Bebeklik aşıları ve Otizm

Çok çekinerek yazıyorum. Ben bekarım, çocuğum yok. Sadece çok yakın büyük kuzenimin başına geleni ve onun suçlamalarını yazacağım.

Çocuğu 4 yaşına girecek otizmli. Almanya'da yaşıyorlar. 1.5 yaşına kadar gayet neşeli, hareketli olan bebeği, 1.5 yaşında inmemiş testis ameliyatı oldu. Ne olduysa ondan sonra oldu diyor. Ameliyat sonrası birden donuklaştı oğlum diyor. 2 yaşına girmeden otizm teşhisi aldılar, şu an 4 yaşına girecek hala bir gelişme yok. Şimdiki aklım olsa aşı falan yaptırmazdım diyor, psikolojik olarak bitik durumda.

Ama şöyle de bir şey var, her aşı yaptıranın çocuğu otizm olmuyor? Bilmiyorum işte, iyi araştırmak lazım. Pandemi zamanında da aşı karşıtlarına köylü dediler, cahil dediler. Şimdi herkes corona aşısının beyne pıhtı atmasını kalp krizini tetiklediğini falan konuşuyor. Televizyonlarda bangır bangır aşı olun diyen doktorlar, şimdi de diyor ki "o kadar kısa sürede yapılan aşıya güvenilmemeliydi"
Corona aşısıyla bu çocukluk aşıları bir mi sizce? Ben de korona aşısı olmadım. Ama çocukluk aşılarım var, çocuklarımın da aşıları var.

Medeni ülkelere yerleşmek istediğin zaman ilk sordukları çocukların aşı kartı oluyor. Aşı karşıtıysanız oturum izni vermiyorlar. Orada yaşayan o ülkenin vatandaşıysanız da aşısız çocuğu kreşe oyun grubuna vs kabul etmiyorlar. Hatta bazı doktorlar aşısız çocukları muayenehaneye bile kabul etmiyor.

Benim kızlar 15-17 yaşında. Büyük kızım bebekken doktoru rota virüsü çok salgın aşılayalım dedi. Aşılamazsak ve kaparsa hastanede yatabilir ama aşılarsak evde geçirir dedi. Aynen dediği oldu. Ağır geçirdi ama hastanede yatmadı. Aynı oyun grubundaki çocukların çoğu 1 hafta 10 gün hastanede yattı. Şimdi nasıl bilmiyorum ama o zaman devlet karşılamıyordu ve ben bayağı bir para vermiştim aşıya. Böyle bir hastalık görmedim ben, emdiği süt 10 saniye içinde ishale dönüyordu. Diğer kızımı da aşılattım ama ya yakalanmadı ya da daha hafif geçirdi.

Kalabalık aileyiz, 27 kuzeniz. Hepimiz aşılandık, hepimizin çocukları aşılandı hatta ben çocukken okula hemşireler gelir aşılardı. Demek o zamanlar insanlar cool görünmek için böyle saçmalıklara prim vermiyormuş. Milletin kolu bacağı kırılsa doktora, modern tıbba, tedaviye teşhise koşuyor ama aşıya gelince yok ben karşıyım içinde şu bu maddeler var.
Bu hayatta en korktuğum şey kendi çocuğum dahil başkası hakkında karar vermek.

Su an rota asisi da menenjit asilari da hali hazirda devletin asi takviminde olmadigi icin dolar bazinda ucretli.

Ustte hikayemizi anlattığım mesajda da yazdim rota asisi yaptirmadigima cok pismanim, kizimin o halini hic unutamiyorum. Hastaneye yatirilirken onlarca fotografini cektim, yatis veren doktoru rotayi bana anlattığında kalbime oturan aciyi hic unutmuyorum, 7.gunu hastane yataginda gozunu acipta karninin aciktigini soylediginde doktoruyla sarilip aglamistik, tamam kizim artık geçti cocugun duzelecek demisti.

