• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Bel Fıtık sorunu yaşayanlar neredesiniz?

S

sagnak

Ziyaretçi
  • Konu Sahibi Konu Sahibi sagnak
  • #1
Nörolog Doç. Dr. Serdar Dağ bu haftaki yazısında Mynet okurlarına, toplumumuzda sanıldığından çok daha fazla görülen bel ağrısından söz ediyor.

Gençlerde de büyük oranda görülen bel ağrıları, hastanın iş gücünü ve yaşam kalitesini azaltır. Sosyal hayatı kısıtlar. Her yazımda olduğu gibi, olabildiği kadar tıbbi terimlerden kaçınarak, herkesin anlayacağı tarzda, basit olarak bel ağrılarının nedenini kısaca sıralarsam.

1-Romazitmal hastalıklar,
2-Bel fıtıkları,
3-Dar kanal hastalığı,
4-Geçirilen kazalara bağlı oluşan bel hasarlar,
5-Tümörler,
6-Doğumsal anormallere bağlı oluşan bel hasarları,
7-Enfeksiyonlar,
8-Omuriliğin damarsal hastalıklarına bağlı oluşan bel rahatsızlıkları,

1- Romatizma Hastalıkları:

İnsan 3 türlü yaşlanır.

a)Damarları,
b)Ruhu,
c)Mafsalları, bunların üçü de irsidir.

Örneğin, babasında kalp rahatsızlığı olan çocukta da bu ihtimal vardır. Yine her şeyi kafaya takan anne veya babanın çocuğunun da her şeyi kafaya takma olasılığı fazladır.

Mafsal kalitesi demek, kemiklerin, kasların, eklemlerin, bağların sağlamlığı demektir. Romatizmal faktörler denen maddeler bu yapılara zarar vererek hasara böylece ağrılara yol açarlar. Bu maddelerin belirlenip uygun tedavi yapılması çok önemlidir. Bu tedavi bir ağrı tedavisi olmayıp aynı zamanda ileri dönemlerde yani yaşlılıkta eklem, kas ve kemik kalitesini muhafaza etmek için yapılan tedavidir. Romatizması olanlarda bel ve aynı zamanda, sırt ve boyun hasarı oluşma olasılığı yüksektir.

Bunun için bel ağrısı olan gençlerde de romatizmal faktörlere bakılıp, uygun tedavi yapılmalıdır.

2- Bel Fıtıklar:

Bel ağrısı olan herkesin korkulu rüyası olan bel fıtığını çok basit olarak tarif edersem, iki omurga kemiği arasında bulunan bağ dokusunun omuriliğe baskı yapması sonucu oluşan klinik durumdur.

Tipik öykü, ağırlık kaldırırken oluşan bel ağrısının daha sonra her hangi bir bacağa vurmasıdır. Özetle beli zorlayacak tüm hareketler bel fıtığı oluşturabilir.
Halk arasında siyatik olarak da adlandırılan bu rahatsızlıkta ağrı, belden kalçaya oradan da bacağa vurur. Önlem alınmazsa ve tedavi olmazsa bacakta güç kaybı, atrafi (yani erime), idrar kaçırma gibi sorunlar yaşanabilir. Bunların tedaviden sonra telafisi hemen hemen imkansızdır.

Örneğin, omurilik hasara bağlı ayağında düşüklük oluşan hasta operasyon olsa bile ayağındaki bu sorunun düzelme olasılığı çok düşüktür. Bunun için erken teşhis ve tedavi önemlidir.

Peki, her bel fıtığı olan operasyon mu olmalı? Takibi operasyon son çaredir. Öncelikle tıbbi tedavi mutlaka denenmelidir. Operasyon için bazı şartların oluşması lazımdır. Bunlardan bir kaçı;

1-Tedaviye rağmen aşırı ağrı,
2-Bacakta güç kaybının başlaması,
3-Omuriliğe aşırı baskı,
4-Reflekslerin patolojik olması,

İyi bir tedavi veya iyi bir operasyonla tam şifa mümkündür. Çevremizden bazen defalarca operasyon olan ve şifa bulmamış hastaları duyarız. Bu başarısızlığın en sık nedeni, bel kemiklerinde kayma olması(Listesiz) ve bunun göz ardı edilerek kemikleri sabitleyecek çivisiz operasyon yapılıp sadece fıtığın temizlenmesidir. Kemik hareketli olduğu sürece tekrar tekrar fıtık oluşur ve hasta defalarca operasyon olur.

