• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Bebek Beslenmesi bebeklerimiz icin ek gidalar

Bebek Beslenmesi, Ek Besin Önerileri, Mamalar, Anne Sütü, 3 yaştan büyük çocukların çok yeme ya da yememe, obezlik, iştahsızlık, okulda beslenme, beslenirken dikkat edilecek konuların yani her türlü yeme problemlerinin paylaşıldığı alan.
canim ben veriyorum kavanoz mamalarini benim kizda cok seviyor rahatta oluyor disarda falan iseme geliyor yani evde kendim yapiyorum sepzeleri etide yeni katmaya basladim sepzelere simdilik iyi gidiyor ins devam eder senin bebisinde en kisa zamanda alisir insallah

kizlar bebislerinize kacar ogun veriyorsunuz her gun genelde ayni saatlerde yedirmek onemliymis belirli bir duzene oturtmak lazimmis nezaman ve ne veriyorsunuz bilgilendirirseniz sevinirim benimkiz ne zaman acikirsa ben ozaman veriyordum sizler nasil guzel bir ogun listesi ve alacagi vitaminleri yazarak guzel bir beslenme gunlugu cikara bilirmiyiz hep birlikte sahsen ben guzel saglikli bir sekilde kizimi beslemek istiyorum bana yardimci olacaginizi ve sizinde faydalanacaginizi umuyorum hepinizi optuuum simdiden tesekkurler

gülümse ben düzenli veriyorum ama çeşit konusunda ve ne vereceğimiz konusunda yardımlaşırsak iyi olur sanırım. Ben her ay doktorumun verdiği liste üzerinden gidiyorum, bu ay aşımız olmadığı için dr. gitmedik. 3 ya da 4 öğün şeklinde beslemeye çalışıyorum. Kaşık maması v.s hiç kullanmadım dışarı çıkacağımız zaman akşamsa önceden yapılmış mamasını öğlense yoğurdunu alıp çıkıyorum.

sabah erkenden emiyor

- 11 civarı uyanınca kaşık maması içine, 1 çay kaşığına yakın tereyağ, 1/4 yumurta sarısı (artıracağım) ve beyaz peynir (labne verme dedi doktorumuz ne kadar çok işlemden geçerse verdikleriniz o kadar kötü dedi. Kendi yediğimiz peyniri suya koyuyorum 2-3 kere yeniliyorum suyunu) eskiden pekmez veriyordum ama pekmez ve peynir bir arada kafamı karıştırıyordu. Şimdi demir damlası gibi meyve ile beraber vermeye başladım demirin daha iyi emilmesini sağlıyormuş.

- 1 civarı büyük bir meyvanın yarısını cam rendeden geçiriyorum ( kaka durumuna göre şeftali, armut ya da erik değişiyor) öncesinde pekmez

- 4 civarı yarım kase ev yapımı yoğurt

- 7 civarıda bizimle beraber sebzeli etli çorba ve yarım kase yoğurt
akşam yemeği için bu hafta tavukta kulanmaya başladım. 1 butun derisini yağını iyice alıp, düdüklüye koyup 10 dak haşlıyorum açıp içine patates, havuç v.s. ekleyip 5-6 dak tekrar pişiryorum lokum gibi oluyor. 1 kase şey için koca düdüklü kullanılır mı diyordum ama çok güzel lokum gibi oluyor tavsiye ederim. Ayrıca heçen ona köfte, patates yaptım. Çok az bir su ile pişirdim, bize yaptığım dolmanın içinede yine bharat, tuz v.s eklemeden onun için 2 tan doldurup pişirdim.
Hee ben bunları yapıyorum diye sanmayın hepsini bayılıp yiyor, ama ne yese kardır yavaş yavaş alışacak. zaten mama sandalyesine gelince kendini yay gibi geriyor malm yaramazlık yapamıyor ya, sürekli kalkma derdinde.

Öğün araları ve istedikçe ve de gece emiyor. Ben bu hafta yavaş yavaş kahvaltısına ceviz ekleyeceğim.
Eee sizler neler yediriyorsunuz anlatın bakalım, herkesin birbirinden alacağı bir fikir vardır bence, birde porsiyonalrınız nasıl kızlar ben ne kadar yedireceğimi kestiremiyorum. Uzun oldu ama işinize yarar inş.

