• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

bebeğinizi nerde yatırıyosunuzz?yanımda yatıyo sadece.çok endişeliyımm:(

Çocukla birlikte uyumak mı, yoksa onu odasına göndermek mi? Aileler de uzmanlar da bu konuda ikiye bölünmüş durumda. Kimi aile çocuğa ayrı oda yapıyor, doğumdan itibaren yatağında yatması gerektiğini düşünüyor. Kimiyse içgüdülerine göre hareket ediyor, yatağa gelmek isteyen çocuğa hayır demiyor.

Bazı uzmanlar, anne babayla birlikte yatmanın çocukta bağımlılık yarattığını iddia ediyor. Üstelik ebeveynin cinsel hayatını olumsuz etkilediğini söyleyerek bu duruma karşı çıkıyorlar. Bazıları ise doğal ebeveynlikten yana. Yani çocuğun ailesiyle yatağı paylaşmasının bir bağımlılık yaratmadığını, çocuğun hazır olunca zaten odasına gideceğini savunuyor. Bebeğin fiziksel ve duygusal gelişimi için beraber uyumanın yararlı olduğunu savunan uzmanlar, bu süreci çocuk ve ailenin belirlediğini belirtiyor.

AİLELER ANLATIYOR

Hastalandığında bile yatağa almadım
Serpil Önal (40), halkla ilişkiler müdürü
Dokuz yaşındaki oğlu Sercan doğduğundan beri ayrı odada.

Herkesin kendi yatağında yatmasından yanayım. Ben eğitim sektöründe çalışıyorum. Bu nedenle çevremdeki birçok psikolog ve uzman, çocuğun kişiliğinin yerine oturması, karakteristik özelliğinin rahat gelişmesi için yalnız yatması gerektiğini savunup, ayrı yatırmamı önerdi. Onların bu düşünceleri benim üzerimde etkili oldu. Tabii bazen yatağa alırım, oynarım. Ateşliyken, hastayken yatağımda olur, ama akşam mutlaka yatağına götürürüm. Gerekirse ben onun yatağının yanına yatak yaparım ama yatağa almam. Karı koca birlikteliğinin sağlıklı olması için de çocukların kendi odasında yatmasından yanayım. Oğlum büyük bir ameliyat geçirdi, o zaman bile ben onun odasına gidip yanında yatak serdim.

İsterse 15 yaşına kadar benimle yatabilir
Funda Mumcuoğlu (30), basın danışmanı
Üç aylık Dünya ile birlikte yatıyor.

Normalde psikologlar da, okuduğum kitaplar da çocuğun aileyle aynı odada kalmasını, birlikte uyumasını önermiyor. Dünya’nın yatağı eşimle benim yatağımıza bitişik. Geceleri altını değiştirmek için aldığımızda uyuyup kalıyor. Kendisini bizden ayrı hissetmiyor. Benim de çok kolayıma geliyor. Gazı oluyor, emmek istiyor hemen yanıbaşımda. Bizimle yattığı için inanılmaz huzurlu bir bebek oldu. Bu ne kadar sürer, bilmiyorum. Ama buna karar verecek kişi psikologlar değil, çocuğum. Eşim de anne ve babasıyla uyuyan bir çocukmuş. Özgüveni yüksek, huzurlu biri. Dünya da böyle olacaksa 15 yaşına kadar odamda kalabilir. Her bebek, her aile aynı değil. Biz dokunmayı seven bir aileyiz.

Ben istediğimde onun reddettiği oluyor
Şermin Terzi (37), gazeteci
Dokuz yaşındaki kızı Nisan ne zaman isterse yatağa gelebiliyor.

