Doğuma Hazırlık Bebeğimize ne almalıyız? Ne almamalıyız?

Bebeklerimize aldığımız eşyalar, hastane çantası, ürünler için tavsiye ve öneriler....
Kızlar selam,

Emzirme eğitimi aldığımdan bahsetmiştim ancak toparlayabildim notlarımı. Buraya notları ekliyorum. Daha detaylı bir bilgi isterseniz yada yazdıklarımla ilgili sorunuz olursa bana yazın bende eğitimi veren hemşireye soruları ileteyim. En azından hiç birimizin kafasında soru işareti kalmaz. Tabi bu eğitim uzun sürüyor ama ana hatlarıyla not aldıklarım bunlar. Umarım hepimize faydalı olur.

Emzirme Notları

Özellikle İlk 1- 1.5 ay bebek 2 saatten fazla aç kalmamalı, geceleri 2.5 saat olabilir ancak kesinlikle bu saati aşmamalıyız. Sonrasında geceleri 3.5 saat gündüzleri 2.5 saat gibii yavaştan esnetilebilir.

İlk 1 ay 2 saat gelmeden de bebeği memede tutabilirsin, memede uyutadabilirsin zaten ilk zamanlar memede uyumaya alışmaz o yüzden emzirme ve memede tutma bebeklerin ilk zamanları için çok önemli.

Sarılık ancak emzirme ile önlenebilir, sütünüz gelmiyor değildir. Az gelse bile süt vermeye devam edelim.

İlk sütümüz kolostrum sütüdür ve koyu kıvamlı yağlı süttür bunu kesinlikle sağma makineleriyle sağmayalım. Elle sağımla kolostrum sütü gelecektir.Makine ile sağılması kolostrumun içindeki vitaminleri parçalar.

Yeni doğmuş bebeğin midesi kiraz çekirdeği kadardır o yüzden 1 yemek kaşığı süt bile ona yeter. Elinle memeni sağarak o kadar bile çıkarırsan bebeğe yeter. 1 ay içinde de en çok yumurta kadar olacaktır.

Elinizden geldiği kadar bebek uyuyunca sizde uyuyun.

Süt için en etkilisi uyku, su ve bebeğin sizle ten tene temasıdır.

Hastaneden çıkarken doğum kilosundan yüzde 7-10 arası kayıp olacaktır. Bu normaldir. Önemli olan 2 hafta sonra doğum kilosuna tekrar ulaşmasıdır.

Emzirmelerden önce bebeğin altını değiştirirsen daha keyifle emzirecektir.

Emzirirken eldiven olmasın bebeğin eliyle teması çok önemli.

Annenin kıyafetlerinde kokulu detarjani parfum vs olmamalı gerekirse bebeğin kokusuz detarjanından kullanılmalı.

Bebeği emzirirken en önemlisi memenin kahverengi kısmını tamamen almasıdır. Tamamını alırsa memede çatlak ve yara olmaz.

Bebeğin yüzünü yüzümüze doğru tutup çenesi mememizin altına dayayarak kucağımızda tutmalıyız. Mememizi elle hafif sıkıp sütün damla dahi gelmesini sağlayıp bebeğin ağzına sürterseniz bebek direk memenin tümünü ağzına alacaktır.

Emzirme yastığı kullanılması önerilir ancak kullanmazsanız bile bebeğin başının desteklendiğine emin olalım bebeğin karnı size değiyor, bebeğin yüzü size dönül ve bebeğin çenesi memenin altına değmeli.

Eğer uyanmıyorsa yada emzirirken uyuyakalıyorsa ama yeterli emmediyse yine memenizi hafif sıkıp ağzına dudaklarına değdirirsen bebek uyanacak ve emmeye başlayacak yada devam edecektir.

