- 16 Nisan 2013
- 4.491
- 1.038
- 34
-
- Konu Sahibi winter_is_coming
Tesekkur ederim. Orda yasamak istemiyorum omur boyu simdilik en azindan.. Evet bircok akrabasi var is yeri akrabasinin. Kiramizi o odeyecek maas haricinde. Birde euro tl ye gore daha degerli oldugu icin orda kenara attigimiz 1000 euro burada 3bin lira yapiyor ordan dolayi cok karli oluyor. En azindan bir ev parasi birikse onada raziyiyim benim alacagim evler 100 milyat falan bu sehirdeAlmanya'ya gitmek mantıklı özellikle tanıdığı varsa ama orada da 5 yılda hem ev hem araba parası birikeceğini sanmıyorum. Orası da ucuz bir ülke değil yani. Kuzenlerim orada yaşıyor. Neden 5 yıl sonra dönüyorsunuz ki hem? Ben olsam orada kalırım.
Tesekkur ederim cevabin icin. Sertifika soyle toplamda dort bucuk milyar para yatiriyosun bir bucuk yil egitim veriyolar ama onemli olan egitim degilde sertifikayi almak. O belgeyi alinca ise alacak kisiler belgeye bakiyor yani biraz. Donunce yeni sertifika icin paramiz olur belji ama tekrar egitim programi acilir mi bilmiuorum iste.. Birde almanya isi 3 ayda kesinlesecek buyuk ihtimal olacak dedi kuzeni. Ama okul icin onbes gun sonra para yatirmamiz gerekiyor. Parayi yatirsak almanya isi olsa iki binlira daha bosa gidecek yatirmasak almanya olmasa elimizfen okul da gidecek offff...Cok uzuluyom cok... Guzel bir evliligim var masallah tek sikinti buEsim stresten cok kilo verdi bir deri bir kemik kaldi cok zoruma gidiyor
Dilini ogrenebiliriz ve calisacagimiz yerin yuzde elli nufusu turkmus kucuk turkiye gibi dedi kuzeni.dil ogrenmek ikimiz icinde cok kolay hatta baslangic seviyesinde biliyoduk bir ara almancayi.
- Almanyada ne iş yapacaksınız?
- Dilini bilmediğiniz yerde çok zorlanacaksiniz psikolojik olarak.
- Kesinlikle sertifika sini alsın ne olur ne olmaz cepte dursun.
- Almayada nerde kalacaksiniz?
- Bin ben alırım bin beşyüz de eşim alır demissiniz.Eger kirada kalacaksaniz kiralar çok yüksek 800€dan başlıyor.
Aynen valla oyleValla benim esimde aynisi ve ne kadar zor oldugunu oyle iyi anliyorumki esimin belli basli bi meslegi yok bi kac farkli isten anliyo ve bu gune kadar hangi ise girdiyse en fazla dort ay calismistir mutlaka bi sey cikiyo ve is bozuluyo ya iflas ediyo isyeri ya isci cikariyolar illaki bisey cikiyo vevartik bukadarda olmaz dencek seyler yani hee suan abisiyle bi is yapiyo bakalim hayirlisi
Almantaya gelunce yapabilceginize inaniyosaniz gidin yani yurtdisinda yasayabilmek bana gore cesaret gerektirir ben yasayamam ama hani hep konusulur almanyaninda eski seyi kalmadi derler ya nebilim olmadi burdaki sertifikayi alsaniz da gitseniz en azindan orda olmasa bile gelince isine yarar bu arada cocuk dusunmiycekmisiniz almanyaya giderseniz
Sertifikayi devlet veriyor canim zihin engelliler le ilgili bir alanda yani eften puften bisey degil de iste..simdi haklisin orada hersey euroyla ama orada yasayanlara danisytigimiz kadariyla mutevazi yasarsan yani tatil tatil gezeyim edeyim demezsen savurmazsan cok rahat binbesyuz euroyla gecinirmisiz. Kirayi da onlar odeyecek. Odemese bile oturup hesap yaptigimizda kenara bin euro para atiyoruz buda turkiyede harcayabilecegimiz 3 bin tl demek aylik bu birikimi hayal bile edemeyiz burada. Sanirim sertfika parasini yatirmak en mantiklisi b plani oalrakYeniden açılıp açılmayacağı ne olduğuna bağlı tabi iş güvenliği uzmanlığı gibi şeylerin belli bir kotası vardı, dolabilir artık istenenden daha fazla kişi oldu mesela. Microsoft sertifikası gibi tüm dünyada geçerliliği olan bir şeyse mutlaka açılır. İşkur'unkiler her zaman olur, çok daha iyi olmayan bir yerin göstermelik kesin iş garantisi veren yerlerine zaten o kadar para vermeniz bile gerekmezdi.
