Bebek mevlutu

UMUDUM_34

Bekle..Bekle...Hiç Pes Edermiyiz?
Kayıtlı Üye
3 Temmuz 2013
1.783
1.792
133
Arkadaslar mrb.
Bebek mevlutuyle ilgili hicbi fikrim yok.hic gitmedimde bebek mevlutlerine.
Tmm Kuran okunur,yemek verilir ama ayrintili bilmiyorum yardima ihtiyacim var.
Nasil olur.neler ikram edilir.serbet zorunlumudur.
Sizler neler yaptiniz.degisik fikirleriniz varsa paylasirmisiniz

Ben hamileyken hediyelik tesbih yapmistim mevludumde dagitmak icin.. Bebegim dogdu kirkindan sonra yaptim mevludumu.. Ama annem yengelerim hep yardim ettiler.. Tavuklu pilav, ayran,tatli,bosnak boregi bi de ortaya yine tatli kurabiye yapip servis dolastirmistik.. Herkesin farklidir biz boyle yapmistik.. Giderken de hepsine yaptigim hediyelikleri dagittim.. Tv unitemin ustune de sus biseyler yapmistim istersen ozelden foto atarim.. Eminonunden almistim suslerimi..

ben yapmadım ama bebek mevlüdüne gittim. birinde dua diğerinde ilahi okundu. birinde kıymalı pide ayran diğerinde tavuklu pilav ve şerbet ikram edildi. galiba herkes kafasına göre yapıyor orrtak noktaları bebekler süslenmişti. birinde bebek hep anne ile başka oda da oturdu mevlüt sonunda babaanne süs bitkisi gezdirir gibi bebeği bize tek teke gösterdi ellemeyin diye tembihledi. diğerinden bebek aynı odada beşikte uyudu. benimle aynı fikirde olmayabilirsin canım. ama bu bebek mevlüdü işi biraz da bebek için hazırlanan odayı göstermek yapılan hazırlıklar ile övünmek ve sıkılmış bir sürü kadını oyalamak için yapılan bir şey gibi geldi bana. amaç dua olsa oturup bebek için kendin annen veya kayınvaliden de okur zaten.

Biz pide ayran tatlı salata verdik, yenildi içildi Kur'an okundu,öyle işte sonrası sohbet muhabbet doğum anıları

Ortalama 15 çeşit yemek tatlı yaptık bebek şekeri sabunu falan dağıttık kuran okundu yemekler yendi sonra sohbet falan böyle devam ediyor

Yeni nesil mevlutler genelde dışarıda oluyor.
Önce hoca geliyor, dua okunuyor, sonrasında ikram başlayıp en son sohbet muhabbetle bitiyor.
Evde olanlarda pide, salata,ayran baklava yanına arzu edenler dolma, börek de koyuyor ikram olarak.
Tehbih, tülbent, çikolata ya da kokulu taş gibi hediyelik hazırlanıyor.
Tabi bunların hiçbiri zorunlu değil, siz nasıl isterseniz öyle yapın.
Benim görüşüm, maksat dua okutmaksa aile içi bir şekilde halledilip, imkan varsa dışarıda sokakta yemek dağıtmaktan yana.
En azından ihtiyacı olan nasiplenmeli.

Bebek mevlüdü bende okutmayı düşünüyorum.
Yakın arkadaşlarım ve akrabalarımdan da okutan çok oldu.
Yöreye göre adetler de değişir sanırım ama biz de hediyelik birşeyler hazırlanır.
İlk önce gelenlere lohusa şerbeti ve lokum ikram edilir.
Sonra bir hoca mevlüdü okur. Arada isteyene ilahi falan söyletirler yada hoca ilahi okur.
En son bebek getirilir hocanın kucağına verilir hoca dua yapar.
Sonra ikram yapılır. Genelde ya kıymalı pide ayran tatlı ya da etli pilav ayran tatlı ikram edilir.
En son herkes giderken de hazırlanan hediyelikler verilir.
Tespih olabilir, magnet olabilir yada son zamanlarda daha çok gördüğüm kadarıyla kokulu sabun hediye ediyorlar.
Bebek patigi, bebek arabası vs. şeklinde. :)

