Başörtülü avukatların ağaç kadar hakkı yok mu?

başörtüsnün siyasete alet edilme meslesi 28 Şubat döneminde parti kapatma süreçlerinde öne sürülmüş bahanelrden birisidir. varsayalım öyle olsun. bugün insanlar özgürce hangi siyasi unsuru desteklediğini ifade edemiyolrar mı? birisi çıkıp ben Chp yi detsekliyorum dediğinde linç mi ediliyor ki başörtülü birisi akp li (atıyorum) dediğinde linç edilsin. demokrasi bize seçme özgürlüğü veriyorsa bunu çeşitli şekillerde açık etmenin kime ne zararı var. geçmişte kalmış , gelecekte görmek istemediğimiz bu tür ikinci sınıf demokrasi bahanelerinin bugün hala ortada dolaşması garip. bu gariplik kadar bu gibi siyasi parti yaftalarının insanların üzerine yapışıp kalmasıda garip. dünya gelişrken örtülü gençlikte gelişti. bugün örtülü genç kızları, orta yaşlı bayanları iş hayatının her sahasında hayatın her alanında görmek mümkün. artık evlere kapanıp kalan bir örtülü gençlik yok. bu geniş yelpazeyi bir partiyle ilişkiilendirmek bir o kadar da komik .

Son düzenleme:

Kızmak değil bu...
Bir soru sormuşsun nasıl alet ediliyor diye, ben de anlatmışım nasıl olduğunu ufak bir örnekle.
Ben de hiç bir görüşe mensup değilim misal her birinden eşit miktarda nefret ederim ama beni de atatürk rozeti taktığım için solcu zannedip ona göre davranan tipler var.

yok ben öyle bir şey sormadım
başkasıyla karıştırdın galiba
yine baktım yazıma ama öyle yazmamışım
ama yine de başörtünün siyasi simge olduğuna katılmıyorum
böyle düşünülmesi hoş değil

Son düzenleme:

Pardon genciza sormuş, objektif olmak adına nicklere bakmadan yorum yaptığım için dikkat etmemişim. Verdiğim cevabı da sen alıntılayınca senin sorun zannettim kusura bakma.
Ben insanların böyle algıladığı, böyle etiketlediği için bu kadar sorun çıkardığını söylüyorum.
He bence böyle düşünülüyor diye ya da gerçekten böyle diye baş örtüsüne sorun çıkarılması hoş değil.

iyide tüm Türkiye sizin etrafınızdan ibaret değil değilmi ? ayrıca öyle olduğunu varsayalım,bu demektirki örtülü olmayanların çoğuda chp.yi desteklyor o zaman (ana muhalefet olduğu için chp.dedim ) sizin mantığınızla bakarsak bu sonuç çıkıyor.ee biz örtülülerinde örtülü olmayanları siyasi simge olarak görmemiz gerekiyormu o zaman?

Herkes kendine özgür, herkes kendine demokrat, herkes kendine adil. Hiç kem küme gerek yok. Bu olaylar başladıktan sonra 3 yerden başı kapalı kadınların sözlü tacize uğradığını öğrendim(arkadaş çevrem)Kapalı birisi değilim ama çevrende kapalı arkadaşlarım var, ailemde var. Bu yapılanlardan utanıyorum. Millet pusuya yatmış adeta, normal zamanda kim cesaret eder sokak ortasında böyle bir şey yapmaya? Hakkını arayanın elbet arkasındayım ama böyle şeylerle anılacaksa hiçbir protestonun arkasında asla olmam. Başka kayıp vermeden tez zamanda bitsin tek temennim bu.

Son düzenleme:

Çok küçük bir yerdesiniz sanırım, dış dünya ile pek bağlantınız yok?

Benim mantığım böyle olsa "ben böyle düşünüyorum" diye belirtirim zaten birilerinin yorumlamasına gerek kalmadan.
Siz sorunuza cevap mı arıyorsunuz yoksa istediğiniz cevabı mı almak istiyorsunuz?
Bu ülkemin gerçeği budur, doğrudur, değildir ama fikir, düşünce budur.
Benim çevrem de bir örneklemidir sadece.
Veya sizin nasıl bir siyasi simge olarak görüldüğüne dair fikriniz varsa dinleyebilir. Başka türlü nasıl olabilir ben de merak ettim çünkü.

