- 6 Mart 2012
- 17.739
- 28.000
- 798
- 49
Genel bakım ihtiyaçları
- Temizleme havluları
- Ağız silme mendili
- Bebek bezleri (Bebeğin boyuna ve kilosuna, büyümesine uygun seçilmiş ebatlarda)
- Alt değiştirme ve bakım yatağı
- Tırnak makasları (Bebeğin tırnaklarını güvenli ve pratik olarak kesilmesini sağlar. Standard ve clipper (çıt çıt makas) tipleri mevcuttur)
- İlaç kaşığı (Bebeğe şurup veya ilaç içirmek için uygun büyüklükte olmalıdır)
- Fırça tarak seti (Tarak ve yumuşak saç fırçasından oluşur)
- Vücut termometresi
- Göbek bağı bandı
- Burun aspiratörü (Burun deliklerinde biriken mukozayı çeker, temizler, bebeğin rahat nefes almasını sağlar.)
- Islak mendil
- Temizleme pamuğu
- Kulak çubuğu
- Pişik kremi
- Şampuan, sabun, bebek kremi (Bebeğin saç derisine uygun, saç derisini bakteri ve mantarlara karşı koruyucu ancak deriyi tahriş etmeyen, bebeğin hem saç hem vücut temizliği için kullanılabilir, gözleri yakmayan ve nemlendiricileri sayesinde cildin kurumasını önleyen özelliklerde olmalıdır)
- Bebek büyotları 200 cc (Kumaş Kılıflı ve hayvan figürü kılıflı tipleri mevcuttur)
Banyo malzemeleri
- Küvet
- Küvet filesi
- Küvet için ayak
- Bebek banyo süngeri (Sevimli desenleri ve renkleri bebeğin banyosunu zevkli hale getirir)
- Banyo termometresi (Banyo süresince su ısısını kontrol altında tutmak için)
- Yüzebilir oyuncak
- Bornoz, başlıklı havlu (2 adet, havlusu %100 pamuklu olmalıdır)
- Alt değiştirme banyo aparatı
Beslenmeyle ilgili ihtiyaçlar
Biberon
Biberon
- Cam Biberonlar 125 ml ve 250 ml (Kaynar sudan buzdolabına, buz dolabından kaynar suya girebilen ani ısı değişikliklerine dayanıklı sağlıklı cam biberonlardır)
- PC biberonlar 125ml ve 250ml (Polikarbonat biberonlar – Kaynatılabilir, sterilize edilebilir, kaynatıldığında su ve ısıdan etkilenmez ve şekli bozulmaz olmalıdırlar)
- Kolay Kavrama Biberonları (Genellikle 125ml olan polikarbonat biberonlardır. Seçim yaparken bebeğin rahatlıkla tutabileceği dizaynda olmalısına dikkat edilmelidir)
- Biberon emzikleri (Kaynatılabilir, sterilize edilebilir, kaynatıldığında su ve ısıdan etkilenmez ve şekli bozulmaz olmalıdır. Kullanılan madde bakımında kauçuk ve silikon, şekil bakımından ise yuvarlak uçlu standart ve ortodontik damaklı tipleri mevcuttur)
- Biberon ısıtıcısı (Pompa ile çekilmiş anne sütünü, sütlü mamayı, sütlü içecekleri ve bebek mamalarını ısıtmanın hızlı ve güvenli yoludur)
- Biberon fırçası (Biberon ve emziklerin temizlenmesinde kolaylıktır)
- Biberon taşıyıcısı (Biberonları bir süre sıcak veya soğuk tutmaya yarar. Özellikle seyahatlerde oldukça faydalıdır)
- Biberon mixeri (Bebek mamasını biberon içinde karıştırmak ve hazırlamak için kullanılır)
- Sterilizatör (yoğun ısısı ile biberon ve emziklerdeki bütün mikropları kısa sürede öldürür)
- Sterilizatör/Sebze Haşlayıcısı (sterilizatör özelliğinin yanı sıra, bebekler için buharla sebze haşlayabilen tipleridir)
Emzik
