yahu kadın "benden daha tecrübeli" demiş adam için + müşteri de onun müşterisi olduğuna göre iş bilmeyen birisi değil. hatta belki de kadın stajını adamın yanında yaptı.
neden doğuma dahi işten çıkmış gitmiş
çünkü mali müşavirlik böyle bir iş ay sonu yılsonu gibi süreçler korkunç yoğun olur, işi elemanla yapamazsın (hazırda yetişmiş sağlam elemanın yoksa) müşavirler kendisi yapar işleri. adam işi bilmiyor değildir köpekliğinden gereğinden fazla iş alıyordur, kadın da nasılsa yapıyordur, eleman da almıyordur para vermemek için...kadının hatası burada, yapmayacaktı. hamilelikte son haftalarda bari olsun evde duracaktı. adam gidip mecbur yapardı, yapmasa müşterisi durmaz çünkü. yetişmiyorsa taa o zaman eleman alırdı.
burada asıl yapmaları gereken şey 2-3 sene önce, yani kadın gebe kalmadan da önce bir eleman almak ve yetiştirmekti
hadi adam bunu düşünmemiş de kadın da canını düşünüp almamış yani birini...hadi ben şimdi yapıyorum da doğumla nasıl olacak diye düşünmesi gerekirdi...böyle şeyleri kocamın keyfine bırakamam valla. (kocam yok da, olsa yani)
kadın doğurana kadar anca yetişirdi eleman, doğum sürecinde de o kişi çalışırdı, beyefendinin keyfine kalmazdı.
şimdi daha yeni akıllarına gelmiş birini almak
o kişi yetişene kadar en az 1 sene daha sürünürler maalesef. bu süreçte kadının işi de ayırması lazım bir de, nasıl olacaksa.
mali müşavirlik değil ama benzeri, işi işyeri sahibinin yaptığı bir işte çalıştım. kendim yapıyordum tüm işi ve
aynen böyle sürünüyorduk. kazanıyorduk ama yiyemiyorduk resmen yoğunluktan. eleman almak yetiştirmek de maalesef öyle ha deyince olacak şeyler değil. o sektörü de biliyorum mümkün değil yani
ben kendi müşterimi kendim buldum sonra da işimi ayırdım ama tabi ben bunu baştan demiştim şu zamana kadar dururum sonra ben yokum diye.
hem ayrılacağımı önceden söyledim hem de ben ayrılırken işyerinin(yani esas patronun diyelim) hiçbir müşterisini kendime almadım. o yüzden hiç kavga gürültü olmadı. yoksa böyle işlerde işi ayırırken genelde kavga gürültü oluyor müşteri paylaşımı meselesinden.
kendi başıma çalışıyorum şimdi ama doğuracak olsam işimi yapamam. bildiğiniz kapatmam gerekir dükkanı (dükkan yok da yani hizmeti durdurmam gerekir). buna baştan karar vermek durumunda bizim gibi çalışan kişiler bir kere 5-6 ay hiç iş yapmıycam iş bu sürede nasıl sürecek demek lazım. kocasına hiç mi dememiş ben çalışamam en az 6 ay diye anlamadım son güne kadar çalıştıran bebekle de çalıştırır çalışan olduktan sonra!
(müşavirlikte 6 ay kapatacam da diyemeyeceğine göre -çünkü duramaz bu iş, devam etmek zorunda-) ya da 2 sene önceden birini alıp yetiştireceklerdi...bu işler böyle.
ben doğum yapmadım ama benim gibi kendi işi olan ve her işi kendinden geçen arkadaşlardan da biliyorum ki 4-5 ay hiç çalışmadılar (eşleri geçindirdi evi) sonra da bakıcı evde durdu bebekle öyle çalıştılar.