• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Başörtülü vali ve kaymakam da geliyor

Basortusu ile turban ile kamuda calismak isteyenlerin zihniyetinin ne oldugunu bu forumda bazilarina isaret ile zaten ortaya koymustum. O yuzden bu zihniyeti simdilik es geciyorum, ne oldugu belli zaten.. Biliyorum diyeceklerime hop oturup hop kalkanlar olacak, simdiden soyluyorum; umurumda bile degil... 21. yuzyilda Avrupa ile Asya'nin birlestigi yerdeki dunyanin en guzel memleketinde, medeniyetler besiginde; Turkiye gibi en azindan az sayida ulke tarafindan da olsa modern bati kulturunun hakim oldugunun inanildigi bir ulkede onemli bir mevki sahibi olmus, Cumhurbaskani olup, basbakan olup halkin 100 de 100 unu temsil eden bir kadinin, ya da vali olup koca bir ili temsil eden bir kadinin basina turban YA-KIS-MI-YOR.... Nokta.

Yillardir Amerika'dayim. Turkum dedigim cogu Amerikali soz birligi etmiscesine "Siz ulkenizde develerle mi yolculuk ediyorsunuz?" "Sizin ulkenizde kadinlar carsafsiz, basortusuz sokaga cikabiliyorlar mi?" diye biyik altindan siritarak soruyor. BIZI ARAP SANIYORLAR... Her gittigim yerde insanlara aksini ispat etmeye calismaktan bikmisken yurtdisinda televizyonlarda benim Basbakanimin, Cumhurbaskanimin televizyonlarda milyonlarca insanin karsisina bir Arap gibi cikip beni temsil etmesini istemiyorum. Benim ulkemi bir Suriye ile, bir Iran ile, bir Afganistan ile, bir Irak ile vb. ayni kefeye koymalarini ISTEMIYORUM. Eminim ki bu halkin en az %50'si de istemez. AKP'nin alternatifsiz olduguna inanip da ona oy vermis olanlari, sandiga hic gitmemis olanlari saymiyorum bile...

Bu zamanda hala dini tabularin disina cikmayi basaramamis bir zihniyetten kim ne bekler? Turbanli, basortulu bir lider, ya da esi... Inanin dis gorunusunuzu, kiyafetinizi gordukten sonra ne dediginize bakmiyorlar bile...Vizyonu, bakis acisi daha ilk bakistan belli, basini ortmus ama herkes kafasinin icini gayet net gorebiliyor, seffaf.. 1400 sene once gelmis bir dini iliklerine kadar yasamakla dolu bir kafa, bununla o kadar mesgul ki diger ic ve dis sorunlara, hatta kendini de ilgilendiren kadin haklarina kafa kapali... Onun en buyuk derdi ve gayesi basini ortup bu halde kendini kamuda, okulda kabul ettirebilmek. Diger hersey ikinci planda. Benim basima vali diye gelmis, basbakan diye gelmis, ancak onun daha kendisini idare etmeye yetkisi yok, basini ortmesine sebep saydigi dini inanci geregi kocasinin uc adim gerisinden geliyor, atasi olan koca ne emrederse onu yapacagi belli... Bu insan mi beni yonetecek? Bu insan mi icerde ve disarda beni temsil edecek?

Boyle liderler, devletimin tepesinde dolasmak isteyen, dini emirlerden baska dogrusu, fikri, zikri olmayan, vizyonu olmayan insanlar devletimin kadrolarindan uzak, Allaha'a yakin olsunlar.
Bu imaja basortusu sebep degil ki .Bu Amerikalilarin kendi cahillikleri. Bu yuzunden emek vermis basarili olup Basbakan olmussa bir kadin sirf basindaki ortu yuzunden basbakan olmamali oyle mi?
Ayni dusunceyi karsi tarafta soylese basi acik kadin mi beni temsil edecek? Birbirinizden farkiniz ne?

Weis peki aynı düşünceleri açıklar için bu tarz baskı yapan zihniyete de söyleyebilir misin günün birinde ?
Mesela başı açık olan kadın perdesiz eve benzer söyleminde bulunan Akp'li zihniyetlere :34:

Iste bunu anlamiyorum biliyor musunuz?
Yani okumuyormusunuz yada taraf olma güdüsü bu kadar ileri seviyede mi?