Kahverengi kısmı tamamen almasını engellediği için silicon uç kullanımı önerilmez. Ekstra önlem olarak tercihe bağlı her emzirmeden sonra gümüş kapak kapatabilirsin ve memeyi kesinlikle ıslak tutmamalısın. Gümüş kapak kullanacaksan 38. Haftadan itibaren günde 1-2 saat takmaya başlayabilirsin.

Her emzirme öncesi 1 bardak su ve emzirmeden sonra 1 bardak su içmeyi unutmayalım ki süt oluşumu için çok önemli.

Emzirirken her zaman yanımızda atıştırmalık şeyler olmalı kuruyemişler, meyveler tarzı.

Emzirirken memeyi C şeklinde tutmalıyız kesinlikle makas şeklinde tutulmamalıdır.

Emzirirken bir memeyi en az 15-20 dk emip boşaltmalıyız, sonra diğer memeye geçmeliyiz. Diğer memeyi diyelim 5 dakika emdi bıraktı o zaman bir sonraki emzirmede 5 dakika emip bıraktığı memeden başlayıp emmeliyiz ki memede kalan son süt kısmını bebek emmeli.

Ama diyelim bir memeyi 15-20 dk emdi sonra uyudu, yoruldu yada birşey oldu o an emzirmeyi bitirdik diğer memeye geçemedik. O zaman o memeyi sağıyoruz. Yani hiç emmediyse sağıyoruz. Yukarıdaki gibi biraz emse bile o zaman sağmıyoruz.

Eğer hiç ellemediği memeyi sağdıysak bir sonraki emzirmeye bu sefer diğer memeden başlıyoruz. Çünkü ellemediği memeyi zaten sağdık ve son süt kısmını da boşalttık.

Sağarken ilk tercih ellle ve manuel pompalar ile olmalı sonra elektirikli pompalar tercih edilmeli.

Sağarken süt gelmiyor diye bırakılmamalı. Gerekirse 15-20 dk sağım yapmalıyız. Kendimizi strese sokarsak daha da azalır süt gelmesi durumu. Sağım yaparken bebekle aynı odada olursak yada bebeğin kokusu olan bir kıyafet yanınızda olursa hormonlarınızı etkiler ve daha güzel süt gelimi olur. Günden güne de süt gelimi artar.

Emzirirken bebeğin kendiliğinden memeyi bırakmasını bekleyelim bir anda bebeği memeden çekmeyelim ama eğer memede uyuduğunu anladıysak yada süresi çok geçtiyse boş çekiyorsa hafifçe serçe parmağınızı dudağının jkenarından sokarak memeden alabiliriz.

Sağdığımız sütleri, süt saklama poşetiyle oda sıcaklığında 3 saat, buzdolabında 3 gün, buzluk kısmında 3 ay saklayabiliriz.

Ancak önemli olan sağdığımız sütlere kesinlikle gece mi gündüz mü olduğu saatini poşetin üzerine not alalım ve gece sağılan sütü gece, gündüz sağılan sütü gündüz verelim.

Dondurucudan yada buzdolabından çıkan sütü benmari usulü ısıtmalıyız direk koyup kaynatmamalıyız.

Emzirmeden sonra bebeğin gazını mutlaka çıkartmalıyız.

Bebeğimizin yeterli beslendiğini çişinden anlayabiliriz. Bebeğimiz 24 saat içerisinde en az 5 ve daha fazlası çişli bez almalıyız. Eğer 5 den azsa bebek az beslenliyordur. Bizim kriterimiz çiştir. Kaka çiş kadar önemli değil bu konuda bir göstergesi olmaz. İlk 1 hafta kaka durumunda değişilik olabilir. 1 haftadan sonra da kakayı takip edip doktora rapor verebiliriz.

Memede mastit durumu, memede sertlik ateş durumundan anlayabiliriz. Kesinlikle ilk tercih emzirmek olmalıdır. Tıkalı olduğu için bu durum oluşuyor bu yüzden emzirme kurallarına uygun emzirmeliyiz. Memede sütü çok bekletmemeliyiz. Emzirme sıklığını ve memeyi boşaltmayı ihmal etmemeliyiz.

