bebeğin kulağına okunan isimle mi yoksa kimliğinde kullandığımız isimle mi kıyamet günü çağrılıcak

melike0607

Geçici Olarak Hesap Pasiftir !
tek ayak cezası
Kayıtlı Üye
3 Eylül 2015
29
8
1
37
kızlar az önce bi arkadaşımla konuştum.
arkadaşımın kuzeni kızının adını normalde ada koymuş. nüfus cüzdanına da ada diye yazdırmış..

fakat kulağına okunan ismin içinde mutlaka bir dini ismin de olması gerektiğini söylemişler akrabaları..
öye olunca bebeğin kulağına elif ada diye okunmuş..

benim merak ettiğim şu;
bu insanlar kızlarını hep ada diye çağırıcaklar nüfus cüzdanında ada diye yazıyor...

sadece ezanla adı elif ada diye söylenmiş..

şimdi kıyamet günü bu kişi hangi isimle çağrılcak...
ada mı elif ada diye mi..

o zaman kuranı kerim de geçsin ,dini isim olsun diye çabalayanların çabası boşa mı..istediği ismi koyar. o ismin yanına ezanla okunurken bi dini isim koyar o tarafta o isimle çağrılıyosa..öbür dünyada dini bi isim olur..bu dünyada da beğendiği isim...

bu isim konusunda zaten asıl önemli olan öbür dünya...
bende mesela defne koymak istiyorum kızımın adını ama dini bir anlamı manası da çok olsun isterim ama bu isimde çok hoşuma gidiyo..
o zaman durum gerçekten böyleyse boşuna düşünüp kendimi paralamışım..
elif defne diye okutur ezanı kulağına öbür tarafı da kurtarırım o zaman...

kızlar bu konu hakkında lütfennn
bildiklerinizi ve yorumlarınızı yazarmısınız???
çok merak ettim hiç böyle duymamıştım..etrafınızda var mı böyle yapanlar...

Kızlar bu konu hakkında bilgisi, fikri, yorumu olan yok mu acaba???

Kızlar bu konuda da yorum istiyorum bilgisi olanlardan lütfen

Benimde bilgim bu yöndeydi fakat alttaki yazı kafamı karıştırdı. Buna ne diyorsun canım?

Eki Görüntüle 1625321 Eki Görüntüle 1625322
Tamamiyle yanlış ve ikinci el bilgiler. İki isim diye birşey vardir yukarıda bahsettigin sahabileri araştırsaydın ta ikinci isimi olduğunu olmayanlarinda mutlaka sifatlanditildigini görürsün . Omer dediğin omer faruk diye seslenilmistir islamdan öncede babasının ismi de eklenerek seslenilmistir ömer bin hattab. :-d peygamberin bile 10 dan fazla ismi vardır. İslamiyet öncesinde muhammed emin diye seslenilmistir

ismini ne koyduysan onla cagırılır
buyuzden ana babalar cocuklarına koydukları ısımden sorumludurlar

Iki isim olduğunu biliyorum canım, ben "göbek adı" altında geçen ikinci isim konusunda kafa karışıklığı yaşıyorum. Ahirette kulağına okunan isimle mi çağırılıyorsun yoksa bu dünya'da kullanılan isimle mi?

Okudum yazıyı. kulağa isim ve ezan okumak evet farz değildir ama sünnettir bunu yazan bey yanlış biliyor. İki isim koymak ise olsada olur olmasa da olur bir tercihtir. Tek ve net isim güzel bir tercih olabilir ama isim islami olmalı tabikide. Hem ahirete bakan hem dünyaya bakan yönüyle çok avantajları var. böyle isimler manevi kuvveti arttırır ve çocuğun üstesinden gelemeyeceği olaylara karşı dayanma gücü vererek özgüven kaybını da önler. Güçlü isimlerdir. İki isimde çocu

Yani göbek adının bir hükmü yok öyleyse? Konu sahibinin bahsettiği örnekte ki bebek o zaman Ada ismiyle çağırılacak - doğru mu?

islami derken?
mesela ben zeynep ismini seviyorum peygamberimizin kızının da adı ve değerli taş demek, yani öyle çok da islami bir anlamı yok.
ayrıca öztürkçe isim de koymak istiyorum ve islami olmuyor o ne olacak?
önemli olan ismin anlamlı olması ve putperestliği ya da diğer dinleri çağrıştırmamasıdır.

