• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Bebek Beslenmesi bebeklerimiz icin ek gidalar

Bebek Beslenmesi, Ek Besin Önerileri, Mamalar, Anne Sütü, 3 yaştan büyük çocukların çok yeme ya da yememe, obezlik, iştahsızlık, okulda beslenme, beslenirken dikkat edilecek konuların yani her türlü yeme problemlerinin paylaşıldığı alan.
Havuç Çorbası
3 yemek kaşığı rendelenmiş havuç
yarım tatlı kaşığı un
fındık kadar tereyağ
250 ml su
2-3 yemek kaşığı süt
1 tutam tuz - (1 yaş ve üzeri bebekler için uygun)
Çorbamızın Tarifi
Ben havuçları rendenin en ince tarafını kullanarak rendeledim. Yağı eritin ve unu katarak hafifçe pembeleştirin. Suyu ilave edin ve sürekli karıştırarak topaklanmasını engelleyin. Havuçları tencereye koyun ve kapağını kapatarak havuçlar yumuşayana kadar pişirin. Sütü ilave edin tencerenin altını kapatın.
alinti
 
kızlar ben kızıma balık verıyorum 15 gundur
mezgit veriyorum hafif tadıda tavuk etine yakın
fırında yaglı kagıtta 30 dakıka pısırıyorum,ezerek yedırıyorum cokda sevıyor
tavuk etını 1 kere verdım onuda sevdı
kıyma yemıyor ,yemek ıcındede kofte olarakda yedıremedım
kuzu etını haslıyorum ıyıce yumusayınca lif lif ayrılıyor ,sade olarak bişeyın ıcıne katmadan severek yiyiyor
eti her aksam yedırıyorum
balıgıda haftada 2-3 gun

canım mezgit dipde yaşayan bir balıktır. ve denizin pisliğinden çok etkilenir mümkünse mezgit verme derim biliyorum eti çok lezzetlidir ama sen bilirsin
 
canım mezgit dipde yaşayan bir balıktır. ve denizin pisliğinden çok etkilenir mümkünse mezgit verme derim biliyorum eti çok lezzetlidir ama sen bilirsin

saol canım uyardıgın ıcın ,bende bebekler ıcın verılebılecek balıklardan dıye bılıyordum,doktorumuza danısıcam,tesekkurler
 
arkadaşlar son 10 gündür kızım iştahsız ek gıda istemiyor sürekli emmek istiyor.Doktorumuz sadece uykuya dalarken ve tok karnına emzirmemi söyledi yani karnını doyurmak için emzirme dedi. günde 5 öğün ek gıda alması gerek. Ama nerdee benimki hiç bir yemiyor arkadaşlar ürekli eller ağızda ağzının suları akıyor sanırım ama bir türlü çıkaramadı dişleri (iki dişimiz var diğerleri) bütün gece beni emdiği için sabah kahvaltısı yok denicelecek kadar az zar zor bir iki kaşık veriyorum. öğlenleri çorba veriyorum 4 veya 5 gibi yoğurt veriyorum (hiç yemek istemiyor) akşamlarıda kaşık maması veriyorum. ama inanın ona yemek yedirmek bizi çok yoruyor ve çok üzüyor bu kadarmı iştahsız olr bir bebek.Üzer
ne gitmek istemiyorum ama kilo vermeye başladı. ne yapacağımı bilmiyorum
 
canim bebekler dis cikarmaya basladimi kilo verirlermis fazla kafana takma bir sure boyle olur sonra duzelir sonra yine istahi kesilir benim kizda her disi cikacaginda bir istahsizligi huysuzlugu oluyor bende yedircem diye her yerimiz mama oluyor eliyle bir vuruyor ne onun ustu nede benim ustum kaliyor deli oluyorum ama sabir artik hepsi onlar icin bir iki kasik yesede kar artik oyle dusun
 
Annemde sürekli uyarıyor sizde böylediniz falan diye ama gelde bana anlat çok üzülüyorum şimdi emizrmeye gittim anneannesi zar zor 3 4 kaşık çorba vermiş canım benim ya. Ama allah başka hastalık vermesin diyorum bu diş sorunu iştahsızlık herkeste oluyor kendimi böyle avutuyorum. Bide ben fazla takıntılıyım işte bütün gün yedemi yemedimi diye içim içimi yiyor.
 
arkadaşlar dün beslenme uzmanımıza danıstım balıklar konusunda
KEFAL,ORKİNOS VE TON balıgı dısındakı balıkları rahatlıkla yedirebilecegimi söyledi

