Bebek psikolojisi

rainbo35

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
10 Mart 2023
114
37
28
27
Merhaba nasil davranacagimi deneyimli annelerden ogrenmek istiyorum. Bebegim 14 aylik biz uzandigimiz anda gelip tokat atiyor. Telefon vs eline ne bulursa yere yapıştırıp attim diyor. Ve gunun cogunu istedigi herseyi yaptırmak icin ciglik atiyor. Bu cigliklar dayanilmaz hale geldi mesela annemde bile 2 3 saat oturamıyorum yuzu dusuyor basim catliyor diyor o derece. Benimde catliyor. Bunda payimiz cok buyuk cunku bir ara hava aliyordu maske durmuyordu bizde elimize oyunca alip attimmm aboo diyoduk. Simdi oda aynisi yapıyor. Vurma hic gormedi ailede ama ilk yapistirincs istemsiz güldük devam ettirdi. Ciglik rahatsız oldugumuzu belli ettik ama yapiyor bir de herkesin yapma dedigi seyleri yapiyor. Mesela annem ciceklerine dokunulmasini sevmez once oraya gidiyor anneme donup bakip sonra ona bakiyor. Esim araba da bir yer var klima yeri orayi kiriyor diye yapma diyor once esime bakip sonra elini atiyor. Babam sadece yani dedesi ona hic bie sey yapmiyor. Ama ne yapmali laf anlamiyor galiba ama arsiz olacak diye cok korkuyorum ilk bebegim. Ya boyle devam ederse ya cok hasere bir cocuk olurss diye korkuylarim var.

Laf anlamıyor değil çok iyi anlıyor o yüzden bçyle yapıyor. Bebekler sınırları zorlamayı severler. Siz net olmalısınız. Çiçekleri ellemesine izin vermiyorsanız net bir şekilde bu çiçekleri elleyemezsin ama bu oyuncaklarla oynayabilirsin deyip net olarak çiçekleri ellemesini engelleyeceksiniz. Vurdugu zaman elini tutup, hayır canım acıyor, vurmak yok diyeceksiniz. Hep net olacaksınız. Söyleyeye söyleyeye öğreteceksiniz.

Bağırma olayını bu ara ben de yaşıyorum. Etrafta kimse yoksa bağırmasına izin veriyorum. Kimseyi rahatsız etmiyorsak ben katlanıyorum. Ama başkaları varda hayır burada indanları rahatsız ediyoruz, bağırqmazsın diyorum. Baya baya azaldı çığlıkları.

Ben çocuğa hep imkan veririm. Bir yerde bir şeyi yapmasına izin vermiyorsam ya orada yapabileceği farklı bir alternatif sunarım ya da başka bir yerde o istediğini yqpmasına izin veririm.

Laf anlamıyor değil çok iyi anlıyor o yüzden bçyle yapıyor. Bebekler sınırları zorlamayı severler. Siz net olmalısınız. Çiçekleri ellemesine izin vermiyorsanız net bir şekilde bu çiçekleri elleyemezsin ama bu oyuncaklarla oynayabilirsin deyip net olarak çiçekleri ellemesini engelleyeceksiniz. Vurdugu zaman elini tutup, hayır canım acıyor, vurmak yok diyeceksiniz. Hep net olacaksınız. Söyleyeye söyleyeye öğreteceksiniz.

Bağırma olayını bu ara ben de yaşıyorum. Etrafta kimse yoksa bağırmasına izin veriyorum. Kimseyi rahatsız etmiyorsak ben katlanıyorum. Ama başkaları varda hayır burada indanları rahatsız ediyoruz, bağırqmazsın diyorum. Baya baya azaldı çığlıkları.

Ben çocuğa hep imkan veririm. Bir yerde bir şeyi yapmasına izin vermiyorsam ya orada yapabileceği farklı bir alternatif sunarım ya da başka bir yerde o istediğini yqpmasına izin veririm.
14 aylikta da bunlari yaparsam beni anlar mi

Beni anlayip anlamadigini anlamiyorum bazen cok anliyor gibi bazen de sanki beni duymuyor gibi

Bir de mesela dedimiz ya hayir cicekleri elleyemezsin dedim mesela ben 100 kere de ordan ceksem 101. Ye yine gidiyor
Yapma deme . Bir pedogog size dinozor düşünme desem.ne yaparsınız dinazor düşünürsünüz dimi. Buda böyle bişey dedi. Yapmaması gereken şeyi değil yapması gerekeni soykeyin olumsuz "ma me-" li konusmayin olumlu cümle kurun. Çiçekler zarar görür.gel burda oyuncaklarıyla oynayalim. Gibi. Yada arabadayken bu kırılıyor gel bak bununla oynayabilirsin. Mesela ben arabaya kitap yada küçük araba koyardım onlara bakardı . Ama her defasında aynı tepkiyi verin. Eğer bir izin verip bir hayır derseniz ozaman kafa karışır. Ayrıca annanesi çiçeklere gidince anı yüksek tepki veriyorsa hoşuna gitmiş olabilir o tepkiyi beklercesine yüzüne bakıyor demekki.

Back
X