- Emzik (Hava çıkışlı, sterilize edilebilir ve kaynatılabilir olmalıdır. Kauçuk ve silikon ayrıca standart ve ortodontik damaklı tipleri mevcuttur)
- Uyku emzikleri (Hava çıkışlı, sterilize edilebilir ve kaynatılabilir olmalıdır. Normal emzikler gibi kauçuk, silikon, damaklı ve standard olanları vardır)
- Emzik Bandı ve Emzik Zinciri (Bir ucu bebeğin yakasına iliştirilen emzik bant ve/veya emzik zincirleri bebeğin emziğinin yere düşerek, kirlenmesini ve kaybolmasını önler)
- Emzik kutusu
- Diş kaşıyıcı/Soğutucu Dişlikler (Diş çıkartmanın verdiği sancıyı hafifletir ve diş etlerindeki harareti alır)
Besin maddeleri
- Toz mamalar (Proteini Anne Sütüne Adapte Doyurucu Başlangıç Mamaları)
- Katı gıdalara geçişle birlikte gereken besin ve malzemeler (6. aydan itibaren)
- Kavanoz mamalar
- Bisküviler
- Ek gıdalar
- Mama tabağı (Konulduğu yerde sabit olarak durabilen vakumlu tabanlılar tercih edilmelidir)
- Mama kaşığı (Sapı plastik kaşık kısmı paslanmaz çelikten yapılmış olmalı ve bebeğin kolayca tutabileceği büyüklükte olmalıdır)
- Çatal kaşık bıçak seti
- Alıştırma Bardağı (Devrilmeyen, bebeğin kendi başına sıvı gıdaları içebilmesini sağlamak için rahatlıkla tutabileceği hafiflikte dizayn edilmiş olmalıdır)
- Mama sandalyesi (Yüksekliği ayarlanabilir, koltuk sırtı yatırılabilir, tekerlekli ve masaya monte edilebilir tipleri tercih edilmelidir)
- Önlük
Bebek kıyafetleri
Bebeğinizin giysilerini seçerken, kullanırken, saklarken ve yıkarken nelere dikkat etmeniz gerektiğini biliyor musunuz?
Bebeklerinizin giysilerini seçerken dikkat edeceklerimiz, ne kadar giysi almamız gerektiği, giysileri nasıl temizleyeceğimiz gibi konular anne adayları için oldukça önemli detaylardır. Bu konudaki sorularımızın yanıtlarını genelde etrafımızdaki diğer tecrübeli annelerden veya bebek giysilerini satın aldığımız mağaza görevlilerinden alırız. Fakat işin uzmanından konuyla ilgili yararlı yanıtları almak kesinlikle en doğrusu olacaktır.
Yenidoğan bebeğin giysi ihtiyaçlarını belirleyen faktörler nelerdir?
- Nasıl bir iklimde yaşadığınız ve bebeğinizin hangi mevsimde doğacağı önemlidir. Örneğin bebeğiniz ekim ayında doğacaksa giysilerin çoğu kıs mevsimine uygun olmalı, az sayıda, daha ince birkaç giysi alınmalıdır.
- Bebeğinizin giysilerini çamaşır ve kurutma makinesi kullanarak mı yıkayacağınıza karar vermelisiniz. Elde yıkama çok fazla pratik olmayabilir.
- Ne kadar miktarda giysi alacağınıza karar verirken size gelecek hediyeleri ve yakınlarınız tarafından verilebilecek giysileri de düşünmelisiniz.
Yenidoğan bebeğiniz için ihtiyacınız olacak giysiler nelerdir?
- 4-6 adet body, bunlardan 1-2 tanesi yenidoğanlar için; diğerleri 0-3 ay olarak seçilebilir.
- Göbek bağı düşene kadar body yerine 1-2 adet t-shirt de alınabilir.
- 4-6 adet pijama ya da tulum alınabilir. Kış aylarında ayak kısımları kapalı olabilir. Ancak yaz ayları için ayak kısımları kapalı olmamalı ya da kolay açılabilmelidir.
