arkadaşlar lütfen yanlış anlamayın ama salça sirke, çocuğun hoşlanmayacağı tatlarla memeden kesmek çok yanlış
mesela mecburiyet durumunda limon daha akla yakın en azında sadece birazcık ekşi, çocuklar genelde limon sever ama memeyle bağdaştıramaz diye tiksinmeden bırakabilir.
açıkçası bebek daha gözünü açmadan 9 ay içinde yaşadığı sıvı ile aynı tattaki anne sütüyle tanışıyor ve biz sütten kesmek için çocuğu ilk bağ kurduğu şeyden tiksindirerek ayırıyoruz sizce güven problemi olmuyor mu?
istisnai durumları kabul ediyorum ama size kendi yöntemimi anlatmak isterim.
konu sahibi bu yöntemde sizin için tek dezavantaj çocuğun yaşı
ben 28 aylık bıraktırdım epey laftan anlayabilecek bir haldeydi ama çocuktan çocuğa değişir, ne onbeş aylıklar var cin gibi :)
öncelikle bu geceden başlayarak gece emzirmesini tamamen kesin. zorlu olacak ama ilerde rahat etmek için ne kadar erken başlarsanız o kadar iyi ben gece emzirmesini memeden tamamen kesmeden 4-5 ay önce bıraktırmıştım. yöntem olarak maalesef memeyle uyuyan çocuklar için bir geçişe ihtiyaç var öyle hemen yatağa yatıp uyumuyorlar, biz bir süre kucakta salladık bazen de arabada uyuttuk. en son yanyana yatarak uyumaya başladık. bu da uzun bir süreç oldu. ama bizim bir de biberon faslımız var ondan da inşallah bu yaz kurtuluruz.
gece emzirmelerini kestikten sonra günde ortalama iki üçe indirdim. bir süre bir sabah bir akşam şeklinde sürdü sonra teklemeye başladı bazen sadece sabah, bazen de sadece akşam. sonlara doğru 24 saatten fazla emmediği oluyordu. zaten 2-3 dkdan fazla sürmüyordu.
bir sabah emzirdikten bir saat sonra tekrar meme isteyince o zaman tamamen kesmeye karar verdim. normalde limonu çok sever ama başta dediğim gibi tamamen tiksinmesin ama tat değişikliğini farketsin diye azıcık sürdüm. iki üç kere denedi ve anlam veremedi bıraktı. sonra ısrar etmesin diye hemen evden çıktık kayınvalideme bıraktım. akşam tekrar isteyince "bitmiş artık, meme gitmiş " dedim vermedim. ağlayıp sızlamadı ama bir iki ısrardan sonra vazgeçti. yaklaşık bir hafta on gün sordu her seferinde "gitmiş, bitmiş" dedim. ve çok şükür artık hiç sormuyor iki-iki buçuk yaşlarında çok hırçın olmalarına rağmen hiçbir olumsuzluk yaşamadan bitirdik.
bu noktada sizden fark dediğim gibi ay farkı ama sizinki için memeden ayrılmak zor olsa da en azından çok hırçınlaşmaz diye düşünüyorum çünkü iki yaşından sonra bir benlik bilinci gelişiyor herşeye muhalefetler :)
şu da var ki kızımı herkes gibi iki yaşında kesseydim hala travmasıyla uğraşıyor olacaktım çünkü o dönem istediği gibi konuşamadığı için çok hırçındı kendini yerlere atıp duruyordu. belki günde bir iki kere 2-3 dk meme vermek zorunda kaldım kocaman çocuğa ama en azından kızımda psikolojik sıkıntı olmadı.
eğer bebekleri birlikte emzirmeyi düşünmüyorsanız bu süreci mutlaka kademe kademe ama hemen başlayarak yapmalısınız çünkü birden keserseniz memeden ayrılma kardeş olayı ile birleşiyor ve ciddi sorun yaratıyor. yeğenlerimden biliyorum
ilk yeğenimi annesi bir anda kesti çocuk aylarca gece kalkıp ağladı ve şu an kardeşini çok kıskanıyor