Almanya işinin olmama olasılığına karşı yine de parayı yatırın, boşa gitmiş diye düşünmeyin o zaman, B planınız olsun, ikisinden de olumsuz sonuç alırsanız (hayat bu) bu sefer stres ikiniz için de artar, gerçekten bu da 2000 liradan önemli değil, hem 3 ay da umutla beklemek ve kursa devam etmek daha iyi olur. Yalnız kağıt üstündeki harcamalarla gerçek hayat birbirini tutmaz, ülke şartlarını görmeden şu kadar parayı kesin biriktiririz işlerini çok abartmayın, hele bir gidin bakalım 2500 euro dediğiniz kadar size yetecek mi? Plan yapmak, hayal kurmak güzel ama bu sefer neden geldikdememeniz de önemli.
Euro değerli ama orada her şey euro ile satılıyor bunu da hesaba katın.
İste harcamalari kalem kalem hesapladigimizda arta kalan paranin her ihtimale karsi yarisini yok sayiyoruz mresela harcamalari cikinca bin € kaliyor biz bunu besyuz € ya dusuruyoruz en kotu ihtimali dusunup. Bu durumda turkiyede harcamak icinnkenara attigim besyuz euro burada binbesyuz lira yapiyor.orda kazanip burda harcayacagimiz kisim bu rakam esimin caliatigi zamanda aldigi maas demek yani. Turkiyede ayda bu birikimi yapmak icin baya bi maas almak lazim. Kirayida is yeri odeyecek.Almanya'da o kadar kazanırsınız ama harcamalarınızda yine kazandığınıza göre olur bence. Yani maaş fazla doğru ama harcamanızda çok olur. Örnek vereyim ben yurt araştırıyordum orda, pansiyon gibi yurtlar bile min 300 euro. Yani 900 tl ye yakın, burdaki ev kiraları kadar. Ordaki ev kiralari da 800 eurodan aşağı değildir. Yani orda hayat pahalı..
Bu arada is yeri servisiyle getirip goturecek ise bize kalan giderler tahmini
Faturalar 100€
Market 300 €
Telefon 100 €
Saglik sigorta tarafindan karsilaniyor ama yinede ekliyorum 100€
Ulasim100€
Sahsi harcamalar 200€
Beklenmeyen harcamalar 600 €
= 1500€ gerie kaliyor 1000€ bunuda en kotu ihtimali dusunup yarisini kenara atsak ayda 500€ yapiyor. Bu parayi Turkiyede harcayacagimiz icin 1500 tl demek ortalama. Su an bu birikimi burda hayal edemiyorum. Sizce hesaplar dogru mu kizklar
Canım işte ben diyorum ki hesapladığın kalem kalem maliyetlerden daha fazla şeyler odeyebilirsin. Direk burdan düşün Türkiye'de ortalama bir ev kirası 900 diyelim, orda ise 2000e yakın. Yani burdan anlaşılıyor ki nr kadar fazla kazanırsanız o kadar da harcarsınız. Geçinirsiniz ama birikim yaparım ev alırım gibi düşünmeyin orda da bir hayat kuracaksınız.İste harcamalari kalem kalem hesapladigimizda arta kalan paranin her ihtimale karsi yarisini yok sayiyoruz mresela harcamalari cikinca bin € kaliyor biz bunu besyuz € ya dusuruyoruz en kotu ihtimali dusunup. Bu durumda turkiyede harcamak icinnkenara attigim besyuz euro burada binbesyuz lira yapiyor.orda kazanip burda harcayacagimiz kisim bu rakam esimin caliatigi zamanda aldigi maas demek yani. Turkiyede ayda bu birikimi yapmak icin baya bi maas almak lazim. Kirayida is yeri odeyecek.