Bebeğinizi emzirirken dikkat

DreamLover

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
22 Mayıs 2007
4.482
105
:: BEBEĞİNİZİ EMZİRİRKEN DİKKAT! ::

Emzirme sonucu annede zedelenmiş meme başı, göğsün sertleşmesi veya enfeksiyon toplaması gibi sorunlar görülebilir. Bebeğin doğumundan sonra hayat biçimi ona göre yeniden düzenlenir, her şey bebeğe göre ayarlanır. Anne çok heyecanlıdır ve bu heyecanla karışan yoğun yaşam tarzı bazen vücut fonksiyonlarının bozulmasına neden olabilir. Emzirmek esnasında da bu sorunlarla karşılaşılır: En çok rastlanılan sorun; sütün azalması, hatta kesilmesidir. Sebebi ise annenin kendisini çok fazla baskı altında hissetmesi ve kendisine ayıracak, rahatça dinlenecek vakti olmamasıdır. Çocuk, eş, ev işleri, ziyaretçiler derken annenin bu duruma gelmesi oldukça normaldir. Annenin kendisine ayıracak hiç zamanı kalmaz. Tüm bunların sonucu olarak, göğüs başları belirgin bir biçimde kızararak şişer ve süt yeterli miktarda gelmez. Bir yandan bebeği doyurmak ve emzirmek zorunda olma düşüncesi annenin içini kemirir ve canı daha çok yanar. Yerine getirilmesi gereken vazife ve ağrının yarattığı hassaslık sütün gelmesini engelleyebilir. Çünkü bu esnada göğüs içerisinde bulunan dokulara baskı olur. Ama asıl sorun yaşanılan ruhsal baskıdır. Bu soruları yaşayan annelere rahatlama duygusu ancak her sey yoluna girdiğinde gelir.

SÜTÜN AZALMASI
Biyolojik bazı sebeplerden dolayı anne göğsünden gelen süt azalır. Bebeğin yanlış tutulması veya yatırılması, sütü doğru içemiyor olması da sütün belirli bir bölgede toplanarak dışarıya çıkmamasına yol açabilir. Doğumdan sonra doktordan yardım alarak emzirmeyi öğrenen anne bu tür sorunlarla daha az karşılaşır. Ayrıca evde bebek için bakıcı tutmuş anneler de emzirme esnasında bakıcıdan yardım isteyebilirler. Bebeğin doğru pozisyonu dışarıdan da rahatlıkla görülebilir ve konusunda tecrübeli olan bakıcı tarafından yardım alınabilir. Anne tek başınaysa emzirme işlemi daha da zordur. Çünkü hem bebeğini emzirmek, hem de canını acıtmadan süt vermek zorundadır. Bu gibi durumlarda da vücut kendisini gerginleştirir ve canın acıması için zemin hazırlanmış olur. Eşinin bu durumda anneye yardım etmesi gerekir. Babaya düşen görev emzirme esnasındaki duruş pozisyonu önemli olduğundan annenin arkasına doğru yastığı yerleştirmek, onu rahat bir şekilde oturtmaktır.