Bizde pide ayran tatlı salata dağıtmıştık bildiğiniz mevlüd 4 lüsü. Bende bebeğimde misafirlerin yanındaydık hep. Tam hatırlamıyorum annemler organize etmişleri çoğu şeyi. Mevlüd okundu lokum dağıtıldı. Herkes oğlumu mıncıkladı benim doğumdan sonra popomda kaç kilo kalmış göbeğim ne kadr inmiş onlar incelendi. Doğumumu sordular kendi doğum maceralarını anlattılar. Öyle hediye falan dağıtmamıştık. Yaşlılardan güzel güzel dualar edenler oldu. Aslında benimde yapılması ama abartılmaması gerektiğini düşğndüğüm güzel bir adet. Bebeğe güzel dilekler dualar edilmesine ve bebeğin aileye tanıtılmasına vesile oluyor. Ama gösteriş haline getirmek hem biraz komik oluyor hemde boşa yorgunluk ama annelerde heves ediyor sanırım. Kolay gelsin diyim.

Ben hamileyken hediyelik tesbih yapmistim mevludumde dagitmak icin.. Bebegim dogdu kirkindan sonra yaptim mevludumu.. Ama annem yengelerim hep yardim ettiler.. Tavuklu pilav, ayran,tatli,bosnak boregi bi de ortaya yine tatli kurabiye yapip servis dolastirmistik.. Herkesin farklidir biz boyle yapmistik.. Giderken de hepsine yaptigim hediyelikleri dagittim.. Tv unitemin ustune de sus biseyler yapmistim istersen ozelden foto atarim.. Eminonunden almistim suslerimi..
Evet hediyelik tespih yada kuran gibi seyler dusunuyorum.su siralar birazda moda galiba :))
Kurbai kesilirse ozmna kadar etli plav ayran olur diye dusundum.
Kurabiye borek yapilirmi gerek olurmuki.hani plav doyurur zaten.yada yapsammi karar veremedim.dusunmek icin cok zamanim var gerci.
Cok tesrkkurler fikirler icin.suslemelerini gormek isterim zahmet olmazsa

ben yapmadım ama bebek mevlüdüne gittim. birinde dua diğerinde ilahi okundu. birinde kıymalı pide ayran diğerinde tavuklu pilav ve şerbet ikram edildi. galiba herkes kafasına göre yapıyor orrtak noktaları bebekler süslenmişti. birinde bebek hep anne ile başka oda da oturdu mevlüt sonunda babaanne süs bitkisi gezdirir gibi bebeği bize tek teke gösterdi ellemeyin diye tembihledi. diğerinden bebek aynı odada beşikte uyudu. benimle aynı fikirde olmayabilirsin canım. ama bu bebek mevlüdü işi biraz da bebek için hazırlanan odayı göstermek yapılan hazırlıklar ile övünmek ve sıkılmış bir sürü kadını oyalamak için yapılan bir şey gibi geldi bana. amaç dua olsa oturup bebek için kendin annen veya kayınvaliden de okur zaten.
Bebegi gezdirip ellemeyin denmesi cok komikmis :))
Ozmn nediye cagirirsin tobe :))

Ortalama 15 çeşit yemek tatlı yaptık bebek şekeri sabunu falan dağıttık kuran okundu yemekler yendi sonra sohbet falan böyle devam ediyor
Sabunu bende yapiyorum.ama ne bilim mevlut hediyesi olurmuki sabundan.yani siz dagitmissiniz gerci guzel olmustur.
Cokta kalabalik olmaz bizim mevlut.fazla cevre akraba yok yakinimizda

Yeni nesil mevlutler genelde dışarıda oluyor.
Önce hoca geliyor, dua okunuyor, sonrasında ikram başlayıp en son sohbet muhabbetle bitiyor.
Evde olanlarda pide, salata,ayran baklava yanına arzu edenler dolma, börek de koyuyor ikram olarak.
Tehbih, tülbent, çikolata ya da kokulu taş gibi hediyelik hazırlanıyor.
Tabi bunların hiçbiri zorunlu değil, siz nasıl isterseniz öyle yapın.
Benim görüşüm, maksat dua okutmaksa aile içi bir şekilde halledilip, imkan varsa dışarıda sokakta yemek dağıtmaktan yana.
En azından ihtiyacı olan nasiplenmeli.
Canm disardada nasil dagitilirki yemek bilemedim.mevlute birazda ozeniliyo galiba.hemde maksat evde toplanilip kuran dua okumak.adet olmus galiba