Son düzenleme:
6 AYLIK BEBEĞİN BESLENMESİAnne sütü bebek aldıkça verilmelidir.Hazır mama günde iki öğün 210-240 ml verilmelidir.Meyve püresi: 1 öğün (10.00)Sebze püresi: 1 öğün (12.00-13.00)Yoğurt: 1 öğün (16.00)Muhallebi: 1 öğün (20.00)

7 AYLIK BEBEĞİN BESLENMESİAnne sütü bebek aldıkça verilmelidir.Kahvaltı: 1 öğün (06.00-07.00) Akşamdan tuzu alınması şartıyla suda beklemiş peynir + haşlanmış yumurta sarısı (1/8) + reçel veya peynir . Tüm bunlar hazırlanmış mama içerisine veya pastörize inek sütü içerisine konularak ezilir. Bebek bu karışıma alıştıktan sonra sonra ayrı ayrı verilebilir.Meyve püresi: 1 öğün (10.00)Sebze püresi: 1 öğün, kıyma(bir yemek kaşığı) ilave edilmiş şekilde verilmeldir.(12.00-13.00)Yoğurt: 1 öğün (16.00)Muhallebi: 1 öğün (20.00)Hazır mama: Günde 1 veya 2 öğün hazır mama verilmelidir.

8 AYLIK BEBEĞİN BESLENMESİAnne sütü:

Bebek aldığı sürece verilmelidir.Kahvaltı: 1 öğün (06.00-07.00)Sebze püresi: 1 öğün (12.00-13.00)Köfte: Sebze püresi ile öğlen öğününde 1-2 adet verilebilir.(Kıymanın baharatsız kıymadan hazırlanması tercih edilmelidir.)Yoğurt + Meyve püresi: 1 öğün (16.00)Muhallebi: 1 öğün (20.00)

9-11 AY BEBEĞİN BESLENMESİAnne sütü: Bebek aldığı sürece verilmelidir.Kahvaltı: 1 öğün (09.00)Öğle saati: (12.00) Sebze püresi Çorbalar (tarhana, yayla, şehriye) Makarna, Pilav, Yoğurt (öğle saatinde yukarıdakilerden birisi tercih edilebilir)Yoğurt + Meyve püresi: 1 öğün (16.00)Muhallebi: 1 öğün (20.00)

12 AYLIK ÇOCUĞUN BESLENMESİÖrnek beslenme programı aşağıdaki gibi olabilirSabah: KahvaltıÖğle: Etli sebze yemeği veya sebze püresi veya bir köfte ve makarnaİkindi: Yoğurt + meyve püresi + ekmek veya 2 adet bisküvi veya sütlaç veya muhallebiAkşam: Çorba + Sebze yemeği + makarna veya pilav + yoğurt

umarim isimize yarar alintidir

ben burda bi çizelge vardı onu uygulamaya calışıyorum ama saatler cok tutmuyor benim kızım cok inatcı yemek istemiyosa yemiyor
istedikce ve ögün aralarında anne sütüne devam
genelde 7 de kahvaltı ediyoruz 60 cc devam maması 2 kaşık kahvaltı maması pekmez yumurta yada peynir ceviz fındık kahvaltımız
11 de meyve püresi
1bucuktatavuklu veya kıymalı corba (tarhana şehriye sebze )
16 da pek sevmiyor ama yogurt yedirmeye calışıyorum yemiyor ise corbasına yogurt katıyorum yada yogurtlu corba yapıyorum
7 bucuk sekiz gibi muhallebi yada köfte sebze
bizdde düzen bu şimdilik kızlar
tabi her sofraya bizle oturup bir tadımlık istiyor her gördüğünden

enelde küçük kaselere hazırlıyorum be kızlar
cünkü hep kalıyor ziyan olmasın diye
cam rende ve silikon kaşık ta cok işime yarıyor ek gıda döneminde

benim kiz sabah 7 de kalkiyor ve 7.30 kahvalti=peynir yumurtanin sarisi kasik mamasinin icine karistirip veriyorum bazende yumurta yapmam pekmez koyuyorum bazen biboron veririm
11 de meyve puresi veriyorum
1 gibi sepze veriyorum
4 veya 5 gibi corba veriyorums epze , mercimek, sehriye hangisinden yaparsam ayrica yogurt
7 muhallebi
yatacagindada biberon mamasi
gecede bazen emmek istiyor uyumak icin malesef artik emmiyor uykuluyken haric
insallah boyle devam ederiz az ama slk yerdi biraz huysuzlaniyor bende oyuna dokuyorum acikinca iyi yiyor artik

