• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Bebek Beslenmesi Bebegimi memeden ayırmak için nasıl bir yol izlemeliyim?

Bebek Beslenmesi, Ek Besin Önerileri, Mamalar, Anne Sütü, 3 yaştan büyük çocukların çok yeme ya da yememe, obezlik, iştahsızlık, okulda beslenme, beslenirken dikkat edilecek konuların yani her türlü yeme problemlerinin paylaşıldığı alan.
banada tavsiye lutfennnn..
oglum bir bucuk yasinda hic bisey yemiyor abartisiz hicbirsey yani.. 10dk ya bir gelip meme istiyo oyle durmadan emilcek sutte yok halbuki bazen oylece tutuyo agzinda , emzirmeyi birakmak istiyorum biliyorum yasi kucuk ama memeye guveniyo yemiyo hic bisey yemiyo,emzirmeyincede iyice agresiflesiyo yiyecegi seyide yemiyo sinirlenip firlatiyo..
ne yapsam sastim kaldim bazen cok bunaltiyo beni

:59:off offf benim oğlumda aynı memeye aşık resmen sabaha kadar ağzında emzik gibi emiyor. her sabah kesecem artık diye uyanıyorum ama kıyamıyorum hele memeyi öpüpte cicciii demesi yokmu mahvediyo beni. 22 aylık oldu ama memeyle uyuyor. napcam ben yaw hiç bilemiyorum çok zor...

bende önümüzdeki cuma günü bıraktırcam memeden.tükendim artık.yeni doğan bebek gbi hep memede.gece okadar kötü değil ben uyumaya devam ediyorum o emmeye. görenler acıyo valla bana.bu şekil olcağını düşünmemiştim. memeyle uyuyo birde.sallanmak istemz.nasıl bir yöntemle uytcam bilemiyorum. herşeyi kızım belirliyecek.ben sütümü sağmıcam ,yaş nane yaprğı koycam o geriletiyomuş sütü. burdan arkadaşlar sölemişti bana.uygulayanlar rahatlamıştı.umarım rahat bir şekilde atlatırız bu süreci:44:

bende önümüzdeki cuma günü bıraktırcam memeden.tükendim artık.yeni doğan bebek gbi hep memede.gece okadar kötü değil ben uyumaya devam ediyorum o emmeye. görenler acıyo valla bana.bu şekil olcağını düşünmemiştim. memeyle uyuyo birde.sallanmak istemz.nasıl bir yöntemle uytcam bilemiyorum. herşeyi kızım belirliyecek.ben sütümü sağmıcam ,yaş nane yaprğı koycam o geriletiyomuş sütü. burdan arkadaşlar sölemişti bana.uygulayanlar rahatlamıştı.umarım rahat bir şekilde atlatırız bu süreci:44:

talham09

off offf benim oğlumda aynı memeye aşık resmen sabaha kadar ağzında emzik gibi emiyor. her sabah kesecem artık diye uyanıyorum ama kıyamıyorum hele memeyi öpüpte cicciii demesi yokmu mahvediyo beni. 22 aylık oldu ama memeyle uyuyor. napcam ben yaw hiç bilemiyorum çok zor...

smile_life

banada tavsiye lutfennnn..
oglum bir bucuk yasinda hic bisey yemiyor abartisiz hicbirsey yani.. 10dk ya bir gelip meme istiyo oyle durmadan emilcek sutte yok halbuki bazen oylece tutuyo agzinda , emzirmeyi birakmak istiyorum biliyorum yasi kucuk ama memeye guveniyo yemiyo hic bisey yemiyo,emzirmeyincede iyice agresiflesiyo yiyecegi seyide yemiyo sinirlenip firlatiyo..
ne yapsam sastim kaldim bazen cok bunaltiyo beni

aynı beni anlatmışsınız kızlar:9::9::9: ama artık kurtuldum o işten çok şükür oglum artık geceleri de gündüzleri de kendi pdasında uyuyo ve memeyi de unuttu iyice çok mutluyum artık azda olsa yemekte yiyo şükür :66::66::66: biberonla sütünü içip bana sarılarak uyuyo bende yanından uyuyunca kalkıyorum:1::1:

