Ben ozel asilardan rotayi vurdurmadim iki kizimada, ilk kizim alerjik bir bebekti, doktorumuz durumunu cozmeden rota asisi oneremem dedi ve 2 yaşında cok agir bir sekilde rota gecirdi, 10 gun kadar hastanede yatti, tam o zamanlar 2.kizimin rota aşılama donemiydi ve hepimiz rota gecirdik haliyle onu da asilatamadim ama cok pismanim, buyuk kizimin hastanede ayak bileklerinden serum aldigi ve agzina tek lokma su dahi alamadigi o gunleri dusundukce icim yaniyor hala.
Menenjiti ise 2 kizima da 1 yas sonrasi minimum asi sayisi duzeninde vurdurdum (1 yas oncesi cok sayida menenjit asisi vuruluyor, evde okul cocugu yoksa 1 yas sonrasi seklinde vurdurmak en mantıklı secenek diye anlatti doktorumuz)
13.ay tek doz nimenrix
14.ay ilk doz bexsero
16.ay 2.doz bexsero seklinde.
12-18 ay arasi asilama olmadigi icin bebekler daha az yoruluyor bu sekilde asilama olunca.
Nimenrix'te hiçbir yan etki yasamadik 2 kizimda da ama bexsero'nun 2.dozu ilk kizimi surundurmustu, cunku henuz yeni bir atesli hastalik atlatmisti. Simdi ufak olan 1 doz bexsero vuruldu, onda sadece atesi 1 derece yukseldi o kadar baska hic birsey yasamadi, 2.dozu daha kucuge vurdurmadim.
Ozetle ben ozel ve devlet tum asilarin yapilmasi taraftariyim.
Rota virusu, 3.dunya ulkelerinde 2 yas alti bebek olumlerinin başlica sebebi, menenjitte hepimizin bildigi uzere korkunc sonuclari olan rahatsizliklardan biri. Ben bu riske giremezdim acikcasi.