Son düzenleme:
bebisim eti degil tavugu istiyor sasiriyorum nasil farkediyor diye bende ikisini karistiriyorum ozaman cakmiyor davayi hmm meyve suyu veriyorum suylan karistirip suyu sevmiyor oyun oynuyor onla ancak birde ben balik vermedim daha vereniniz varmi ve eti tavugu dipfirizde saklanir ya balik nasil yapiyorsunuz

kızlar dr bütün öğünledrde bir kase yemeli dedi e yedirince anne sütü almıyo sizin nasıl gündüz kaç defa emziriyorsunuz nerdeyse sadece geceleri emiyor

bebisim eti degil tavugu istiyor sasiriyorum nasil farkediyor diye bende ikisini karistiriyorum ozaman cakmiyor davayi hmm meyve suyu veriyorum suylan karistirip suyu sevmiyor oyun oynuyor onla ancak birde ben balik vermedim daha vereniniz varmi ve eti tavugu dipfirizde saklanir ya balik nasil yapiyorsunuz

anlamaz olur mu annesi onlarında damak zevki var, benim kızımda tavuğu sevdi eti biraz ite kaka yiyor köfte fena değil. Balığada önümüzdeki ay dedi dr. ama tattırabiliriz. Yağlı kağıtta fırında ( ben kendimiz için balığı sebzeli pişiriyorum fırında tuz,yağ falan eklemeden kızıma bunu yedirmeyi düşünüyorum), ızgarada ya da çok az suyla pişirip içine biraz sebze ve pirinçle çorba gibi vermeyi düşünüyorum. Dr. da söyler bakalım.

Kızlar bende böyle bi tarif buldum. Doğruyu söylemek gerekirse biz balığı sevmiyoruz daha evimize balık girmemiştir diyebilirim ama benim kendi annem çok sık balık pişirir artık bende oğlum için ondan hazır balık alırım balıktan tiksiniyorum ama bu sorunu yenicem oğlum için hiç olmazsa fırında yapmaya başlarım artık.

Patates püreli balık

Malzemeler:
1 parça kılçıksız balık
1 adet patates
Fındık büyüklüğünde tereyağı
3 çorba kaşığı su (et suyu yada haşlanan patatesin suyu)

Yapılışı:
Balık az suda haşlanır yada teflon tavada mısır ununa bulanarak ızgara yapılır. Patatesin kabukları küp küp soyulur, olabildiğince az suda haşlanır. Ya patatesler kendi suyuyla ezilir yada et suyuyla ezilir. İçine tereyağı eklenir. Tereyağı eriyene kadar karıştırılır. Bir patates bir balık yedirilir.

Son düzenleme:
İrmikli bebek çorbası

Malzemeler:
1 patates
1 soğan filizi
1 kaşık irmik
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı kıyma
Ayına göre tuz konulabilir

Yapılışı:
Bütün malzemeleri bir tencereye koyup, 1 bardak su ile pişirin. Daha sonra süzgeçten geçirin. İki parçaya ayırın. Bir bölümüne süt veya devam maması ekleyerek bebeğe yedirebilirsiniz.

Benim oğlum bu çorbayı çok seviyo.

Tavuk çorbası

Malzemeler:
2 çorba kaşığı yoğurt
2-3 çorba kaşığı un
1 çorba kaşığı tereyağı
1 adet tavuk göğüs eti
4 su bardağı su
1 adet limon suyu
1 adet yumurta sarısı
Az tuz

Yapılışı:
Tavuk etini 4 su bardağı suyla haşlayın. Eti suyundan ayırın, kemiksiz bir şekilde robotta çekin. Tereyağında unu kavurun. Tavuk suyu ilavesiyle kaynatın. Ardından tavuk etlerini ilave edin ve kaynatın. Terbiyesi için yoğurdu, yumurta sarısını, limon suyunu karıştırın ve çorbaya çırparak ilave edin. Tuzu da koyun ve bir taşım kaynatın.

Vitamin deposu çorba

Malzemeler:
1 adet kereviz
1 adet iri havuç
1 adet pırasa
1 adet patates
1 adet soğan
5 çorba kaşığı sıvıyağ
1 adet yumurta
1 su bardağı süt
6 su bardağı et suyu
Tuz

Yapılışı:
Kereviz, patates, havucu soyun, pırasayı temizleyin, birkaç parçaya kesin. Sebzelerin üzerine az miktarda su koyun, orta ateşte yumuşayana kadar pişirin. Kevgirden ya da mutfak robotundan geçirerek ezin. Diğer yanda ince kıyılmış kuru soğan ve sıvıyağı kavurun. Üzerine sebze püresi katıp 1-2 dakika kavurun. Et suyu ve tuz ekleyin, 1 taşım kaynatın. Yumurta ve sütü çırpın, çorbaya katın, sürekli karıştırarak bir taşım pişirin.