7 gun ya 7 gun bir lokma yemek yemedi, su icmedi, damarlari oyle incelmisti ki kolundan damar yolu acamadilar, ayaklarindan acmislardi damar yolunu, oyle bir kaka yapiyordu ki altinda alez+alt degistirme ortuleri oldugu halde yatak sirilsiklam oluyordu, doktor kakasini sayiyordu kac kez yapti diye, ataklar gelirmis rotada belli sayıda, o sayiyi gecerse olumcul hale gelirmis, bana hic soylemediler o sayıları evhamlanir duramam diye. Yani o hic onemsemedikleri "ishal" olduruyormus cocuklari hele ki 2 yas altinda...

Rota ve menenjitin etkileriyle alakali onlarca bilimsel calisma var, asi karsitlari bunlari okuyabilir.

Ya da devletin asilama takviminde yer alan kizamik, su cicegi, cocuk felci, hepatit gibi hastaliklarin cocuklara etkileri hakkinda da onlarca calisma var, bunlarda okunabilir.

Keza asilar ve otizm iliskisini inceleyen icerdikleri civa nedeniyle otizme sebep olabilir mi diye tartisilan ve sebep olamayacagini anlatan calismalarda var.

"2000’lerin başında İngiltere’de kızamık-kızamıkçık-kabakulak aşısının otizme neden olduğuna dair yalan yayın yapan ve bu nedenle hekimlik diploması iptal edilen Andrew Wakefield, ABD’de aşı karşıtı hareketlerin etkinliklerinde yer alarak açık bir yalanı dillendirmeye devam etmekte, ne yazık ki hâlâ taraftar toplayabilmektedir."

Turk Tabipler Birligi'nin sitesinden alintidir, okumak icin link> Aşı karşıtlarının iddiaları ve gerçekler

Andrew Wakefield kimdir?

Yani aşi karsitlariyla hicbir tartismaya girmem, cocuklarini tehlikenin kucağına atmak herkesin kendi özgürlüğü ama bende bu tehlikeye atilmis cocuklarla, gozumden sakindigim çocuklarımın ayni siniflarda ders almasini acikcasi istemiyorum, bu da benim hakkim.

Asi karsitlarina gore ben ve benim gibiler "bilim tapar, aşı perver ve cahiliz" onlarda benim gibilerin çocuklarından kendi cocuklarini koruyup kollasinlar ve ayri siniflar talep etsinler bence.

7 gun ya 7 gun bir lokma yemek yemedi, su icmedi, damarlari oyle incelmisti ki kolundan damar yolu acamadilar, ayaklarindan acmislardi damar yolunu, oyle bir kaka yapiyordu ki altinda alez+alt degistirme ortuleri oldugu halde yatak sirilsiklam oluyordu, doktor kakasini sayiyordu kac kez yapti diye, ataklar gelirmis rotada belli sayıda, o sayiyi gecerse olumcul hale gelirmis, bana hic soylemediler o sayıları evhamlanir duramam diye. Yani o hic onemsemedikleri "ishal" olduruyormus cocuklari hele ki 2 yas altinda...
Yemeyi bırak suyu sütü bitki çayını ağızdan içiriyordum ve saniyesinde sanki hortumun diğer ucundan geri çıkıyordu. Kız kucağımda baygın yatıyordu ve altı ıslanıyordu devamlı. Annem gidip paket paket atlet almıştı, yaz günü bile yıkadıklarım kuruyana kadar dayanmıyordu çocuğun ishali. İyi ki doktoruna güvenip rota virüsü aşısını yaptırmışım. Kadın, çok ağır bir virüs, yakalanırsa kesin hastanede yatar, bütün hastalarıma haber verdim getirin aşılayalım dedim demişti. İthal aşıydı yurt dışından getirmiş doktor. Oyun grubu kapandı 2-3 hafta.. Öyle bir bela virüs hastalık görmedim hiç.
Millete ne kolay geliyor başka bir can için aşı olmasın demek.

