- 2 Ekim 2014
- 8.630
- 6.513
- 37
-
- Konu Sahibi winter_is_coming
Evet neden sordun :)Avatardaki senmisin?
Tabiki haklisin ekstra maliyetler etkili olucak bilemedim simdi. İki kisiyiz esim ve ben kucuk bir arti bir ev yeter diye dusunduk. Mutevazi yasariz burda hic isimiz yok su anda, doplomada seneye subatta yani nerdse bir sene varAlmanya şartlarını orada yaşayan veya alakası olanlar daha iyi bilirler, ama 5 sene sonra buradaki emlak fiyatlarının da yükseleceği gerçeği var. Daha önce de dediğim gibi sadece bol keseden kesin bu para yeter diye düşünmeyin Türkiye'de de asgari ücretle ev geçindiren var, 3000-4000 alıp yettiremeyen de. Bir çok şey etkili olacak. Ama beş sene oradan aldığınız duyumlardaki gibi mütevazi yaşamaya gayret ederseniz neden olmasın, bunun üzerinize ne kadar maddi manevi yük bindireceğini her haliyle şimdiden tam olarak kestiremezsiniz o kadar. En basitinden pasaport ikiniz için 1000 lira.
HimmBen avrupada yasiyorum. Kesinlikle 5yil icinde para biriktirip ev araba alamazsiniz burda dogdum ehliyeti zor aldim ne arabasi. Boyle guvenmeyin almanya ya. Kurulu duzenini bozma derim burdakiler avrupadan umidi kesti türkiye ye geri donuyor. Bide dil sorununuz olcak artik almanca bilmeyeni hicbiyere almiyorlar. Sertifikata okadar para yatirmissiniz bence onu alsin.
Tabiki oyle valla ordaki kuzeni dediki benim evim 3 odali 400 € dedi arastirmak cok onemlingozu kapali gitmek olmazki. Eger para birikmeyecekse gitmek istemem memleketimdenCanım işte ben diyorum ki hesapladığın kalem kalem maliyetlerden daha fazla şeyler odeyebilirsin. Direk burdan düşün Türkiye'de ortalama bir ev kirası 900 diyelim, orda ise 2000e yakın. Yani burdan anlaşılıyor ki nr kadar fazla kazanırsanız o kadar da harcarsınız. Geçinirsiniz ama birikim yaparım ev alırım gibi düşünmeyin orda da bir hayat kuracaksınız.
Kiray iis yeri odeyecek ulasmda onlardan rica etsem ailenize sorabilirmisiniz konustugunuzda aylik elektrik su iletisim internet maliyeti ne kadar tutuyorAlmanca biliyor musunuz zorluk çekmeyecek misiniz?
Dediğinize göre toplam 2500 Euro alacaksınız ama yarısını kenara atabiliriz diye pek düşünmeyin.
Benim de ailem Almanya'da. Annem ve kardeşim 1600'er Euro alıyor.
Babam da dükkan kirası olarak 600 Euro alıyor Türkiye'den.
Faturalar çok fazla. Ellerinde neredeyse hiçbir şey kalmıyor.
Bir de ev kira olacaksa maaşın yarısı kiraya gider, kiralar çok fazla.
Okulu dondurma isini soracak esim ama gelince devam edebilecegini sanmiyorum KiiSonuçta o kursa tekrar katılma imkanınız varsa eğer gidip denemenizde fayda var bence. hem en azından Türkiye'ye döndüğünüzde elinizde birikmiş biraz paranızda olur.
çok zor bir yol ayrımındasın...ama en iyi kararı iç sesiniz verecek..
Büyük ihtimalle olur denmiş 3 ay sonrasından bahsedilmiş. Riske atmaya gerek yok sertifika programını. Parayı yatırırdım Almanya işi olana kadar planlarımı Türkiyede yaşayacakmış gibi devam ettirirdim. Keza olmama ihtimali de var yani. Olursa ne ala..
Bencede bende esime yatiralim parayi diyorum artik elimizdekini avucumuzdakini yatiricaz yine sertifikayaBüyük ihtimalle olur denmiş 3 ay sonrasından bahsedilmiş. Riske atmaya gerek yok sertifika programını. Parayı yatırırdım Almanya işi olana kadar planlarımı Türkiyede yaşayacakmış gibi devam ettirirdim. Keza olmama ihtimali de var yani. Olursa ne ala..
Soyleki egitim tezsiz yuksek lisams olarak veriliyor.Neden devam edemesin ki ?
