Bebek Beslenmesi bebeğinizi tek başına uyumaya programlayın...

Bebek Beslenmesi, Ek Besin Önerileri, Mamalar, Anne Sütü, 3 yaştan büyük çocukların çok yeme ya da yememe, obezlik, iştahsızlık, okulda beslenme, beslenirken dikkat edilecek konuların yani her türlü yeme problemlerinin paylaşıldığı alan.

tunaybebek

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
23 Ekim 2010
59
3
daha önce bununla ilgili akıl almak üzere benzer bir konu açmıştım, şimdi ise nette bulduğum bir yazıyı sizlerle paylaşmak ve bunu öğrenmek isteyen annelere yardımcı olmak istedim...

Bebeğinizi Tek Başına Uyumaya Programlayın (2)
Yazı dizimize ilgi büyük oldu. Yazı dizimizin ikinci ve son bölümünde Psikolog Bihter Mutlu Gencer bebeğinizi daha kolay uyutmanız için genel yöntemlerden söz ederek tek başına uyumanın önemini şöyle anlatıyor: “Tek başına uyuyabilme becerisi onun bireysel, bağımsız, kendine güvenli yetişmesi için zemin oluşturur. Hayata tek başına uyumayı başarmış olarak başlamış bebekler, ileride kendinden daha emin, daha cesaretli dolayısıyla merak duygusu daha gelişmiş, böylece başarılı ve kendine yetebilen çocuklar ve bireyler olurlar.”

Genel Yöntemler

Bebeklerin akşam uyuması gündüz uyumalarından daha zordur. Akşamları yattıklarında daha çok ağlarlar, uykuya dalmaları daha uzun sürer. Bunun en büyük nedeni akşam anne babadan ve sosyal hayattan ayrılmak istemezler. Kısa olan gündüz uykusundan sonra anne babaya kısa süre sonra kavuşacaklarını, akşam uykusuyla ise çok daha uzun süre onlardan ayrı kalacaklarını sezerler. Ayrıca akşamın karanlığı onlar için daha belirsiz ve korkutucu olabilir. O halde ne yapmalı? Bihter Mutlu Gencer bazı yöntemler sıralıyor:

• Akşam için bir uyku rutini oluşturun, her gece aynı işlerden oluşan bir rutin bebeğinizin kendini güvende hissetmesini ve bu güvenle uykuya daha rahat dalabilmesini, ayrıca bu rutin başladığında kendini uykuya yavaş yavaş hazırlamasını sağlar. Tipik bir rutin şöyle oluşturulabilir. Bebeğinize yaşına göre en anlayabileceği şekilde sözel olarak artık uyku vaktinin geldiğini ve biraz sonra gidip yatılacağını bir kaç kez söyleyin. Küçük bebekler “ee yapacağız” gibi kısa sözleri daha kolay anlayabilirler.
• Daha sonra belki sıcak bir banyo, ya da sadece elini yüzünü ılık suyla yıkama; dişleri fırçalama alışkanlığı kazanması için en başlarda sadece kemirmesi için daha sonra taklit becerileri geliştikçe fırçalama taklidi yapması için eline vereceğiniz ufak bir diş fırçası; sonra pijamalarını giyme; daha sonra yaşına uygun bir kitap okuma (birlikte kitabın resimlerine bakma); daha sonra meme veya biberonla beslenmesi; sonra hafif ve sakinleştirici bir müziğin açılması; ışıkların kapanması ve belki ufak bir gece lambasının açılması; bebeğin yatağa konulması (mutlaka henüz uykuya dalmamış olarak); belki bir şarkı veya ninni söylenmesi ve odanın terk edilmesi.
• Bütün bu rutin her gece tutarlı bir şekilde uygulanmalıdır. Uygulama sırasında fazla aksiyon içinde olmamaya, oyun oynamamaya, (şimdi oyun değil uyku zamanıdır) sakin olmaya, sakin bir şekilde konuşmaya çalışarak çocuğunuzun uyku için kendisini hazırlamasına yardımcı olmalısınız. Bebekler ve çocuklar her şeyi anlamıyor gibi gözükse de ses tonunuzdaki veya hareketlerinizdeki duyguları hemen fark ederler. Dolayısıyla bebeğinizin yine uyumayacağından korkan kaygılı ses tonunuz bebeğinizi olumsuz etkiler.

