Bebek Beslenmesi bebeğim

Bebek Beslenmesi, Ek Besin Önerileri, Mamalar, Anne Sütü, 3 yaştan büyük çocukların çok yeme ya da yememe, obezlik, iştahsızlık, okulda beslenme, beslenirken dikkat edilecek konuların yani her türlü yeme problemlerinin paylaşıldığı alan.

gonca778

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
28 Kasım 2007
174
5
46
Elif Hanım: Bünyemizi güçlendiren gıdalar nelerdir?
Dr. Mindan: Bebekler için konuşacak olursak; öncelikle mümkün olduğu kadar uzun süre anne sütü ile beslemek. Daha sonra , azar azar alıştırarak, kefir veya kefirle mayalanmış ev yoğurdu, sebze çorbaları ve meyve püreleri sayılabilir. Meyvenin tadının farkına varmaması için, sebzeden hemen sonra vermek uygun olur. Aç karına meyvenin sindirimi kolaydır fakat bebek tatlıya alışabilir.

Elif Hanım: Bir arkadaşımın çocuğu, çok sık, orta kulak iltihabı geçiriyor ve sık sık antibiyotik kullanıyor. 15 aylık olduğu halde 7-8 kutu antibiyotik ve bir çok kereler iğne oldu.
Dr. Mindan: Arkadaşınız, büyük bir ihtimalle, geceleri süt içiriyordur, ve hatta içerisine bal ilave ediyordur. Önceden de tavsiye ettiğim gibi beslenmesini düzeltsin, süt vermesin. Sütten daha faydalı kefir veya probiotik yoğurt versin. Çocuğu geceleri rahat nefes alamıyorsa; odasındaki toz tutabilen eşyaları, kuş tüyü yastığı, peluş battaniyeyi kaldırsın. Eskisi kadar rahatsız olmayacaktır. Sabahları, yumurta, peynir, zeytin, domates ve tam buğday ekmeği ile kahvaltıya başlayabilir. Diğer öğünler sebze, et veya balık, işlenmemiş tahıl ( bulgur, kepekli pirinç ), ara öğün, kefir veya probiyotik yoğurt, meyve, akşam öğlen öğünü gibi. Et olmadığı zaman işlenmemiş tahıl ve bakliyat ( mercimek, maş, bezelye vs.) karıştırılarak verilebilir.



Elif Hanım: Gece beslenmeyecek mi?
Dr. Mindan: “Benim çocuğum iştahsız, hiç bir şey yemiyor” diyen annelerin çoğu, çocuklarına geceleri 2-3 biberon süt veya devam sütü veren annelerdir. Çocuk gece 2-3 biberon süt içiyorsa; ertesi gün ancak bir öğün yemek yer. Böyle beslenen bebek önceden belirttiğim gibi sık hastalanır, dişleri çürür.


Elif Hanım: Metabolik sendrom, sahi metabolik sendrom nedir?.
Dr. Mindan: Günlük diyette aldığımız bazı gıdaların “glisemi endeksi” yani kan şekerini aniden yükseltme özelliği fazladır. Kan şekeri yükselince; insülin salgılanır ve şekeri, ihtiyacı olan organlara gönderdikten sonra, fazlasını yağ olarak biriktirir. Şeker, beyaz un, tatlılar, gazoz, kola, şekerli yoğurt, şekerli süt, meyve suları, son günlerin favori içeceği nar suyu dahil bir çok gıda kan şekerini çok yükseltir. Bunlara, bize çok sevimli gelen, bal , pekmez ve her türlü reçelleri de ilave edebiliriz. Kan şekerini yükselten gıdaları devamlı aldığımız zaman, kandaki insülin seviyesi yüksek kalır. Karaciğer ve kaslar, insüline duyarsız olurlar. Yağ depoları ise, alınan şekerleri biriktirmeye devam ederler. Fazla insülin, yağı yakıp , enerji almamızı sağlayan enzimi ( lipaz ) etkisiz hale getirir ve şahıs sık sık acıkır ve canı şeker ister. Sonunda, “su içse, yarıyor“ dediğimiz, METABOLİK SENDROM gelişir. Bundan sonra, tatlı hayat dizisi acılı olur. Şişmanlık, Tip II diyabet, hipertansiyon, damar sertliği, katarakt,böbrek hastalıkları, kemik erimesi, depresyon, kronik yorgunluk, unutkanlık, alzheimer ve çeşitli kanserler ortaya çıkabilir.