Bakin bu yazida ayni baslik altinda!
Ama görmezden geliyorsunuz.
Amac özgürlükler degilde, bir tarafi sindirme gibi.
Kadiniz sözde hepimiz, kadin haklarindan dem vurup mangalda kül birakmayiz.
Biri cikip " basörtülü kadin evinde otursun, kaymakamlik, valilik, cumhurbaskaligi, basörtülüye yakismiyor" dediginde tepkisiz kaliyorsunuz!
Hani kadin haklarini savunuyordunuz?
Bakin ne yaziyor asagida..

Ey basörtülü; Sen inancin icin örtünüyorsun, inandigin kitap Kuran da " ey muhammet, iman etsinler diye kendini helak edeceksin, senin görevin sadece anlatmaktir, Muhakkak ki ALLAH isteseydi, tüm insanlar iman etmisti" seklindeki ayetle, herkes istedigi gibi inanmaya ve yasamaya özgürdür demek istemiyor mu?
Simdi senmi insanlarin yasayisini sekillendireceksin!

Ey basörtüsünü cagdisi bulan; Kadin ve özgürlükler hakkinda nutuk atip, basörtülüyü kaliplara hapsetmeye calisarak mi gösteriyorsun o essiz özgürlük anlayisini?

Inanamiyorum, gercekten inanamiyorum!

Ben özgürlük derken acik yada kapali olarak insanlari siniflandirmiyorum!
Ama bu yukardaki yazimda ayni baslik altinda varken siz " aciklar icinde ayni seyi savunur musun?" diyorsunuz bana hala!
Ya biz kelime kavramlarini bilmiyoruz? Yada Özgürlük derken kasdettigimiz sey baska?

Keske Kimsenin dekoltesine basortusune mini etegine laf edilmese. Herkes sinirlarini bilip ons gore yasasa kilik kiyafetinden dolayi kimse isinden edilmese. Bakanlar basbakanlar kadinlardan elini cekse

Keske iki tarafta da bazi kesimler ozgurluk sadece bizim icin olsun demese.Cok mu zor?

Simdi burada yazanlara bakiyorum dekolteli sunucu elestirisinde bakani savunanlar ;(hakli olarak ) basortusunu savunuyor. Ama burada karsi ciktiginiz zihniyetten farkiniz yok.

Yil olmus 2013 !

Tartisilan konuya bakar misiniz ?

Yazik !

Neden olmasın olur tabi ki .
Önemli olan beynin içinde ki değil mi o mevkiler için ?
Artık bırakın bunları yahu. Kim nasıl istiyorsa öyle giyinsin , görevini nasıl yapıyorsa istediği gibi yapsın.

Iste bunu anlamiyorum biliyor musunuz?
Yani okumuyormusunuz yada taraf olma güdüsü bu kadar ileri seviyede mi?

Bakin bu yazida ayni baslik altinda!
Ama görmezden geliyorsunuz.
Amac özgürlükler degilde, bir tarafi sindirme gibi.
Kadiniz sözde hepimiz, kadin haklarindan dem vurup mangalda kül birakmayiz.
Biri cikip " basörtülü kadin evinde otursun, kaymakamlik, valilik, cumhurbaskaligi, basörtülüye yakismiyor" dediginde tepkisiz kaliyorsunuz!
Hani kadin haklarini savunuyordunuz?
Bakin ne yaziyor asagida..

Ben özgürlük derken acik yada kapali olarak insanlari siniflandirmiyorum!
Ama bu yukardaki yazimda ayni baslik altinda varken siz " aciklar icinde ayni seyi savunur musun?" diyorsunuz bana hala!
Ya biz kelime kavramlarini bilmiyoruz? Yada Özgürlük derken kasdettigimiz sey baska?