Bebek yatağa konulduktan sonra

Meme, biberon, emzik emerek, kucakta veya ayakta sallanarak veya buna benzer bir alışkanlıkla uykuya dalabilen bir bebek gece uyandığında da bu alışkanlığını isteyecek ve tekrar uykuya dalmakta güçlük çekecek, hatta bu alışkanlığını bırakması da güç olacaktır. Bu nedenle böyle bir alışkanlığa hiç başlamadan yatağa yatırarak uyutmaya çalışmak en iyisidir. Bazı çocuklar ise uyurken parmaklarını emerler. Bihter Mutlu emzik ve parmak emme konusunda şunları söylüyor: “Emzik bebeğinizin gündüz emme güdüsünü karşılamak üzere verilebilir fakat uykuya dalarken sizin kontrolünüzdeki emzik yerine kendi kontrolünde olan parmağını emerek kendini sakinleştirip uyumaya alışması bireysellik, bağımsızlık gelişimi için daha uygundur-parmak emmek bizim toplumumuzda nedense hoş karşılanmaz; oysa çocuğun 4 yaşına kadar, hatta kalıcı dişleri çıkana kadar, parmak emmesi son derece normaldir, zaten bu yaştan sonra parmak emmeyi kendi kendine bırakır. Eğer 6 yaşına gelmiş ve hala bırakamamışsa anne babayla ilişkide bir problem yaşanıyor olması gibi başka olumsuz faktörler işin içine karışmış olabilir, o zaman da bu olumsuzluklar üzerinde çalışılmalıdır.”
Akşam yatağına yatırdığınız bebeğiniz uyumuyor ve ağlıyor. Elbetteki bebeğiniz kan ter içinde kalana kadar onu savunmasız bırakmamalısınız. Bbu onun sizinle olan güven ilişkisini de zedeleyebilir. Fakat bebeğiniz en ufak bir hoşnutsuzluk sesi çıkardığında hemen yatağının kenarında soluğu almanız da doğru değil. O halde ne yapmalı? “3-4 dakika ağlamasına izin verip sonra yanına gidip kucağınıza almadan sırtını sıvazlayarak, sakin ve sevgi dolu sesinizle ona “uyuyoruz bebeğim, ee yapıyoruz” diyebilirsiniz, veya ona uyku şarkısını söyleyebilirsiniz. Bebeğiniz sakinleşmeyecek gibi görünüyorsa kucağınıza alıp bir dakika gibi kısa bir süre sallamadan tutup tekrar yatağına koyabilirsiniz. Tekrar ağlamaya başladığında, veya gece uyandığında da yapılacak olan şey işte bu sistemi bebeğiniz ağlamaya başladığı her seferde bıkıp usanmadan ve sakinliğinizi koruyarak tekrar tekrar uygulamaktır. 4 aylık bebeğinizi siz gece yatarken saat 11-12 civarında beslemeniz onu sabaha kadar idare eder, dolayısıyla onu artık bütün gece beslemeden uyumaya alıştırabilirsiniz. Saat 3’te uyanan bebeğinizi o saatte beslerseniz ertesi gece tekrar aynı saatte uyanıp karnını doyurmak isteyecektir.”

Neden tek başına uyku?

Bebeğinizin tek başına uyuması elbetteki anne babanın rahat edebilmesi, saatlerce çocuğu uyutmak için zaman ve enerji harcamaması bakımından çok önemlidir. Bihter Mutlu, “Fakat asıl çocuğunuz için büyük bir önemi vardır ki bu da tek başına uyuyabilme becerisinin onun bireysel, bağımsız, kendine güvenli yetişmesi için zemin oluşturmasıdır.” Diyerek şöyle devam ediyor: “Hayata tek başına uyumayı başarmış olarak başlamış bebekler, (uykuya ek olarak tek başına bir sürü şeyi yapmasına fırsat verilmiş-yemek yemek, giyinmek, çevreyi özgür bir şekilde keşfetmek, vb.) ileride kendinden daha emin, daha cesaretli dolayısıyla merak duygusu daha gelişmiş, böylece başarılı ve kendine yetebilen çocuklar ve bireyler olurlar. Denklem basittir: Çocuk uyurken kendi kendine yetebilirse, büyüyünce de kendine yeten bir çocuk ve sonrasında bir birey olur. Bebeğiniz 3-4 aylık olduğunda tek başına uyuma çalışmalarına başlamak uygundur. Bu zamanı geçirirseniz daha uzun süre uğraşmak zorunda kalabilirsiniz, fakat yine de başarmak mümkün. Çocuğunuz kaç yaşında olursa olsun kuralları ve sınırları belirlemek, net ve tutarlı davranarak her zaman sizin elinizde.”

alıntıdır...
 
