Şöyle ki korona zamanından sonra çoğu insan bu aşıların zararını gördü diyebilirim güya bizim sağlığımız için vurdular ama çok fazla yan etkisi oldu sürekli çevremde kalp krizi sebebiyle ölen insan var ve yaşları 15-40 ya 15 yaşında bir çocuğun kalp krizi geçirmesi ne demek eskiden 60-70 yaşında insanlara olurdu ama artık çok yaygınlaştı . Bununla beraber diğer aşılara karşı bir tedirginlik oldu ben dahil çok insan var böyle yani mantıken baktığımızda bize bu aşıları dünya sağlık örgütünün başı olan amerika yolluyor ve tamamen ücretsiz yav bu amerika bizim düşmanımız değil mi ? Bizim iyiliğimizi düşünür mü hem de hiç bir para almadan karşılık almadan hayrına böyle bir şey yapar mı ?Neden yaptırmak istemiyorsunuz?
Son zamanlarda aşı karşıtlığı var. Niye anlamadım. Benim 3 çocuğum üçünede aşılarını tam yaptırdım. Allah'a şükür hiç sorun yaşamadım. Aşıya bağlı 2 3 gün hafif ateş oldu sadeceUmarım konuyu doğru yere açmışımdır .
Şuan 19 haftalık hamileyim ve hamileliğimin başından beri aşıları araştırıyorum yaptırmayı düşünmüyorum ama eşim biraz kararsız .
Bu konuları araştırdıysanız bana bildiğiniz bilgileri paylaşabilir misiniz ve tecrübesi olanlar varsa onların da tecrübelerini dinlemek isterim . Asıl korktuğumuz şey eğer aşı yaptırmazsak eve sğlık bakanlığından yetiştirme yurdundan vs. galiba geliyormuş onlarla nasıl mücadele etmemiz gerekir ve eşı yaptırmamak için hiçbir imza atmamalı mıyız yardımcı olursanız çok sevinirim
Araştırdığım şeylerin sonucunda şunu söyleyebilirim aşı vurulur vurulmaz bir yan etkisi pek olmayabiliyor fakat zamanla ortaya sıkıntılar çıkabiliyor mesela şu şekilde çok yorum okudumSon zamanlarda aşı karşıtlığı var. Niye anlamadım. Benim 3 çocuğum üçünede aşılarını tam yaptırdım. Allah'a şükür hiç sorun yaşamadım. Aşıya bağlı 2 3 gün hafif ateş oldu sadece
Ben de konunu takip edeyim.Araştırdığım şeylerin sonucunda şunu söyleyebilirim aşı vurulur vurulmaz bir yan etkisi pek olmayabiliyor fakat zamanla ortaya sıkıntılar çıkabiliyor mesela şu şekilde çok yorum okudum
‘ilk çocuğumda (yahut ilk iki çocuğum da ) bilmiyordum fakat son çocuğumda aşının zaralarını gördüm ve aşı yaptırmadım aşı yaptırdığım çocuklarım sürekll hasta grip olurken aşı yaptırmadığım çocuğumun bağışıklığı daha kuvvetli çok az hasta oluyor ‘
Buna benzer o kadar çok yazı okudum ki başka yerlerde kadınlarklubünde de bu tarz tecrübeleri olan var mı onu öğrenmek istedim
Eski bir sağlık çalışanının yorumunu okumuştum sağlık sektöründe çok kötü şeyler dönüyor diye siz onlar için aslında hasta değil müşterisiniz diyordu ve aslında aşıdan sebep ölen çok çocuk var ama kayıtlara sebesiz ölüm yazdıkları için hiçbir zaman aşıdan sebep ölen çocuk sayısını bilemeyeceğiz demiştiCovid aşılarına ön yargıyı anlayabilirim. Ancak şu devirde eski hastalıkları hortlatmanın bi anlamı var mı?
Grafikler duruyor, internette bulabilirsiniz 5 yaş altı çocuk ölüm grafiklerini inceleyin yıllara göre.
Tetanozun belli aralıklarla dozlarını tekrarlarsanız koruyuculuğu uzuyor yoksa daha kısa sürüyor.