3- Dar Kanal:

Özellikle orta ve ileri yaş kadınlarda daha fazla görülen bu hastalığın en önemli klinik belirtisi; ayakta durunca ve yürüyünce ağrının aşırı artması ve yürümenin imkansız hale gelmesidir.

Tedavide ilk yapılacak hasta şişmansa kilo vermesini sağlamaktır. Bu yanında ilaç tedavisi ve gerekirse cerrahi tam şifa sağlar.

En sık görülen bel ağrılarından kısaca bahsettim. Tedavi yanında en önemli koruyucu tedavi belimizi düzgün kullanıp ters hareketlerden kaçınmaktır. ABD' de ve bazı gelişmiş batı ülkelerinde ilkokul da çocuklara beli ve boynu kullanma dersi verilmektedir. Bence ülkemizde de bu gereklidir.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi sagnak
  • #2
Sağnak Canim Bende Bel Fitiği Var.ben 2 Doktorum Mayenesinin Sonunda Bu Teşhisi öğrendim.şimdi Yapmam Gerekn Doktorumu Bulup Tedavi Olmam.
Bana Tavsiye Edebileceğiniz Doktor Varmi. Bu Benim Için çok önemli Inan.
Birde Bende Romatizma Da Var.doktor Bunun Içinde Birşeyler Yapmam Gerektiğini Söyledi.yoksa Ileride Kalp Romatizmasida Olabilme Riskim Yükselirmiş.
Yardimlariniz Için Teşkkür Ederim.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi sagnak
  • #3
ben 2.5 ay yattım fizik tedavi bele yönelik terapistlerin verdiği bel eksersizlerine uydum şimdilik epeyceyim.acil ameliyatlıkken şimdi çok şükür.iyi bir doktorda kendi doktorumun adı adana başbent hastanesinde beyin cerrahi uzmanı doç.orhan şen di..ama şimdi hergün bir saat yürüyorum çok iyi geliyor.acil şifalar canım...
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi sagnak
  • #4
Annemin De Belinde Sorun Var. F.tedaviye Gidince Rahatlama Oluyor. Dr. Yilda Bir Kez Gelmesinin Yararli Ol Duğunu Söylüyor.belin Ağrimadiği Durumlarda Uygun Olan Hareketler Evde Yapilmali... Ani Hareket Ve Bele Yük Getiren Hareketlerden Uzak Durulmali
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi sagnak
  • #5
bende ocak-06 belfitigindan ameliyat oldum.4 civi kondu ve kalcamdan kemik alip omurganin icine yerlestirdiler.cok sukur simdi iyiyim,yerde emeklemekten kurtuldum ama bazi hareketlerim hala kisitli.tekilacim cimlastik ve yuruyus herkses sifalar dilerim.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi sagnak
  • #7
benim ablam 3 kez ameliyat odu maalesef düzelemedi senelerdir ağrılar içinde yaşıyo
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi sagnak
  • #8
yaa benimde belim tutuldu 3 gün önce evdeyim raporluyum.mr sonucuna göre 2 yerde fıtık başlangıcı çıktı :(
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi sagnak
  • #9
Arkadaşlar yıllarca çekdim ben bu hastalıgı,fizik terapiden tutunda ,ilaölara vs kadar her yolu denedim evet bu tedaviler sadece belli bir süre beni idare etti ama daha sonra tekrar ortaya cıktı.Velhasıl bu rahatsızlıgın bacakda güç kaybına neden olmayı basladıgı andan itibaren yapabileceğiniz pek birşey kalmıyor.Verilen ilaçların hepsi aynı agrı kesici ,kas gevşetici.Cok agrılarda da iğneleri ama sonuç 2 ay sonra aynı
Gelelim kesin çözüme ameliyat ama kime olacaksınız işin ehline ,yoksa arka arkaya ameliyat olursunuz vw daha beter bir hale gelirsiniz.
Size bu konuda verecegim tek isim Ege ün.Nöroşiroji ana bilim dalı bşk.Prof.DR.MEHMET ZİLELİ .Kendisi izmirde ve dünyanın sayılı branşında daki uzmanlarından 1 tanesi.2,5 yıl oldu ameliyat olalı.Tek bir agrı kesici içmemekle birlikde ameliyatın ertesi günü antalyaya 15 gün sonrada işime başladım.Eğer bu rahatsızlıgı yasıyorsanınz ve ameliyatlık duruma gelmişseniz tek adres.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi sagnak
  • #10
Çocuklardaki bel fıtığı; doğumsal-yapısal anormallikler, omurilik kanalının darlığı, bel kayması, ağır yükü dizlerini bükmeden kaldırma, spor yaralanmaları, düşme, aşırı hareketlilik ya da aniden ters bir hareket yapma gibi travmatik baskılardan kaynaklanır