Evet neden sordun :)
Tabiki haklisin ekstra maliyetler etkili olucak bilemedim simdi. İki kisiyiz esim ve ben kucuk bir arti bir ev yeter diye dusunduk. Mutevazi yasariz burda hic isimiz yok su anda, doplomada seneye subatta yani nerdse bir sene var
Himmsiz nerde yasiyorsunus almanyami? Dili problem etmiyorum tek sorun dilnolsa keske
Tabiki oyle valla ordaki kuzeni dediki benim evim 3 odali 400 € dedi arastirmak cok onemlingozu kapali gitmek olmazki. Eger para birikmeyecekse gitmek istemem memleketimden
Kiray iis yeri odeyecek ulasmda onlardan rica etsem ailenize sorabilirmisiniz konustugunuzda aylik elektrik su iletisim internet maliyeti ne kadar tutuyor
Okulu dondurma isini soracak esim ama gelince devam edebilecegini sanmiyorum Kii
Yurtdışında €2500 kazanıp €1500 ile geçinmek pek gerçekçi değil. Ev kiraları da çok yüksek, kaldı ki size ev çıkmayacak. Kuzeninizin kiralık evi devlete bağlıdır ve uzun süredir o evdediler. O yüzden €400 ödüyorlardır. Sizi başka birinin üzerine olan evi mi ayarlayacaklar? Araştırmayı iyi yapın, sizin hesabınıza hiç uymayacak.Evet neden sordun :)
Tabiki haklisin ekstra maliyetler etkili olucak bilemedim simdi. İki kisiyiz esim ve ben kucuk bir arti bir ev yeter diye dusunduk. Mutevazi yasariz burda hic isimiz yok su anda, doplomada seneye subatta yani nerdse bir sene var
Himmsiz nerde yasiyorsunus almanyami? Dili problem etmiyorum tek sorun dilnolsa keske
Tabiki oyle valla ordaki kuzeni dediki benim evim 3 odali 400 € dedi arastirmak cok onemlingozu kapali gitmek olmazki. Eger para birikmeyecekse gitmek istemem memleketimden
Kiray iis yeri odeyecek ulasmda onlardan rica etsem ailenize sorabilirmisiniz konustugunuzda aylik elektrik su iletisim internet maliyeti ne kadar tutuyor
Okulu dondurma isini soracak esim ama gelince devam edebilecegini sanmiyorum Kii
-----Kizlar evlendigimizden beri is konusunda bir kismetimiz acilmadi. Esim seramik mezunu yani heykel, canak, comlek, duvar panosu sanatsal bir is yani. Sevgiliyken 2 sene boyunca memleketimize yarim saatlik bir sehirde calisti kendi alaninda. Sonra akrabalari bizim nisandan hemen once mrmleketimizde bulunan fabrikaya arge muduru yapmak uzere teklifte bulundular esim kabul etti akrabasinin yaninda dort ay calisip askere gitti. Askerden gelince sebep gostermeksizin ise almadilar. O sirada evi falan tuttuk memeleketimizde.evlendik issiz durmayim dedi hemen bir ise girdi. Adamlar bizle calisacaksan senet imzalayacaksin diyince bende ordan cikmasini istedim. Kendi de cikti zaten iyi bi yer degildi.Sonraki girdigi yerde kendsinin is duzeniyle ilgili bir hatasindan dolayi cikardilar. Bu arada bixim sehrimizde esimin is alani yok ve eski is yerine geri basvuru yapti ve almadilar(diger sehirde olan ilk isi). Burada calistigi alan tasarimcilik bir yan alan gibi yani. Kisacasi kendi elinde olmayan sebeplerden oturu (biri haric) cikarildi islerden . evlendigimizden beri 4 is degistirmis oldu ama kendi cikmadi, mesela son is yeri batti iflas etti..
----- Esim ogretmenlik mezunu ayni zamanda ..ama kpss ve ders calismak ona berbat geliyor yani hic yanasmiyor ders olaylarina... Bir bucuk yillik bir sertifika programina yazildi egitime gidiyordu, geciriyolar derslerden kolay yani. İs bulma imkani da yuzde yetmis seksen gibi mezun olunca.bu program parali iki bin lira yatirdik ilk taksite.
Esimin yurt disindan kuzeni bizi almanyaya kendi is yerine calismak icin goturmek istiyor. Esime bin besyuz euro maas verecek bana da en az bin euro verecek sanirim. İkimizde calisacaz yani. Birimizİn maasiyla gayet guzel gecinilebiliyor ve birimizin maasini kenara atsak iki sene sonra Turkiyeden ev alabiliyoruz ve bes ssene calissak gelsek evimiz arabamiz birazda birikmis paramiz oluyor hesaplamalara gore. Su an ikimizde issisiz ve esim bu is duzeninin olmamasindan cok uzuldugu icin oraya cok heveslendi. Oraya islemler baslarsa gitmek icin, okulun ikinci taksiti olan 2bin tl yi de yatirmiycaz ve sertifika hakkimizi kaybedicez. Su anki durumda Almanyaya gitmek mantikli mi. Ya hersey istedigimiz gibi olmazsa bi kac ay sonra donersek??? Sertifika hakkimizda kaybolmus olacak su an duzenli is olarak tek umudum o sertifikaydi.iyi bir alan ve rastgele isten atamiyorlar. Ama almanya istediimiz gibi olursa burada hayal edemeyecegimiz birikimi yapmis olcaz. Cok kararsiz kaldim bunaldim icimi dokmek ve fikir almak istedimcook uzun oldu ozur dilerim bi fikir verin lutfen. Biz mi yanlis yapiyoruz yoksa kismetsizlik mi bu neden olmuyor. Ha soyle bisey de var konyaya mevlanaya gitmistik o gun ikimizde cok dua ettik o mubarek yerde hayirli is kapilari icin Allaha., aksama almanyaDaki kuzeninden telefon geldi is icin bu da beni etkiledi ya acaba sansimiz kismetimiz acilicak mi diye
O zaman hakkınızda hayırlısı olsun canim.Dilini ogrenebiliriz ve calisacagimiz yerin yuzde elli nufusu turkmus kucuk turkiye gibi dedi kuzeni.dil ogrenmek ikimiz icinde cok kolay hatta baslangic seviyesinde biliyoduk bir ara almancayi.