Üstte ki benim bu konuya yaptığım yorum , sen her zaman olduğu gibi sadece kendi yazdıklarını okuyorsun :)
Ben senin içinde ki tek taraf olma duygusunu görmezden gelemiyorum kusura bakma .
Senin yaşadıklarını yaşamaya mahkum bırakılmaya çalışılan diğer kadınları sen görmezden geliyorsun bence işin özüde bu.
Burda ben dahil açık olup da bu kararın doğru olduğunu yazanlar oldu zaten.

Weis peki aynı düşünceleri açıklar için bu tarz baskı yapan zihniyete de söyleyebilir misin günün birinde ?
Mesela başı açık olan kadın perdesiz eve benzer söyleminde bulunan Akp'li zihniyetlere :34:

Aslında bu sözün altında başörtülüye de hakaret var. perdeli ev düşünüyorum şimdi o kadar çok ima çıkabilir ki… direkt olarak kadına hakaret var. bu sözü söyleyenler zaten türban tartışmasını alevlendirmedi mi?

Yil olmus 2013 !

Tartisilan konuya bakar misiniz ?

Yazik !

Evet maalesef tartışmanın her iki tarafı da aynı cümle ile fikrini savunuyor aslında ...

Yıl olmuş 2013 ... Medeniyet tablomuza kara leke olur baş örtülü bir vali diyenlerle ;

Yıl olmuş 2013 ...Hala baş örtüsünü mü konuşuyorsunuz diyenler ?

Bence de yıl olmuş 2013 ... Hala çağı yakalamakla , dini vecibeyi yerine getirmenin yan yana olamayacağını düşünüyor olan insanlar var , hayret.

Aslında bu sözün altında başörtülüye de hakaret var. perdeli ev düşünüyorum şimdi o kadar çok ima çıkabilir ki… direkt olarak kadına hakaret var. bu sözü söyleyenler zaten türban tartışmasını alevlendirmedi mi?

O da bişey mi sözün devamı var :D Başı açık kadın perdesiz eve benzer , perdesiz ev ya satılıktır yada kiralık .
Konuyla alakasız bu mesaj ama burda ki zihniyet bence şurda ki konudan daha iğrenç daha beyni sulandırılmış .

Gecen hangi basliktaydi, nicki neydi bir hanimefendi " tartismak, konusmak, fikiralisverisi " ile ilgili güzel bir yazi yazmisti.
Benim icin bu konu kapandi.
Artik " özgürlük" derken aslinda " benim özgürlügüm " demek isteyen yazilarida umursamayacagim..
Bu nedir ya, hala sunlari konusuyor olmaktan hicap duyuyorum.
Bu konulara giden vaktim bosa gitmis oluyor.

yüzde doksan dokuzu müslüman olan bir ülkede, dinin siyasete karışması gayet normal, ki bence de öyle olmalı...
zaten dinin en önemli kıstaslarındandır adalet yönetim vs gibi kavramlar...
başörtü neden rahatsız eder diğerini...2013 yıl...
ne acı ki, kendi özgürlükleri için bangır bangır seslerini duyuran bu başörtüye karşı olanlar, neden başörtülü insanların kendi özgürlüklerine saygı duymazlar....madem mesele özgürlükse helal olsun yönetime adaletinden dolayı...kaymakam da olsun başörtülü....cumhurbaşkanı da...
bir asıra yakın zamandır gözlerdeki yaşın dindiği zamanlardayız, şükürler olsun....
şükürler olsun ki adaleti getiren yönetimi ölmeden görebildik...çok daha güzel şeyler olacak....

dinin siyasete karışmasımı normal. unutuyoruz bu ülke bir islam ülkesi değil,cumhuriyetle yönetiliyor ve laiklik var..:ssz:

Son düzenleme:
yüzde doksan dokuzu müslüman olan bir ülkede, dinin siyasete karışması gayet normal, ki bence de öyle olmalı...
ne acı ki, kendi özgürlükleri için bangır bangır seslerini duyuran bu başörtüye karşı olanlar, neden başörtülü insanların kendi özgürlüklerine saygı duymazlar....madem mesele özgürlükse helal olsun yönetime adaletinden dolayı...kaymakam da olsun başörtülü....cumhurbaşkanı da...
bir asıra yakın zamandır gözlerdeki yaşın dindiği zamanlardayız, şükürler olsun....
şükürler olsun ki adaleti getiren yönetimi ölmeden görebildik...çok daha güzel şeyler olacak....