çok güzel ve bilgilendirici bir yazı olmuş. uygulamaya çalışacağım inşallah başarılı olabilirim. teşekkürler...
 
ya ben burda yazanlari denedim ama olmuyor olmuyor olmuyorrrrrrrr!! benim kizim istisna midir nedir?yok sa bunlari soyleyen mi cok biliyor?
 
faydalı olabildiysem ne mutlu bana... deneyen arkadaşlar sonuç bildirirlerse sevinirim...
papatya68 bire bir yaptınmı söylenenleri???
duyduğu kadarıyla istikrarlı olunca sonuç başarılıymış...
 
Valla ben de birebir yapmama rağmen her seferinde oğlum daha büyük cingar çıkardı ve ağlamasına dayanamadığım için başarılı olamadım malesef. emerek uyumaya alışkın. Yani başka şekilde uyumadı şimdiye kadar.
 
benimkide emerek uyuyor, 1-2 gündür her zamankiden daha kısa sürüyor uyuması, oda belli bir saatte uyuduğu için, henüz bu yazılanları denemedim 1 hafta sonra başlıyacağım bende...
 
evet bu yöntem trcy hogg un yöntemi kitabını aldım paramı bayılıp ama bebğim bir emme bağımlısı başaramadım olmuyorrrrrrrrrrrrrr!!!!!!!!
 
memede uyutmaya alistirmadim ben. neye alisirsa oyle gidiyor zaten. memeden keserken ayakta sallama yada kucakta uyutmaya gecmemeiniz tavsiye ederim. hem cocuk icin hem de bizim icin daha iyi boylesi.

biz bastan beri sallamama ve kendi kendine uyumasina yardimci olma konusunda kararli olmaya calistik. istisnalarimiz oldu, cok agladigi zamanlarda kucakta pispisladim ama bu sureyi kisa tutmaya calistim. arada aglayarak uyandiginda ac olmadigindan eminsem popsuna pispislayip onu yatakta sakinlestiriyorum. hemen uyku pozisyonuna geri donuyor. o zaten uyumak istedigi icin israr etmiyor. dedigim gibi istisnai durumlar oluyor ama sabirli olmak lazim. simdi aksamlari yemeginden sonra biraz oynayip yatagina koyuyorum. o yataktayken biraz daha oynuyoruz. sonra masal okuyorum gulerek izliyor (anlamiyor tabi daha:)). hadi kizim simdi uyusun diyip poposuna hafifice ritmik olarak vuruyorum bi kac kere. hemen parmagini agzina goturup uyku moduna giriyor. odadan cikiyorum. sonra kalkip soylenmeye basliyor ama yanina gitmiyorum. aglarsa gelip yine ayni sekilde pis pis deyip tekrar ayriliyorum yanindan. o da yataktan kacis olmadigini ogrendi artik o yuzden israrciligi da azaldi. kararli olmak lazim. kesinlikle ise yariyor
 
memede uyutmaya alistirmadim ben. neye alisirsa oyle gidiyor zaten. memeden keserken ayakta sallama yada kucakta uyutmaya gecmemeiniz tavsiye ederim. hem cocuk icin hem de bizim icin daha iyi boylesi.

biz bastan beri sallamama ve kendi kendine uyumasina yardimci olma konusunda kararli olmaya calistik. istisnalarimiz oldu, cok agladigi zamanlarda kucakta pispisladim ama bu sureyi kisa tutmaya calistim. arada aglayarak uyandiginda ac olmadigindan eminsem popsuna pispislayip onu yatakta sakinlestiriyorum. hemen uyku pozisyonuna geri donuyor. o zaten uyumak istedigi icin israr etmiyor. dedigim gibi istisnai durumlar oluyor ama sabirli olmak lazim. simdi aksamlari yemeginden sonra biraz oynayip yatagina koyuyorum. o yataktayken biraz daha oynuyoruz. sonra masal okuyorum gulerek izliyor (anlamiyor tabi daha:)). hadi kizim simdi uyusun diyip poposuna hafifice ritmik olarak vuruyorum bi kac kere. hemen parmagini agzina goturup uyku moduna giriyor. odadan cikiyorum. sonra kalkip soylenmeye basliyor ama yanina gitmiyorum. aglarsa gelip yine ayni sekilde pis pis deyip tekrar ayriliyorum yanindan. o da yataktan kacis olmadigini ogrendi artik o yuzden israrciligi da azaldi. kararli olmak lazim. kesinlikle ise yariyor
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…