• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Başarılı Bir Hamilelik İçin Kaç Tüp Bebek Döngüsü Gereklidir?

Tüp bebek tedavisinin sahip olduğu duygusal yüke ek olarak, ciddi bir maliyetle uygulandığını da unutmamak gerekiyor. Bu nedenle pek çok çift hamilelik başarısı elde etmeden önce kaç tüp bebek döngüsü gerekli olduğuna dair bilgi edinmek istiyor.

En Yüksek Başarı Oranı Altı Döngüde Ortaya Çıkar​


İngiltere’de yapılan bir çalışmada 2003 ila 2010 yılları arasında tüp bebek tedavisi geçirmiş 156.947 kadının 257.398 döngüsü incelenmiş. Bu kapsamlı analizde hem taze hem de donmuş embriyo transferleri dikkate alınmış ve araştırmacılar altı tüp bebek döngüsü geçirmiş olan çiftlerde canlı doğumların ortalama oranının %65.3 olduğunu keşfetmişler.
tup_bebek_dongusu_basarı_orani_2023.jpg
Çalışmanın yazarları pek çok doğurganlık tedavisinin çok erken bırakıldığını belirtiyorlar ve hastaların tek bir tüp bebek döngüsünün sorunlarına çare olacağı algısından kurtulmaları gerektiğini de ekliyorlar. Söylediklerine göre en az bir kaç döngü bir standart haline gelmeli.

Bu çok önemli bir haber çünkü şimdiye değin pek çok klinik, üç veya dört tüp bebek döngüsünü tamamlamış olan çiftlerin gelecek döngülerden fayda elde etme ihtimalinin düşük olduğu görüşündeydi. Bu yeni değerlendirmeye göre çok sayıda döngü önerilen çiftlerin toplam döngü adetlerinde bir değişiklik meydana getirilmesi gerekebilir.

Ayrıca çalışmada ortaya çıkan bazı diğer önemli istatistikler şöyle:
  • Altı döngülük tüp bebek tedavisinde en yüksek faydayı 35 yaşın altındaki kadınlar elde ediyorlar.
  • 40-42 yaş aralığındaki kadınlar kendi yumurtalarını kullandıklarında, altı döngüde %31.5 canlı doğum oranına sahipler.
  • 42 yaşından büyük olan ve kendi yumurtalarını kullanan kadınlarda altı döngü sonunda canlı doğum oranı %4 civarında.
  • Donör yumurta kullanımı durumunda anne yaşı pek bir etkiye sahip değil, hem 35 yaş altı hem de 35 yaş üstü kadınlarda başarı oranları neredeyse benzer.

Bunun Sizin İçin Anlamı Nedir?

tup_bebek_tedavisi_2023_2024.jpg
Eğer tüp bebek tedavisi geçirmek istiyorsanız veya hali hazırda bir iki tane başarısız tüp bebek denemesi yaptıysanız, uzmanınızla görüşerek tekrar bir değerlendirme yapmak isteyebilirsiniz.
  • Başka bir sohbet başlatın. İlk olarak bu bilgiyi uzmanınıza götürün ve neler söyleyeceğini dinleyin. Bazı klinikler hastalarının katılacakları toplam döngü adedi konusunda sınırlayıcı olabiliyorlar ve bu sınırı anne yaşı ile testlere göre belirliyorlar. Yani gelecek tüp bebek denemeleri için yeni bir kliniğe gitmek gerekebilir.
  • Çoklu döngülerde indirim olup olmadığını sorun. Çoğu tüp bebek kliniğinde çoklu döngülerde bir indirim uygulanır ve genelde 3-4 döngüye kadar bu devam eder. Bu bulgular ışığında, kliniğiniz indirimi arttırabilir. Bu planlar farklı şekillerde oluşturulurlar ve bu nedenle kendi yaşınıza, toplanan yumurta adedinize ve döllenen embriyolarınıza göre bir seçim yapmanız gerekecektir.
  • Yerleşme öncesi genetik taramayı düşünün. Bu yeni teknoloji tüp bebek tedavisi geçiren çiftler için uygulanıyor. Bilinen en büyük gerçeklerden bir tanesi, düşüklerin en büyük sebeplerinden birisinin embriyoda bulunan genetik anormallikler olmasıdır. Bu doğanın ciddi genetik kusurlara sahip bebeklerin doğumuna engel olma yöntemidir. Çünkü bunlar hayat kalitesinde düşüşe sebep olabildikleri gibi hayati tehlikeler de oluşturuyorlar. Genetik tarama ise yerleşme öncesi embriyo üzerinde uygulanıyor ve böylece kromozomların normal olup olmadıkları gözleniyor. Transfer için sadece normal sonuçlara sahip olan embriyolar seçiliyorlar. Bu testlerin maliyeti daha fazla olsa da, tüp bebek tedavisinin başarı ihtimalinde artış sağlayabiliyorlar ve ayrıca embriyolarınızın büyük kısmı anormalse, donör yumurta kullanma kararını vermenize yardımcı olabiliyorlar.
  • Donör yumurta kullanmayı düşünün: Araştırmaya göre donör yumurta kullanılan vakalarda annenin yaşı o kadar önemli olmuyor. Fakat tabii ki anne adayının bebeği fiziksel olarak taşıyabilir durumda olması gerekiyor. Bu özellikle 40 yaşın üzerindeki kadınlar için geçerli çünkü bu aralıktan sonra tüp bebek başarı oranları ciddi bir şekilde düşüyor. Donör yumurta kullanmak 40 yaşın üzerindeyseniz canlı doğum yapma ihtimalinizi ciddi şekilde arttıracaktır.
 
Back
X