Bekar bir anneyim. Kızımı evliliğim sırasında da, boşandıktan sonra da ne zaman yatağıma gelmek istese hep yanıma aldım. Ne birlikte yatma bağımlısı oldu, ne de özgüven eksikliğine kapıldı. Yanımda sabahladığı da oldu, birkaç saat yattıktan sonra yatağına yolladığım da. “Hadi şimdi kendi yatağına git” dediğim zaman hep ağlamadan tıpış tıpış yatağına döndü. Hatta bazen “Hadi bu gece beraber uyuyalım” teklifime “Yok anne kendi yatağımda yatayım” diyerek reddettiğini de bilirim. Kendi içinde çok güzel bir denge kurdu.

Bizimle huzurlu rahat yatıyor
Ebru Erşan (35), diş hekimi
2.5 yaşındaki Ekin Deniz’le birlikte yatıyor.

Birlikte yatıyoruz. Hâlâ anne sütü aldığı için bizimle yatması rahat oluyor. Çevreye aldırmam. Önemli olan çocuğun rahatıdır. Aslında çocuk aileyi yönlendiriyor. Çocuğa göre hareket ediyoruz. Kendi yatağına götürdüğümüzde defalarca ağlamasındansa bizimle huzurlu, rahat yatması daha uygun. 4-5 yaşından sonra ayırmayı düşünüyorum. Özgüveni yerinde olmaz diyenlere kızıyorum. Çünkü, kızımın özgüveni de yerinde.

FARKLI GÖRÜŞTE İKİ UZMAN ANLATIYOR

Psikiyatr Sabri Yurdakul
Yatağa gelen çocuk cinsel yaşamı etkiliyor

“Korkuyor, bizi bırakmıyor, bütün gün özledim, yalnızken gece üstünü açıyor” bahaneleriyle aileler çocuklarını yanlarında yatırıyor. Ama, istediği zaman da geri gönderemiyor. Bütün gün annenin gözünün önünden ayırmadığı, görmediği anda telaşlandığı çocukların geceleri odalarında yalnız başlarına yatmalarını beklemek çok gerçekçi bir davranış değil. Bu yüzden çocukların baştan itibaren kendi odalarında yatmaya alıştırılmaları gerekiyor. Ara ara “hadi gel yanımızda yat” dendiğinde düzen bozuluyor.
Çocuk, herhangi bir nedenle kalkıp yanımıza geldiğinde tutum ve davranışlarımız aynı olmalı. Yatağa gelmekte ısrar eden çocuğa, “Artık kendi yatağında yatma zamanın geldi. Sen büyüdün” diyerek onu yatağına götürmeli ve yanında oturarak alışmasına yardımcı olmalıyız. Yoksa 15 yaşına geldiği halde hâlâ büyüklerin yatağında yatan gençler görmek şaşırtıcı olmaz. Bu durum gerçekten sakıncalıdır ve ailenin cinsel hayatını bile etkiler.

Çocuk Psikoloğu Nilüfer Devecigil
Anne babasıyla yatan çocuk daha az ağlıyor

Bebeklerde 2,5 - 3 yaşına dek beynin kendi kendini sakinleştirme ile ilgili bölümü gelişmemiştir. Rahatlamak için ebeveyn yardımına ihtiyaç duyar. Bebek bir uyku safhasından diğerine geçerken uykuya tekrar girmekte zorluk çeker. Onun için yalnız başına uyanmak korkutucu olabilir. Araştırmalar gösteriyor ki, anne babayla yatak paylaşan bebek daha az ağlıyor, kalp atış ve nefes alışı daha düzenli. Amerikan Pediatri Akademisi ve UNICEF, ebeveyn ile bebeğin beraber uyumalarını özellikle ilk 6 ay ve sonrasında, bebeğin gelişimi açısından önemli olduğunu söyleyerek destekliyor.
Ancak anne baba alkol almışsa, sigara kullanıyor, ilaç alıyorsa bebekle uyumamalı. Bebek annenin tarafında yatmalı, anne babanın arasında değil. Anne babasıyla uyuyan çocuklar hazır olduklarında kendi odalarına geçerler. Bu süreç tıpkı erken ya da geç konuşan, yürüyen çocuklar gibidir. Önemli olan çocuk hazır olmadan onu ayrılmaya zorlamamak.