Acilin, ben herkesin evinde en az bir ilacin bulundugu global bir ilac sirketinde asi/ilac gelistiren bir ekibin direktoruyum.

Oncelikle sunu belirteyim: Bu teoriyi (!) ortaya atan doktorun hekimlik lisansi hem Ingiltere'de hem de sonradan kactigi Amerika'da (ben de burada yasiyorum) iptal edildi ve butun makalelerini yanlis sonuc vermekten dolayi geri cekmek zorunda kaldi. Aramizda akademisyenler varsa bunun akademide ne kadar buyuk bir utanc kaynagi oldugunu bilirler. Buldugu sozde sonuclarin arasinda gormeyi bekledigimiz sebep/sonuc iliskisi YOK , cunku otizmin ilk belirtileri ortalama olarak bu asilarin yapildigi zaman araligina denk gelebiliyor. Yani bu cocuklar asi olmasaydi da otizm belirtileri gostermeye baslayacaklardi.

Asi karsitlarinda en cok duydugum ve guldugum cumle 'arastirmanizi yapin'. Bunu derken zaten seneler suren klinik oncesi ve klinik arastirmalari reddediliyor, google arastirmasini kaynak olarak gosteriyorlar. 😅

Isin icinde olan bir insan olarak size ilac sirketlerinin acimasizligi ile alakali 2 saat sunum yapabilirim. Menfaat ve kar amaci icin bircok sey dondugu dogru, ama evinizde olan en ufak bir agri kesici bile cok ciddi arastirmalardan gecip evinize geliyor. Kimsenin bilerek kimseye verecek bir zarari yok, zaten o kadar cok asama ve kontrolden geciyor ki bir noktada biri fark edip ya calismayi durdurur ya da piyasadan geri cekilir. Onlarca yildir hastalik yaptigi bilinen bir asinin piyasada olmasina imkan yok. (Bu demek degil ki yan etki yasamayacaksiniz. Malesef yan etki yasayan insanlar hep oldu ve olacak, burada kar/zarar hesabi yapacak olan size ilaci/asiyi veren hekiminiz).

Guvendiginiz bir hekim kontrolunde olun ve lutfen onun disinda hicbir instagram postuna guvenmeyin. Sizin ihtiyaciniz olan arastirmalar zaten bilimsel olarak yapildi, yapiliyor, ve dogru bilgiyi alabileceginiz tek kisi doktorunuz, eczaciniz.

Çok çekinerek yazıyorum. Ben bekarım, çocuğum yok. Sadece çok yakın büyük kuzenimin başına geleni ve onun suçlamalarını yazacağım.

Çocuğu 4 yaşına girecek otizmli. Almanya'da yaşıyorlar. 1.5 yaşına kadar gayet neşeli, hareketli olan bebeği, 1.5 yaşında inmemiş testis ameliyatı oldu. Ne olduysa ondan sonra oldu diyor. Ameliyat sonrası birden donuklaştı oğlum diyor. 2 yaşına girmeden otizm teşhisi aldılar, şu an 4 yaşına girecek hala bir gelişme yok. Şimdiki aklım olsa aşı falan yaptırmazdım diyor, psikolojik olarak bitik durumda.

Ama şöyle de bir şey var, her aşı yaptıranın çocuğu otizm olmuyor? Bilmiyorum işte, iyi araştırmak lazım. Pandemi zamanında da aşı karşıtlarına köylü dediler, cahil dediler. Şimdi herkes corona aşısının beyne pıhtı atmasını kalp krizini tetiklediğini falan konuşuyor. Televizyonlarda bangır bangır aşı olun diyen doktorlar, şimdi de diyor ki "o kadar kısa sürede yapılan aşıya güvenilmemeliydi"

Otizmin erken cocukluk belirtileri 1.5 yas civari ortaya cikmaya baslar. Kuzeninizin cocugu genetik yatkinlik ve cevresel etkiler sebebiyle zaten otizm belirtileri gosterecekti, ameliyat ile alakasini hic anlamadim ama o donemde ameliyat olmasi denk gelmis, kuzeniniz de uzuntusunu atacak bir suclu ariyor ve bulmus. Bu cok insani bir durum kendini oyle rahatlatiyordur.