Yoneticilik yapacak calisanlarin basinda duracak bende asistan gibi birsey olacagim tam tarif edemedim ama.
Zaman acisindan ya almanyafan ya sertifikadan vazgecmek dumundayiz..
Ha kirayi da is yeri karsilayacak. Ama o sehri arastirdik bizim oturabilecegimiz evler yani bir arti birler bize yeter dortyuz euro falanmis kuzenide dedi bunu.bizde netten arastirmistik
çok teşekkür ederimmaşaallah çok tatlısın: )
Evet ama o kişiden kişiye göre değişebilir. sonuçta her insanın karakteri, kendine yakıştırdığı şeyler farklıdır.İş konusunda akrabaya guvenilmeyeceğini tecrübe etmişsiniz yine aynı yanılgıya düşüyorsunuz. Sertifikayı aldıktan sonra gidin bence yurt dışına
şimdi şöyle bir durum var bu kocamın dayısının oğlu ve k.babamı sever çekinir evi düşünmesin ben bulup ben ödeyeceğim demiş.diğer prosedürleri bilmiyorum. sözünde duracağını düşünüyorum ben.kendisi ile de tanıştım güven veren bir tip.ha bu arada diyorki normalde maaşın 2200euroya denk geliyor ama kesintilerden sonra kalan para 1800-1500 euro arası olacak demiş eşime.Yurtdışında €2500 kazanıp €1500 ile geçinmek pek gerçekçi değil. Ev kiraları da çok yüksek, kaldı ki size ev çıkmayacak. Kuzeninizin kiralık evi devlete bağlıdır ve uzun süredir o evdediler. O yüzden €400 ödüyorlardır. Sizi başka birinin üzerine olan evi mi ayarlayacaklar? Araştırmayı iyi yapın, sizin hesabınıza hiç uymayacak.
Elektrik, su, doğalgaz , tlf. Faturalarınız, mutfak masraflarınız vs vs. Türkiyedeki fiyatlarla karıştırmayın, hakikaten oldukça fazla olduğunu giderseniz anlarsınız. Çok ama çok iyi yapın muhakemesini.
Of off geçim derdi ne zor
ne bileyim öyle gözü kapalı gitmek de bana korkunç geliyor amaboğulacaksan büyük denizde boğul demişler, kesinleşirse tabi ki gidin. burda bişey olacağı yok
biz işimiz hazır olarak gideceğiz ya oraya o yüzden ben değerlendirmeye alıyorum yoksa gidip orda ne iş olursa bulalım durumu olsa hiç ciddiye almazdım.Ya seni korkutmak istemem. Ben avusturya da kaliyorum. Burda dogdum almancam dort dortluk diplomalarim var esimde oyle ama ikimizde issiziz. Hadi simdi yeni anne oldum evde durmam lazim ama 2senedir issiziz. Yinede sizin hayatiniz karisamam fikirlerimi soledim.
estafurullah neden yanlış anlayım fikirlerinize ihtiyacıım var. sizin hesap üzerinden gidersekavusturyada yasiyorum yani almanya komsum :)
hicte öyle kolay degil burda yasamak.
ben olsam hic gelmem.
ben Burda dogup büyüdüm ama gelenlerde öyle 5 yil 10 yil kalir gideriz diye düsündüler ama kimse gidemedi.
nerde öyle 1500 euroya gecinmek.
kiram 600 euro
mutfak 400 euro (bunun icinde her ay et falan yok onlari alip dolaba koyuyorum bitince tekrar aliyorum, meyve sebze pahali bol bol yiyemiyorsun 2 kabak, 2 patlican aldim gecen gün öyle yemek yaptim)
pazar olayida yok gideyimde 50 liraya meyve sebze doldurup geleyim diye bisey yok.
kisisel bakim, kozmetik, kuaför, yok temizlik ürünleri su bu yok bu 400 euronun icinde.
esimin sigarasi 200 euro
sigortalar 100 euro
araba 300 (kredi)
araba sigortasi 300
Telefon, Internet, televizyon vergisi 120
ceyran 100
birikim falan zor yani.
tek maasla gecim zor.
bilgin olsun diye yazayim dedim - yanlis anlama secim sizin
unuttum: daha harcligimiz yok bu saydiklarimin icinde, ben kuaföre gitmem herseyi kendim hallediyorum, arada bi arkadaslarla kahve icmeye giderim harcligim o ve kiyafet. mazot da 200 euro falan gidiyor unutmusum ne cok gider varmis ya