• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

bebegimden kan alınırken

Ikı hafta önce iki buçuk aylık oğlumun eli bu şekilde oldu. Kolu da üç yerden morardi. Yirmi dakikaya yakın uğraştılar. Iki hemşire. Biri kolunu sıktı var gücüyle diğeri kan almaya çalıştı. Bebeğimi öyle ağlarken görmemiştim çocuk resmen çıldırdı aglamaktan. Şikayet etmedim. Çünkü şikayet edilecek o kadar çok şey var ki. Bebeğim acıktı ve bebek emzirme odası kapalıydı. Neymiş efendim sabah 9 akşam 5 arası açık oluyormuş. Ben acile gitmiştim akşam. Aldığım yanıt da şu olmuştu: istediğiniz herhangi bir yerde emzirebilirsiniz.
Acilde rezil olduk geldik. Ha bir de Bebeğime 500 lük serum takmalari ş cabasi. Daha iki buçuk aylık bebek yahu. Kavga ederek eve döndüm.
Size geçmiş olsun konu sahibi. Allah bunları.....

bazı yorumları okuyunca o kadar üzülüyorum ki,sağlık çalışanları mükemmeldir demiyorum elbet ancak bir hemşireyi acımasızlık ile suçlamadan önce bi kendinizi onun yerine koyun lütfen.

Hemşirelik eğitiminde almışsınız ve bu eğitimde gerek maket gerek gerçek insanda sınırlı sayıda deneme yapmışsınız ve çalışmaya başlıyorsunuz.
Sizden daha tecrübeli birisi size bir iki defa gösteriyor,sonraki bir iki denemenizde yanınızda oluyor sonra yalnızsınız;çünkü sistem bunu gerektiriyor.
Hasta ile yalnızsınız,daha çok deneme yapmayı size daha çok yardım edilmesini istersiniz ama eğitim sistemi bu kadar diyor.
Hadi bakalım hastanın damarını bulacaksınız,herkesin anatomik yapısı farklı. Anatomi atlasını yalayıp yutsanız bile hastanın derisi kalın olabilir,damarları farklı yerde olabilir.çık bakalım işin içinden.
İçinizden telkin veriyorsunuz yapabilirim,yapacağım. Bir yandan işlemi doğru yapmaya çalışıyorsunuz,gözünüzün önünden damarların yerleri,enjektörü kaç derecelik açı ile damara sokmanız gerektiği geçiyor bir yandan da aman hastanın canı acımaz inşallah elim hafiftir diyosunuz.
Öyle pat diye sizden tecrübeli birini yapamıyorum diye çağıramazsınız çünkü artık sahadasınız.eğitim sistemi sizi sahaya indirmişse artık bu işlemi yapma yetkinliğinizi var kabul etmiştir;ancak sizi yeteri kadar hazırlamamıştır.

Sağlık sisteminde ihmaller var elbet,bu ihmallerin şikayet edilmesi gerek.ancak yaşadığınız olay bir ihmal değil şikayet etmeniz gereken hemşire değil sistem bu durumda.

Mesajımı okuyan herkesi birazcık olsun sağlık çalışanları ile empati yapmaya davet ediyorum.sizin gibi bizler de insanız ve bizi eğiten sistem mükemmel değil.

Ben sağlık çalışanıyım,sağlık çalışanı olmadan önce hasta ve hasta yakını olarak çok vakit geçirdim ne yazık ki hastanelerde. Neredeyse her yüzünü gördüm hastanelerin,şikayet edilecek çok şey var evet ama bu onlardan değil.

Konu sahibesi sizi de çok iyi anlıyorum,gerçekten yürekten üzüldüm.sizin ve bazı yorumda bulunan üyelerin bizi de anlaması için yeniden yazmak istedim.