Zeynep çok güzel ve islami bir isimdir. hzPeygamberin kızı olması da çok daha güzel yapıyor tabi. Başka anlamları da var ismin kökenine inmek lazım. hecelediginde Babasının süsü anlamına da geliyor mesela

Kulagina okunan isimle cagrilacak. Ama isim sadece ahirette cagrilsin diye koyulmuyor. Cocuga hep isimle seslenceksin, o isim cocukta tecelli edecek. Dini isim koymak bununla alakali. Bir de o ismi koyarken isme sahip kisi gibi olsun niyetiyle koyulur.

Hatta cok ilginc, ben yutdisinda yasiyorum. Burada.cocugun basina.bir kaza geldiginde ismini degistirirler. Bu isim cocuga.yaramadi diye.

Yani göbek adının bir hükmü yok öyleyse? Konu sahibinin bahsettiği örnekte ki bebek o zaman Ada ismiyle çağırılacak - doğru mu?
Göbek isim dediğimiz ikinci isim mi oluyor. Eğer öyleyse ve kimliğinde de yazıyorsa bu onun isimlerinden birisidir elbet. Burada koydugunuz iki isim de hüküm taşır. çocuğun yaşam ve tercih hakları var sonuçta sadece tek bir isimi de tercih edebilir. Hangi ismi seçerseniz seçin çocuk helak olmaz merak etmeyin :) bu konudaki hassasiyetiniz çok güzel ben olsaydim ada ismine bir islami isim daha eklerdim. hem kulağa ezanla bu isim söylenir hem kimliğe de yazılır. Siz tüm sebeplere sığınmış olursunuz ve bebeğinize artık ölene kadar ada diye seslenebilirsiniz

cevap için teşekkürler..benim için çok hassas bir konu..özellikle isim konusunda bu kadar kararsızken...
o zaman sizin söylediğinize göre bu bebeğin kulağına ELİF ADA diye okunmuş ezan ile... ama ailesi nüfus kayıtlarına sadece ADA yazdırmış,hayatı boyunca ADA diye seslenecek...o zaman bu kişi ahirette ADA diye çağırılacak...????DOĞRU MU???

benim en çok merak ettiğim ezan sırasında bebeğin kulağına bu dünyada resmi olarak bir daha HİÇ kullanmayacak olsa da o bir kere ezanla söylenmiş dini ismin ahirete etkisi oluyor mu...???
böyle bir durum var mı gerçekten????
özellikle kıyamet günü çağrılırken bu kişi hangi adı ile çağrılacak??
kulağına ezanla sadece bir kere resmiyeti olmadan söylenen isimle mi yoksa kimliğinde geçen isimle mi çağrılacak???

ismini ne koyduysan onla cagırılır
buyuzden ana babalar cocuklarına koydukları ısımden sorumludurlar

bende sizin gibi biliyorum..
bu bebeğin kulağına ELİF ADA diye okunmuş ezan ile... ama ailesi nüfus kayıtlarına sadece ADA yazdırmış,hayatı boyunca ADA diye seslenecek...o zaman bu kişi ahirette ADA diye çağırılması gerekir..benim mantığıma göre..mesela bu örnekte olduğu gibi elif isminin ahirete etkisi olur mu??özellikle kıyamet günü çağrılırken...
hatta bence tam aksine dini bir ismi kulağına söyle ama hiç bir daha o ismi kullanma...bir de resmi kayıtlara da yazdırma...bence böyle yapmak daha kötü...benim fikrimce dini açıdan..
yan cebimde dursun gibilerinden...dinen birilerinin gönlü olsun gibilerinden olmuş gibi...

benim de ençok merak ettiğim soru bu???
mesela bu örnekte olduğu gibi..

bu bebeğin kulağına ELİF ADA diye okunmuş ezan ile... ama ailesi nüfus kayıtlarına sadece ADA yazdırmış,hayatı boyunca ADA diye seslenecek...o zaman bu kişi ahirette ADA diye mi ELİF ADA diye mi çağırılacak...???

bence de bu örnekte olduğu gibi bebeğin ADA ismiyle çağrılması gerekir..
dini bir ismi kulağına ezanla okusan da kullanıp resmiyete dökmedikten sonra bir anlamı yok bence hatta saçmalığın daniskası...o zaman dini yönünü,boyutunu düşünüyosun..resmiyete de dök..iki adı da yazdır nüfus kağıdına...

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…