bu konuda hiç sorun yaşamadım o yüzden belkide çok şey tevsiye edemeyeceğim

benim oğlum 7 aylıkken işe başladım
ek gıdaya geçmişti zaten herşeyi iyi yiyordu
sütü sağıp eve bırakıyordum
direk içmedi anne sütünü bizde büskivilerle felan veriyorduk
ben sadece geceleri emziriyordum
sonra gece bir kez biberonla süt verdim içti uyudu
yavaş yavaş emzirme seferlerini azalttım
gece 5 kez kalkıyorsam 4 defa emzirdim
sonra 3 sonra ....

derken bir gece hiç emzirmedim biberonla süt verdim
ertesi günde aynı
derken kendisi hiç almamaya başladı artık
bende zorlamadım
böylelikte memeden vazgeçtik
allah hiçbir bebeği anne sütünden mahrum bırakmasın
ama emzirme dönemi çok zormuş bırakınca çok rahatladım ben

şimdi bir yatarken süt içiyor
gece 1 veya 2 kez kalkıyor yine süt veriyorum hemen geri uyuyo

umarım memeden kesme olayını sorunsuz atlatırsınız

Bende bendeee bıraktırmak istiyorum 19 aylık oldu oğlum aynen herkesin yaşadığı gibi yapışığız sabah kadar meme meme diyo başka bişi demiyo çok yoruldum .. Bıraktırma olayına adım atıcam yakında nsl diye düşünüyodum iyioldu önerilerinizzi okumam. Ramazan ayı başlamadan haziran ayında filan başlim diyorum o zamana kadar 21 aylık olur. Ramazan ayında en azından rahtalamış olurum. İnşallah Alllahın izniyle kolay bırakır. Eşim çok fena aman nolcak emzir diyo , bende diyorum kolaysa sen emzir yeter artık. Oğlum meme isteyince ben açmıyorum eşim açıyo al oğlum al diye :52: Sanırım ben eşimi öbür odaya sepetlicem bıraktırırken :27:

çocuk devam sütleri var onlara başlamanızı tavsiye ederim ben ogluma öyle yaptım hem çocukta hırpalanmamıs olur

Bende bendeee bıraktırmak istiyorum 19 aylık oldu oğlum aynen herkesin yaşadığı gibi yapışığız sabah kadar meme meme diyo başka bişi demiyo çok yoruldum .. Bıraktırma olayına adım atıcam yakında nsl diye düşünüyodum iyioldu önerilerinizzi okumam. Ramazan ayı başlamadan haziran ayında filan başlim diyorum o zamana kadar 21 aylık olur. Ramazan ayında en azından rahtalamış olurum. İnşallah Alllahın izniyle kolay bırakır. Eşim çok fena aman nolcak emzir diyo , bende diyorum kolaysa sen emzir yeter artık. Oğlum meme isteyince ben açmıyorum eşim açıyo al oğlum al diye :52: Sanırım ben eşimi öbür odaya sepetlicem bıraktırırken :27:

bende eşimi diger odaya sepetlemiştim ilk iki gün ama istemedigi için degil oglanı aglaması yüzünden uyuyamadıgı için :60::60::60:

kızlar bnim oğlumda 15 aylık ve aynı anlattığınız gibi
memeyle bitişik yaşıyo resmen
evet çok yyoruluyorum geceleri uykumu alamıyorum ama
2 yaşına kadar asla bıraktırmam
sizde sabredin
emzirmek çoçuk için çok önemli
çoçuğun güven duygusunu inanılmaz derecede geliştiriyor
ve bu güven duygusuda ancak 2 yaşına kadar emmesiyle oluyor
bu dönem çoçuk için çok çok önemli bi dönem
çoçuk emerken süt değil huzur sevgi güven şefkat emiyor
bunları uydurmuyorum
bilakis uzman bi pedogogtan duyduklarımı yazıyorum
kıymayın kuzulara sıkın dişinizi birazdaha
bnde bazen çok daralıyorum ama 2 yaşından sonra
zaten isteselerde alamıyacaklar
kuzunuzla o muhteşem bağınızı kuvvetlendirmek istemezmisiniz
tabiki karar sizin bn sadece bildiklerimi paylaşmak istedim
saygılar sevgiler....