Covid asisinin o kadar cabuk piyasaya surulmesi buyuk bir sansti. Ve tabii ki de yan etkileri oldu, olacak, her asinin yan etkisini yasayan bir grup var ve her zaman olacak. Bunu engelleyemeyiz. O donemde kar/zarar iliskisi ile en mantikli olan herkesin asilanmasiydi, su an bahsettiginiz sorunlari yasayanlar daha beter durumlari saglik sistemi coktugunde ve tedaviye ulasamadiklarini yasayacaklardi, ölü sayisi cok daha fazla olacakti. Asi ve karantina sureci yavaslatti ve saglik hizmetlerine ihtiyaci olanlarin ulasma sansini arttirdi, yani amaca hizmet etti.

Acilin, ben herkesin evinde en az bir ilacin bulundugu global bir ilac sirketinde asi/ilac gelistiren bir ekibin direktoruyum.

Oncelikle sunu belirteyim: Bu teoriyi (!) ortaya atan doktorun hekimlik lisansi hem Ingiltere'de hem de sonradan kactigi Amerika'da (ben de burada yasiyorum) iptal edildi ve butun makalelerini yanlis sonuc vermekten dolayi geri cekmek zorunda kaldi. Aramizda akademisyenler varsa bunun akademide ne kadar buyuk bir utanc kaynagi oldugunu bilirler. Buldugu sozde sonuclarin arasinda gormeyi bekledigimiz sebep/sonuc iliskisi YOK , cunku otizmin ilk belirtileri ortalama olarak bu asilarin yapildigi zaman araligina denk gelebiliyor. Yani bu cocuklar asi olmasaydi da otizm belirtileri gostermeye baslayacaklardi.

Asi karsitlarinda en cok duydugum ve guldugum cumle 'arastirmanizi yapin'. Bunu derken zaten seneler suren klinik oncesi ve klinik arastirmalari reddediliyor, google arastirmasini kaynak olarak gosteriyorlar. 😅

Isin icinde olan bir insan olarak size ilac sirketlerinin acimasizligi ile alakali 2 saat sunum yapabilirim. Menfaat ve kar amaci icin bircok sey dondugu dogru, ama evinizde olan en ufak bir agri kesici bile cok ciddi arastirmalardan gecip evinize geliyor. Kimsenin bilerek kimseye verecek bir zarari yok, zaten o kadar cok asama ve kontrolden geciyor ki bir noktada biri fark edip ya calismayi durdurur ya da piyasadan geri cekilir. Onlarca yildir hastalik yaptigi bilinen bir asinin piyasada olmasina imkan yok. (Bu demek degil ki yan etki yasamayacaksiniz. Malesef yan etki yasayan insanlar hep oldu ve olacak, burada kar/zarar hesabi yapacak olan size ilaci/asiyi veren hekiminiz).

Guvendiginiz bir hekim kontrolunde olun ve lutfen onun disinda hicbir instagram postuna guvenmeyin. Sizin ihtiyaciniz olan arastirmalar zaten bilimsel olarak yapildi, yapiliyor, ve dogru bilgiyi alabileceginiz tek kisi doktorunuz, eczaciniz.
Bu işin içinde biri olarak yazdıklarınız adına çok çok teşekkür ederim. İnanın sizin sunumunuzu saatlerce dinleyebilirim. Hem bir ebeveyn olarak hem de bu alanda bir eğitimci olarak bu konuda bilmem gereken çok şeyin olduğunu düşünüyorum. Bu konuda tavsiye edebileceğiniz bir kitap da olursa (turkce, ingilizce farketmez) hemen temin etmeye hazırım. Ben genelde bilimsel yayinlari takip etmeye çalışıyorum. Özellikle öğrencilerimden çok fazla soru geliyor ve ben daha fazlasını bilmem gerektiğini düşünüyorum.