din kadının hükmü olmamalı der. dine göre yönetilse bırak başörtüyü kadın olarak cumhurbaşkanı olamazsın.
hem kime göre din, kimse bir başkası kadar ya da ondan daha çok inanıyor değil göreceli bunlar, bunu Allah bilir. nasıl bir istatistik yaptın da %99a ulaştın??
evet yıl 2013 olmuş ortaçağ karanlığında resmen...

hem gerçek hayatta hem sanalda,"bazı" başörtülü arkadaşların kibri beni çok şaşırtıyor, özel bi kulube dahilmiş gibi davranmaları, cennete zaten biletleri kesilmiş havaları, siz cehendemde yanacaksınız pis kafirler tavırları:27::27::27:

ne zamandan beri bunlara kullar karar verir oldu yahu, bu kibir, bu üstünüz tavrı niye, neden bu kendinden çok eminlik:26:

tam tersi yok mu, o da var, aşırı fanatizmin hepsine karşıyım

Son düzenleme:
güzel bir noktaya değinmişsin.. bende mağara adamlarının resmini koyup özleyen gitsin mağarada yaşasın derdim ama saçma değil mi?! Afganistan örneğim bu nedenle... Hele ki dünya ileri giderken sürekli geri gitmek ne saçma değil mi? Suç oranın azaltılması,üretim,teknoloji,gelişim gibi konular varken daha baskıcı,kapalı(zihin olarak)bir toplum düzenine gitmenin ne anlamı var..fotoğraf gidilen yolun gelişmekten çoooook uzak olduğumuzun resmi olması açısından önemli..

Gelin bir tahlil yapalım. Fotoğrafta yer alan ülkeler;Afganistan, Irak,İran, Cezayir.
Öncelikle Afganistanı ele alalım:
Nadir Şahı'ın ölümünden sonra başa geçen Zahir Şah 1947'de kurulan ve kendisi için bir tehlike olarak gördügü Pakistan'in ingilizlerce desteklenmesi üzerine Sovyetler Birligi'ne yaklasti. Sovyet yönetimi bunu çok iyi degerlendirerek Afganistan ordusu içinde kendine taraftar yetistirdi. Bundan rahatsiz olan Zahir $ah, Sovyet nüfuzunun daha fazla yayilmasini önlemek amaciyla basbakani Davud Han'i görevden aldi. Ancak Davud Han, 1973'te Sovyetler'in destegiyle bir darbe yaparak Zahir $ah'i tahttan indirdi. Sovyetler hemen yetistirmis olduklari adamlarini Afganistan'in önemli kilit noktalarina getirmeye basladilar. Bundan rahatsiz olan Davud Han bazi marksistleri tutuklatti. Bunun üzerine ordudaki marksist subaylar 1978 Nisan'inda Davud Han'a karsi bir darbe gerçeklestirerek onu öldürdüler ve yerine hapse attigi marksist lider Nur Muhammed Teraki'yi geçirdiler. Teraki, sert bir marksist politika izlemeye basladi. Bu durum ülkede silahli isyanlara yol açti. Teraki'nin politikasina karsi çikan Hafizullah Emin, Eylül 1979'da bir darbe gerçeklestirerek onu öldürdü. Sovyet yönetimi istemedikleri kisi olan Hafizullah Emin'i görevden almak ve ülkede hâkim kilinmaya çalisilan komünist rejime karsi baslamis olan isyanlari bastirmak amaciyla 27 Aralik 1979'da Afganistan'a dogrudan askeri müdahalede bulundu. Sovyet güçleri müdahaleden sonra Hafizullah Emin'i görevden alarak yerine Babrak Karmal'i geçirdiler. Ancak onlarin müdahaleleri isyanlari bastirmaya yetmedi. Aksine islâm'in cihad ruhuyla her tarafa yayilan halk direnisi daha da siddetlendi. Sovyet isgalinden sonra ülkedeki direnis bir iç savasa dönüstü. Sovyet yönetimi islâmi direnis karsisinda basarisiz kalan Babrak Karmal'i 1987'de görevden alarak yerine Muhammed Necibullah'i geçirdi. Sovyetler'in dagilmasiyla birlikte arkasindaki destegi tamamen kaybeden Necibullah, mücahidlerin karsisinda daha fazla dayanamayacagini anlayinca çareyi, Kabil'de mücahidlerle görüsmelerde bulunabilecek bir yönetim olusturup kaçmakta buldu. Necibullah'in kaçmasindan sonra mücahitlerin Kabil'e girmeleri ve hakimiyeti ele almalari fazla zaman almadi. Bu gelismelerin ardindan 28 Nisan 1992 tarihinde Sibgatullah Müceddidi'nin baskanligindaki Geçici Konsey yönetimi devraldi. Geçici Konsey'de basbakanliga da Hizbi islami'nin ileri gelenlerinden Abdussabur Ferid getirildi.
yukarda belirtildiği gibi ülkede bir iç kargaşa mevcut. sizin ilk fotoğrafta atıfta bulunduğunuz 1960 larda ülkede alttan alta bir Rus rüzgarı esiyor. Ardından Rusyanın müdahalesi geliyor tabi. Afganistan yer altı zenginlikleri bakımından çok önemlidir bilirsiniz. Uyuşturucununda başkentidir. Böyle kaymak Rusların insiyatifine bırakılırmı Bundan endişe eden Amerik pakistan ile işbirliği yaparak Talibanı örgütlüyor. Başta afganların ve Amerikanın umudu olan Taliban kısa sürede farklılaşıyor. astığı asktık , kesitiği kestik bir örgüt oluyor. Sakın bunları ülkemizle karşılaştırma gafletinde bulunmayın zira Taliban bir silahlı örgüt. Ve yukarda bahsettiğim gibi başa gelme şekli çatışma usulünde.