--------------------------------------------------------------------------------
 
Bebeğiniz için gün içinde hazırladığınız yemeklerde renklerle oynayın, bu işinizi kolaylaştırır. Mantık çok basit, yiyecekleri renklere ayırın ve her renkten vermeye çalışın, böylece kafanız karışmaz.
* Turuncular; havuç, balkabağı
* Yeşiller; ıspanak, pazı, brokoli, taze fasulye gibi.
* Kırmızılar; mercimek, pancar, e
* Beyazlar; soğan, pırasa, karnıbaha
* Sarılar; patates, sarı mercimek, bulgur
Ayrıca kuru meyveleride demir açısından zengin oldukları için bebeğinizin menüsüne ilave edin. Tuzsuz kabak çekirdeği iyi bir çinko kaynağıdır. Tohum öğütücüsü ile iyice ezip meyve pürelerine yada çorbasına bir çay kaşığı haftada iki kere katın.
alinti
 
SÜTLÜ MUHALLEBİ

1 çorba kaşığı kadar pirinç unu kısık ateşteki tavaya konulur. Rengi pembeleşene dek kavrulan pirinç ununa, bir su bardağı (150-200 ml kadar) yarı yarıya sulandırılmış süt eklenir. Bu karışım kaynama noktasına geldikten sonra en az 10 dakika çok kısık ateşte karıştırılarak pişirilir. Pişme işlemi tamamlanınca bir tatlı kaşığı şeker konularak karıştırılır. İlk zamanlarda oldukça sıvı halde hazırlanan mama, zamanla kaşıkla yenebilecek kıvamda da verilebilir.

9-11 ay arası

Sabah 08.00:Anne sütü veya 1 bardak devam formülü + 1 çay kaşığı bal+ 1 yumurta sarısı + ince bir dilim ekmek+ 1 çay kaşığı tereyağı

Tereyağı günde 1 tatlı kaşığını geçmemelidir.

Saat 12.00: Sebze püresi + püreye karıştırılmış 2 tatlı kaşığı haşlanmış karaciğer rendesi (Karaciğer haftada 1-2 den fazla verilmemelidir) veya tavuk veya 1 köfte.

Sebze püresi yerine normal ev yemekleri ezilerek verilebilir. Sabah ekmek almadıysa bu öğünde verilebilir.

Ek protein ile demir sağlayan taze dana, kuzu eti ve ciğerden her öğünde yalnız bir çeşit verilir. Ciğer olarak kuzu, dana ve tavuk ciğeri verilebilir. Tavuk ciğerini çorba halinde suda pişmiş olarak da verebilirsiniz. Ayrıca beyin vermenin besin değeri olarak anlamlı bir faydası yoktur

Saat 16.00: 150-200 gram muhallebi + meyve püresi

Saat 20.00: Yoğurt ( 1-2 çorba kaşığı makarna ile karıştırılabilir) + 2-3 çorba kaşığı sebze püresi.
 
10 Aylık, 11 Aylık ve 12 Aylık Aylık Bebeğin Beslenmesi ve Gelişimi

Gün geçtikçe kuvvet kazanan ve ayaklanan yavrunuzun bir yaşına girmesine pek az bir zaman kaldı. Bu ay içinde bebeğinize tavuk ve balık eti verebilirsiniz. Özellikle balık verirken tazeliğine çok dikkat etmeniz gerekir. Deniz kıyısında oturanlar bile bilme*den pekâlâ bayatlamış balık alabilirler. Eğer bu balık çocuğa yedirilirse, zehirlenme bölümünde sözünü ettiğimiz belirtiler ortaya çı*kabilir. Tazeliğinin dışında balığın kılçıksız olmasına da dikkat et*melisiniz. Ayrıca, hem tavuk, hem de balık etini iyice haşlamadan çocuğunuza asla vermeyin. Yine bu aylarda çocuğa yağsız sığır ve kuzu etlerinden hazırlanmış köfte de verilebilir.

11 Aylık ve 12 Aylık Bebek Beslenmesi, Bebek Menüsü

Bu aylarda çocuklar pürtüklü yiyeceklere alıştırıImalıdır. Yaşı*nı doldurmaya birkaç gün kalan çocuğunuza artık sebze püreleri*ni süzerek vermenize hiç gerek yok. Sebzelerin yalnızca ezilerek verilmesi daha uygundur.

Haşlanmış havuç, bisküvi, ekmek parçası gibi yiyecekleri ço*cuğun eline verip ona ısırarak yemesini bu aylarda daha ısrarlı bir şekilde öğretmelisiniz. Sabah kahvaltılarında çocuğa kızarmış ek*mek bile verebilirsiniz. Ayrıca, sizin yediklerinizden de ona yavaş yavaş vermeye başlamalısınız.