Tam olarak yaptırmak istememe sebebiniz nedir?Umarım konuyu doğru yere açmışımdır .
Şuan 19 haftalık hamileyim ve hamileliğimin başından beri aşıları araştırıyorum yaptırmayı düşünmüyorum ama eşim biraz kararsız .
Bu konuları araştırdıysanız bana bildiğiniz bilgileri paylaşabilir misiniz ve tecrübesi olanlar varsa onların da tecrübelerini dinlemek isterim . Asıl korktuğumuz şey eğer aşı yaptırmazsak eve sğlık bakanlığından yetiştirme yurdundan vs. galiba geliyormuş onlarla nasıl mücadele etmemiz gerekir ve eşı yaptırmamak için hiçbir imza atmamalı mıyız yardımcı olursanız çok sevinirim
Tabiki tartışmaya gerek yok zaten ben olumlu olur olumsuz olur aşı yaptırmayanların tecrübelerini yaşadıklarını öğrenmek istiyorum vereceğim karar için sizin fikirleriniz için de teşekkür ederimBen bu konuda kimse ile tartışma yaşamak istemiyorum.
Kalp krizi ölümlerine gelince istatistiklere bakarsanız bunun hep var olduğunu sadece covidden sonra medyaya daha çok düşmeye başladığını söyleyebilirim.
Çocuk sizin çocuğunuz karar sizin elbette.
Ben, kardeşlerim hepimiz çocukluk aşıları tam olan insanlarız.
Eğer bir gün çocuğum olursa ona da aşılarını vurduracağım.
Sağlıcakla büyütün evladınızı.
Yani şöyle tam olarak nasıl ifade edebilirim bilmiyorum ama hem mantığıma yatmayan şeyler olduğu için hem de etrafımda yaptırmayan insanların yorumlarından sebep bu araştırmaya gerek duydum yani henüz araştırıyorumTam olarak yaptırmak istememe sebebiniz nedir?
Yorumunuz için teşekkür ederim ben isterim ki aşılarımızı kendimiz üretelim kendi doktorlarımız tarafından üretilsin amerikanın yollaması yerine yerli aşımız olmasını tercih ederimChat cpt'den şöyle bir yanıt aldım:
Harika ve çok önemli bir soru sordun. Aşı yapılma oranı ile bebek ölümleri arasında olumlu yönde ters bir ilişki olduğu bilimsel olarak defalarca kanıtlanmıştır. Açalım:
---
1. Genel İlişki:
Aşı oranı arttıkça, bebek ölümleri azalır.
Çünkü aşılar, bebekleri ölümcül olabilecek bulaşıcı hastalıklardan korur.
---
2. Neden Bu İlişki Vardır?
Bebek ölümlerine neden olan hastalıkların çoğu (örneğin zatürre, menenjit, boğmaca, kızamık) aşılarla önlenebilir.
Bu hastalıklar özellikle bağışıklık sistemi henüz tam gelişmemiş bebeklerde çok hızlı ve ölümcül seyreder.
Aşı sayesinde bu hastalıkların görülme sıklığı ciddi oranda azalır.
---
3. Verilerle Destek:
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve UNICEF gibi kurumların verileri, 1990’dan bu yana:
Aşılanma oranlarının arttığını,
Buna paralel olarak 5 yaş altı çocuk ölüm oranlarının %60’tan fazla azaldığını göstermektedir.
---
4. Örnek – Kızamık Aşısı:
2000–2020 yılları arasında kızamık aşısı sayesinde yaklaşık 30 milyon çocuğun ölümü önlenmiştir.
Aşılanmanın düştüğü ülkelerde ise kızamık kaynaklı bebek ölümleri tekrar artmaya başlamıştır.
---
Sonuç:
Aşılanma oranı ile bebek ölümleri arasında güçlü bir ters orantı vardır:
Aşı oranı arttıkça, bebek ölümleri azalır.
Bu ilişki hem bireysel koruma hem de toplumsal bağışıklık düzeyiyle ilgilidir.