- Kış aylarında 2-3 adet uyku tulumu, 1-2 adet battaniye, 2-3 adet sweat shirt gerekebilir.
- Dışarıda giydirmek için kar tulumları, bere, eldivenler olmalıdır.
Bebeğinizin kıyafet seçiminde ve kullanımında dikkat edilecek hususlar nelerdir?
- Bebeğinizin kıyafetlerini yaşa göre değil, kilosuna göre almalısınız. Bebeğiniz doğum ağırlığı
- 4000 gr olarak bekleniyorsa yenidoğan için olan giysileri çok kısa süre küçük gelecektir. Bebekler ilk birkaç ayda çok hızlı büyürler ve giysileri çabucak küçük gelmeye baslar. İlk aylarda 0-6 ay bedenler daha kullanışlı olabilir.
- Boyundan açılmaya başlayarak ayağa kadar fermuarlı ya da çıt çıtlı olanlar tercih edilmelidir. Sık bez değiştirileceği için altı kolaylıkla açılıyor olmalıdır. Geniş yakalı olması baş kısmından kolayca geçmesini sağlar.
- Doğal iplikten ve özellikle pamuklu giysiler bebek cildi için en uygun olanlardır. Ütü gerektirmeyen giysiler daha kullanışlı olacaktır.
- Kıyafet seçerken mutlaka kullanma ve yıkama talimatlarını okuyun. Hem kullanımda hem de kıyafetleri yıkarken size yardımcı olacaktır.
- Bebeğinizi hava sıcaklığını göz önünde bulundurarak giydirin. Özellikle kış aylarında çok kalın giysiler yerine gerektiğinde çıkarılabilecek üst üste giyilebilen giysiler giydirin.
- Bebeğinizi giydirirken baş kısmından giysiyi çabucak geçirmek gerekir. Soyarken de önce ayak ve kollar çıkarılıp, sonra giysi boyunda toplanıp arkadan öne doğru çıkarılmalıdır.
- Bebekler soyunup giyinmekten pek hoşlanmadıklarını unutmayın. Ayrıca aniden ağlamaya başlıyorlarsa bunun nefes almalarının bloke olmasının yarattığı panik olduğunu da belirtelim.
- Çok sıkı çoraplar ve giysiler hareketlerini engelleyeceği için pek uygun değildir. Özellikle sıkı çoraplar içinde ayak parmakları hareketsiz kalacaktır. Dantelli, saçaklı, bağcıklı giysiler bebekler için uygun olmayabilir. Dantelleri kavradığında parmakları arasında sıkışabilir, bağcıklara dolanabilir.
- Bebek kıyafetlerinin dikiş yerleri sert olmamalı, kaşındırmamalı ve kalın olmamalıdır.
- Tüylü, boyası çabuk çıkan, tüyleri kolay çıkabilen kalın kazaklar tercih edilmemelidir. Aynı şekilde bebeğini sürekli kucağına alan anne de kıyafetlerini seçerken buna dikkat etmelidir.
- Bebekler ilk aylarda sürekli kusabilir, bezinden idrar kaçırabilir. Bu nedenle annenin giysileri de kolay yıkanabilen türden olabilir. Ayrıca parfümlü ve renkli deterjanlar yerine daha kokusuz ve parfümsüz deterjanlar kullanılmalıdır.
Bebek giysilerinin yıkanmasında dikkat edilecek hususlar nelerdir?
- Bebeklerin cildi erişkinlerden çok daha hassastır. Kullanılan temizlik malzemesine bağlı olarak kolaylıkla alerjik reaksiyon gelişebilir. Sadece bebek giysileri için olan deterjanlar kullanılacağı gibi, kokusuz ( parfümsüz) ve renksiz deterjanlar da kullanılabilir. Sabun yerine çamaşır deterjanları tercih edilmelidir. Sabunlar kumaş dokusuna zarar verebilmektedir. Kıyafetleri yıkamadan önce mutlaka yıkama talimatı okunmalıdır.