Gelelim Talibanı'ın islamiyeti yorumlama şekline. İslam dünyasında modernliğe karşı üç ana tutum var "Teslimiyetçi tutum", "Retçi tutum" ve "Aşmacı tutum".
Taliban tecrübesinin İslami bakımdan en büyük hatası, kendine özgü bir zihniyet çerçevesinde teşekkül ederken, bu dar çerçevenin dışında kalan namütenahi "mubah alanları" da haram ve yasak kapsamı içine sokmasıdır.Oysa Peygamber Efendimiz (sas)'in hadisinde de belirtildiği gibi "Allah'ın hudutları bir koruluk gibi"dir, bellidir. Bunlara tecavüz edilmediği sürece gerisi serbesttir, yani belli yasakların dışında kalan hayatın diğer geniş ve belki de sınırsız alanlarında herkes özgür ve özerk yaşayabilir. "
Taliban modern dünya ya, Retçi anlayışı dolayısı ile uyum sağlayamadığından Kadın hakları konusunda elbetteki Modern dünyanın taleplerini karşılayamayacaktır. bugün siz Okumak için dini inancını yerine getirmek isteyen bir talebi Taliban Afganistanı ile karşılaştırırsanız sanırım komik duruma düşersiniz.

Çok uzun lduğu için diğer ülkeler ile ilgili paylaşımları daha sonra yapacağım.
saygılarımla .

kaynaklar, Ali Bulaç, Wikipedia, enfal.com

Kaldı ki din işin içine girerse bir Türkiye Cumhuriyeti değil Osmanlı devleti oluruz.
Elbet onlar bizim ecdatlarımız soyumuz ama ben onlar gibi bir devlet şekliyle yönetilmek istemiyorum.
İsteyen istediği gibi giyinsin ister açık ister kapalı kadın heryerde olmalı.
Ama din siyasete karışsın diyene de bir dur ne oluyoruz derim , denmeli de .
Çünkü bu rejime karşı yapılan başkaldırıları başlatır.