heryerde bende aynı mesajı yazıyorum
benim kızkardeşim imam hatipte okuyordu ve derece almıştı il genelinde
o yıl üniversiteye başörtü yasağı geldi..başını açmadı sınava girmedi
birçok arkadaşı açtı başını veya sizin gibi perukla okudu kimi kimyager kimi mühendis oldu
kızkardeşim ev hanımı oldu maalesef
şimdi yeniden ilahiyat sınavlarına giriyor okumak için
ama kaybedilmiş 15 yılı var..okuma hakkı elinden alındı...adaletmi bu şimdi...Müslüman ülkede müslümalığını yaşayama..neymiş başörtüsü siyasi simgeymiş
oda bahaneleri

dertleri siyesi simge olup olmaması degil amaç müslüman kızları egitimli olmasın evlere kapansın cahil kalsın onlar egitimli olursa onların yetiştirdikleride egitimli olup dini savunacak en çok üzüldügüm bu milleti inançlı olanla olmayan diye ayırdılarya allaha havale ediyorum onları. birkaç agaç için kıyameti koparanlar 11 sene önce neredelerdi kapalı olunca özgürlük hakkın yokmu bu nasıl demokrasi bunun adı apaçık zülüm. insansak kimse kimsenin kılık kıyafetine göre degerlendirilmemeli isteyen istedigini giysin

Türbanın siyasi simge olması için takan kişinin siyasi görüşü hakkında size net fikir vermesi gerekir. Üniversite bitirmiş adamın kalkıp da "10 kişi gördüm, 10u da türbanlı 10u da A partisini destekliyor. O halde türban takanların hepsi A partisini destekliyor."(1) tarzından bir genelleme yapması, bunun doğruluğuna kendini inandırması çok üzücü.

Ben B partisini desteklemiyorum, kalkıp B partisinin rozetini takmam, etkinliklerine katılmam. Siz katılır mısınız, ya da B partisinin rozetini takar mısınız? Peki türban siyasi simge ise istisnalar, yani A partisini desteklemeyenler aklını mı şaşırmış? Değil mi ama A partisinden değilsen neden türban takıyorsun?(2) Hadi A da demeyelim, Anın türevleri ataları da dahil olsun. 1. türünden bir önermeyi doğru sayan 2.'yi de irdelemeli o halde.

Örtü, kapanmak dini bir simgedir, Allah için takılır ve yahut takılmaz. Ama bazı elitist kesimler kapalıları o denli dışladılar ki görüşlerinin ortak olabilme ihtimalini de o denli dışlıyorlar. Hoş bu denli ötekileştirmenin sonucu başka ne olabilir bir de bu var. 28 Şubat sürecinde başındaki örtüye göz dikilen, ikna odalarına alınan kızlarımızı unutmadık, keşke unutabilsek unuttursalar ama "ötekileştirme" mantığı devam ettikçe zor.

böyle yasaklar konmasa insanlar takım tutar gibi parti tutmaz tutmak zorunda kalmaz. ianlamadıkları örtüyü açınça kafasının içindeki düşünceyi degiştiriyormu sanki bunlar küçük hesaplar peşinde koşan zavallı insanlar 28 şubat bu gidişle asla unutulmaz istedikleri o günleri geri getirmek allah böyle düşünenlere fırsat vermesin. bu ülkede açık olsada kapalı olsada inancını kaybetmedi onun için ümitliyim bizleri bölemeyecekler ve kimse inancımıza karışamaz

Bizim müdür başyardımcısı da özel günlerde açık öğretmen arkadaşlara sunuculuk görevi vermek ister.
Göz önünde onlar olsun ister, onların yaptıkları çalışmaları destekler tebrik eder, kapalı öğretmenlere bazen selam
verir,bazen görmezden gelir. Başarılarını desteklediğini henüz görmedim 3 yıldır.

4 gündür hastayım, ölüyorum ağrıdan.
Başımı taşıyamıyorum o derece.
Sabah çok afedersiniz kustum, içim dışıma çıktı karnımı tuta tuta giyindim gittim çocuklarımın başına.
Rapor almak çok kolay alamaz mıyım?
Ya da okula gittim. Dünya şekeri müdürüm var sağolsun. Kötüyüm desem yeter kendi eve bırakayım der.
10 dk bile erken çıkmadım. Dk saya saya bitirdim bu haftayı.