bende iki yaşını beklemekten yanayım kendim öyle yaptım zaten iki yaşına girmişti bıraktıgın da nerdeyse:emir_bebek::emir_bebek::emir_bebek:

işte bu kadar başardım arkadaşlar kestim oğlumu memeden... ilk üç gün gece verdim sadece gündüz hiç emmedi. sonra geceyide kestim evet çok ağladık ikimizde ama mecburdum. nasıl olduğunu da anlatayım göğüslerime rımel sürdüm üzerinede suyla ıslattığım pulbiberi srdeüm resmen göğsüme kezzap atılmış gibiydi bugün bir hafta oldu ve çok rahatız. benim kuzum memede uyurdu artık uykusu gelince yatıyor ve kendi kendine sızıyor. yemeside düzeldi çok şükür. biraz sabır ve kararlılıkla hepiniz halledersiniz inşaAllah...

işte bu kadar başardım arkadaşlar kestim oğlumu memeden... ilk üç gün gece verdim sadece gündüz hiç emmedi. sonra geceyide kestim evet çok ağladık ikimizde ama mecburdum. nasıl olduğunu da anlatayım göğüslerime rımel sürdüm üzerinede suyla ıslattığım pulbiberi srdeüm resmen göğsüme kezzap atılmış gibiydi bugün bir hafta oldu ve çok rahatız. benim kuzum memede uyurdu artık uykusu gelince yatıyor ve kendi kendine sızıyor. yemeside düzeldi çok şükür. biraz sabır ve kararlılıkla hepiniz halledersiniz inşaAllah...

geçmiş olsun canım :9::9: en zor işlerden birini başarmşsın sende gözün aydın:71::71: insan ne kadar üzülsede rahatlıyo :62::62:yaa hem çocugun hem bizim uykumuz düzene giriyo valla:31:

teşekkrederim gerçekten kesme aşamasında ne kadar üzülsede insan sonra çok rahatlıyo darısı isteyen herkesin başına.
:79::79:

Psikolog Eda Gokduman

“ Çocuğuma zarar vermeden bunu nasıl başarabilirim ?”
“ Birçok yolu denedim ama başaramıyorum?”
“ Çok sinirli oluyor , yine de memeyi istiyor, ne yapabilirim ?”

Bu endişelere sahip bir annenin ilk yapması gereken :

Emzirmeyi bırakmak için en doğru zamana karar vermektir .
Çocuğunuzu ne zaman memeden kesmeniz gerektiğine doğumundan itibaren onu tanıyan, gelişimini ve büyüme süreçlerini takip eden çocuk doktorunuz vermelidir. Bu dönemde çocuk doktorunuzla birlikte hareket etmelisiniz.

Çocuk doktorunuzun artık zamanı geldi , emzirme sonlandırma sürecine başlayabiliriz ifadesinden sonra dikkat etmeniz gerekenler nelerdir ?

1) Bu sürece öncelikle annenin duygusal olarak hazır olması gereklidir. Emzirme ; her kadının annelik süreci için farklı duygular yaşadığı bir dönemdir. Bebeğinin ona olan bağlılığından mutluluk duyar ve onu büyüttüğünü, güzel beslediğini ona hissettirir. Bebeğinden bu şekilde ayrılmaya duygusal olarak hazır olmalıdır. Eğer anne duygusal olarak hazır olmadan bu sürece başlarsa yeniden başa dönen ve bir türlü başarılamayan memeden kesme süreçleri gözlemleyebiliriz.

Bu süreçte anne duygusal olarak rahatlamak için neler yapmalıdır ?

Anne; bebeğinin artık büyüdüğünü daha iyi görecektir. Çocuğu bir birey olarak beslenmesinde anneden bağımsız olarak hareket edebilecek , kendi gelişiminin daha sağlıklı ilerlediğini anneye gösterecektir. Bunu başarabilen bir çocuğu olduğunu görmek bir anneyi daha mutlu eder.