Geçmiş olsun tekrardan
Eger sizin yazdiklarinizi dusunmemis olsaydım 3. Denemeye kadar beklemezdim öyle bir lans edildi ki olay sanki ben daha igneyi batirmadan hemsireye bagirmisim gibi. O an ki halimi söyle izah edeyim yavrumun cani aciyor diyr agliyodum ve bu tonda konustum. Olabilir yapamadi goremedi belki fakat o zaman birakmasi gerekmez miydi? Neden bu kadar israrla yapacagim cabasi verdi ki? Sesimi ilk iki denemede çıkarmadım ki strese girip daha da canini yakmasim diye yavrumun. Ama daha da dayanamazdim buna . hatali davrandığımi düşünmüyorum yeterince sabırlı oldum nu konuda

bazı yorumları okuyunca o kadar üzülüyorum ki,sağlık çalışanları mükemmeldir demiyorum elbet ancak bir hemşireyi acımasızlık ile suçlamadan önce bi kendinizi onun yerine koyun lütfen.

Hemşirelik eğitiminde almışsınız ve bu eğitimde gerek maket gerek gerçek insanda sınırlı sayıda deneme yapmışsınız ve çalışmaya başlıyorsunuz.
Sizden daha tecrübeli birisi size bir iki defa gösteriyor,sonraki bir iki denemenizde yanınızda oluyor sonra yalnızsınız;çünkü sistem bunu gerektiriyor.
Hasta ile yalnızsınız,daha çok deneme yapmayı size daha çok yardım edilmesini istersiniz ama eğitim sistemi bu kadar diyor.
Hadi bakalım hastanın damarını bulacaksınız,herkesin anatomik yapısı farklı. Anatomi atlasını yalayıp yutsanız bile hastanın derisi kalın olabilir,damarları farklı yerde olabilir.çık bakalım işin içinden.
İçinizden telkin veriyorsunuz yapabilirim,yapacağım. Bir yandan işlemi doğru yapmaya çalışıyorsunuz,gözünüzün önünden damarların yerleri,enjektörü kaç derecelik açı ile damara sokmanız gerektiği geçiyor bir yandan da aman hastanın canı acımaz inşallah elim hafiftir diyosunuz.
Öyle pat diye sizden tecrübeli birini yapamıyorum diye çağıramazsınız çünkü artık sahadasınız.eğitim sistemi sizi sahaya indirmişse artık bu işlemi yapma yetkinliğinizi var kabul etmiştir;ancak sizi yeteri kadar hazırlamamıştır.

Sağlık sisteminde ihmaller var elbet,bu ihmallerin şikayet edilmesi gerek.ancak yaşadığınız olay bir ihmal değil şikayet etmeniz gereken hemşire değil sistem bu durumda.

Mesajımı okuyan herkesi birazcık olsun sağlık çalışanları ile empati yapmaya davet ediyorum.sizin gibi bizler de insanız ve bizi eğiten sistem mükemmel değil.

Ben sağlık çalışanıyım,sağlık çalışanı olmadan önce hasta ve hasta yakını olarak çok vakit geçirdim ne yazık ki hastanelerde. Neredeyse her yüzünü gördüm hastanelerin,şikayet edilecek çok şey var evet ama bu onlardan değil.

Konu sahibesi sizi de çok iyi anlıyorum,gerçekten yürekten üzüldüm.sizin ve bazı yorumda bulunan üyelerin bizi de anlaması için yeniden yazmak istedim.

Geçmiş olsun tekrardan
Iyi güzel yazmışsınız biz de sizi anlıyoruz. Ama benim bebeğimden kan alan bayanlar 40 li yaşlardaydi. O yasa kadar hiç mi bir şey öğrenemediler. Pratik yapamadılar. Çocuk doktoruna çıktık ordan. Doktor saniyeler içinde aldı bizimkini. Neden hemşireler bunu yapamıyor.

Ikı hafta önce iki buçuk aylık oğlumun eli bu şekilde oldu. Kolu da üç yerden morardi. Yirmi dakikaya yakın uğraştılar. Iki hemşire. Biri kolunu sıktı var gücüyle diğeri kan almaya çalıştı. Bebeğimi öyle ağlarken görmemiştim çocuk resmen çıldırdı aglamaktan. Şikayet etmedim. Çünkü şikayet edilecek o kadar çok şey var ki. Bebeğim acıktı ve bebek emzirme odası kapalıydı. Neymiş efendim sabah 9 akşam 5 arası açık oluyormuş. Ben acile gitmiştim akşam. Aldığım yanıt da şu olmuştu: istediğiniz herhangi bir yerde emzirebilirsiniz.
Acilde rezil olduk geldik. Ha bir de Bebeğime 500 lük serum takmalari ş cabasi. Daha iki buçuk aylık bebek yahu. Kavga ederek eve döndüm.
Size geçmiş olsun konu sahibi. Allah bunları.....