Benim açık öğretmen arkadaşım 2 haftada bir rapor alır bir haftalık çat diye. İdareye gıcık diye.
Çocuklar da umrumda değil bana ne der. Ben mi düşüncem kimse beni düşünmüyor.
Buyrun bir de burdan bakalım.

Böyle örnekler de var olaya türbanlı türbansız,şu kesim bu kesim diye bakmanız yanlış.
Ben de hiç bir partiyi desteklemiyorum.
Hepsi ceplerini doldurma peşinde gibi geliyor.
Yalan dolan, birbirlerine bok atma savaşı içindeler.
Belli bir duruşları bile yok çoğu partinin dansöz gibiler, dün başka bugün başka tavırlar.
Nesini destekleyeyim bu yalancıların?
Ben benim haklarımı, milletimin haklarını gözeteni desteklerim.
Bu ülke için ne yapmış, ne yapıyor bakarım. Artısını da derim eksisini de.
Körü körüne kimsenin şakşakçısı olamam.

başörtüsü siyasi bir simge değildir, böyle ucuz ve basit değildir, Allah rızası için takılır, baş Allah emretti diye örtülür, birilerine sevimli gelmek, bir gruba yakın olmak, dünya menfaatleri elde etmek için değil. bunca beşerin arasından şaşanlar var diye geneli suçlayamazsınız. başörtüsü siyasi bir simgedir diyemezsiniz. bu mantıkla hayatta hep ana renkleri görürsünüz, tadınız kaçar , bunalıma girersiniz, çünkü etrafınızda muhakkak birileri vardır başını örten herkese dininin emrettikleri yapıyor değilde falanca partiyi tutuyor ondan takıyor diye bakarsanız kendinize yazık edersiniz.
ben başımı örtüyorum, sadece Allah emrettiği için, Rabbim onun emirlerini yerine getirirken riyakarlık yapmaktan beni korusun, bu farz ibadettir, aynı namaz gibi, oruç gibi.. hepsini mükemmel mi yapıyorum hayır ama elimden gelen budur, nefsimi çok idare edemiyorum, yanımdaki arkadaşım başını örtmüyor mu şunu bunu yapmıyor mu o kendi bileceği iştir, dinde zorlama yoktur, yanımda arkadaşım nasıl olursa olsun ben her hali ile severim, sayarım onu, yeterki o da beni her halim ile sevsin, gücendirmesin, kırmasın, küçük görmesin.. anlasın.

ayrıca aşkitoma katılıyorum. her başörtülü bir siyasi görüşe sahip tir diye bir şey yok

Çok haklısın ama başı kapalı kardeşlerimizin başındaki örtüyü siyasi simge haline getirenleri eleştirmeliyiz, birbirimizi değil.
O başörtüsünü yasaklayanlarla, başörtü yasağını siyasi araç haline getirenleri eleştirmeliyiz, senelerce birileri yasakladı, birileriyse yasağı kaldıracağım diye yıllarca insanları oyaladı, yalansa yalan deyin, kaç yıl geçti, hala devlet okullarında öğretmenler ya perukla ya başını açarak eğitim veriyor.

Üstelik yasaklayanda, yasağı kaldıracağını söyleyenlerde, biz kadınların giyimleri üstünden siyaset yapanlar erkek, onlar ne bilir bizim sokaktaki halimizi, benim kapalı arkadaşlarım var, onlarla kol kola gezmekten gurur duydum herzaman, onların yeğenleri kapalı diye üniversiteye alınmadığında onlarla ayıpladım, onlarla üzüldüm, onlarda dini vecibelerini yerine getiriyor bende, tek farkımız giyimimiz, ne başı kapalılara siyasidir denmeli, ne de açık kadınlara dinsizdir deyip yüzüne tükürülmeli.

Sen oruç tutuyorsun, bende tutuyorum, sen namaz kılıyorsun, bende kılıyorum, sen giyim yüzünden dışlanırken ben seninle birlikte üzülüyorum, peki kardeşim ben senin yanındayken bile senin için öteki miyim?
Birileri hala yapılan eylemi birkaç ağaç diye niteliyor, konunun ağaç olmadığını tüm dünya bilirken hala ağaçla baş örtüsü denklemi kurulmaya çalışılması garip değil mi?
Sen benim için kıymetlisin, şu an sesim çıkıyorsa giydiğim elbise için değil, senin benim özgürlüklerimiz için.