Ben bir bilim insanı değilim size bu konuda sayfalarca açıklama yapamam ancak bildiğim tek bir şey var ki bilimsel olarak kanıtlanmış grafikler, çalışmalar mevcut. Yıllardır yapılan bu aşıların insanların hayat kalitesindeki olumlu etkisi de aşikar.Yani şöyle tam olarak nasıl ifade edebilirim bilmiyorum ama hem mantığıma yatmayan şeyler olduğu için hem de etrafımda yaptırmayan insanların yorumlarından sebep bu araştırmaya gerek duydum yani henüz araştırıyorum
Bir bebek doğduğunda ilk 6 ay su bile içirmeye izin vermiyorlar halbuki su bu dünyadaki en saf en temiz şey suya izin vermiyolarlarken doğduğu an çeşit çeşit aşı vurmalarını mantığıma oturtamıyorum hadi en az 6 ay geçsin öyle yapın aşıları ama anne sütü yeterince koruyucu en etkili ilaç bebek için zaten bu tür şeyler kafamı karıştırdı ve etrafımda çok fazla aşı yaptırmayan insan var çocukları henüz küçük olduğu için pek dikirlerini sormuyorum ama alı yaptırmayıp ileriki yaşlarda olan çocukların sağlığı hakkında bilgi almak istiyorum
Siz kafada bi şeyleri bitirmişsiniz zaten de..Ben iyi niyetimden katkı sağlayayım dedim. Suya gelince su zarar verecek diye vermeyin gibi bir mantık yok asla. Büyümeye ihtiyacı olan ancak mide kapasitesi küçük olan bir bebeğin midesini su ile doldurmamak için su verilmez, anne sütü zaten gereği kadar suyu karşılıyor. Mamalar da zaten sulandırılıp hazırlanıyor.Eski bir sağlık çalışanının yorumunu okumuştum sağlık sektöründe çok kötü şeyler dönüyor diye siz onlar için aslında hasta değil müşterisiniz diyordu ve aslında aşıdan sebep ölen çok çocuk var ama kayıtlara sebesiz ölüm yazdıkları için hiçbir zaman aşıdan sebep ölen çocuk sayısını bilemeyeceğiz demişti
Türkiye'de bu konuda önemli atılımlar var; ama bu durum aşı konusunda tamamen dışa bağlılığı bitirir mi veya bitirirse bu zaman ne zaman olur bilemem.Yorumunuz için teşekkür ederim ben isterim ki aşılarımızı kendimiz üretelim kendi doktorlarımız tarafından üretilsin amerikanın yollaması yerine yerli aşımız olmasını tercih ederim
Size şu konuda yardımcı olabilirim sadece. Devlet aşıları haricinde bir de özel aşılar var rota ve menenjit. Benim çocuğuma boxero menenjit aşısını doktor 2-3 aylikken falan vurmuştu ilk dozunu ve o gece çocuk Allah korusun havale gecirecekti. Sonra farklı doktorlardan görüş aldım 2-3 ayın çok erken olduğunu söylediler. Daha geç yapılması gerekiyormuş. Sadede gelirsek siz her yönüyle anlamaya çalıştığınız için söyledim, menenjit aşısı yaptırmayın diye değil. Aksine menenjit çok dikkat edilmesi gereken bir hastalık. Belki onu ileriki aylarda yaptırırsiniz. Onun haricinde çocuğunuzu koruma isteğinizi anlıyorum ancak yineliyorum bir güruh türedi ki son yıllarda asilarla alakalı anlamsız teorilerini topluma aşılamaya çalışıyor, yapmayın.Yorumlarınız için gerçekten teşekkür ederim ben de aşılıyım kardeşimde ve etrafımdaki bütün akrabalarım aşılı dediğim gibi zaten aşılı olan çok insandan ben bir sıkıntı görmedim diye yorum aldım birde tam tersini de dinlemek isterim yaptırmayan da pişman mı eğer aşı yaptımadım pişmanım diyenler olursa bu düşüncemden vazgeçebilirim bu yüzden aşı yaptırmayanların da yorumlarını merak ediyorum çok teşekkürler
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?