Yemin ederim içim gitti okurken. Çok geçmiş olsun. Benim de oğlumun verem aşısını stajyer hemşireye yaptırdılar. Tecrübeli hemşire de oğlumun üstüne abanıp kafasını bastırıyordu güya tutuyormuş. Sonuç: birçok kez batırılan bir iğne, enjekte etmek yerine dışarıya boşaltılan aşı, katılarak ağlayan bir bebek, bir şey olmaz'larla eve gönderilen biz ve tutmayan aşı. Ben şikayet etmedim, olabilir böyle şeyler, ama burada konu sahibinin üzerinde durduğu konu hemşirenin tavrı bence. Beğenmiyorsan başka yere git ne demek orası babanın çiftliği değil ki beğenmiyorsa seni beğenmiyor, sen gideceksin yerine başka bir hemşire gelip kanı alacak. Bir de nedense hep devlet hastanelerinde ve sağlık ocaklarında oluyor bu tarz yaklaşımlar. Yani anneye dönüp bir açıklama yapmak çok da zor olmasa gerek. Özel laboratuarlar ve özel hastaneler daha mı özenli artık bilemiyorum, bebek hemşireleri tatlı tatlı konuşup bir kerede alıyorlar kanı çok ağlatmadan. Ama Genel olarak insanlar saygısız buna da katılıyorum. Sağlık personeline sayısız şiddet haberi okuyoruz. Gerek hastanın gerek personelin şartları biraz daha iyi olsa belki daha az gerginlikle yürütülür işler.

Iyi güzel yazmışsınız biz de sizi anlıyoruz. Ama benim bebeğimden kan alan bayanlar 40 li yaşlardaydi. O yasa kadar hiç mi bir şey öğrenemediler. Pratik yapamadılar. Çocuk doktoruna çıktık ordan. Doktor saniyeler içinde aldı bizimkini. Neden hemşireler bunu yapamıyor.
Doktor mu aldı kanınızı ?

Genel de devlette böyle seyler oluyor diyenler olmuş, belki sizin deneyimleriniz o yönde olmuştur.
Hatta bende hep özeli tercih ederdim, doğumumu özelde yaptım bebeğimin ilk kontrolleri hep özelde oldu.
Randevu bulamadığım acil bir durumda devlet hastanesine gittim ve İnanın özelden daha ilgili dr larla karşılaştım ve çok mutlu oldum.
Şuan da çoğunlukla devlete gidiyorum.
Yani özelle devletle alakalı bir iş değil bu.
Sağlık ocaklarında da aşı olurken vs bir çok soru sorarım hep ilgili cevaplar aldım.
Ha yarın tam tersi de olabilir.
İlgili, işini seven bir dr zaten özeldeyim, devletteyim ayrımı yapmıyor.

Peki ikiside aynı maaşı alan hemşireler, ben yapamam başkasını çağırayım dediğinde, diğer çağrılana haksızlık olmuyor mu. Ben diğerinin yerinde olsam beni bir kere deneyip yapamadım diye çağırsalar suistimal olduğunu düşünüp kızardım. Günde kimbilir kaç kere öyle bebek geliyordur. İş yükünü eşit bölüşmek zorundalar.