güzelmiş arastırma.valla benım bebişim 2 aylık oldu hala sa 1 e kadar besıgınde sonası yanımda uyuyoo ve ben gercekten sevıyorum onun bana yapışık uyumasını.ne zman yatmak ısterse o zamn yatsın .askere gidene kadar izin oglumaa:D

canım benim bebişim 5.5 aylık benim odamda tam kendi yattığım tarafın bitişinde 140*90 karyolası var yani 3-4 yaşına kadar yatabileceği bir karyola onda yatıyor şimdi kış olduğu için odasında hiç uyutmuyorum ama havalar ısınınca en azından öğle uykusunda odasında yatırıcamemzirdiğim için ayrı odada olmak zor hem üstünü açar terler vs böyle aynı odada sürekli elim üzerinde oluyor hem ben yanındayken kendini güvende hissediyor bebekler için güven duygusu çok önemli ama şuda bir gerçekki aynı yatakta yatmak güzel ama eziyet dönemiyorsun edemiyorsun o yüzden sadece hasta iken yanıma alıyorum oda ben ecrinin ayakucunda yatıyorum...

ben korkarım yanıma almaya allah korusun bişey olur uykum hafiftir ama yinede güvenemem yatağında yatoyr kuzum ama aynı odadayız zaten kendine ait bir odası olmucak arkadaşımın oğlu 2 yaşını geçti hala annesiyle yatıyor ayıramadı artık kaç yaşında ayrılırlar bilmiyorum :)

dogdugundan bu yana uyanıkken sabah keyfı harıcınde hıc yatagıma almadım oglumu
kendı yatagımın yanında sepetı var orada yatıyor
aglasa ve ya emzıgı dusse bıle yattıgım yerden hemen mudahale edebılıyorum
emzırmek ıcın yatagıma oturdugumda hemen kolumu uzatıp sepetınden kaldırabılecek kadar yakınımda
ama tasınma asamasındayım ve artık sepetı kucuk gelecek buyuyor cunku
15-20 gune kendı odasına gcırıcem
zaten artık gece cok fzla kalkmıyor

Nekadar doğru tartışılır ama ben de bebekle yatma yanlısı değilim... Belki bizlerin uykusu hafif olabilir ama babalar... Allah korusun ama çok tehlikeli ve bunun yanında alışma durumuda var... Komşumun oğlu 3 yaşına girecek hala anne- babasıyla yatıyor...

Benim kızımda iki ayını doldurdu. Bizim odamızda park yatakta yatıyor ama hiç yanımıza almıyoruz. bugüne kadar hiç yatarakta emzirmedim... Tedbiri almak lazım sonra pişman olmaktansa...

Tabi herkesin fikrine saygı duyuyorum...

ben kızımı 2 aylık olduktan sonra hep yatarak emzirdim halada öle çünkü yatarak normaldekine göre daha uzun emiyor çokta rahat oluyoruz ikimizde.Odamızda park yatak olduğu halde kızım yanımızda yatıyor şuan için çok iyi çünkü gündüz çalıştığım için çok özlüyorum ve gece onun yanımda olması hem beni hem eşimi mutlu ediyor aslında sabah babasını kızım uyandırıp işe gönderiyor biraz daha büyüsün öyle odasına alıştıracağım masallar okuyarak .. vs (özel hayatımızda da bir problem yok evin her yeri bizim)