Çocuklarda bel fıtığının en sık ergenlik döneminde görüldüğüne dikkat çeken Prof. Dr. Kamil Göncü, şu uyarılarda bulunuyor: "Çocuklardaki bel fıtığında, ağrı kesici ilaçların uygulanması, sert yatak istirahati, fizik tedavi ve bel çekme gibi cerrahi dışı metotların uygulanması, iyi netice veremeyebiliyor. Ameliyattan kaçılması ise düşük ayak diye tabir edilen kalıcı yürüme sorunlarına yol açabiliyor."
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi sagnak
  • #11
BEL FITIGI ve SİYATİK

Bel fıtığı bel ağrılarının en sık nedenlerinden biridir. Halk arasında bel kayması, disk kayması, omurilik sıkışması gibi isimlerlede duyabilirsiniz.

Diskler iki omur gövdesinin arasında kauçuk yumuşaklığında destek dokulardır. Omurganın eğilme hareketleri disklerden olduğu gibi, her disk bir amortisör gibi gelen darbeleri emer. Disk omurilik ve sinir köklerinin hemen önünde yerleşmiştir. Bu yerleşim disk hastalıklarındaki belirtilerin ana nedenidir.

Aslında disk kauçuk kıvamında bir halka ve içinde jöle kıvamında çekirdekten oluşur. Bel fıtığı halkanın kırılarak içindeki jöle kıvamındaki maddenin omuriliğe ve/veya sinir köklerine baskı yapmasıdır.

Bel fıtığı nedenleri



Diskler yüksek oranda su içerir. İnsanlar yaşlandıkça su içeriği azalır ve disk daha sert bir hal alır ve yüksekliği azalır.Daha sert diskler fıtıklaşmaya daha eğilimli olur.
Aşınma ve yırtık
Aşırı ağırlık diskin ortasındaki jöle kıvamlı çekirdeği sıkıştırarak halkayı kırarak dışarı çıkmaya zorlar.
Kötü duruş-oturuş pozisyonu
Hatalı yük kaldırma
Ani basınç
Bu durumda halka kırılarak içindeki jöle kıvamındaki maddenin omuriliğe ve/veya sinir köklerine baskı yapar. Bazen bu madde koparak omurilik kanalına dolabilir. Bu durum sinir köklerini zedeleyerek felçlere idrar tutamama gibi yakınmalara neden olur.

Belirtiler

Her beş kişiden 4'ü hayatının bir döneminde bel ağrısı çekmektedir. Yalnız ağrı bel fıtığı demek için yeterli değildir. Yine de ani başlayan ağrılarda doktora başvurmakta geç kalınmamalıdır.

Bel fıtığının en tipik belirtisi siyatik ağrısıdır. Siyatik ağrısı kalça ortasından başlayan bacağa yayılan, aniden gelen, keskin şiddetli bir ağrıdır. Bu bel fıtığının sinirlere yaptığı bası nedeniyle olur.
Siyatik ağrısı hapşırma, öksürme fazla oturma ile artar.

Diğer bulgular;


Bir bacakta kuvvetsizlik, bazı hareketlerde felç
Karıncalanma, batma, uyuşukluk
İdrar tutamama, altına kaçırma (Bu bulgu her iki bacakta kuvvetsizlikle birlikte olursa çok ciddi bir durumla karşı karşıyasınız demektir.)
Bel ortasında yanıcı ağrı.
Bel fıtığında tanı

Tıbbi hikaye tanıda en önemli ipuçlarını sağlar. Genellikle, az veya çok bel ağrısını takiben bacağa vuran ağrı hikayesi vardır. Genellikle ağır kaldırma gibi bir olay sonrası ilk bulgular hissedilirse de, uzun süren sabahları kalktığında bel ağrısı ve sertliği ardından belirgin bir zorlama olmaksızın ani başlayan vakalar da az değildir. Bu konuda net veriler olmamakla birlikte disk hastalıklarında ailevi bir eğilim genellikle saptanabilir.

Fizik muayene genellikle tanıyı sağlar. Muayene ile hangi sinir kökünün sıkıştığı, bu sıkışmanın ciddiyeti rahatlıkla saptanabilir. Tedavi yönteminin seçiminde muayene bulguları esastır.

Basit bir radyolojik inceleme ile omurga mekaniğini etkileyen, belağrısı ile karakterize doğumsal omurga hastalıkları (% 5-10 a varan oranlarda görülebilir), kireçlenmeler, omurga kaymaları, bazı tümörler tanınabilir.