Ne alakası var ,neden haksızlık olsun defalarca delik deşik etmek daha mı iyi olur bunun ayibi yok ben yapamam dediğim de başka bir arkadaşımı çağırıyorum ya da bazen ben cagriliyorum ,bu meslek basit evrak işine benzemez

Ben de dogum yapcakken hastaneye gittigimde,sezeryan olacaktim bu arada, hemsire damaryolu acmam gerek dedi aldi kolumu 3 yerden deldi olmadi. Yukardan.bagladi sıkti kolum omzumdan itibaren acimaya agrimaya basladi gene bulamadi.. ya cok kotu agridi kolum falan dedim birakti.. neyse sonra acarlar amelyathanede dedi..
ben o ana kadar damar yolu actirmamistim.hic... nasil olacagini bilmiyordum. Kolumun agrisini normal sanip beklemistim bi de hemsireye karismayayim diye ama,cok kotu olunca ses cikarnistim..Moralim cok bozulmustu amelyat oncesi. Daha damarim bulunamadi ben amelyatta napcam diye..ve hamileligimin son zamanlari nefes almakta zorlanir olmustum nabzim normal gundelik yasamda bile 145lerde atiyodu carpinti yasiyodum...
Ameliyathanede hemen buldu ordaki hemsire damarimi 1.denemede daha... kolum curumus gibiydi resmen.. ic kismi bilekten dirsek arasina kadar mosmosrdu kapkaraydi..
Ben neysem de..
Bi bebege bunu nasil yapmis ya ..icim acidi resmen. Yani sunu diycem,yapamayan.buyukten de bulamiyo. Sonra vay soyle vay boyle. Digeri alirken sihirli degnek mi degdi birden damarlar bulunur hale mi geldi.. ofkelendim gercekten. Sizi de anliyorum. Benim de bebegim var. Biz gozumuzdensakiniyoruz. Onlarin tirnaginaza.rar gelsin istemezken.. :(

Eger sizin yazdiklarinizi dusunmemis olsaydım 3. Denemeye kadar beklemezdim öyle bir lans edildi ki olay sanki ben daha igneyi batirmadan hemsireye bagirmisim gibi. O an ki halimi söyle izah edeyim yavrumun cani aciyor diyr agliyodum ve bu tonda konustum. Olabilir yapamadi goremedi belki fakat o zaman birakmasi gerekmez miydi? Neden bu kadar israrla yapacagim cabasi verdi ki? Sesimi ilk iki denemede çıkarmadım ki strese girip daha da canini yakmasim diye yavrumun. Ama daha da dayanamazdim buna . hatali davrandığımi düşünmüyorum yeterince sabırlı oldum nu konuda
Insan caresiz kaliyo,birsey desem bana sinir olur da hastamdan cikarir mi.hincini psikolojisi de oluyo bizlerde di mi... :/
Cunku meslegine kisisel insansal duygularini karistiran profesyonel olmayi basaramayan.cok insan var.... susuyoruz kimi.zaman...

Hemşirelerin de insan olduğunu, duyguları olduğunu, robot olmadığını ,asık yüzlü olmadığını ,bir bebeğin canının acımasindan haz duymadığını lütfen anlamaya çalışın empati yapmaya çalışın,kendi çocuğumdan kan almaya çalışıp alamayan biri olarak yazıyorum bakın ,bırakın başkasını öz çocuğumdan bahsediyorum bazen olmuyor ki tecrübesiz de sayilmam ama bu durumda yapılabilecek bir şeyimiz malesef yok,hasta başında deneyimleyebiliyoruz bunun başka çaresi yok
Her insan bir değil ,herkes görevini iyi yapıyor diyemem ama halk gözünde "hemşire"imajı değişmeli ,hasta bize biz hastaya ağzımıza gelen herşeyi söyleyemeyiz , bebeğin üzerine kusmasina karsi of üstüme küstü diyen hemşirenin sacina başına kusmuk bulaştırmak insani bir şey mi?o hemşire ne yapsın o durumda?
Kimseyi körü körüne savunmuyorum ,konu sahibi arkadaşı da anne gözüyle anlayabiliyorum ,meslektaşım da keşke ikinciyi denemeden başka bir arkadaşı çagirsaydi ama üslup olarak iki tarafta hatalı ama artık olan olmuş bu kadar kin gütmeyin bize :)

Ha son olarak bize hep asık suratlı derler ama ,neden bu hale geldiğimizi kimse bilmez bizde insanız duygularımız dışarı vurabiliri, bunun kimi zaman hastayla alakası olmaz ve yoğun çalışan insanlarız ,tabi ki bunun sorumlusu kimse değil ama sistemin getirileri ne yazık ki boyle