arkadaşlar benim eşim askardeydi ve sezaryenliydim hep yatağıma alıp yatarak emzirdim uyuyunca yatağına koydum sonra alıştı emip dönüp uyuyup kalıyodu kıyamıyodum bazen,şimdi 1 yaşında ve yerde beraber yatıyoruz yatağımı unuttum iyce,hala defalarca emmeye kalkıyo dönüyo hayatımız alt üst valla,ben kendi adıma çok pişmanım önce yatarak emzirdiğime,ve yanımda yatırdığıma bebekler çok kararlı başetmek çok zor ama keşke daha çok uğraşsaydım,ben hiçbirzaman kural koyma taraftarı değilim yeri gelince beraberde yatılır ama zaten çok küçük oluyolar ve çok tehlikeli bende bikaçkez kaza atlattım ve uykum inanılmaz hafif olmasına rağmen,en sağlıklı yer beşikleri bence çocuğun kendisi içinde zor bi uyku düzeni geliştiremiyo ve bu tüm gelişimini etkiliyo,ilk bebğim olduğu için çok acemiydim ben.Birde 2-3 aylık tan sonra gündüz istediği kadar ama gece her ağladığında emzirmemeli bunun yerine sallamak,kucağına almak,sevmek,konuşmak tekrar yatırmak en iysi emmeye alışan çocuk uykuyu öğrenemiyo benimki hala meme delisi hiç uykusu yok benim fikrim bunlar bana tavsiyesi olan varmı yanımdan nasıl ayırcam bilmiyorum.

benim kızım 9.ayını bitirdi.hiç yanımda yatırmadım.8.ayını doldurduğunda ise kendi odasında,karanlıkta yatıyor.bi sıkıntı yaşamadım.diş çıkarıyo.huzursuz.onun için bazen odasında yatıyorum.yanımda hiç yatırmadım çünki korktum açıkçası.ezersem diye.odamızda park yatak vardı ama onda da dikilmeye başlayınca düşecek diye odasına aldık.

valla cok sasirdim dogrusu
oglum 7bucuk aylik bir gun bile yanimda yatirmadim.. hep korku vardi icimde ve esimin uykusu cok agir.. sadece hastanede kucagimda uyuyordu öyle kaliyordu..
ben de sezeryan oldum ama genede kalkabiliyordum agrim oldugu zaman da esimi kaldiriyordum herseyde o yardimci oluyordu altini bile degistirirdi..
benim bebegimde 3 ayina kadar her iki veya 3 saatte uyanir emmek isterdi veya mama isterdi. doktorumla konustum bogulma tehlikesi var mi diye yan yatirirsan olmaz dedi ve cok sukur bir sey olmadi..

ben de herkes yatagini bilecek diyenlerdenim ;)

Benim kızımda 2 yaşında ve hala benimle yatıyor.:utangac:burda biz çalışan annelerin mazereti var. Zaten bütün gün yanında değiliz hiç değilse yanımızda yatsın.Nereye kadar ??:bbo:biz yavaş yavaş kendi yatağıına geçiş yapmaya başladıka.s.inşaallah alışacak:dance:

valla sizi kutlamamak elde degıl.2.ayımız bitti hala beraber yatıyoruz biz .yok yatmıyo yatagında .hatta yataklarında.3.beşiğimizi aldık eve.en son otomatik beşik.hiçbirinde asla yatmıyor.kucagımda emerken uyusa yatagına yatırayım desem anında acıyo gözlerini hiç uyumamış uykusu yokmuş gibi bakınıyo.ne zman ayrı yatarız bilmiyorum. yada dönmeye basladıgında napıcam onu da bilmiorum.ama şimdilik bölyle.keşke yatsaydı yatagında ama mutluyuz da böle :D babamız da ben de ogluş da....

2 kız annesiyim biri 13 diğeri daha 4 aylık . ılk kızıma yatması için beşik almıştım ilk 8-9 aylık olana kadar bizim odada ama beşiğinde yattı sonra odasına götürdüm ve alışması zor olmadı . Şimdi 4 aylık olan kızımı ablasına aldığımız beşikle bizimle aynı odada yatıyor 8-9 aylık olunca onuda odasında yatırcağım.Böyle çok rahat oluyor hem ona yakın olmuş uluyorsunuz hemde sizinle yatmaya alışmıyor. Bebekler o kadar akıllı oluyorlarki siz farkında olmadan sizi kullanabiliyorlar. Görümcem de aynen benim gibi 13 yaşında oğlu ve 1.5 yaşına kızı var . Hep yanında yatırmaya alıştırdı ister inanın ister inanmayın çocukların odası boş duruyor ikisiyle birlikte aynı yatakta yatıyor. Hele oglan kardeşide oldu ya kıskançlığından ayrılmıyor . Olan bizim enişteye oldu valla