EMZİRME POZİSYONLARI
Emzirme pozisyonlarından biri otururken bebeği kucağa almaksızın, yandan kalçanın üzerine koyulacak yastığa yatırarak emzirmektir. Bebeğin vücudu ve bacakları kol yardımıyla desteklenir. Bu pozisyonda elinizle başını memeye yaklaştırın. Özellikle sezaryenli annelerde, düsük doğum tartılı ya da emerken hemen uykuya dalan bebeklerde önerilir. En yaygın olarak tercih edilen pozisyon kucakta emzirmedir. Vücudu yana çevrilen bebeğin sırtı, poposu ve kafası kolunuzla desteklenmelidir. Yüzünüzü göğüs ucunuza bakacak şekilde tutun. Serbest elinizle baş parmağınız yukarıda, diğer parmaklarınız aşağıda olacak şekilde meme başını tutarak bebeğin yanağına ya da duudaklarina degdirin. Meme ucu bebegin yanagina ya da agzina degdiginde, bebek arama refleksiyle agzini açar. Agzini açar açmaz bebegin basini meme ucunuza dogru itin. Burada önemli olan memeyi bebeğe doğru değil, bebeğin başını memeye doğru getirmenizdir. Bebek, meme ucunu dudakları arasına alarak memeye yapışır. Normal emme mekanizması şunları içerir; 1- Meme ucunun tamamının, çevresindeki koyu kısmın da en az 4-6 cm'lik bölümünün, emilmeye başlanması 2- Önce doyurucu olmayan hızlı emme ve göğüs ucunun uyarılmasıyla ilk süt boşalması(süt ejeksiyon refleksi), 3- Meme ucunun dil ve diş etlerinin yardımıyla damak üzerinde sıkıştırılmasıyla vakum yaratılması, 4- Yaklaşık saniyede bir, yavas emme-yutma ritmi oluşturarak süt kanallarındaki sütün boşalması.
EMZİRME POZİSYONLARININ BİLİNMESİ BEBEĞİN RAHAT BESLENMESİNİ SAĞLAR

EMZIRMENIN ALTIN KURALLARI
1- Bebek emerken, meme ucunuzun tamamı ve aerolanın (meme ucu etrafındaki koyu renkli kısım) büyük bir kısmı, bebeğin ağzı içinde olmalıdır.
2- Emzirme esnasında bebeğin burundan rahat nefes alıp verebileceği pozisyonları seçin. Bebek emerken burun deliklerinin meme tarafından kapatılmamasına özen gösterin.
3- Günlük sıvı alımınızı artırın. Dengeli beslenmeye çalışın.
4- Göğüs uçlarınızı yalnız su ile temizleyin. Göğüs uçlarınızı sıkça açık bırakın. Öyle ki hava ile temas edip kurumalarına olanak tanıyın.
5- Bebeğiniz yeterli miktarda süt alıyorsa günde 5-6 kez bezini ıslatması gerekir. Anne sütünün yeterli olup olmadiği bebeğin ağırlık artışıyla takip edilir.
6- Olanak buldukça uyumaya ve iyi dinlenmeye çalışın.

BEBEĞİN AĞIZ DURUŞU
Bebek, emzirmek için göğüse yaslanırken anne ile göz göze gelmelidir. Çünkü anne bebeğine ağzını ne kadar açması gerektiğini gösterebilir. Belli bir süre sonra bebek, ağzını ne kadar açması gerektiğini böylelikle öğrenir. Sık sık karşılaşılan problemlerden biri, bebeğin ağzını az açması, bu nedenle de annenın canını acıtmasıdır. Bu noktada cilt tahriş olmaya başlar ve emzirme devam ettiği süre boyunca kızarmalar ve şişmeler olusur. Hatta bazen bu zedelenmeler göğsün kanamasına bile neden olur. Bunu önlemek için öncelikle bebeğin, sadece göğüs başını değil, göğüsten ağzına daha büyük bir bölümünü alması gerekir. Böylece zedelenme riski en aza indirilir. Önemli olan bir başka nokta da, emme esnasında bebeğin dilinin göğüs başının altında olması gerektiğidir. Çünkü dil, göğüse hava yastığı etkisi yaparak acımayı önler. Ayrıca dilin yaptığı ritmik baskı göğüsten sütün daha rahat akmasını sağlar, böylece bebek daha fazla bastırma ya da daha kuvvetli emme ihtiyacı hissetmez. Bu nedenle anne bebeğin ağzını doğru bir şekilde yerleştirmeli, dilini ayarlamasına yardımcı olmalıdır.