Genel de devlette böyle seyler oluyor diyenler olmuş, belki sizin deneyimleriniz o yönde olmuştur.
Hatta bende hep özeli tercih ederdim, doğumumu özelde yaptım bebeğimin ilk kontrolleri hep özelde oldu.
Randevu bulamadığım acil bir durumda devlet hastanesine gittim ve İnanın özelden daha ilgili dr larla karşılaştım ve çok mutlu oldum.
Şuan da çoğunlukla devlete gidiyorum.
Yani özelle devletle alakalı bir iş değil bu.
Sağlık ocaklarında da aşı olurken vs bir çok soru sorarım hep ilgili cevaplar aldım.
Ha yarın tam tersi de olabilir.
İlgili, işini seven bir dr zaten özeldeyim, devletteyim ayrımı yapmıyor.

Evet siz de haklısınız, bir doktorun ya da hemşirenin işini sevip sevmediği içeri girer girmez hemen belli oluyor zaten. Benim kötü tecrübelerim devlet hastanelerinde olduğu için o şekilde yazdım. Yoksa özel hastanelerde de ne skandal şeyler oluyor. Perşembe günü tekrar sağlık ocağına gideceğiz, İnşallah gerginlik çıkmadan halledebilirim verem aşısı işini :(

Ben damardan kan almayı öğrenirken üçüncü denememden sonra daha tecrübeli birinden yardım alıyordum. Belki karşılaştığınız hemşire de aynı şekilde davranacaktı bilemiyorum.

Açıkçası ben de üç denemeden sonra ister kendimde ister başka birinde olsun daha tecrübeli birini rica ederdim.ama gidip de şikayet etmezdim hemşireyi.

Bu gibi durumlarda doğru iletişimin önemli olduğunu düşünüyorum ben. Hem hasta yakınının hem de sağlık görevlisinin sakin ve saygılı olmasından yanayım.

Doktorun kan almasını ilk defa duydum,genelde bu gibi basit uygulamalarda hemşireler doktorlardan daha tecrübelidir.
Dediğim gibi herkesin anatomisi farklıdır,ve kan alma damar bulma biraz da şans işidir.tecrübeli hemşirenin bulamadığı damarı stajyer öğrencinin ilk denemesinde bulduğu durumlar da oluyor :)
Sağlık konusunda 2+2=4 gibi net ve kesin denklem Yok ne yazık ki,keşke olsa ama hem hasta yakını hem çalışan için her şey daha güzel olurdu :)

Ne alakası var ,neden haksızlık olsun defalarca delik deşik etmek daha mı iyi olur bunun ayibi yok ben yapamam dediğim de başka bir arkadaşımı çağırıyorum ya da bazen ben cagriliyorum ,bu meslek basit evrak işine benzemez
Basit evrak işleri diye de küçümsememek lazım o evrak lüzüm halinde o kadar değerli oluyor ki her işin kendine
Doktorun kan almasını ilk defa duydum,genelde bu gibi basit uygulamalarda hemşireler doktorlardan daha tecrübelidir.
Dediğim gibi herkesin anatomisi farklıdır,ve kan alma damar bulma biraz da şans işidir.tecrübeli hemşirenin bulamadığı damarı stajyer öğrencinin ilk denemesinde bulduğu durumlar da oluyor :)
Sağlık konusunda 2+2=4 gibi net ve kesin denklem Yok ne yazık ki,keşke olsa ama hem hasta yakını hem çalışan için her şey daha güzel olurdu :)
doktor kan alma durumunu bende sordum ama cevap alamadım dha bir kez görmedim doktorun kan aldığını

Basit evrak işleri diye de küçümsememek lazım o evrak lüzüm halinde o kadar değerli oluyor ki her işin kendine

doktor kan alma durumunu bende sordum ama cevap alamadım dha bir kez görmedim doktorun kan aldığını

Küçümsemiyorum aslında ,birbirimize iş yığmıyoruz manasında söyledim :)

Back
X