Su an rota asisi da menenjit asilari da hali hazirda devletin asi takviminde olmadigi icin dolar bazinda ucretli.

Ustte hikayemizi anlattığım mesajda da yazdim rota asisi yaptirmadigima cok pismanim, kizimin o halini hic unutamiyorum. Hastaneye yatirilirken onlarca fotografini cektim, yatis veren doktoru rotayi bana anlattığında kalbime oturan aciyi hic unutmuyorum, 7.gunu hastane yataginda gozunu acipta karninin aciktigini soylediginde doktoruyla sarilip aglamistik, tamam kizim artık geçti cocugun duzelecek demisti.

Rota ve menenjitin etkileriyle alakali onlarca bilimsel calisma var, asi karsitlari bunlari okuyabilir.

Ya da devletin asilama takviminde yer alan kizamik, su cicegi, cocuk felci, hepatit gibi hastaliklarin cocuklara etkileri hakkinda da onlarca calisma var, bunlarda okunabilir.

Keza asilar ve otizm iliskisini inceleyen icerdikleri civa nedeniyle otizme sebep olabilir mi diye tartisilan ve sebep olamayacagini anlatan calismalarda var.

"2000’lerin başında İngiltere’de kızamık-kızamıkçık-kabakulak aşısının otizme neden olduğuna dair yalan yayın yapan ve bu nedenle hekimlik diploması iptal edilen Andrew Wakefield, ABD’de aşı karşıtı hareketlerin etkinliklerinde yer alarak açık bir yalanı dillendirmeye devam etmekte, ne yazık ki hâlâ taraftar toplayabilmektedir."

Turk Tabipler Birligi'nin sitesinden alintidir, okumak icin link> Aşı karşıtlarının iddiaları ve gerçekler

Andrew Wakefield kimdir?

Yani aşi karsitlariyla hicbir tartismaya girmem, cocuklarini tehlikenin kucağına atmak herkesin kendi özgürlüğü ama bende bu tehlikeye atilmis cocuklarla, gozumden sakindigim çocuklarımın ayni siniflarda ders almasini acikcasi istemiyorum, bu da benim hakkim.

Asi karsitlarina gore ben ve benim gibiler "bilim tapar, aşı perver ve cahiliz" onlarda benim gibilerin çocuklarından kendi cocuklarini koruyup kollasinlar ve ayri siniflar talep etsinler bence.

Kendi mesajima ek yapmak ihtiyaci duydugum icin alintiladim.

Asi karsitliginin onderi pozisyonundaki Wakefield'in makalesinde KKK asisinin otizme sebep oldugu vurgulanmis.

Su an (guncel asi takvimi) 9 ve 12.ayda KKK asisi yapiliyor ulkemizde.

Onceki yillarda sadece 12.ayda yapiliyordu, 2022'de artan kizamik vakalari sonrasi 9 ve 12.ay seklinde yapılması kararlastirildi.

Konu sahibi ve diger tedirginler icin bu eklemeyi yaptim, asi karsitlari hep 18.ay asisini sucluyorlar ama yayindan kaldirilan makalenin sahibi dahi 18.ay asisini suclamis degil, bilginize. (18.ayda yeni bir tek asi var o da hepatit a asisi, diger vurulan asilar 2.-4. ve 6.ayda vurulmus olan asilarin tekrar dozlari zaten)

Zaten otizm belli bir yaştan sonra anlaşılıyor 1,5 yaş anlaşılması için çok erken. Kurduğu bağlantı çok mantıklı değil.

Siz kızamığı kazamikcigi veremicok basit hastaliklar zannediyorsunuz. Asi vasitasiyla bu hastaliklar bittigi için algılayamıyorsunuz. Allah gostermesin bu hastaliklar bi gorulmeye baslansa anlardiniz niye her cocuga asi yapildigini.