KARIN KARINA DURUŞ
Çoğunlukla annelerin yaptığı en büyük hata bebeği yanlış pozisyonda tutmalarıdır. Emzirme esnasında bebeğin üzerine ve öne doğru hafifçe eğilmek yanlıştır. Bebekle karın karına bir pozisyon alınmalıdır. Yani anne rahat oturmalı ve bebeğin karnını kendi karın bölgesi hizasına getirmelidir. Böylece bebek göğüs bölgesine çok rahat ulaşır. Göğsü rahat kavrayan çocuk çenesiyle üstten ve alttan baskı yapmak zorunda kalmaz. Böylece annenin canı acımaz. Bebeği süt gelen noktayı iyi kavraması, sütün çeşitli bölgelerden gelebileceğini bilmesi önemlidir. Eğer sadece bir bölgeye yoğunlaşırsa, bir müddet sonra süt azalabilir, hatta kesilebilir. Klasik emzirme pozisyonu olan ve beşik pozisyonu denilen karınkarına yatışta, anne bebeği sırtından kavramalı, ama bu esnada annenin kolu bir yastık veya koltuk kenarı ile desteklenmelidir. Anne kolu destek alırsa, bebeğin açısı hiç değişmez ve böylece emzirme işlemi daha kolay olur. Ayrıca anne, hiçbir zaman bebeği kafasından tutmamalıdır. Çünkü annenin eli bu esnada ister istemez bebeğin bastırma gücünü değiştirebilir. Bu da sütün azalmasına neden olabilir.

EMZİRMEDEN SONRA KREMLEME
Bebek ilk doğduğu sıralarda, anne ağzını açarak bebeğe örnek olmalı ve ve bebeğin bunu öğrenmesini sağlamalıdır. Bir süre sonra bebek, ağzına göğüs başı değer değmez, açma hareketini kendiliğinden yapar hale gelir. Bebek doğuştan vakumlama işlemini bildiği için emme esnasında bu konuda zorluk çekmez. Göğüste zedelenme olduğu zamanlarda emzirme işlemine 14 saat kadar ara vermek gerekir. Çünkü zedelenmenin üzerine tekrar emzirme yapıldığı taktirde , göğüs iyice tahriş olur ve kanamalar görülebilir. Ağrı ve acı hala devam ediyorsa 14 saatten daha fazla beklemekte yarar vardır. Zedelenmiş, çatlamış olan göğüse normal kremleri kullanmak çok fazla etkili olmaz. Bu nedenle yağ oranı çok yüksek ve içeriğinde yakıcı madde bulunmayan kremleri seçmek gerekir. Çünkü göğüs emzirmeden sonra kurur ve bu kuruluk devam ederse çatlaklar meydana gelir. Emzirme için eczanelerden temin edilebilecek biberon ucunu andıran göğüs uçlukları da kullanılabilir. Göğüste şişkinliği oluşturan iki neden vardır: Birincisi göğsün mikrop kapmasından dolayı oluşan enfeksiyondur. İkinci neden ise bebeğin sütü tam olarak içememesi sonucu belirir. Süt dışarıya atılamadığı zaman belli bir noktada toplanarak sertleşme oluşur.

