü yerim. atıyorum Çin yemeği mesela, evde yaptığım bişey değil, dışarda yerim. benim için bazı kıstaslar var (ha çok açsam ne varsa onu yerim o ayrı da) değilse bunun gibi şeylerdir.

ancak siz zaten yemek harici harcıyorum diyorsunuz eşiniz çocuğunuz var bi şekilde dengeyi bulmak zorundasınız bütçede yani çok da öyle patolojik bir şey göremedim ben sizde. Belki eşinizin biraz az harcamasını sağlamanız lazımdır.

Back