Aşılardan çok kullandığınız antibiyotiklerden korkun bence. Hele de çocukluk doneminde şeker gibi tüketilen antibiyotiklerden. Dünyanın bazı ülkelerinde antibiyotik çok ciddi bir ilaç olarak görülüyor ve nadir yazılıyor. Bizim ulkedede sümüğü akan antibiyotik yazsin diye doktorla kavga ediyor. Ama aşı yaptırmıyor.

Otizm zaten 1.5 yaş sonrası belirti veren bir bozukluk. Öncesinde hepsi normal çocuk gibi gelişiyor, 1.5 yaş civarı gerileme başlıyor. Yani aşıyla ya da ameliyatla ilgisi yok durumun. Sadece denk gelmiş.

Korona aşısı konusunda fikrini değiştiren gerçek bir doktor ismi alabilir miyim? En başından beri takip ettiğim güvenilir doktorlar fikir değiştirmedi. Aşının değil koronanın bu tip sorunlara sebep olduğunu söylüyorlar hala.

İnsanoğlu ileriye bizim ülke geriye gidiyor . Aynen o kadar bilim insanı toplanmış yalan yanlış bir çalışma yapmış sosyal medyadaki iki tane akıllı daha iyi biliyor . İşin ilginc tarafi etrafimdan bunu o kadar duymaya başladım ki yakında belli asısiz çocuklar dolaşmaya başlayacak . Yıllardır uygulanan aşılamanın da önemi kalmayacak . Çocuk ölümleri artar. Gerçekten bazen diyorum ülkem benim ülkem gidersem mülteci olarak yaşamak çocuğum için de zor olacak . Sonra şu konuları görüyorum gercekten gitmek en güzeli . Sosyal medyada dünyanın düz olduğuna inanan insanlar da var dünya düz o zaman

Aynen dünyada milyonlarca bebek asi oluyor bir sizin tanidiginizda otizm çıkınca aşıdan vazgeçmek lazım . Çıkarım yaparak bilim taş devrinde ilerliyordu. Ayrıca otizm doğuştan gelen bir hastalık ve belirtiler iki yasa yakın zamanda belli oluyor. Üç yaşından sonra teşhis konuluyor .Korona asisiyla insanoğlunun yüz yıla yakındır yaptığı aşıları kiyasliyorsunuz. Şurada cahil bir kadin şu yazdıklarını okuyup çocuk felci aşısını yaptirmasa ve çocuğu ölse mesela vebalini kaldırabilir mısın? Bazı şeyler şaka ya da sizin bir hipotezinizle tuketeceginiz şeyler değil . Milyonlarca mülteci aşısız geldi ülkeye yıllardır görülmeyen hastalıklar yine arttı . Belki de asıl art niyet asi yaptırmamaktir ne dersiniz ? Komplo teorisi seviyorsunuz belli ki

Kızlar bebeğim 15 aylık şimdiye kadar tüm aşılarını yaptırdım ve aşı karşıtı değilim ancak sosyal medya beni korkutuyor çünkü 18. Ayy aşısı veya tüm aşıları karalama veya otizm ettiğine dair teorileri var karar vermekte zorlanıyor korkuyorum. Bir arta hamilelik döneminde sık ultrason da zararlı diyorlardı bana birkaç kişi özelden sordu öyle bir şey yokmuş boşu boşuna kendime zehir etmişim hayatı bebeğim doğunca kolik bir bebek olmuştu. Fikirlere ihtiyacım var