BEBEĞİN EMME TEKNİĞİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN NOKTALAR
1- Bebek emerken alt dudağı aşağı çekerek ağız içine bakın. Dili iki dudağının arasında ve dilinin üzerinde meme ucu bulunmalıdır. Böyle değil ise bebek büyük olasılıkla kendi dilini emiyordur. İşaret parmağınızla çenesine hafifçe basarak aşağı doğru itin, bir parmağınızla göğüs ucunu bebeğin dilinin tam üzerine yerleştirerek emzirmeyi sürdürün. Bebek doğru yapana kadar bu işleme devam edin.
2- Bebek, memeyle beraber alt dudağını da emiyorsa, alt dudağını çekerek düzeltin ya da emzirmeyi sonlandırıp tekrar başlayın.
3- Meme ucu aşağı dönükse, bebeğin ağzına düz girebilmesi için, meme ucu üstünden baskı yapın.
4- Bebek emerken çenesiyle çiğneme hareketleri yapıyorsa, işaret parmağınızla çenesini, çiğnemeyi engelleyecek kadar, aşağı doğru bastırmanız gerekir.
5- Bebeğin emmesini kontrol etmek için elinizi iyice yıkadıktan sonra, tırnak kısmı bebeğin diline değecek şekilde işaret parmağınızı bebeğin ağzına sokmalısınız. Bebek iyi emiyorsa, parmağınızı dili ve yumuşak damağı arasında iyice kavrayarak ritmik hareketlerde emdiğini ve parmağınızın boğazın arka kısımlarına doğru çekildiğini hissedersiniz.
6- Bebek çok heyecanlı ise, memeyi sık sık kaçırabilir. Bebeği rahatlatmanız gerekir.
7- Bebek anne sütünü çok hızlı yutarsa beraberinde fazla hava da yutabilir. Bu durumda midesinde yer açabilmek için gazının daha sık çıkarılması gerekir.
8- Bazı bebekler emzirme başladığında, hemen süt gelmezse ağlayabilirler. Bu bebeklerde emmeye başlarken elle biraz süt boşaltılması yararlıdır.

AĞRILI GÖĞÜS DOLGUNLUĞU VE GERGİNLİĞİ
Gebelik hormonlarının etkisiyle, meme dokusunun şişmesi, memeye giden kan akımının artması ve yeni yapılmaya başlayan süt nedeniyle doğum sonrası ilk günlerde, göğüsler büyüyerek dolgunlaşır, sertlik, gerginlik ve ağrı oluşur. Bu durumu önlemenin en iyi yolu, annenin doğumdan hemen sonra emzirmeye başlaması ve emzirmeyi sık aralıklarla devam ettirmesidir. Bazen meme şişkinliği doğumdan günler sonra da gelişebilir. Böyle bir durumla, özellikle bir öğün atlamışsa ya da bebek her zamankinden daha az emmiş ise karşılaşılabilir. Emzirmenin kesilmesinden sonraki ilk ay içerisinde de bu durum ortaya çıkabilir. Ağrının nedeni göğüslerin aşırı dolgunluğudur. Hemen ve sık emzirme dolgunluğu azaltır ve tekrar gelişmesini önler. Göğüslerde ileri derecede şişkinlik olursa, meme ucu ve etrafındaki koyu kısım sertleşir. Bu sertleşme ve gerginlik bebeğin memeyi ağzının içine almasını engeller. Emzirme öncesi göğüs ucu, çok sertleşmişse, biraz süt sağarak bebeğin meme ucunu rahat kavraması sağlanır. Eğer tüm göğüs çok gergin ve dolgunsa, günde 1-2 kez uygulanan sıcak kompres ya da banyoyu takiben memenin dışından ucuna doğru masaj yapılması yararlıdır. Masaj sonrası biraz süt sağarak emzirilmelidir. Ağrının giderilmesi için bazı anneler memelerine, emzirme öncesi sıcak, sonra ise soğuk uygulamasından fayda görürler
 
Kızlar ben kızımı emzirmeyi gerçekten çok istiyorum, oğlumu 14 ay emzirdim, emzirme döneminde hiç hastalanmıyordu, ne zaman ki emzirmeyi bıraktım hastalıkları başladı.şimdi yeni doğum yapan arkadaşlarımı görüyorum da sütüm az, yetmiyor gibi sebeplerle bu hazır mamalara başlamışlar, gerçi şimdi hepsi çok pişman. Çünkü mamayı tadan çocuk anne sütünü pek istemiyor nedense, emzirme konusunda çok hassqas olduğum için bu yararlı bilgileri sizinlede paylaşmak istedim. Umarım beğenirsiniz.
 