- Bebek çamaşırları için ağartıcı, yumuşatıcı ve güçlü leke çıkarıcıları kullanılmamalıdır.
- Bebek giysileri alındıktan sonra mutlaka yıkanıp öyle kullanılmalıdır. Saklanırken naftalin ve güve ilaçları kesinlikle kullanılmamalıdır.
Lekeler nasıl çıkarılmalıdır?
Giysi üzerinde kurumuş, katılaşmış lekeler önce kazınmalı ya da silinmelidir. Lekeler hemen soğuk suda ıslatılmalı; eğer leke çıkmıyorsa deterjan ile soğuk suda 30 dakika bekletilmeli, sonrasında sıcak su ile normal yıkama yapılmalıdır. Lekeli çamaşırlar çamaşır makinesinde yıkanırken giysi üzerindeki yıkama talimatında belirtilen en yüksek sıcaklıkta deterjan eklenerek yıkanmalıdır.
0-3 ay
- Hastane çıkışı (3 adet)
- Pijama (4 adet)
- Yün Zıbın (5 adet)
- Pamuklu zıbın (4 adet)
- Tulumlar (100% pamuklu) (2 adet)
- Alttan çıtçıtlı body (3 adet)
- Önlük (4 adet)
- Hırka, yelek, yün ceket (geniş kollu) (2 adet)
- Ev patiği ve çorap (4 adet)
- Önlük (2 adet)
- Atlet (2 adet)
- Atkı (1 adet)
- Şapka, bere (kış için sıcak tutan, yaz için güneş önleyen)
- Bebek Montu
- Yeterli sayıda çorap
4-6 ay
- Pijama (4 adet)
- Yün Zıbın (4 adet)
- Pamuklu zıbın (2 adet)
- Tulumlar (100% pamuklu) (3 adet)
- Body (4 adet)
- Önlük (4 adet)
- Hırka, yelek, yün ceket (geniş kollu) (2 adet)
- Patik ve çorap (4 adet)
- Atlet (4 adet)
- Atkı (1 adet)
- Şapka, bere (kış için sıcak tutan, yaz için güneş önleyen)
- Mendil
- Bebek Montu
- Yeterli sayıda çorap
6 ay ve sonrası
- Günlük ev içi giyim
- Dışarı çıkış giyimi
- İç giysiler
- Gece yatak giyimi
- İlk adım ayakkabısı
- Yürüyüş ayakkabısı
Bebek odası
- Bebek odanızın şıklığı kadar odanın zemini, mobilyaları, ışıklandırması, boyası ve güvenliği de çok önemlidir. Odanızı hazırlarken alacağınız önlemlerle bebeğinizin ilk aylardan itibaren rahat, güvenli ve sağlıklı bir ortamda büyümesini sağlayabilirsiniz.
- Nasıl bir oda?
-
-
-
-
-
-
- Bebeğiniz için seçtiğiniz odanın kendi odanıza yakın, evin sessiz ve sakin bir yerinde bulunmasına özen gösterin. Odanın en az bir penceresi olmalı ve güneş almalı. Havadar olmayan bir oda bebeğin sağlığı açısından sakıncalı olabilir.Oda sıcaklığının yaz ve kış aylarında ortalama 22 derece olması ideal. Oda havasının her zaman biraz nemli olması bebeğin sağlığı için önemli. En ideal nem değeri de yüzde 45.
Nasıl bir zemin?
Halı, dekorasyonu tamamlamak için önemli. Ancak bebeğin sağlığı açısından ele aldığımızda, mikrop ve toz tutan, odadaki nemi emen yapısı nedeniyle halı, alerjik rahatsızlıklara yol açabilen bir eşya.
Parke, laminant gibi üzerindeki tozun rahatlıkla görülebildiği ve dolayısıyla kolayca temizlenebilen döşeme türlerini tercih etmek daha doğru. Bu döşemeler ısı yalıtımı açısından da ideal. Seramik ve taş zeminde ısıtma sorunu yaşayabilirsiniz.
