Hayır çekinmeden yazin lutfen. Eminim buraya yazan arkadaşların hepsi kendi deneyimlerinden hareketle yardımcı olmak isteyecektir. Ne kadar yıpratıcı bir surecten geçtiğini bildiğim bir annenin sadece yalnız hissetmemesi için bile kendi adima deneyimlerimi paylasmaktan mutluluk duyarim.
Testlerle ilgili kavramlari ne yazık ki bilmiyorum. Bizimkiler hep negatif çıkınca üstünde durmadık hic.
Sizin durumunuzda olsam ben de teste guvenmez yapabildiğim en katı diyeti on gün uygulardim. Yalnız alerji yapabilecek gıdaları iyi araştırmaniz gerek. Alerji yaptığı bilinen en tehlikeli yanılmıyorsam 14 besin var, internette var listesi. Uluslararası bir uygulama ile bunlar gıda paketlerinin üzerine kalın harfle yaziliyor. Paketlerde kalın yazılmış bir besin görürseniz tuketmeyin, bu besinlerden günlük hayatinizda da kacin. Patates, havuç kabugu çok bilinmeyen ama alerji riski yuksek besinler. Benim bebeğim patates yediği anda gaz çıkarmaya başlıyor, yemekten bir saat sonra sulu kaka yapıyor, hiç bekletmeden altını açıyorum ama kakanin değdiği her yer sıcak su dökmüş gibi oluyor. Bulgur paketlere kalın harfle yazılan çok riskli bir alerjen.
Benim bildiğim en güvenli besinler zeytin, mantar, iyi pişmiş soğan, biber, kabak. Kahvaltıda mantarı ince ince doğrayıp kekikle kavurup yerdim, kimi zaman büyükçe dograyip sogan ve biberle kavurdum. İki türlü de çok lezzetli. Aksam da kabak yemegi, kizartmasi yapabilirsiniz. Soğani tek başına salcasiz pişirince bile çok lezzetli oluyor. Borek ici olarak kullanilir bizim buralarda. Bir süre böyle idare edebilirsiniz. Bebeğim elma dışında meyve yiyemedigi için meyve önerim yok ama belki bebeğiniz değil de siz elma yiyebilirsiniz.
Kırmızı renkli sebzeler, bakliyat, kuru yemiş ve yağlı tohumlar tehlikeli. Mesela ayçiçek yağı mısır yağı yerine zeytinyagi kullanmanız gerekir. Pisirme alerji riskini azaltiyor, iyi pişirip yiyin.
On gün sonunda mevsim sebzeleriyle deneme yapmaya baslamanizi oneririm. Daha az riskliler, menunuz cesitlenir rahat edersiniz. Pazı, ıspanak, pırasa, karnabahar, brokoli, lahana siralamasi yapabilirsiniz. Yalnız siz yediğinizde problem olmayan besini bebeğiniz yiyemeyebilir. Ben bu sebzeleri yiyorum mesela ama bebeğim yediğinde sabahliyoruz. İspanagi yediği gibi patatese verdiği tepkiyi veriyor. Hiç aklima gelmezdi ıspanak.
Yine sormak istediğiniz bir şey olursa seve seve yardımcı olurum.