hiç aynı yatakta yatmadım oğluşumla.ilk iki ay sadece aynı odada yattık.sonra da kendi odasında yatırmaya başladım.hep odasında yatağında yatar şimdide.ayyy zati eşimden ayrı yatamam ben.nasıl yatacaz 3 kişi aynı yatakta birlikte:roflol:delikafadulden

kızlar bende aynı yatakta yatılmaması gerek diyenlerdenim.nasıl alısırsa öyle gider bence.benim oglumda 2 aylık.aynı odadayız.ama kendi yatagında(park yatakta)yatıyor.
böyle çok rahatız.hem her agladıgında yanındayım.içim rahat oluyo.hemde eşimle kendimizi daha rahat hissediyoruz.özel hayatımız yerinde duruyo.kaydirigubbakcemile3
fakat odası ne zaman ayrılmalı ona daha karar vermedikCADIARZU

aynı yatakta yatmak bencede sakıncalı ama bende her telden çalıyorum her yerde yatmaya alışsın kızızm...şu anda kızım daha 40 ı bile çıkmadı ama odamızda kendi sepetinde yatıyor gündüzleri odasında büyüyen beşikte yatmaya alıştırdım ...günün bi uykusunda büyüyen beşiğinde bir bölümünde bizim yatağımızda (gündüz) bi bölümü koltukta her yere alıştırdım...ama geceleri kesinlikle odamızda kendi sepetinde uyuyor...şu anda gece gündüzü de öğrendi..
geceleri hiç konuşmadan sadece karnını doyurup asltını alıp gazını çıkarıp sepetne bırakıyorum...
gündüzleri ise bol bol konuşuyorum t.v. hep açık uyutuyorum ve özellikle gündüz ışıkta gece ise karanlıkta uyutuyorum...daha çok mu erken yoksa öğrendi mi bilemem ama heryerde uyuyor...
emzirmeye gelince her şekilde emzirmeyede alıştırdım yatarak,kucağımda,elim sırtında ,yandan ,önden her pozisyona giriyoruz emişirken...hiç birinde bir rahatsızlık belirtisi olmadı...
daha erkende ondan mı yoksa alışıyormu onu bilemem ben yapayımda ....

offfff offfff.bizimkide bir yadır bizsimle yatıyo henuz 2 ay 1 haftalık,bana kalsa ben kendi yatağında yatırmak istiyorum ama ya gece birşey olursa diye eşiminde onaylamasını istiyorum.Hem o alışıyo arkadaşlar hem de bizler onunla uyumaya alışıyoruz.Ben yatağını yadırgamaması için gündüzleri kendi yatağında yatırıyorum.

benim oglum dogdugundan beri odasinda..40 gunluk bugun hic yanima almayida dusunmuyorum
hem onun icin hemde benim icin boylesi en guzeli..
[/B]

bencede annenin kokusuna alışmamalı.. benimde kızım 2,5 aylık ama yanımda yatırmöadım.. yatağında yatıyor.. şşimdilik biizm odamızda.. ama seneye ayırmayı düşünüyorum odasını..

benimde oğlum 13 aylık ve bizimle yatıyor emziriyorum şimdilik bi şikayetimiz yok aksine çok memnunuz çünkü ayrı yatırdığımız zamanlarda saat başı uyanıyodu kalkıp ona bakmaktan uyuyamıyoduk şimdi ailece huzur dolu uyuyoruz a.s ayrıca çok keyif verici birşey sabah uyandığınızda canınız yanınızda :teytey: emzirmeyi bırakıncaya kadar bizimle bugünleri özleyeceğiz sonra unutmayın :gitme:

Back