Duygusal olarak rahat olduğunuz bir dönemde memeden kesme sürecine başlamalısınız. Stresli olduğunuz dönemlerde daha sabırsız, sinirli ve aşırı duygusal olabilirsiniz. Yaşadığınız stres çocuğunuza yansıyabilir.

2) Çocuğunuz da emzirmeyi bırakma döneminde rahat olmalıdır. Çocuğun stresli olduğu dönemler ( diş çıkarma, bakıcı değiştirme, ev değişikliği vb ) başarıların geciktiği ve çocuğun duygusal olarak daha fazla baskı yaşadığı dönemlerdir. Bu nedenle çocuğunuzun ve sizin rahat , daha mutlu olduğu dönemleri tercih etmelisiniz.

3) Memeden kesme dönemleri her çocuk için zorlu bir süreçtir. İlk doğduğu günden itibaren size bu kadar yakın olduğu, kokunuzu hissettiği, teninizle rahatladığı bir süreci bırakmak ona üzüntü verecektir. Alıştığı bir şeyi yeniden yaşayamamak onu sinirlendirecek, huysuzlaşmasına neden olacaktır . Bu tepkisi oldukça doğaldır. Önemli olan annenin bu süreçte yaşanan stresin doğal olduğunu kabul etmesi ve bu dönemde sabırlı davranmasıdır .

4) Birden kesme yöntemleri çocuğunuzu duygusal olarak zorlayabilir. Annenin kendisini reddetmesi onu sevmediği , değer vermediği , istemediği duygusunu ortaya çıkarabilir. Bu nedenle aşamalı bırakma yöntemleri daha çok önerilmektedir.

5) Aşamalı bırakma yönteminde çocuk yine stres yaşar, ama yaşadığı stresin derecesi diğerine göre daha düşüktür. Önce gündüz sonrasında gece bırakma sürecine geçilmelidir. Gündüz emzirme sıklığını çocuğunuzun yaşam düzenine göre azaltmalısınız . Gündüz başarılarının arttığını hissettiğiniz dönemde gece sürecine geçebilirsiniz.

6) Bu süreçte anlayışlı ve sabırlı davranmalısınız. Diğer aile üyelerini bu süreçle ilgili bilgilendirmeli ve ekip olarak birlikte hareket etmelisiniz. Özellikle bu dönemde ona olan sevginizi sık sık dile getirin. Yaşadığı stresin azaltılması için oyunu ve eğlenceyi unutmayın. İstediklerinin olması konusunda bu dönemde ona daha uyumu davranabilirsiniz. Tensel temasınızı gün içerisinde mümkün olduğunca arttırın , özellikle uyku dönemlerinde ona yakın olmaya özen gösterebilirsiniz. Artan sinirlilik sizin dokunuşlarınızla azalabilir, sakinleşmesine yardımcı olabilir.

7) Bu dönemde kararlı davranmalısınız. Kararlılık bu süreçte çocuğunuzu zorlamak veya duygusal olarak baskı altına almak anlamına gelmez. Kararlılık; yukarıda bahsettiğimiz yöntemleri adım adım uygulamak konusundaki duruşunuzudur. Kararsızlıklarınız, sürekli yeniden başlama süreçleriniz çocuğunuzu duygusal olarak daha çok zorlayacaktır.

8) Sütü anne memesinden değil eğlenceli bir bardaktan içmek çocuğunuzun motivasyonunu arttırabilir . Ona bir alışveriş sonrası komik bir bardak hediye edebilirsiniz. Her başarılı içişi evde ailecek alkışlayabilirsiniz.

Bazı çocuklar bu davranışlara tepki gösterebiliyor. Bardağı da alkışları da reddedebiliyor. Bu tür tepkiler verdiğini gözlemlediğinizde alkışları , bardağı ortadan kaldırabilirsiniz. Bu dönemde biberona geçişi kabul eden çocuklar da olabiliyor .

Unutmayın ! Doğru zamanda ve doğru yöntemlerle başarılan her gelişimsel aşama çocuğunuzun sağlıklı büyümesine zemin hazırlar.

Back