Din siyasete karışamaz,laik bir ülkede yaşıyoruz,din devleti ile yönetilemez ülkemiz :ssz::ssz:

acık yada kapalı ınsalar ozgur olmalı basbakanda olabılır valıde turban neden bukadar rahatsız edıyor ınsanları bı turlu anlamıyorum ozgurluk denılıp duruluyor ama turbanlı kadınların sıyasete gırmesı bıle hemen tepkı yaratıyor acık bayanlara nasıl yasak yoksa ozgurluk varsa sıyasette kapalı bayanlarada ozgurluk olmalı sıyasetten tutunda her meslek turunde kısenın gıyımı ınancı kımseyı ılgılendırmemelı ınsanlar ozgurce yasamalı cok dıkkatımı cekıyor bende cok acıktım 7 ay once kapandım sonra pece taktım acık ınsanları gorunce veya konusunca onlara karsı hıc yanlıs konusmuyor yargılamıyor veya kınayıcı bakmıyorum ama benı ve benım gıbılerı en yakınımdaakı ınsanlar bıle kınıyor ocu gozuyle bakıyor guluyor alayedıyor ben umursamıyorum ama ınsanlar goruslerını bakıslarını degıstırmelı kapalı ınsanlara veya pecelı ınsanlara ırana gıdın orda yasayın denılıyor ama onlar acık ınsanlara su ulkeye bu ulkeye gıdın orda yasayın demıyor ulke hepımızın ulkesı hepımız kardesız bence ınsanlar goruslerını degıstırmelı herkez ıstedıgı gıbı gıyınmelı ve yasamalı bırbırlerıne saygı duymalı ve ozgurce sıyasette yapmalı bu butun meslekler ıcın gecerlı kırıcı bısey soyledıysem hakkınızı helal edın

hem gerçek hayatta hem sanalda,"bazı" başörtülü arkadaşların kibri beni çok şaşırtıyor, özel bi kulube dahilmiş gibi davranmaları, cennete zaten biletleri kesilmiş havaları, siz cehendemde yanacaksınız pis kafirler tavırları:27::27::27:

ne zamandan beri bunlara kullar karar verir oldu yahu, bu kibir, bu üstünüz tavrı niye, neden bu kendinden çok eminlik:26:

tam tersi yok mu, o da var, aşırı fanatizmin hepsine karşıyım

aslında güzel bir nokta Chees. Çok şükür ki Yaradan insanı sadece kılğına kıyafetine göre yargılmaıyor. önce imanı sorguluyor. samimiyeti baz alıyor.

keşke uygulamada anlattığınız gibi olsa..öyle olmuyor işte..devlette işler böyle yürümüyor..mecliste şimdi siyasi amaç için kapanan kadınların eşleri ihaleleri kapacak..siz sanıyormusunuz ki gayet masumca dini için kapanıyor :37: öyle birşey yok.şimdi sırf eşi türbanlı değil diye ihale ve iş alamayan adamlar var. Şaka değil bu..zamanla ne olacak para için kapanacak..sizce böyle paraya tapan bir toplumun kaderi nasıl olur? Çok masumsunuz... sokaktaki 3-5gerçekten inancı gereği başını kapatan saygın insanla zaten kimsenin sorunu yok.işin pisliği başını kapa,bademi bırak ihaleyi kap...acı ama gerçek..

Türbanın siyasi simge olmasıyla ilgili bir şey yazdım bir önceki mesajımda vaktinizin olduğu bir zamanda okuyup cevap verebilir misiniz?Peki daha sol çizgiye yakın bir iktidar düşünelim.O zaman da para için açılacak insanlar olacak? bunun ortası nedir? Bunun da cevabını verirseniz.

Cevap verenler olmuş. Ancak bir de ben yazayım; Türkiye doksan dokuzu Müslüman bir ülke değildir. Hatta Türkiye'nin bir dine mensup olduğuna dair anayasasında bir hükmü yoktur. Bunun içindir ki;

Anayasa Madde 2: Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk Milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan,demokratik, LAİK ve sosyal bir hukuk Devletidir.

Dolayısıyla din, devlet işlerine içine giremez ve Türkiye laik yapısı dolayısıyla dinlere eşit mesafede olmalıdır; farklı görüşlere de saygı göstermelidir. Kim ne derse desin boş konuşur, anayasanın maddeleri açık. Tabii insanlar zahmet edip anayasayı okursa, bilirler.

Son düzenleme:
Back