- 6 Mart 2012
- 17.734
- 27.908
- 49
Bu ayda bebeğiniz kendi hareket yeteneğini test etmeye devam edecektir. Geriye ve yana yürümekten, merdiven inip çıkmaktan keyif alır. Yoruluncaya kadar koşmak ister. Koşarken düşebileceğini unutmayın ve etrafının güvenli olduğunu kontrol edin, ancak tüm evi bu konuda güvenli hale getirmek zordur, özellikle ortadaki sehpaları ve çarpabileceği eşyaları kaldırabiliyorsanız kaldırın. Unutmayın, çocuğunuzun mesafe duyusu yoktur ve her istediği zaman kendini trenleyemeyebilir.
Çocuğunuzla müzik eşliğinde asker yürüyüşü yapabilirsiniz, bacağını en yukarı kaldırması gerektiğini gösterebilirsiniz. Bir kovayı bir eliyle tutup, diğer eliyle bloklar gibi küçük eşyaları içine atabilir, sonra hepsini boşaltır. Üstüste birçok bloğu parmaklarıyla güzelce yerleştirerek koyabilir ve sonra onları vurup devirmekten büyük keyif alır. Bu yaşta toplar, yap-bozlar, arabalar, küçük hayvanlar ve müzik aletleri gibi oyuncaklara ilgisi artar. Oyuncakları ve av aletlerini iter ve çeker.
Sosyal ve duygusal gelişim
Sizi gözleyerek yaptıklarınızı taklit etme yeteneği daha da gelişir. Arabayı yıkarken, bulaşık ve çamaşır makinesini doldurur ve boşaltırken size yardım etmek için ısrar edebilir. Ağırlığından fazla işleri kendisi yapmak istemeye hala eğilimlidir. Oyunla iş arasındaki farkı göremezler, bu nedenle istediği zaman size yardım etmesi için cesaretlendirin.
Kirli kıyafetleri çamaşır makinesine birlikte atın, deterjanı birlikte koyun. Arabayı yıkarken ona da bir bez verin, hatta hortumu tutmasına izin verin. Kirli kaşıkların bulaşık makinesine nasıl yerleştirildiğini gösterin, boşaltırken kendi plastik tabak ve bardaklarını aşağıdaki raflara yerleştirmesine izin verin.
Her ne kadar sürekli ortalarda şirinlikler ve gösteriler yapma isteği bir parça azalmış olsa da etrafında onu izleyen birileri olmasından hala hoşlanır. Büyüklerinin gözlemi altında olmayı ister. Bir şeyi yapmasını istemediğinizi sert bir tonda ona söylerseniz, ağlayabilir ve size sarılabilir, sakinleştirmenize ihtiyacı vardır.
Eğer ailenizi genişletmeyi düşünüyorsanız, muhtemelen çocuğunuzun nasıl etkileneceğinden endişelisinizdir. Çocuğunuz, en azından kısa bir süreliğine, bu olaydan mutlaka etkilenecektir. Doğuma uzak bir süre varken bu konuda konuşmayın, çünkü bu aylarda bir günle bir ay arasındaki farkı anlayamaz. Ancak yine de hazırlanmak için bir zamana ihtiyacınız var. Bebek yatağı, bebek arabası, araba koltuğu gibi bebek eşyalarının resimleri olduğu bir kitabı çocuğunuzla birlikte okuyun ve bebeğin bunlara ihtiyacı olduğunu anlatın. Yeni bebeğin kıyafetlerini birlikte yıkayın, katlayın ve dolaba yerleştirin. Ona bir oyuncak bebek alın, bebeği nasıl seveceğini öğrenmek için pratik yapsın. Bebeğe söylemesi için şarkı ve ninniler öğretin, önce oyuncak bebeğine, doğduktan sonra da kardeşine söylesin.
Dil ve anlama gelişimi
Eylem kelimelerini kullanmaya başlayabilir; gel, git ve at gibi…
Hikayeler okurken, bazen durduğunuzda boşlukları tamamlayacaktır. Bunu denemek için birçok kez okuduğunuz bir hikayeyi okurken bazı can alıcı kelimeleri söylemeden durun ve bekleyin, o tamamladığında bundan keyif alacaktır.
Resimli kitaplara bakın ve sırayla gördüğünüz resimlerin isimlerini söyleyin. Resimdekilerin neler yaptığını, nasıl sesler çıkardığını ve neler hissettiğini açıklayın. Örneğin: “Bu bir at, at büyük bir hayvandır, hızlı koşar.” veya “Bu bir itfaiye kamyonu, kırmızı renkli.”. Daha sonra “Kırmızı kamyon nerede?”, “Beyaz at hangisi?” diyerek göstermesini bekleyin.
Çocuklar dokunarak, tutarak, eşyaları bir yerden bir yere taşıyarak öğrenirler. Ağır objeleri itmeyi ve çekmeyi denerler, küçük objelerin parmaklarının arasından geçişini seyrederler. Benzer şekilleri eşleştirmeyi denemekten çoğu çocuk bu ayda hoşlanacaktır. Ayrıca farklı şekillerde delikleri olan kutuya uygun şekilli parçaları atmak, yaşına uygun bir oyundur.
Son aylarda, nihayet, oyuncaklarla oynamaya başladığını görebilirsiniz. Bu ayda 20-30 dakika en sevdiği oyunu veya oyuncağı oynayabilir, ancak yine de sizin yanında olmanızı isteyecektir.
Etrafı keşfetme eğilimi başlayacağından güvenli oyuncakları seçmelisiniz. Karton kitaplar, müzik aletleri, blok ve kutular, yığılabilen, deste yapılabilen oyuncaklar, kordonsuz oyuncak telefonlar, itilip çekilebilen oyuncaklar bu yaş için en gözde oyuncaklardır. Oyuncakların küçük parçalar halinde olmadığına ve boğazına kaçmayacağına emin olun, ortalıkta küçük parçalar bırakmayın, parmaklarını yaralayabilecek keskin parçaları ortadan kaldırın.