MR ve EMG gibi tetkikler tedaviye yanıt vermeyen, sık nüks eden, muayene bulguları ile cerrahi karar verilen vakalarda ayırıcı tanı ve operasyon stratejisi açısından gerekebilir.

Tedavi seçenekleri

Ani başlayan veya uzun süreli hafif yakınmaların üzerine başlayan şiddetli bulgularda yatak istirahati, ağrı kesiciler, kas gevşeticiler genellikle işe yararlar. Bu durumlarda doktor kontrolünde kortikosteroid kullanımı hızlı ve etkili bir iyileşme sağlayabilir. Sadece ağrı ile karakterize olgularda bele buz uygulaması, tutulma-kasılma ile karakterize olgularda sıcak uygulaması işe yarar. Bu durumlarda hastaların yavaş hareket etmeleri, ani hareketlerden kaçınmaları, uzun yürüyüş ve uzun süreli oturmaktan kaçınmaları önerilir. Bu devrede fizik tedavi çok yararlı değildir. Bu devrede sinir köklerine direkt (epidural) kortikosteroid enjeksiyonu oldukça etkili bir tedavi seçeneğidir.

Uzun süreli (kronik) ağrı durumlarında tedavide antidepresan ilaçlar, disk içine yapılan ilaç, ısı veren maddelerle diski küçültme yöntemleri etkilidir. Bu dönemde fizik tedavi oldukça etkilidir.

Cerrahi tedavi fıtık parçasının kanala düştüğü, fonksiyon kaybına neden olan sinir basılarında gereklidir. Uygun yapılmış cerrahi dışı tedavilere yanıt vermeyen 3 ayı geçmiş ciddi bulgularda da cerrahi tedavi düşünülebilir. Günümüzde microdiskektomi yöntemi uygulanmaktadır.

Bel fıtıklarında tedavi yöntemlerinden hangisi seçilirse seçilsin temel 4 koşul yerine getirilmelidir.


Hastalar mutlaka ideal kilolarında olmalıır.
Karın ve bel adelerini geliştirici ekzersiz programlarına veya spor aktivitelerine hemen başlanmalıdır.
(Bkz: Şekil 1-2-3)

Ağırlık kaldırırken, otururken, çalışırken, araç kullanırken beli korumak. (Bkz: Eğitim Konuları)
Yatak tam ortopedik olmalıdır. Hastaların sırtüstü dizlerinin altında bir yastık ile dizleri hafif kıvrık pozisyonda veya yan yatarken dizler hafifçe karına çekilmiş pozisyonda yatmalıdırlar.
Acil durumlar

Nadir vakalarda fıtık omurilik ve sinir köklerine aşırı baskı yaparak idrar ve gayita kaçırma, belli bölgelerde felçlere neden olabilir. Bu sırada bacak, kasık ve genital bölgede uyuşukluk ve karıncalanmalar olur. Bu durum acil cerrahi müdahale gerektirir.

Siyatik ağrısı ile karışan hastalıklar

Belden kalça, bacak ve kasığa vuran ağrıların yaklaşık %90 ını siyatik ağrıları oluşturur. Bunun dışında leğen kemiği içindeki ve omurgadaki bazı hastalıklar bu ağrıyı taklit edebilir. Bu hastalıkları gösteren şema aşağıdadır.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi sagnak
  • #14
canım benim abimsenelerce çekti bu illeti korkudam ameliyatta olmadı...en sonunda dr 3 ay içine felç olacakasın deyince yattı ameliyat masasına ..şimdi inşaat işinde çalışıyor ve hiç bir sıkıntıs yok.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi sagnak
  • #15
Sevgili ANGELMÜGE;