Başörtülü Avukat arkadaşıma bir haksızlık yapılmışsa, karara karşı gelinmişse bunu haber yapan kişi Taksim Eylemine destek veren Ankara Barosu ibaresini eklemişse ben bunda art niyet ararım, soruşturma açılsın, sorumlulara gereken yapılsın ama şu da unutulmasın, baş örtüsü siyasi bir simge değildir, inançlar gereğidir lakin başörtülü kardeşlerim örtüleri için özgürlük isterken siyasilere çek elini başörtümden diyebilmeli, başörtüsünü siyasi söylemlere alet ettirmesinler, başörtüsünün siyasette işi yok, başörtüsü insani bir hak ve özgürlüktür ve bu sorunu çözeceğiz diyenler nedense hala çözemediler, bir gecede çıkan yasalardan çok daha zor mu başörtüsü serbestliği?

mune türkiyede başörtüsü nasıl siyasi simge oluyor,sevabına bi anlat yahu,art niyetten değil gerçekten bilmek istediğim için soruyorum.yukarıdada sordum ama net bi cevap alamadım.başörtüsü derken islami kurallara uygun,boynu boğazı saçı kapatacak şekilde olandan bahsediyorum.

Önce şuna açıklık getireyim, ben kadınların örtüsünü siyasi simge yaptıklarına inananlardan değilim, siyasi simge yapanlar siyasiler, kızlarımız üniversitede okuyamadı, devlet okullarında vb yerlerde çalışamadı çünkü buralar kamusal alan sayıldığından kamusal alanlarda kılık kıyafet yönetmeliğine aykırı denilerek başörtüsü rededildi, muhafazakar partilerde bu yasağı kendi seçim propagandalarında kullandı, okuyamayan, çalışamayan kadınlar bunu bir umut olarak gördü, yasağın kalkmasını desteklediler lakin onların amacı başlarındaki örtünün kabul görmesiydi, siyasilerin diline dolanması değil.

Bu şimdinin sorunu değil, yıllar önce muhafazakar partiyle yapılan koalisyon hükümeti de başörtüsünü gündem yaptı ama yıllardır söyleyip söyleyip köklü adımlar atılmadı. O partilerin adı ne zaman anılsa ilk akla gelen başörtüsüdür, şimdi başörtüsünü siyasileştirmiş olmuyor mu yurduma hizmet edenler
Bakınız eğer amaç insanların dini inancına göre giyimlerine özgürlük amaçlıyorsa, neden sadece başörtülüler gündemdeydi sürekli, bu ülkede dini inancım bu diyerek çarşaf giyende var, hemde öyle bir avuç insan değil, sadece İstanbul'da yüzlerce çarşaf giyen kadın var, onlarda Allah inancıyla çarşaf giyiyor.

Bunu başörtülü kardeşleriminde düşünmesini istiyorum, sadece sizin hak ve özgürlükleriniz elinizden alınmadı. Çarşaf giyenlere de farklı gözle bakılmadı mı? Onlarında haklarını savunmak gerekemz mi?
Amacım oturduğum yerden ahkam kesmekte değil, sözlerimin yanlış anlaşılmasını da istemem, şu son günlerde kendimden örnekler verirken, birşeyleri anlatırken bilip bilmeden konuşmadım, benim arkadaş çevrem farklı düşüncelere sahip, farklı giyimleri olan insanlardan oluşuyor, başörtülüsüde var, çarşaf giyenide, başı açıkta, biz bir arada olmaktan mutluyuz, en azından benim görüştüğüm başörtülü, çarşaf giyen arkadaşlarım giyimlerine müdahale edilmesini istemiyor ama giyimlerini kimsenin sahiplenmesini de istemiyorlar.

çok haklısın Mune, siyasetle uğraşanların tek amacı oy oluyor maalesef. oy yollarında her türlü hile, düzen, yalan, mübah oluyor. maalsefe bunu bir zamnalr çok güvendiğim siyasitçilerde görmek de benim için çok acı. belki siyasetin ilk yılarında gerçekten idealist oluyorlar, ama yıllar geçtikçe onlar bile ne kadar değiştiklerinin farkına varmıyorlar.
ayrıca siyaset çok sisili ve psulu bir ortam. bunu siyasete giren yakınlarımdan gördüm. olayları bizim gördüğümüz kadar net göremiyorlar. ve zamnala bu puslu ortam onların gerçeklerini bulanıklaştıryor.

bilim ile din dogmalarının çeliştiğinin farkında mısınız?

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…