Çocukluk aşılarının hepsi çok uzun yıllardır kullanılan aşılar
Aşı insanlık tarihinde bebek ve yetişkin ölümlerinin azalmasına, insan ömrünün uzamasına hizmet etmiştir
Kızamık, çiçek, verem, rota, menenjit,kuduz (çocukluk aşısı değil ama bence çok önemli bir aşı kuduz aşısı) gibi hastalıklar bu dünyada milyarlarca insanın ölümüne sebep oldu. Şu anda yaşadığımız devirde aşılar sayesinde bu hastalıklar azaldığı ve geçirenlerde hafif geçirdiği için aşının önemini anlayamıyorsunuz.
Tıp ya da bilim alanında çalışan birisi değilim ama dümdüz vatandaş olarak aşıyı çok önemli buluyorum, elbette insan çocuğunun sağlığı için endişe eder ama günümüz dünyasında zaten çok sağlıklı çocuklar yetişmiyor, obezite ve diyabet yaşı 5 e kadar düşmüşken hiç bir mantıklı dayanağı olmayan aşı karşıtlığını düşünmek bana anlamlı gelmiyor. Eskiden yüzlerce çocuktan üç beş tanesinde olan alerjiler bu gün tüm çocuklarda var yediğimiz, içtiğimiz temiz değil. Otizm sonradan olan bir hastalık değil diye biliyorum yani bir aşının buna sebep olduğu da kanıtlanmadı.
Güvenmediğim tek aşı covid aşısı oldu ve yaptırmadım da zaten, güvendiğim doktorlar da buna her zaman hak verdi, şu an hangi kardiyoloğa giderseniz önce covid aşısı oldunuz mu diye soruyorlar tüm doktorlar bu aşıdan tedirgin iyi ki olmamışım diyorum.
Sosyal medya dev bir bilgi kirliliği lütfen oraya bakıp yada google dan araştırıp böyle önemli konularda kararlar almayın. Bu işin bileni doktorlardır mutlaka doktorunuzla irtibatta olun. Son dönemde sosyal medya saçmalamanın nirvanasında, instagramdan müşteri toplayan abidik gubidik adamlar kemoterapi karşıtlığı yapıyorlar düşünün, ilaç firmalarının oyunu diye başlayan hiç bir cümleye inanmıyorum.

Otizm öyle çok ki artık insanlar bir sebep arıyor heralde o yüzden aşı dediler. Özel çocuk annesiyim arkadaşlarimin çocuğun çocuğu otizmli gerçekten birşey sebep olduysa çok acı olurdu. Masum çocuklar bunu yaşıyor çünkü.

İnsanların ne dediğine göre hareket etmeyin.devletin tum aşılarını yaptirdim.ozel olarakta rota yaptırdım.ne gereği var yaptırma diyen iki tanidigimin cocuguda hastanede yattı.insanlara zerre guvenmiyorum kimse dost değil.covit aşısı da ben vurulmadim mesela.resmen aforoz edildim mobbing e uğradım.bana rota için cocukn senin elinde mahvoluyor diyen hazimsiz arkadaşım cocuklara covit vurdurdu.aurica onun cocuguda kanlı ishalden hastanede yatmış.konusu degil ama insanların kalbinin kötülüğünü anlatmak için söylüyorum.ayni arkadasim oğlumu krese vereyim diye baskı yaptı boğdu resmen.cocuk gelişir öyle olur böyle olur falan diye.kendisi 3 çocuğunu da aylık iken vermiş kreşe.bizimkiler öldümü bilmem ne.bu konuşmaya sahit olan iş arkadasimiz (torun sahibi) senin bakanın yoktu bu kızın bakanı var.sen demedin mi bunları şunları yapmışlar kreşte dedi.kiz olduğu gibi sustu.benimkiler şiddet gördü başkasınınki de görsün kafasında lar.sakin insanların yönlendirmesi ile iş yapmayin

