Benim kizimda da egzema yaklasik bir yasindan sonra basladi; anne sutu kesildikten sonra cigrindan cikti. Dirsek iclerindeki kivrimlarda ve boynunun arkasinda vardi. Kizim su an 27 aylik, cok ugrasarak egzemasini %95 iyilestirdim. Egzema alerjik bunyeli cocuklarda gorulen birsey. O yuzden alerji yapabilecek seylerin tumunu goz onunde bulundurmak lazim. Maalesef kortizon kremleri yada kozmetik nemlendiriciler kalici cozum degil, hatta egzemanin iltihaplanmasina dahi yol acabiliyorlar. Biz yasadik, bedelini agir odedik, oradan biliyorum. Bunlari kullanmayi biraktiktan ve dogal yontemlere gectikten sonra bizde iyilesme oldu. Neler yaptigimi anlatayim:
1. Camasirlarda, bulasikta, ev temizliginde ve kizimin banyosunda sadece ve sadece saf dogal zeytinyagi sabunu kullanmaya basladim. Ozellikle bebek camasirlarini bu saf kokusuz sabun rendesiyle yikamanizi tavsiye ederim. Tum sampuanlari, kremleri, banyo jellerini cope attim. Kendim de zeytinyagi sabunu ile yikaniyorum.
2. Haftada en fazla iki kez kizima banyo yaptirdim. Fakat dus yaptirmak yerine, kuveti doldurarak icinde oturmasini ve egzemali bolgelerin suyun icinde kalmasini sagladim. Suya sabun ilave etmedim, cunku sabunlu suda oturmak cildi daha da kurutuyor. En son cikmadan once kafasini sabunlayip iyice durulayarak banyodan cikarttim. Cikar cikmaz egzemali bolgelere buldugum dogal bir nemlendiriciyi surdum. (Nemlendirici secimi cok zor ve cocuga gore degisiyor. Benim kullandigim nemlendirici %100 dogal, zeytinyagi, kalendula, mango yagi, kakao yagi vs. iceren bir urundu. Kizimin cildi bir tek buna reaksiyon vermedi. Kozmetik nemlendiriciler, Mustela vs. ise hic iyi gelmedi.)
3. Yedigi ictigi seylere dikkat ettim, alerjen gidalari kestim yada cok azalttim. Mesela sut ve peynir yerine yogurt ve kefir verdim. Yumurta bir sure hic vermedim. Bugday ve gluten iceren diger tahillari da cok azalttim. Onun yerine pirinc ve pirinc makarnasi yedirdim. Bol bol et/tavuk suyuna sebze corbasi ve cok tatli olmayan (narenciye haric) meyvelerle beslendi.
4. Evdeki toz miktarini azaltmaya calistim. Bunun icin, alerjik bunyeler icin yapilmis iyi bir elektrik supurgesi aldim.
5. Kolunu gece uyurken vs. kasimasini onlemek icin, hep uzun kollu seyler giydirdim. Kasinmalar cok oldugunda, oda sicakliginda suya karistirilmis az miktarda (1 kapak kadar) elma sirkesi ile pansuman yaptim. Elma sirkeli su kasintiyi hemen aliyor, hem de zararli bakterileri olduruyor. Kortizondan cok daha fazla faydasini gorduk. Ustelik yan etkisi sifir. Eger kasintilar cok cok fazla ise ve cocuk artik uyuyamiyorsa, biraz alerji surubu verilebilir. Doktorunuz hangisinin uygun oldugunu ve dozajini size soyleyecektir. (Biz Benadryl kullandik. Zyrtec de olabilir sanirim.)
Ve sonucta buyuk bir gelisme kaydettik. Cok zor bir surec. Allah yasayan annelere kolaylik versin. Ama unutmayin ki egzemanin cozumu var. Iyi bir takip ve nedenlerin tespit edilmesiyle cok hafifletilebiliyor.