katılıyorum canım sna ben de hala emziriyom umarım emerde 6 ay cok uzun bir süre daha 2 ayı bitti kilosuda iyi bakalım işnşalah böyle devam edr ogluşu 4 aylıktı bıraktı beni ama yılmıcam bu seferrrr memeye devammmmmmmmmm
 
Bence de cnm bebişlerimiz ne kadar isterse o kadar emzirelim. Hem onlar için hem de bizim için en sağlıklı olanı bu değil mi kızlar?
 
arkadaşlar bilgiler için çok teşekkürler ben de emzirmeyi çok fazlasıyla istiyorum çocukken bebeklerimi de az emzirmedimsırnaşık şey inşallah herşey yolunda gider sütüm de olur ben de uzun bi süre emzirebilirim
 
Benimde hem sütümün azlığından hemde meme ucumun büyüklüğünden dolayı ilk günler bebeğimi emziremedim. Daha doğrusu emzirdim ama sütüm yeterli gelmedi. Bu sebepten 4.gününde kızım sarılık geçirdi ve ciddi bir kilo kaybı oldu. Şimdi Humana Still Tea çay ve VitaMalt içecek içiyorum sütüm artsın diye ve arttı da. Ama maalesef sütümü sağarak vermek zorundayım çünkü göğüs ucumu ağzına alamıyor. Ben yinede arada bir unutmaması için veriyorum ama yavrum kıyametleri kopartıyor ememiyor diye. Bende emzirmeyi çok istiyordum ama şimdi anne sütünü alsında nasıl alırsa alsın diyorum. Şu anda biberonla anne sütü veriyorum yani.
 

Cnm gerçekten çok iyi yapıyosun. Emmiyo diye bırakmaktansa sütü sağıp vermekte mama vermekten çok daha iyidir.
 
benim miniğim geçen gün dün yani tıkandı genzine kaçtı şu an daha yüksekte tutmaya çalışıyorum ama tek memeden emiyor...bi mememi istemiyorrrr bakalım ne yapıcazzzzz
 
Bende Ayni Senin Gibi Emzirmeyi çok Istedim..ama Herşey Kismet Benim Bebeğimde Ilk Ay Kilo Kaybetti Sütüm Yetmediği Için Dr Tavsiyesiyle Mamaya Geçtik Ayni Zamanda Anne Sütüde Aliyor Ama Yetmiyor...
Neye çok Heveslendiysem Olmadi Zaten...normal Doğum Gibii...
 
Arkadaşlar kızım bu akşam tam 50 dk mememi emdi. Umarım böyle devam eder. SAnırım bu sefer karnı doydu çünkü 1,5 saattir uyuyor.
 
Yeni doğum yapan arkadaşlarım,bebişleriniz emiyor mu, sütünüz ne zaman geldi, paylaşalım istedim.
 
Yeni doğum yapan arkadaşlarım,bebişleriniz emiyor mu, sütünüz ne zaman geldi, paylaşalım istedim.

valla canım benim hemen geldi oglumda baya bi ugraşmıştım 3 gun sonra geldi kızımda ertesi gun geldi bide tarcınlı sut içiyorum tarcın sutu artırıyormuş
bide mulibanın varmış sutu artırmak için alaha şükür kilosu iyi emiyorda inşalah böyle devam ederiz:dance:
 
benimkinin de burnu tıkalı genzine kaçıyo hasta oldu yavrum hapşırıyo

Gülden biliyomusun dün bütün gece Zeynep'in de burnu tıkalıydı, bayağı huysuzlandı, karnı aç emmek istiyor ama nefes alamadığı için ememiyor, sabaha kadar uyuyamadık kızımda bende. Acaba böyleyken banyo yaptırsam üşütüp daha kötü olurmu, sizce yıkamalımıyım, yoksa bekleyeyim mi?
 

odayı sıcak tutabilirsen yıka sorun olmaz ama dikkat et yinede2 gunde bir yıkıyom kızımı
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…