Evet hediyelik tespih yada kuran gibi seyler dusunuyorum.su siralar birazda moda galiba :))
Kurbai kesilirse ozmna kadar etli plav ayran olur diye dusundum.
Kurabiye borek yapilirmi gerek olurmuki.hani plav doyurur zaten.yada yapsammi karar veremedim.dusunmek icin cok zamanim var gerci.
Cok tesrkkurler fikirler icin.suslemelerini gormek isterim zahmet olmazsa

Ozelden mesaj attim cnm.. Borek gerek de yok aslinda benim annem bosnak kokenli o yapmisti biz de dahil ettik..

10 gun sonra dogumum olacak insallah. Allah nasip ederse bebegim ve ben iyi olursakta kirkimda mevlut okutmayi dusunuyorum.
Imkani olan bence okutsa cok iyi. Ilk oglumda okutamadim evim kucuk diye ve cok zorlandim. Bebek gormeye gelenlerle ugrasmak bebekle cok zor oluyor acikcasi. Birde cat kapi gelenler oluyor insan o zaman ne yapacagini sasiriyor. Bebeklemi ugrassin ikramlami misafirle mi ?
Hem dua okunmasi iyi olur bebek icin hemde gelecek olan misafirler bir kerede cikmis olur.
Ben gelenlere ilk once lokum, kuran okunduktan sonra tavuk pilav sarma ayran baklava yemekten sonrada cay yanina kurabiye yapip ikram etmeyi dusunuyorum.
Son olarakta giderken bebek kolonyasi hazirladik annemle beraber susledik bi guzel onlari dagitmayi dusunuyorum Allahin izniyle.

bende bebegım dogduktan sonra bır aylıkken falan mevlut yapmayı dusunuyorum hem evımızde dua okunmuş olur, hem bebeğimi ve evimi (yeni aldık evımızı) görmeye gelmek isteyenler bir seferde gelir gider diye düşünüyorum.

hedıyelık olarak karton kutular aldım içine karısık akide şekeri koyacagım, bırde kokulu taş yaptırdım onları dagıtacagım.

bebegıme mevlut elbısesı gıydırcem, kendımde sade ve sık bır gunluk elbıse yada pantolon bluz kombını yaparım...

mevlut bıtene kadar odasında yatırmayı dusunuyorum, dualar okunup sonuna gelınınce hoca duasını okur, elden ele dolastırılır (port bebeye benzer bır sey var ıcıne yatırıyorsun bebegı kımse elleyemıyor bakıp sıradakıne verıyor bebek ıcınde kalıyor cunku ondan aldık) resımler cekılır hatıra kalması amacıyla ve sonra yemek faslına gecılır...

sonrası muhabbet kısmı zaten, burda sadece esımın akrabaları var onlarda uc bes kısı, benımkıler memleketten gelecek o nedenle gun sonunda beylerde gelır hep bırlıkte otururuz dısardan gelenler kalırlar bır gece ertesı gun donerler dıye dusunuyorum.

yemek olarak pıde-ayran-tatlı ya da tavuklu pılav-ayran tatlı dusunuyorum.

zaten toplasan en fazla 25 kişi oluruz...

Bebek mevlutu de neymis.. bunlar geleneksel seyler.. elalemin karninj doyurmak icin ne gerek var.. 5 vakit namazini kıl. Kuranini oku.. yeter

Bebek mevlutu de neymis.. bunlar geleneksel seyler.. elalemin karninj doyurmak icin ne gerek var.. 5 vakit namazini kıl. Kuranini oku.. yeter
Mevlutte de kuran okunuyor amin deniliyor. 1 kisinin amin demesiyle toplu amin denmesi daha farkli. Elalemin karnini doyurmak amacli yapilan birsey degildir mevlut. Mevlutu veren kisi herseyi Allah rizasi icin yaptiktan sonra kat kat sevap kazaniyor. Bebegi icin dua ediliyor onca kisi amin diyor.
Elalemin karni doysun diye yapilan birsey olsaydi bir davet verilirdi sofralar kurulur yemekler yenilirdi. Davetle mevlut farkli seyler yani anlayacaginiz...

Back
X