Ben 10 ay evvel bel fıtığından ameliyat oldum.Ameliyat öncesi çok sıkıntılarım oldu çok zor günler geçirdim sol bacağımı h,issetmez oldum çok uyuşma vardı ve tabii tarifi imkansız korkunç bir ağrı tam beş ay bu böyle devam etti içmadiğim kas gevşetici ilaç sürmediğim kas gevşetici jel kalmadı bir sürü doktora gittim en sonunda mutlaka iyi bir beyin cerrahına gitmem gerektiğini söylediler bana direk sinirlerle alakalı olduğu için en sonunda doğru doktoru buldum yani şimdiki doktorumu ALLAH onun her tuttuğunu altın etsin uzun ömürler versin onun varlığı her ihtiyacım olduğunda var oalcağını bilmek bile bana güven veriyor inan abartmıyorum.Uzatmadan doktoruma gittiğim zaman benden ilk istediği şey bel emarı oldu ve tabi neticede emar sonrası fıtığımın durumu tam olarak belli oldu L4-L5 omurlarında iki adet fıtığım vardı hiç vakit kaybetmeden ameliyat olmam gerektiğini eğer geciktirirsem o bölgede kireçlenme olabileceğini daha sonra ameliyat olsamda kireçlemeden dolayı hiç bir fayda göremeyeceğimi söyledi bana bende onun tüm yol göstermelerinin neticesinde ameliyatımı oldum inan şimdi demir gibiyim laparaskopi yöntemiyle (yani kapalı ameliyat)olduğum için aynı günün akşamı evime döndüm korkunç ızdıraplarla kollarda girdiğim hastaneden gülerek rahatlamış ve en güzeli tek başıma yürüyerek çıktım.Ameliyat sonrası bir hafta biraz dikkatli oluyorsun ondan sonra istediğin işini yapıyorsun istersen tatile git ne istersen yap bu kadar basit anlayacağın.Doktorumun ismi " AYBARS AKKOR " internet siteside var AYBARS AKKOR yazıp google'da aradığın zaman hemen bulursun orada ona ulaşacağın tüm telefonlar ve e-mail adresi de var.Dünyaca ünlü beyin cerrahı Prof. GAZİ YAŞARGİL'in öğrencisi sana tavsiyem ne yap et mutlaka bu doktorla görüş inan pişman olmazsın sihirbaz gibi bir insan ALLAH onun yolunu açık etsin kime tavsiye etsem hayır duasını aldım.Allah sana da acil şfa versin mutlaka Aybars beyle görüş pişman olmazsın çok geçmiş olsun...a.s.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi sagnak
  • #16
12 yaşında okul servisinde savrulma sonucu sırtımda disk kayması oldu. İlk yıl sağ bacağımda hissizliğe neden olmuştu .Yatarken sağ bacağımı elimle kadlırıyordum. O zaman dr bana kilo alma sakın(ergenlik dönemimdi) mümkünse 1-2 kilo ver demişti. Sonrasında bununla yaşamayı öğrendim. Uzun süre hareketsiz olarak ayakta durmamak(okul törenleri,otobüs vb.), aynı pozisyonda yatmamak, ağırlığı tek tarafta taşımamak,sırtı yaslamak vb. Ancak tabii ki her an zorluklarla karşılaşıyorsunuz. Mesela üzerimde okul formasıyla gören bir kişi,kalk amcaya yer ver diyebiliyordu. Yolum 1 saat sürecek, ayakta durmam imkansız,sırtımda problem olduğunu söylediğimde, bu yaşta ne hastalığı, yaşlı mısın sen diye cevaplar, ve neredeyse ağlayacak olan ben.
Tek şansım okul yönetimi anlayışlıydı. Okul törenlerine katılmadım, beden eğitimi dersinden zaten raporluydum. Arada kaçamak olarak voleybol falan oynamaya çalıştığımda, hoca görüp aah ahh şeklinde başını sallayıp,uyarırdı sadece:)
Aradan yıllar geçti, bu süre zarfında da ne zaman normal kilomun üzerine çıksam ağrılarım artıyor. Lütfen kiloya dikkat. Ağrısız günler...
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi sagnak
  • #17
Arkadaşlar bende altıay once ameliyat oldum ameliyattan sonra çok iyiydim ama çok dikkat ettim bayram temizligi yaptim bayramdanberi belim agırıyor sanirim bu hastalik tan sonra hiç iş yapmamamız lazım .
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi sagnak
  • #18
10seneden fazla bel fitigi sorunun yasamaktayim. Son 3-4 sene icerisinde biraz fazla hareket olunca sag bacak ve bel kisimda dayanilmaz agrilar olur.doktorlara gittim.daha dogrusu iyi doktor veya hastane lazim-Istanbulda.Senelerce cocuk istedigimizden dolayi once cocuk sonra fitik diyordum.Ama son zamanlari fitik cocuk olmaya etkiliyor mu diyen soru kafamda surekli var... ne yapsam? :çok üzgünüm:
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi sagnak
  • #19
Ne guzel kimse boyle bir sonunla karsilasmamis.Masallah
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi sagnak
  • #20
benim bel fıtığı olan bi arkadaşım var şuan 8 aylık hamile
sırtında ve belinde ağrıları oluyo tabiki ama çokta ekliycek bi sorun çıkarmadı fıtık
 
Back