Biz cocuklarin temel asilarini hepsini yaptik. Insanlar saniyor ki hepimiz yaptirmasak da birsey olmaz, ama bazi cocuk ölüm sayilarin bu kadar düsme sebebi zaten asilar. Mesela burda (Almanyada) bir kac sene evvel kizamik oldu. Ölenler oldu. Temel sebep aşı olmayanların hastalığı oraya taşıması. Ve yayilması. Bir vakada bebek 4 aylik kizamik geciren bebek, 4 yaşinda nadir bir yan etki olan hastaligi gecirip öldü. Aşı karsi olanlar hep asinin icindeki maddelerden bahsederler, ama aşıyı biraksan olanlardan bi haberler. Bir cocuk hastanin bashekimini taniyorum. O salgin zamanda cocuklarin hastanede neler cektigini de anlatti. Bir daha görmek istemem dedi. Esimin arkadasi aşı yapilmadigi icin agir meninjit gecirip engelli kalmis zamaninda. Insanlari anliyorum sorguluyorlar felan. Ama bilgilerini istagramdan degil de bilim adamlarindan alsinlar.

Kızım 18 aylık. Bütün aşılarını yaptırdım, devletin karşıladıkları ve özelleri. Benim de özel aşılarda tereddütüm olmadı demem yalan olur. Çünkü korona salgını döneminde aşı olmamak için çok direndim ve biontech olmadım, zorunlu olduğu için çalıştığım yerde sinovac tercih ettim. Ama biontech yeni bir aşıydı ve etkileri bilinmiyordu. Çocukluk aşıları, eğer içeriği değişmediyse tabi bunu bilemeyiz, yıllardır kullanıldığı ve çocukları koruduğu için yapılmalı diye düşünüyorum. Özel aşılarsa çok yeni, evet etkileri bilinmiyor. Ancak ben tereddüt ettiğimde doktorum özellikle Afrika ülkelerinden gelen ciddi bir rota virüs sorunu var, yaptırmanı tavsiye ederim demişti. Şu ana kadar da bir sorun yaşamadık biz.

Almanyada yasiyorum ve benim cocuklarim da butun asilarini oldular. Menenjit B asisini 3 tur oldular. Bununla beraber menengikok C de oldular. Rota da oldular. Hic bir sorun yasamadik. Tabikide yan etkileri oldu asilarin. 3 gun hasta da oldular evde. Menegikok C olduklarinda kollarini kipirdatamadilar ama hic sorun degil. Cunku asi olmadiklarinda bu hastaliga yakalansalardi cok daha kotu sonuclari olacagini biliyorum. Burada asi yaptirmam icin bir zorlama olmadi hic. Asilari var dediler, ekstra bunlar var dediler. Ben de ne varsa hepsini yapin hic bir sorun yok, ekstra odenmesi gereken ne varsa oderiz dedim. Eksiksiz butun asilarini oldular.
Bunca yildir milyonlarca cocuk asilaniyor, simdi mi bu otizm konusu patlak verdi.
Ben covid asisi da oldum. Yapilan calismalarda da asinin yan etkisinden daha ziyade hastaligin yan etkilerinin daha cok oldugunu gordugum icin bu asiyi olmayi tercih ettim.
Bir tercih olabilir ama ben asi karsitlari ile ayni ortamda cocuklarimin olmasini istemem. Benim cocuklarim asili oldugu icin onlarin cocuklari hastalanmiyor.

Ilk cocugumun 4 yaş aşısı dahil olmak üzere tüm aşılarını yaptirdim.4 aylik olmak üzere bir bebeğim var onun da asılarını yaptırıyorum hepsini yaptiracağım.Asılar bizleri korumak icin var sorun ninelerinize dedelerinize düzenli asıdan önce kac cocugu ölmüş bebekken ? Mesela babaannemin ilk bebegi su ciceginden ölmüş anneannemin bebegimin kafatası catlamıs onlara göre nazardan ama menenjit gecirmiş daha bir sürü hikaye anlatabilirim cocuğu ölmeyen yokmus neredeyse.18 aydan sonra ası olmayan bir bebekte dahi otizm varsa belirtileri pik yapar 18 ay onemli bir gelisim basamagıdır cünkü ası sadece günah keçisi burada aslinda onunla ilgisi yok.

X