Merhaba. Allah yardımcınız olsun. Benim bebeğim dört aylık olacak hala aşırı gaz sorunu var inek sütü alerjisi nedeniyle. Umarım sizinki dedikleri gibi üç ayda geçer.
Gaz konusunda uzman anne olarak önerilerimi vereyim :) Bebeğiniz telaşlı emiyorsa diğer bebeklerden daha çok hava yutuyordur. Emzirmeye son emzirdiğiniz göğüsten başlayın, hem süt daha az olduğundan yavaş akar bebek telaşlanmaz hem de daha az gaz yapan yağlı sütten alır öğünün büyük kısmını. Hatta bir göğüs boşalmadan diğerine hiç geçmeyin. Bebek dört kez çekip bir kez yutkunuyorsa süt bitmiş demekmiş, bir doktordan okudum. Emzirdikten sonra nerdeyse karnı omzunuza gelecek kadar yukardan omzunuza alıp belinin az üstüne vurarak ya da yukarı doğru sıvazlayarak gaz çıkarmasını bekleyin. Yarım saat içinde gazı çıkmıyorsa bebeği sırtından destekleyip omzunuzdayken rükuya eğilir gibi öne eğilip kalkın bir iki kez ve yine devam edin sırtına vurmaya. Bir doktorun yazısında okudum, emdikten sonra iki kere ağızdan gaz çıkarırsa gazı çıkmış demekmiş.
Sütünüzün çok geldiğini düşünüyorsanız bir kaç dakika sağıp çok gaz yapan sulu sütün bir kısmını atın, sonra emzirin bebeği. Ben bir süre hep böyle yaptım ve çok işe yaradı. Yine de gazı rahatsız ederse, gözetiminizdeyken bebeği yüz üstü yatırın. Bu gerçekten çok etkili. Bebek yüzüstü gaz sancısı çekmiyor ve rahat uyuyor, bölünmüyor uykusu. Ben bebeğimi ne zaman yüz üstü yatırsam uyanır uyanmaz arka arkaya çok kolay çıkarır gazını.
Masajla da çıkarabilirsiniz gazını. Bebeği sırt üstü yatırıp bisiklet sürüyor gibi hareket ettirin bacaklarını. Her sekiz on bacak çevirmeden sonra bir kaç kez bacaklarını dizlerinden kırıp karnına bastırın. Yalnız bacakları alaturka tuvalete oturur gibi ayrık halde bastıracaksınız karnına. Bu da işe yaramazsa karnının alt kısmına dairesel masaj yapın, avuçluyor gibi hafif sert masaj yapın ve yine bir kaç kez bacaklarını dizlerinden kırıp karnına bastırın. Bebek bacağını her bastırdığınızda ıkınıyor göreceksiniz. Yalnız fazla bastırmayın, karnı doluyken de dikkat edin kusabilir.
Bunlara rağmen hala gazı çok rahatsız eyorsa nurse harvey gibi bitkisel yağ karışımı damlalar var. Bunlar bağırsak hareketlerini hızlandırıp gazı kolay atmayı sağlıyor. Bir de bebeğin aldığı besinle daha kolay baş etmesine yardımcı olan prebiyotik bakteri içeren bio gaia gibi damlalar var. Laktoz hassasiyeti olan bebekler için de laktazim damla var laktazim enzimi içeriyor. Ben her gruptan damla denedim. Bio gaia nispeten iyi geldi. Laktazime yeni başlamışken bebeğim hasta olduğu için damlayı kabul edecek sabrı gösteremiyor. Ben de onu yormamak için ara verdim. Ama onun da iyi geleceğini düşünüyorum çünkü bebeğimin gazının nedeni inek sütü alerjisi ve laktoz hassasiyeti.
Kolaylıklar dilerim