Eğer mastit olan memeyi emziremezseniz, sağım yapmalıyız. Memeyi masajla rahatlatmalıyız. Havluyu ısıtıp mastit olan yada mastitis geçen memeye koyup 10 dk bekletip sonra emzirmeye veya sağmaya çalışıp emzirip sağdıktan sonrada soğuk uygulama yaparak memenin tüm tıkanıklığını açabilirsiniz.

Yine aynı şekilde Beyaz lahana ile tedavi yöntemi vardır. Memeye kahverengi kısma gelmeyecek şekilde lahana sarıp bekletebiliriz.

Meme ucumuz yara olmadan krem sürmeye gerek yoktur. Krem sürüldüyse kesinlikle emzirmeden önce temizlenmelidir.

Yara durumu olursa en güzel seçeneklerden biri ayva çekirdeği jeli yapıp sürmektir.

EDS yöntemi, eğer bebek memeyi almıyorsa ucu küçükse yara olduysa yada herhangi bir sebepten alamıyorsa. Küçük bir bardağa sütümüzü sağıyoruz. 6 numara beslenme sondasının bir ucunu bardağa bir ucunu serçe parmağımıza tutup parmağımızı bebeğimizin ağzına meme ucu gibi vereceğiz ve bebek bunu emecektir.

Ancak göğüs ucu yara olsa bile emzirmekten vazgeçmeyelim yaraları en çok iyileştiren şey gene emzirmektir.

Meme bakımında temizliği duru suyla yapalım herhangi bir kimyasal duş jeli vs sürmeyelim.

Emzik uyumaya yakın verilebilir ama uyuduktan sonra emziği çekmeliyiz. Sürekli emzikte kalmamalıdır.
En ihtiyacımız olan şey eline sağlık❤️ bende artık emzirme konusuna yogunlaşcaktım tam üstüne oldu paylaşımın
 
Ya suwenden sütyen aldım kalıbı baya büyük alırken büyür nasıl olsa diye aldım ama büyümesi için en az 20 kilo almam lazım. Kalıbı size uygunsa kumaşı falan kaliteli.
İade edeceğim kalıbı bana uymadı.
Göğüs altı geniş olsun daraldığım için, kupları küçük olsun istiyorum uyduramadım.
Aynı sorun bende de var, göğüslerim çok büyük değil ama sırtım geniş ve midem sorunlu göğüs altı dar olunca ülserim azıyor nefes alamıyorum. Çareyi e bebekten 95-100 gibi bi sütyende buldum ama o da sarkık gösteriyor bol olunca. Şimdilik takmıyorum kafaya evdeyim, işe başlayınca düzgün bişeyler alırım dedim.
 
Aynı sorun bende de var, göğüslerim çok büyük değil ama sırtım geniş ve midem sorunlu göğüs altı dar olunca ülserim azıyor nefes alamıyorum. Çareyi e bebekten 95-100 gibi bi sütyende buldum ama o da sarkık gösteriyor bol olunca. Şimdilik takmıyorum kafaya evdeyim, işe başlayınca düzgün bişeyler alırım dedim.
Ya da agrafla sorunu bir süre çözeceğim.
 
Aynı sorun bende de var, göğüslerim çok büyük değil ama sırtım geniş ve midem sorunlu göğüs altı dar olunca ülserim azıyor nefes alamıyorum. Çareyi e bebekten 95-100 gibi bi sütyende buldum ama o da sarkık gösteriyor bol olunca. Şimdilik takmıyorum kafaya evdeyim, işe başlayınca düzgün bişeyler alırım dedim.
Dagi ye de baksana kalıp ve sırt kısmı çok rahat
 
