Öncelikle böyle bir tanı konulan bütün annelere geçmiş olsun....
Aynı durumda olan bir anne olarak vede kocamın doktor olması nedeniyle onun okuduğu yayınlardan elde ettiği bilgileri sizler ile paylaşmak istiyorum
Kistik higroma veya lenfanjioma coğu zaman ikisini birbirinden ayırmak zor olur. Malesef 6000 doğumda bir gözlenir. Bu durum tek başına olabileceği gibi bir kromozomal bozukluğun birlikteliği de olabileceğinden önem kazanmaktadır.
Kistik higroma en sık boyun bölgesinde , daha az sıklıkta koltuk altında gözlenir. Lenfatik sistemin venöz sisteme bağlanmasındaki problemden kaynaklanmaktadır.
Nedenleri nelerdir???
1) En sık kromozamal bozukluklarda ortaya cıkar. Kromozamal bozukluklardan da ensık Turner sendromunda gözlenir. Daha nadir olarak Trizomi 16,18,31,33 gözlenir. Eğer bir sebeble amniosentez yaptırdıysanız ve karyotipiniz normal geldiyse yani 46 xy veya 46 xx ise şanslısınız. Eğer lezyon hamileliğin 2-3 trimestrinde cıktıysa ve siz gebeliğizde amniosentez yaptırmadıysanız kromozamal bozukluğu dışlamak icin kordosentez yaptırmanız gerekmektedir. Eğer kordosentenizde normal ise işin büyük kısmını atlattınız.
2) Ama akılda tutulması gereken nadir olarak nonkromozamal bozukluklarda da bu durum gözlenebilir. Bunlar Nooan sendromu, Robert sendromu gibi durumlardır. Ama bunlar sendrom olduklarında sıklıkla başka bozukluklar ile birlikteliği vardır. Yani bebekte kistik higroma ile birlikte diğer bozukluklar kardiyak anamolileri (en sık pulmenel stenoz, pulmenel kapak bozuklukları), ekstrmite yokluğu olabilir.
3) Bazende tek başına olabilir.
Ne gibi problemler yaşanabilir????
Kistik higroma hamilelik sırasında büyüyüp doğum sırasında cocuğun solunumuna baskı yaratabilir. Buyüzden doğumunuzu planlı olması lazım, solunum sıkıntısı olabileceğinden doğum yapacağı yerde cocuk anestezisti, kbb'ci bulunması uygundur.
Eğer şanşlıysanız kistik higromalar %15-20 oranında kendi kendine gerileyebilir.
Tedavisi nedir?????
Tedavisini kısaca ikiye ayırabiliriz. Cerrrahi veya sklerozan madde tedavisi
Ama son zamanlarda tedavisi ilk olarak sklerzon maddeyle başlanır. Cünkü lezyonun boyun bölgesinde olması ana damarlar ve sinirler ile komşuluğundan dolayı tamamen cıkarılması zordur. Dolayısıyla nüks etmesi sıktır.
Ama sklerozan tedaviler son zamalarda cok başarılıdır. 1987 yılında Japon Ogita bu hastalarda OK-432 kullanmış , oldukça başarı elde edilmiştir. Yine bleomisin kullanılmıştır fakat bu ajanda dozdan bağımsız akciğerlerde toksite yapabileceği akılda tutulmalıdır.
Benim baktığım yayınlarda OK-432 oldukça ilgimi cekti. Doğumdan itibaren hatta anne rahminde bile uygulamalar yapılabilmekte ve yanıtlar oldukça iyi, ayrıca toksitesi cok az, cocukta iz bırakmıyor hafif ateş dışında hic bir problem yok. Peki bu ilacı burada bulabilirmiyiz. Hayır, ilaç japonyada bulunuyor, teminde ilaç eczacılık müdürlüğü yardımcı oluyor. Ben eğer alırsanız 8 adet almanızı öneririm. Tedavide ultrason eşliğinde kistin iceriği boşaltıp OK-432 ile dolduruluyor. Yapılan calışmalarda 14 hastada uygulandığında 10 hastada lezyon tamamen kücülmüş, 4 hastanın lezyonu %90'nın üstünde kücülme izlenmiş. Lezyonların yanıt vermesi boyutuna septalı olmasına göre değişiyor. 2cm'den büyük olanlar daha az septasız olanlar tedaviye daha iyi yanıt veriyorlar.........
Elimden geldigince size nelere dikkat etmeniz gerektiğini anlatmaya çalıştım. Umarım şanslısınızdır ve lezyonlar kendiliğinden geriler, yada tedaviye iyi yanıt verir. Gönlünüz rahat olsun........