Mobilyalar nasıl olmalı?
Boya, sunta, kaplama içerisinde bulunan kimyasal maddeler solunum yoluyla teneffüs edildiğinde bebekler için tehlikeli olabilir. Ayrıca metal, bebeğin kendini yorgun hissetmesine ve uyku sorunları yaşamasına neden olabilir.
Dolayısıyla ağaç ve masif ahşaptan imal edilen mobilyaları tercih etmelisiniz. Ahşap, bulunduğu mekanda hava sirkülasyonunu sağladığından, ortam havasının temizlenmesine yardımcı olur. Mobilyalarda sivri ve keskin kenarlar olmamasına da özen göstermek gerekiyor.
Nasıl bir ışıklandırma?
Seçtiğiniz oda, gündüzleri ışık yakmayı gerektirmeyecek kadar ışık almalı. Aydınlatmada tek bir kaynaktan gelen keskin bir ışık olmamasına özen gösterin. Bebeklerin yatarken en çok tavana baktıklarını da düşünecek olursanız, keskin bir ışığın gözünün içine girmesi onu huzursuz edecektir.
Mümkünse önce tavana vurup oradan odaya dağılan bir ışık kaynağı seçin. Işığın çok kuvvetli olmaması, avizenin küçük olması da önemli. Geceleri bebeğinizi zifiri karanlıkta bırakmamak için hafif ışık veren bir gece lambası bulundurun.
Bebek odası için ideal renkler
Mavi ve yeşil gibi soğuk renkler, sakinleştirici bir etkiye sahip olmalarının yanı sıra sinekleri de uzak tutma özelliğine sahip.
Koyu renk boyalar, odayı küçük gösterirken, açık renkler odaya ferahlık verir.Kar beyaz rengi bebek odaları için tavsiye etmediklerini, bu rengin odaya rahatlatıcı olmayan bir hava vermekle birlikte, hastane odası gibi bir izlenim de bırakabildiğini belirtiyor. Ayrıca fildişi ve buz rengi veya opak renklerin rahatlıkla kullanılabileceğini; kırmızı rengin hayli dikkat çekici olduğunu, bu nedenle birkaç eşyada kullanılarak odaya canlılık katılabileceğini ifade ediyor.
Duvarları renklendirirken sadece renge değil, seçtiğiniz boyanın içeriğine de dikkat etmeniz gerekiyor. Kokusuz, antitoksik ve antialerjik boyaları tercih etmek gibi…
Güvenli bir oda için…
Bebeğiniz her geçen gün biraz daha büyüyecek ve yeni kabiliyetler edinecek. Ancak siz bir kez oda hazırlayacaksınız ve bu odayı her gün onun ihtiyaçlarına göre şekillendiremezsiniz. Öyleyse güvenlik önlemlerini başından alın ki, bebeğiniz büyüdükçe ve hareketlendikçe bir emniyet sorunuyla karşılaşmasın.
Örneğin, hem onun odasındaki hem de evin diğer odalarındaki prizlere koruyucu kapak takın, tüm elektrik kablolarını gizleyin. Bebeğin üzerine tırmanıp pencereye ulaşabileceği eşyaları pencere kenarından uzaklaştırın.
Karyolasını herhangi bir şeye ulaşamayacağı şekilde, diğer eşyalardan uzak bir noktaya yerleştirin. Seçtiğiniz karyolanın estetik güzelliğinden ziyade kenarlarının bebeğin ayağa kalktığında aşamayacağı yükseklikte olmasına ve karyola çubuklarının arasının 6-7,5 cm’den geniş olmamasına dikkat edin.