Aynı sorun bende de var, göğüslerim çok büyük değil ama sırtım geniş ve midem sorunlu göğüs altı dar olunca ülserim azıyor nefes alamıyorum. Çareyi e bebekten 95-100 gibi bi sütyende buldum ama o da sarkık gösteriyor bol olunca. Şimdilik takmıyorum kafaya evdeyim, işe başlayınca düzgün bişeyler alırım dedim.
Bak bu güzel Bnde sipariş verdim daha gelmedi
 
Ben 30 hafta bittikten sonra başladım. Yetişmeyecek diye ödüm kopuyordu ama 31+5 günlük hamileyim ve bugün itibariyle alışverişimin %99'unu tamamladım. Kalan %1 de kargodan gelmesini beklediklerim. O da en geç haftaya gelir zaten.
Neler aldığını liste halinde yazar mısın canım
 
Neler aldığını liste halinde yazar mısın canım
Şu an ne aldıysam hepsini karman çorman yığdım çocuğun odasına. Sipariş ettiğim bebek çamaşır deterjanlarının gelmesini bekliyorum. Geldiği zaman hepsini ayıklayıp temizleyeceğim. O zaman tek tek not ederim ne aldığımı. Onu da burada paylaşırım. ☺️
 
Benimkiler babyjem😊 hepsi mi öyle bilmiyorum ama fırçası koyun kokuyo🙆
Okudugum yorumlara göre hepsi öyleymiş ya hem kokuyo hem dökülüyomuş chicco nunda öyle olunca uygun fiyatlı diye baby plus aldım ben bide kagıt törpüsü olmasına dikkat ettim ilk zamanlar için lazım olcak
Dökülüyo mu peki?
 
Aynen oyle ya, sen daha 37den nasil kanala girmeyecegine karar veriyorsun ki, kaldi ki bebek dönmüş durumda. Doğum esnasinda dahi kanala giren cok var bildigim. Ama iste ya tutarsa, ya yutarsa diye soyledi bence onu, ben de o saflikla hee anladim filan dedim. Sag salim dusununce ne alaka yani, niye kabul edeyim boyle bsyi ki... Ama dedigin gibi islerine geliyor, 1 kisi 1 kisidir aradan ciksin hesabi...

İzleyeyim canim cok sag ol, benim de bir ara gözüme takilmisti yine burda mi paylasildi, YouTube'ta arastirirken mi gördüm hatirlamiyorum ama izlememistim, bakayım bunlara, artik 37. Haftadayim, yapmakta fayda var. ❤️
Aynen, ya tutarsa diye sansini deniyor.
Yani bebegin anne karninda fazla kalmamasini gerektiren bir durum yoksa sekerin, tansiyonun, baska bir rahatsizligin vs. Gibi 37. Haftadan sezeryan gunu belirlemek bana gore kasapliktan baska bir sey degil. Millet 41. Haftada bile doğuruyor.
Tabi ki sezeryan gerekli durumlarda yapilmali, hayat kurtarir. Anne istiyorsa da yapilabilir neticede kendi tercihi. Demek ki kendini mental acidan daha iyi hissedecegini dusunuyor ki talep ediyor. Ama bu sekilde doktor tarafindan sanki bir sorun varmis gibi dayatilmasi cok sinir bozucu.

Ben dogum icin gittigimde 38+5 olacagim. O da sekerim oldugu icin yoksa daha bekletirlerdi.
Ki bu durumda bile sezeryan degil normal olarak sonuna kadar deneyecekler.
Doktorum Ilk once serviksin yumusayip acilmasi icin jel uygulayacagiz, sonra acilma olmazsa desteklemek icin balon uygulayacagiz. Eger bir gelisme olmazsa ertesi gun muhtemelen agiz yoluyla suni sanci iceren hap verecegiz, su gelmemis olursa patlatacagiz vs dedi. Bunlara ragmen toplamda 2 gun icerisinde dogum olmazsa mecburen sezeryana basvuracagiz dedi.

Ay ay ay ne tatlılar 🍭
Gule gule giysin minnos
🥰
Cok tesekkur ederizz, insallah 🥰
 
X