kızlar ben kızıma balık verıyorum 15 gundur
mezgit veriyorum hafif tadıda tavuk etine yakın
fırında yaglı kagıtta 30 dakıka pısırıyorum,ezerek yedırıyorum cokda sevıyor
tavuk etını 1 kere verdım onuda sevdı
kıyma yemıyor ,yemek ıcındede kofte olarakda yedıremedım
kuzu etını haslıyorum ıyıce yumusayınca lif lif ayrılıyor ,sade olarak bişeyın ıcıne katmadan severek yiyiyor
eti her aksam yedırıyorum
balıgıda haftada 2-3 gun

7 aylik bebekler icin kofte
250 gr 3 kez çekilmiş dana kiyma
1 avuc hafif ıslatılmış ekmek ici
1 tam yumurta
2-3 dal çok ince kiyilmis maydonaz (ve istenirse yesil sogan)
bir cimdik kimyon,
1 minik kuru soğan rendesi

Malzemeleri yogurun, bebise yedireceginiz kadarini ayirin gerisini derin dondurucuya koyun.

Yedireceginiz kofteleri az zeytinyaginda hafif cevirerek pişirin, sonra ayri bir tencerede çok az suyla kisik ateste 10-15 dk haşayın, pişince haşlanmis ispanak yanında yedirilebilir.
alintidir

Balık Çorbası
Levrek kullanacaksınız, klasik olarak. 200 gr kadar deniz levreği ideal.
1 küçük patates
1 küçük havuç
1 diş sarımsak
1 çorba kaşığından az fazla un
Önce levreği 20-25 dak suda haşlıyorsunuz.
Şöyle balığın üstünü kapayıp, bir parmak gececek kadar su yeterli.
Sonra süzgece balığı alıyorsunuz ve ılınınca tavuk eti gibi didikliyorsunuz.
Tabii ki süzdüğünüz suyu atmıyorsunuz.

Sonra bir orta boy soğani rendenin ince tarafinda rendeleyip zeytinyağinda döndürüyorsunuz. 1 kücük patates ve 1 kücük havucu da incecik rendeleyip 2-3 dak orta ateste sotelemeye devam edin. 1 dis sarımsağı çinterek ekleyin ve az tuz. Sonra balıktan kalan suyu ekleyin. Gerekirse 1 çay bardağı kadar daha su koyun. 1 çorba kaşığı ya da azıcık daha fazla unu ılık suda çırpıp çorbaya ekleyin, koyulaşsın. En son balıkları atıp 10-15 dak pişirin.
alinti

Fırında Patates Köftesi supeeer
1 ortaboy patates
100 gram ayıklanmış ıspanak
1 yemek kaşığı lor peyniri
1 tatlı kaşığı tepeleme un
tuz -1 yaş ve üzeri bebekler için
Ispanaklı Köftenin Tarifi
Patatesi haşlayıp rendeleyin. İçine unu ilave ederek yoğurun. Ispanakları iyice yıkayıp bir tencereye koyun ve hafifçe kendi suyunu çekene kadar öldürün. Ispanağın içine lor peynirini ve tuz ilave edin. Patatesle hamuru 3′e bölüp yuvarlak şekiller yapın, içini çukurlaştırarak içli köfte gibi açın. Ispanaklı harcıda 3 e bölün ve köftelerin içine koyun. Köftelerin açık ağızlarını kapatıp fırın tepsisine yerleştirin. Üzerine yoğurt ve zeytinyağı karışımı sürüp fırında 180 derecede üzeri hafif kızarana kadar pişirin.

alinti

Ispanak Yemeği
200 gr ıspanak
1 yemek kaşığı tepeleme mısır unu
1 çay kaşığı tereyağ (fındık büyüklüğünde)
az miktarda dil peyniri - (yada rendelenmiş kaşar peyniri)
250 ml sıcak su
tuz - 1 yaş ve üzeri bebekler için
Yemeğimizin Yapılışı
Yağı eritin ve mısır ununu sürekli karıştırarak hafif kavurun. Suyu ilave edin ve sürekli karıştırıp unun topaklanmasını önleyin. Yaklaşık 10 dakika sık sık karıştırarak pişirin. Yıkayıp doğradığınız ıspanakları tencereye ilave edin. Kapağını kapatarak ıspanaklar yumuşayana kadar pişirin. Sık sık karıştırınki dibine tutmasın. Süzgeçten geçirin ve peyniri ilave edin
alinti

Back