Oda ihtiyaçları
- Karyola ( Yanları yüksek )
- Dolap
- Şifonyer
- Nevresim takımı
- Yastık
- Yorgan ( Hafif , kuş tüyü)
- Çarşaf su geçirmeyen ( 2 adet)
- Çarşaf ( 4 adet )
- Kenar Minderi
- Battaniye, pike ( 2 adet)
- Cibinlik
- Yatak şiltesi
- Lamba
- Yatak şilte koruyucusu
- Oda termometresi
- Oda nemlendiricisi (Oda nemlendiricisi kuru ortamlarda havayı nemli tutmak için idealdir. Çocuklarda kuru havadan dolayı oluşan burun tıkanıklığı ve nefes alma zorluğu nemlendirici sayesinde ortadan kalkar)
- Dönence
- Oyuncak sandığı
- Telsiz – Bebefon
6 aydan sonra bebek emekleyeme başladığında evde güvenlik ihtiyaçları- Elektrik prizlerine koruyucu kapak
- Dolap kapakları ve klozet için kilit
- Masa ,sehpa vs.. ev mobilyasının köşeleri için köşe koruyucular
- Pencere kilitleri
- Banyo için kaymayan zemin aparatları
Gezdirme ve taşıma ihtiyaçları
Pusetler
- Baston pusetler (Katlandığında şemsiye şeklini alan, maksimum ağırlığı 15 kg geçmeyen bebekler için kullanılabilen, hafif ve pratik pusetlerdir)
- Klasik pusetler (Sapının yönü değiştirilebilen yani çift taraflı kullanılabilen, koltuğu tam yatar, geniş, döner tekerlekli, tentesi hareketli, ön bar ve tablası olan tipler tercih sebebi olmalıdır. Bu tip pusetler yaklaşık 18 kg ağırlığında olan bebekler için kullanılır)
- Çok fonksiyonlu pusetler (Klasik pusetin tüm özelliklerine sahip ayrıca pusete monte edilebilen bebek taşıma/araba koltuğu olan ve binek arabasına oto koltuğunun monte edildiği kasası pusetlerdir. Bu tip pusetler yaklaşık 18 kg ağırlığında olan bebekler için kullanılır)
- Üç tekerlekli pusetler (Avrupa ve Amerika da çok yaygın olan, özellikle spor – jogging- yapan annelerin tercih ettiği tiplerdir. Kolay katlanır ve araba bagajına sığabilecek boyda olmasına dikkat edilmelidir)
Taşıyıcılar- Kanguru (Bebek 1,5 aylık olduğundan itibaren kullanılmaya başlanır)
- Port bebe (Bebek doğduğundan itibaren kullanılır)
- Malzeme çantası (Bebeğin eşyalarının içine rahatlıkla sığabileceği şekilde olmalıdır)
- Sırt taşıyıcı
Ana kucağı ve diğer- Tekerlekli ana kucağı
- Sallanan ana kucağı
- Titreşim ve müzikli ana kucağı
Araba ihtiyaçları- Araba koltukları ( Maksimum 10 kg ‘a kadar bebekler için dizayn edilmiş taşıma/araba koltuğu, maksimum 18 kg’a kadar bebekler için dizayn edilmiş oto koltukları ve 16 kg ile 36 kg arası çocuklar için dizayn edilmiş oturma şilteleri tipleri vardır)
- Seyahat sağlık seti
- Güneşlik (Hem otomobil hem de bebek odasında doğrudan güneş ışığı ve UV ışınlarından bebeğin korunmasını sağlar)
- Bebek için dikiz aynası aparatı
- Oto emniyet kemeri (Araba koltuğunu otomobilinize monte edebilmeniz için arabanızda muhakkak emniyet kemeri olmalıdır.
Emekleme başlarken gerekenler- Park (Bebeğin içinde oynaması, uyuması için kullanılan, katlanabilir, katlandığında çanta şeklinde taşınabilir olmalıdır. Tekerlekli olan tipler bir yerden diğer yere çekerken kolaylık sağlar. İki katlı kullanılabilir tipleri alt değiştirme minderi olan tipleri, oyuncak torbası ve sallama aparatı olan tipleri kullanımda daha da kolaylık sağlar.)
- Yürüteç
la (Johnny Jump Up) - Salıncak