Eğer bunları yapmakta gecikirseniz gelecek günlerde çocu*ğun sert şeyleri yemesi daha zorlaşır. Yapılan araştırmalar bu ko*nuda ilginç bir gerçeği ortaya çıkarmıştır: Çocuk, annesine, ma*maların sertliğinden çok, veriliş şeklinin sertliğinden dolayı zorluk çıkarmaktadır.

Çocuğunuza sabırla iyi davranır, ona güler yüz gösterirseniz sonuç kesinlikle daha başarılı olacaktır. Ayrıca, çocuğunuzun is*teklerini de dikkate almalısınız. 6 aylıkken eline tutuşturduğunuz ekmek parçası ile ona kendi kendine yemek yeme konusunda ilk adımı artırmıştınız. Şu günlerde çocuğunuz bir yaşına yaklaştığına göre artık bu konuda epeyce deney sahibi sayılabilir.

Çocuğun önüne koyduğunuz yemekleri eliyle ağzına götür*mek istemesi size garip gelmesin. Bu davranışında tümüyle haklı*dır.

Kaşıkla mama yeme: Çocuklar kaşık kullanmayı yavaş yavaş öğrenebilirler. Kaşıkla mama yemeye başlayan çocuk ilk günlerde kuşkusuz mamanın bir kısmını ortalığa dökecektir. Bunu da hoş görmeniz gereklidir. Çocuğa yemek yedirirken kolay yıkanabilinir şeyler giydirmek, yemek sandalyesinin altına geniş muşamba sermek, büyük bir önlük takmak biraz olsun işinizi kolaylaştıra*caktır. Mamasını sağa sola döktükçe ona kızmamak gerekir.

Genç anneler!

Belki de yadırgadığınız bu öğütleri sizlere gelişigüzel verdiği*mizi hiçbir zaman düşünmeyin. Bütün bunlara dayanabilmenizin pek kolay olmadığını bizler de biliyoruz. Ama en doğru olanı yap*manız için bunları bizim sizlere anlatmamız, sizin de söylenenleri aynen uygulamanız gerekli. Hatta çevrenizdekiler bunlara karşı çıksalar bile...

Kendi kendine yemek yemeye başlayan ya da bu işe heves*lenen çocuk sevdiği bazı mamaları görünce hemen eliyle alıp ye*meye başlar. Oysa, başka bir mamaya karşı pek istekli değildir. Bu gibi durumlarda anne devreye girerek çocuğa mamasını yedi-rir. Aslında, yaptığınız bu yanlışı yenilerseniz ilerde çocuğunuz ye*mek seçmeye başlayacaktır. Şimdi zorla yedirdiğiniz mamayı sonraki yıllarda çocuk hiçbir şekilde ağzına koymayacaktır.

Bir yaşına yaklaşan çocuğunuzun yemek saatleri ve listesi şöyle düzenlenebilir:

Sabah Kahvaltısı

• Yumurta,
• Süt,
• Ekmek, kızarmış olabilir.
• Tereyağ,
• Reçel,
• Bal.

Öğle Yemeği

• Et, balık, beyin, ciğer -parça et ya da köfte şeklinde de ola*bilir-,
• Ekmek,
• Sebze,
• Pilav, makarna,
• Çorba,
• Süt, yoğurt.
• Meyve, komposto, puding, muhallebi.

İkindi Kahvaltısı

• Süt, meyve suyu,
• Bisküvi, kurabiye,
• Kızarmış ekmek, yağ, peynir, reçel.

Akşam Yemeği

Bebeğinize akşam yemeklerinde de öğle yemeğinde verdiği*niz her şeyi verebilirsiniz. Yalnız etli yemekleri daha sonraki aylara bırakırsanız, çocuğun gece daha rahat bir uyku uyumasına yar*dım etmiş olursunuz.

alinti
 
Bebek Kahvaltı Tarifi
2 adet kuru kayısı
1 yemek kaşığı mısır unu
1 tatlı kaşığı tahin
1 çay kaşığı tereyağ
1 su bardağı su (200ml)
1 tatlı kaşığı pekmez
Kahvaltımızın hazırlanışı
Kuru kayısıyı küçük küçük doğrayıp bir cezvede su ile pişirin. Tereyağını eritip mısır ununu hafif pembeleşene kadar kavurun. Kayısılı suyu mısır ununa dökün huzlı hızlı karıştırarak topak olmasını engelleyin. Sürekli karıştırarak kısık ateşte 10 dakika pişirin. Mama muhallebi kıvamında olmalı, çok katılaşırsa sıcak su ilave edip biraz daha pişirin. Biraz soğuyunca tahin ve pekmezi ilave edin.

Mısır ununu kavurmadan direkt cezvedeki kuru meyveli suya katarak muhallebi pişirir gibi hazırlıyabilirsiniz.

alinti
 
Back