bak bu çok mantıklı. ben de yüklü harcama yapacaksam birikmiş paramdan değil kredi kartımdan geçip taksit yaptırıyorum. bi anda atıyorum 10 bin lira nakit para çıkışı olmasındansa o parayı 6-9 taksit halinde bankaya ödemek daha mantıklı mesela. para sürekli eridiği için ödenen taksitlerin de alım gücü düşmüş oluyor.
hep şeyi merak ederiz ya, annemle de konuşuyoruz bunu. kriz var ama avm'ler dolu. mekanlar dolu. eticaret alışverişleri son hız sürüyor, millet çatır çutur ev alıyor falan nasıl oluyor ya deriz hani. işte şu an içinden geçtiğimiz ekonomik süreçte aslında normal hareketler bunlar. birikim yapayım desem mevduat faizleri düşük, enflasyonun çok çok altında kalıyor. altın, dolar alayım desem onlar da yükselişte şu an. bitcoine yatırayım desem o da fazla riskli. en iyisi harcamak diyor millet
o yemeği bugün yemez de haftaya yersen dışarıda, fiyatı artmış olacak. o elbiseyi almayı yarına bırakırsan zam gelmiş olacak. TL ile borçlanacaksan bugün borçlan, yarın borçlanmayı beklemek saçma. benim de böyle harcamalarım oldu, çok lazım değilken yılbaşından önce telefon aldım mesela, iyi ki de almışım 1000 TL arttı fiyatı. akıllı saat aldım çok da lazım değildi, iki katına çıktı aylar sonra fiyatı. gerçi bu tercih her teknolojik alette mantıklı olmuyor teknoloji devamlı ilerlediği için ama ben öyle yapmıştım o iki üründe. bilgisayarda yapmıyorum mesela. geçenlerde acaba macbook air mi alsam diye düşündüm sonra vazgeçtim, sürekli güncellenen bi teknoloji olduğu için ihtiyaç durumunda o anki ihtiyaçlarıma göre bişey alacağım.
mesela enflasyonun çok çok düşük olduğu ülkelerde de insanlar para harcamazlar, harcamak istemezler. devletler insanlar para harcasın, ekonomi dönsün ister. amerika bununla az uğraşmadı, enflasyon çok düşüktür birkaç sene önce, yükseltmeye çalışıyordu biraz.