Elif Hanım: Teşekkür ederiz, kolay anlayabileceğimiz şekilde anlattınız. 1 yaşına kadar bebeklere hangi gıdaları vermemek gerekir?
Dr. Mindan: Yukarıda bahsettiğim gibi, reçel, bal, pekmez, bebe bisküvisi ve süt verilmemelidir.

Elif Hanım: Kaşık mamaları verilebilir mi?
Dr. Mindan: TV reklamlarında görüldüğü gibi; sabah, öğlen, akşam ve gece yatarken vermeye gerek yok. Sadece sabah saat, 9-10 öğününde, kefir veya probiyotik yoğurt içerisine ilave edilerek verilebilir. Bu ürünler, kefir ve probiyotik yoğurtlar gibi, sindirim sistemini korumazlar, bebeklerin tatlıya alışmasına sebep olurlar. Geceleri, en son öğün olarak verilen, kaşık mamaları veya biberon mamaları da bebeğin bademciklerinin büyümesine sebep olur.

Elif Hanım: Neden bademcikler büyür?
Dr. Mindan: Anne sütü ve kefir, zararlı mikropların artmasına engel olur. Kaşık ve biberon mamaları ise, mikropların çoğalmasına engel olamazlar, bademciklerin üzerine oturan mikroplar, her zaman ağır hastalığa yol açmazlar. Bu çocuklarda, sabahları ağız kokusu olur, zamanla baş terlemesi ve sık sık uyanma şikayetleri başlar , diğer bebeklere göre daha sık üst solunum yolları hastalıkları görülür. Geceleri sık uyandıkça, mama verilir. Tatlı mamaları aldıkça, daha sık hastalanırlar. Antibiyotik tedavileri ve tatlı mamalar, sindirim sistemlerindeki, dost bakterileri azaltarak, bebeğin bünyesini zayıflatırlar. Mikropları, ilk karşılayan organımız, bademciklerdir. Tatlı gıdalarla ve mikroplarla sık karşılaşınca; büyürler. Tıpkı, “kolesterol yükselmesi” gibi, “bademciklerin büyümesi”, bu olaylarda suçlu bulunur. Bu yüzden milyonlarca bademcik, suçlu olmadıkları halde, katledilmiştir!

Elif Hanım: Anladım, tatlı gıdalar vermemeye çalışacağız. Kolesterolle ilgisini anlayamadım, açıklar mısınız?
Dr. Mindan: Daha önce de belirttiğim gibi, kan şekerini yükselten gıdalar, (TV’lerde reklamı yapılan, kalbi koruduğu söylenen) margarinler, mısır özü, ayçiçeği ve soya yağları, çeşitli hastalıklara sebep olurlar. Yukarıda metabolik sendromda bahsettiğimiz hastalıklara, birçok hastalık ilave olur. Bu arada, damarları tedavi etmeye çalışan, kolesterol yükselmesi göze çarpar. Tıpkı, bademcikler gibi, bütün suç kolesterole yüklenir ve avuç avuç kolesterol düşürücü ilaçlar kullanılır.

Elif Hanım: Anladığım kadarıyla, çocuklara ve anne adaylarına tavsiye ettiğiniz beslenme düzeni, bütün yaşlar için uygun.
Dr. Mindan: Evet, her yaş için uygun ve son yüzyılda artan hastalıklara karşı koruyucu.

Elif Hanım: Bu faydalı bilgiler için size çok çok teşekkür ederiz.
Dr. Mindan: Bütün anne ve babalara sizin vasıtınızla sevgi ve saygılar sunarım.

Dr.Emin Mindan Fişekhane Cad. İşcen Apt. No:32/9 Bakırköy İSTANBUL 0212 571
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…